Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podepřené skály

Od: magdon® odpovědí: 10 změna:

Ve nejrůznějších skalních městech se často vyskytují bloky, "podepřené" malými (občas i většími) klacíky. Proč to kdo dělá? Váže se k tomu nějaká pověra, nebo legenda?

Podepřené skály

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

4x
Já se domnívám, že je to následek jedné lidské vlastnosti. A to, že lidi jsou prostě obecně č.ráci. Všechno musí upravit k obrazu svému, poničit, vyrýt, popsat, nic nenechají na pokoji. Když se nemůžou podepsat, aspoň postaví kamenného panáka nebo opřou klacek o šutr.
Takové to: Byla jsem tu, Máňa.
vilik*
Možná si na základě vloženého odkazu z Křtinského údolí myslíte, že pověrčivost je dobrá a vysvětlující příčina a že podobné chování lze tolerovat.
Pověrčivost nebo jiný důvod jako příčinu dřívějšího opírání klacků neřeším, nejsem antropolog. Můj názor o chování lidí pramení z faktu, že lidstvo musí být jako celek usměrňováno, protože jeho přirozené projevy jsou převážně škodlivé. I ta pověrčivost by se totiž mohla projevovat jinak.
Nebo jinak řečeno, dnešní zvyk nechat kdekoliv svůj "podpis", už není nic jiného než vandalizmus. Stejný jako chození mimo turistický chodník v CHKO, nesesbírané bobky od psa na ulici, černá skládka na kraji lesa, posprejované pískovcové skály. Jde jen o míru osobní tolerance, kde má každý jedinec svoji hranici.
Pokud by někdo argumentoval lidovou tradicí, tak jen připomínám, že hodně dřívějších zvyků se dnes nepraktikuje, protože už jsou zakázané nebo společností netolerované. Namátkou, celkem neškodná soulož v čerstvě zoraném poli nebo už dnes ztěží tolerované shazování živého kozla z věže.
Já prostě skály podpírat nehodlám, chci se chovat k přírodě trochu méně majetnicky.
72mona3*

Tady nejde o tolerování. Taky to nechápu.

Problém nevidím v chování lidí. Ten největší problém je jejich počet. M.

vilik*
Přiznám se, že vaše sdělení (obě ve vlákně), moc nechápu. Později se zkusím zamyslet nad tím, jak jste to myslela.
72mona3*

Dobrý, taky se občas nechápu *frajer*

Tady nejde o tolerování - to se vztahovalo na: Možná si na základě vloženého odkazů...myslíte, že...lze tolerovat. Viz výše.

Taky to nechápu - tohle stádové chování, kopírování chování druhých (ale prý je to přirozené).

Chování člověka jako jednotlivce není příliš destruktivní. Většinou. Ale problém nastává, pokud se právě začne něco dělat davově. Potom se i ze zcela neškodné činnosti může stát velký problém.

liska5
hodnocení

3x

V Adršpachu jsem taky přiložila klacek. Chápu to jako recesi, humor. Takovou absurditu, že by klacíček měl podržet skální věž, snad ani jinak chápat nelze. Prostě v jednotě je síla, né?*smich*

liska5

Tak koukám, že jsem se tímto archetypálně očistila od hříchů...

hodnocení

3x

Nedávno se nad tím pozastavoval v nějakém pořadu geolog, pan Cílek. Je to prostě taková kravina, kterou všichni opakují po sobě. Ovšem pokud to dělá víc lidí, tak už nemůžou prý najít klacek a začnou ničit okolí, takže je to v konečném důsledku škodlivé. Prostě cokoli ve velkém množství škodí a dnes je turistů mnohokrát více než kdysi. Jedna příbuzná byla loni někde v Adšpachu po mnoha letech a byla velmi překvapená a hlavně zklamaná, jak někde z cestiček už byly cesty , z cest asfaltky plné cyklistů a spousta skal ulámaná a zničená.

72mona3*
hodnocení

2x

Vzhledem k tomu, že se to nevyskytuje pouze u nás a nedělají to pouze ču..ci (Vilík) tak za tím fakt něco bude. Připomíná mi to věšení zámků na most.

byciskala.cz/... M.

doplněno 03.04.19 10:30:

*slunce*

hodnocení

Dík za odkaz, leccos to vysvětluje *palec*.

Že to není jen recese (liska5), či vandalismus (vilík) je celkem zřejmé. Už proto, že se tenhle fenomén vyskytuje prakticky po celém světě a již od 18 století.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]