Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Létání s WizzAir - Wizz Priority

Od: topta® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

poprvé poletím letadlem, letenka už je zabookovaná u společnosti WizzAir, odlet je z Bratislavy. Mám přikoupeno Wizz Priority, což umožňuje mít na palubě kromě příručního zavazadla velikosti 40x30x20 ještě zavazadlo na kolečkách velikosti 55x40x23.

Chci se zeptat, jestli opravdu musí být zavazadlo vel. 55x40x23 opravdu na kolečkách nebo jestli můžu mít i jinou tašku bez koleček, která se vleze do této velikosti.

A ještě se chci zeptat, jak moc se řeší velikost a váha zavazadel. Vyčetl jsem na netu, že se počítají rozměry včetně koleček a madel. Ale nevím jak moc se řeší, pokud zavazadlo je větší třeba o 3 nebo 5 centimetrů. Já doma žádné takové vhodné zavazadlo nemám a zbytečně utrácet za nové, když vím, že ho už pak nebudu potřebovat, se mi nechce.

Ptal jsem se i známých, že bych si půjčil od nich, ale zatím jsem nic vhodného nesehnal.

Jako příruční zavazadlo bych si vzal batoh, který je ale asi o 5cm větší (vyztužená zádová opěrka), tak nevím, jestli by mně to prošlo.

Děkuji za informace.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

K velikosti zavazadel: Většina společností zavazadla nepřeměřuje metrem, ale mají "klece" o rozměrech povoleného zavazadla. Když tam vaše zavazadlo vleze (včetně koleček, madel apod.), pak vyhoví. Tzn., že i překročení kteréhokoli rozměru o 1 cm už zavazadlo nevleze do klece a tedy neprojde. Tolerance neexistuje. Prostě se musíte vejít.

A znovu: Většina společností bere jako příruční zavazadlo takové, které má rozměry (podle údajů konkrétní společnosti) cca těch 55x40x23cm. Není nutné, aby to byl zrovna kufřík na kolečkách. Zavazadlo 40x30x20cm je spíše taková větší dámská kabelka. V tomto směru je WizzAir tak trochu výjimka. Údajně to umí i Ryanair (35x20x20cm), ale u Ryanairu se mění pravidla relativně často.

hodnocení

Tak zavazadla mám už vyřešené, kufr jsem si půjčil a příruční zavazadlo už mám objednané CabinZero.

Teď ale řeším, co do nich můžu dát a co ne. Mám zaplacené Wizz Priority, což umožňuje mít na palubě kromě příručního zavazadla velikosti 40x30x20 ještě zavazadlo na kolečkách velikosti 55x40x23.

Bere se i toto zavazadlo jako příruční nebo jak se to bere?

Můžu si vzít s sebou i Corny tyčinky, třeba celou krabici? O jídle jsem nikde nic nenašel, už mám pročtené snad všechno na jejich webu.

Jak je to s tekutinami? Je psáno: Kapaliny lze na palubě převážet pouze v nádobách o maximálním objemu 100 ml, zabalených do průhledného, zavíracího litrového plastového sáčku o rozměrech 20 x 20 cm. Vaše zavazadlo bude na letišti zkontrolováno.

Ten sáček si mám někde sehnat nebo mi ho dají na letišti? Co se počítá mezi kapaliny všechno? Voda, parfém a co ještě? Je to myšleno tak, že si můžu vzít tedy 10 lahviček něčeho tekutého, pokud to vleze do litrového sáčku o rozměrech 20x20cm?

Pasta na zuby, holicí strojek (žiletkový, ne elektrický), deokulička je v pohodě?

Foťák, baterie, powerbanka (tam je omezení na Wh, ale to splňuju), to je taky v pohodě, ne? To musím asi nejspíš uložit do toho batohu, pokud se kufr na kolečkách s Wizz Priority nebere jako příruční zavazadlo.

Číslo pasu se vkládá až při online odbavení 48 hodin před odletem? Já teď nevím, jestli jsem ho nezávadal už při rezervaci, ale nejspíš ne. Nikde jsem to tam na svém profilu nenašel, tak jsem se chtěl podívat, jestli jsem ho napsal dobře, aby nebyl problém.

Na co dalšího si dát pozor? Nerad bych něco podcenil a nerad bych něco pak musel vyhodit na letišti nebo platit za něco navíc.

Moc všem děkuji za cenné rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]