Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chtěl bych se zeptat na vaše osobní zkušenosti, popřípadě odkazy pokud máte k tomuto tématu. Chtěl bych si za pár let pořídit děti, ale otázka je, jestli nebudeme pak žít jako chudáci. Kolik podle vás je tak ideální plat hrubého/čistého, když si chci pořídit děti? abychom si mohli dovolit dovču atd. (nemyslím dovolenou v USA na měsíc)
Stale se neco plati. Vybavicka, pleny, leky, sedacky, kocarky, deti rychle rostou, takze kazdou chvili nove obleceni a boty, ve skoloce a skole z vas kazdou chvili budou tahat penize na nejakou akci, prispevky, ucebnice, krouzky. Jak dite roste, rostou i naklady na stravovani. Detem se samozrejme - pokud mozno - musi zaridit odpovidajici bydleni = pokojicek s posteli, skrini, casem treba stul...Pak jsou tu dale samozrejme svatky, narozeniny, Vanoce...odrazedla, kolobezky, kola...
Dite zkratka stoji kupu penez a narozdil od ostatnich tu otazku zcela chapu a prijde mi naprosto legitimni.
Je zcela v poradku si pred zalozenim rodiny umet spocitat, jak se pote vyzije.
Tech co dotoho jdou citem a smyslem zivota bez pocitani jsou plne fronty na socialkach.
-
Nejakou prumernou castku nevim, to by slo urcite dohledat treba na strankach CSU nebo nejake odhady nekde.
Kazdopadne, kdyz uz je clovek jednou v tom, je tu castku snad lepsi ani nevedet a i prijde mi, ze jakkoliv velky prijem je prakticky nedostatecny, pac samozrejme kazdy uvazuje a utraci ve sve cenove hladine, at je ta hladina jakakoliv.
Dite zkratka dokaze rozpocet nabourat a je dobre vedet, ze na nej mate.
-
Zmena dosavadni kvality zivota je jine tema, ale tam jde zkratka o to umet se nove situaci prizpusobit...
Pro toho, kdo pracuje, znamená každé dítě pokles životní úrovně. A čím větší příjem, tím větší pokles v tom, co si mohu dovolit. Pouze u velmi nízkých příjmů, optimálně při žití z dávek, se toto změní a dítě se stává investicí, která přináší do domácnosti další peníze.
Pokud má dítě bohatý člověk, i do dítěte dává mnoho peněz - lepší oblečení, kroužky, bydlení, dovolená
Pokud má dítě někdo chudý, děti nechá často růst jako dříví v lese a část sociálních dávek na dítě využije pro sebe.
Jestli to berete takhle, tak si ty děti pravděpodobně nikdy nepořídíte, protože nikdy Vám nebude připadat, že máte dost.
Představte si, že existují lidé, kteří mají děti a berou třeba 12.000,- čistého.
Jinak obecně se to dá velmi těžko určit, protože to záleží na spoustě faktorů. Bydlíte v nájmu, nebo ve vlastním. Dojíždíte? Budou dojíždět děti? A mnoho dalšího. V každém případě počítejte s tím, že s dítětem bude třeba trochu slevit ze svých nároků a uskromnit se. Když už ne finančně, tak co se týká volného času určitě.
Pořídit děti? Ve Vašem dotazu to zní, jako pořídit si garsonku nebo motorku. Když je vaše kalkulace jen o penězích, tak záleží také kde, ve kterém koutě republiky. V malých městech ve vzdáleném pohraničí stojí nájem v bytečku 4 tis,- za stejný byt, jako v Praze přes 16 tisíc. Pak je důležité umět hospodařit. Vařit jednoduchá, ale hodnotná jídla, aby nejdražší vyšlo na osobu do 30,-. Nevyjdou některé rodiny, co si objednávaj pizzu, grilují, musí často do restaurace. Nekouřit a neprolévat se pivem, colou, džúsama, když doma z kohoutku teče voda. Umět si užít skromnější dovolenou v Česku. Nemusí být drahé auto a nejdražší elektronika. Oba jsou schopni podle situace přibrat brigádu, pořizovat některé věci z druhé ruky / -hlavně oblečení a sport. potřeby pro děti, nebo pěstovat zeleninu, ovoce či chovat drůbež na vejce a maso. Rodina, která žije na takovém principu, zvládne i tři děti. Otázka je, jestli jste takto ochoten žít, aby bylo na dětičky.
Kde jsou ty časy, kdy nebyl internet a lidé si děti pořídili v době, kdy chtěli. A postarali se o ně.
To víte, někdo má děti, protože si je s parnerkou přejí a pak dělejí vše pro to, aby je zabezpečili. Vy chcete dítě jako položku v účetnictví.
Moc nesouhlasím, protože tenkrát /80. léta/ byla zcela jiná doba.
Byly jistoty zaměstnání, člověk se mohl nechat zapsat do pořadníku na byt, nájem 120 - 160 Kč. Ve větší míře byly služební byty od firem, než je dnes, baráčky se daly postavit svépomocí, nebo levněji koupit a opravit si sám. Kdo se zadlužil a nestíhal splácet, tak to byl exot.
Potraviny byly levné a pokud se oba manželé snažili, tak si něco na venkově vypěstovali. Jo, jo, byla ta maželství v tom období si trošku podobná.
Doporučuji zhlédnout časosběrný seriál ,,Manželské etudy,,. Z té doby, kde vidíte, jak se kdo postavil k životu, kdo začal podnikat po 89., anebo jak byl kdo pracovitý a zabezpečil rodinu, nebo prokouřil příležitost. Také jsem se tam našla a ráda dokument sledovala.
Takže tazatel má nyní, 2019 informace, jak se vede rodinám s dluhy, a doplatcích na bydlení, dříve takové věci nebyly k vidění, slyšení. Tak se zeptal.
I když opravdu mohl otázku postavit jinak.
Ono záleží, jakou ženu si vyberete k sobě. Pokud nějakou fiflenu, nemakačenko, s dluhy, bez dobrého vzdělání, neuplatitelná na pracovním trhu, tak dopadnete jako mnozí aktéři ,, Výměna manželek,,.
Porovnejte chování otců, matek u výše uvedených dokumentů. Ten z doby před revolucí, má určitě v sobě více slušnosti, plánování, a nadějě do budoucnosti. Všimněte si, že tam i snad jeden? partner odchází na vojnu. Také si všimněte, že hodně mladým pomáhá rodina - prarodiče - místnost, péčí, starým bytem po babičcce atd..
Takže pokud budete mít bydlení, zaměstnání oba dva, našetřené nějaké peníze do začátku, proč byste se měl bát výchovy dětí? Nakonec narození človíčka rodiče pořádně nakopne. Život by byl prázdný, bez dětí. A nemusí mít zlatou lžičku v puse.
Myslím, že 20-30 tisíc by mělo stačit na slušný život i na slušnu dovolenou, za předpokladu, že něco přidá partnerka nebudete nuzák a když přilepší rodiče tak to je víc než dost. Někomu stačí méně ale budeme-li počítat, že slušné dětské boty je 1000,-a potřebuje min. troje na 1 rok, další ošacení, PC což považuji dnes za nutnost, kroužky a td. a čím je dítě větší tím spotřeba stoupá. Spíš bych myslela na to abych měla kde bydlet¨. Dál to nějak půjde.
Podle stylu Vaší otázky a podle Vašich odpovědí poradcům máte na pořizování dětí ještě čas. Zajímá Vás jaký máte mít plat, když chcete děti?
Z Vaší otázky vyplývá, že máte asi malý plat ale příliš mnoho rozumu a to pro pořizování dítěte není dobré. Napoak by to šlo, mít malý plat ale víc citu než rozumu. Jenže mít malý plat a ještě k tomu málo citu, to nebude dělat dobrotu.
Co se týče toho platu, tak ten je veličina proměnná. Malý plat můžete mít dnes ale podle toho těžko soudit, protože když se budete více snažit a ještě do toho zapojíte podnikavost můžete mít mnohem víc. Jenže snažit se abych měl své děti rád a svoji ženu abych mohl založit fungující rodinu, tak to asi nepůjde. Cit a lásku k dětem, ženě a rodině nelze nijak vychtít a vysnažit. To musí tak nějak přijít samo a na Vás to zjevně ještě nepřišlo, tak se takovou otázkou jaký mít plat když chci děti zabýváte předčasně a nechejte to rozhodně na později.
student007 - Chtěl bych si za pár let pořídit děti, ale otázka je, jestli nebudeme pak žít jako chudáci.
To je dost naivní otázka, nezlobte se - nikdo z nás nemá tušení, co bude "za pár let", jaký v té době bude "ideální plat" a co si představujete pod pojmem "žít jako chudáci".
kdy mu bude moct nabídnout první poslední
I v takovém případě se může stát, že dítě bude "fakt chudák". Ale nejsem si jistá, zda porozumíte.
Doporučuji vám hodně cestovat, abyste viděl, jak vypadají chudáci.
Vaše děcko bude chudák, protože bude mít všechno a hned. Nebude se moci ani na nic těšit, nebude si odříkat, aby něčeho dosáhlo. Akorát bude čekat ve značkovém oblečení, až ho zavezete na zaplacený kroužek, protože jít s balonem ven s klukama mu bude trapné. A až vyroste, taky bude chtít mít všechno, a hned. A když to nedostane, tak přibude další frustrovanej, šikanovanej a nepochopenej.
Zdravím. Píšete...Chtěl bych si za pár let pořídit děti... A já vám se vší zodpovědností radím, nedělejte to. Nejste na dítě dost vyzrálý. Vy jste začal chtít (módní?) doplněk, a jako doplněk jste si vykalkuloval děti. Nic ale nepíšete o partnerce, o vztahu plném lásky, o společné touze přivést na svět dítě (děti) a společně je láskyplně vychovávat a opatrovat. Protože každé dítě, aby bylo šťastné, potřebuje lásku, výchovu a společné zážitky. Neznám manželský pár, který by neuživil své dítě tak, že by mělo hlad a chodilo nahé. Fakt neznám. Ale znám fůru udřených chudáků, kteří se válejí v miliónech, a jejich děti jsou osamělí citoví žebráci s kapsami plnými peněz. Chtějí pozornost svých rodičů, místo toho však dostávají věci a peníze a věci a peníze. Tyto děti jsou znuděné, nešťastné a nevědí co se životem. Přestaňte počítat, nikam se nedopočítáte. Žijte a řiďte se svým srdcem. Ida
Zdravím. Opravdu nemám ve svém okolí nikoho, kdo by čekal na obsah naší popelnice. Ale mluvím s fůrou mladých lidí, kteří neumějí nic jiného, než chtít a kalkulovat. Život hodnotí počtem bodů, %, počtem chyb a počtem "lajků". I moje neteř upřímě nechápala, proč ji vyhodili od zkoušek v autoškole, když udělala jednu jedinou chybu. Že vlítla na červenou do plné křižovatky, kde mohla zabít sebe i jiné jí nepřišlo závažné. Byla to jen jedna jediná chyba, a oni ji vyhodili. Vždyť udělala zkoušky na 98% ! takže - nespravedlnost. Takhle dnešní mladí přemýšlejí. Rozum, city a pospolitost se jaksi vytrácí. Vadí mi kalkulování této mladé generace, jejich život řídí jen jejich chtění a prachy. A to hlavně těm, kteří si ještě žádné v řádném zaměstnání nevydělali a jsou zvyklí mít nataženou ruku. @lidus,... Jistě někteří mají houf dětí a nestarají se ... Nikde nepíšu o houfu dětí, ani o nestarání se! Naopak upozorňuju, že dítě potřebuje lásku, výchovu a společné zážitky. A, @lucie, ...Taky jsem slyšela od rodičů"dříve jsme dělali děti jak to přišlo",ale dnes se dělají děti podle rodičovské, .. Na to říkám NE, za nás bylo plánované rodičovství. Ne podle rodičovské, ale používali jsme rozum, ne vyčůranost, jak bychom přivedli na svět dítě a ještě na tom vydělali. A závěrem se moc omlouvám všem těm mladým, kterým se dostalo citlivé výchovy, jsou "normální" a nemají místo mozku kalkulačku. Ida
Vy opravdu nemáte ve svém okolí socilně slabé rodiny? Nikoho kdo čeká u popelnice až vyhodíte obnošené boty nebo hračku? Opravdu všem tu příjde nenormální chtít vědět kolik asi potřebuji peněz abych si mohl dítě dovolit? Jistě někteří mají houf dětí a nestarají se jestli je mohou poslat např. na tábor nebo do nějakého kroužku, ono záleží i natom čím to děcko živíte, salám Junior už má odzvoněno a třikrát poděděné šaty také nejsou to pravé, ale pravda, nahá a hladová nejste. Tazatel mi naopak příjde velmi vyspělý a myslím, že dělá dobře, že chce vědět alespoň okrajově a ne uplést děcko a stát na úřadě s nataženou rukou. Mít děti není kumšt, mít děti a dobře se postarat to už kumšt je. Mimochodem, neznám ani jednoho udřeného chudáka co se válí v milionech, udřené chudáky znám ale miliony se dělají jinak než prací do udření. Máte-li peníze, jste v klidu a pohodě a i to dítě to pozná, můžete se mu víc věnovat a ne ho strčit ráno do nějakého hlídacího zařízení a večer s vyplazenýn jazykem a udřená jej vyzvednout.
Jen jsem nakoukla a Liduš souhlasím s vámi.Taky jsem slyšela od rodičů"dříve jsme dělali děti jak to přišlo",ale dnes se dělají děti podle rodičovské,děti mají sourozence po 2-3letech,aby rodiče co nejméně finančně tratili a stejně tak lidé více přemýšlí,zda si děti vůbec pořídí.Někdo děti kvůli studiu a budoucí karieře ani nechce...takže taky mi přijde dotaz tazatele rozumný.
Když to vezmu realisticky a prakticky-jedno dítě-stačí malé auto,které potřebuje minimální náklady,stejně tak se vejdete do malého bytu s malým nájmem a kroužky a volnočasové vyžití je taky cenově dostupné.Jedno dítě vám i pohlídá rodina či známí a to se hodí,pokud by na něj člověk zůstal sám,bez druhého partnera.
Více dětí-velké rodinné auto,velké náklady na provoz a větší byt.Kroužky i volnočasové akce jsou už finančně hodně náročné,nikdo nechce více dětí pohlídat,takže kdybych (třeba já na své tři děti zůstala sama) tak bych měla problém sehnat práci i na půl úvazku,abych to stíhala.a těžko bych je uživila.
Více dětí je risk a dřina pokud jim chcete dopřát dobrý start do života (bohužel jsou i takoví co děti udělají a je jim fuk co bude dál)
...já můžu s klidným svědomím říct,že mě rodiče vychovali skromně a slušně,ale v mém "školním věku" už byli důchodci,tudíž to ani nešlo finančně si vyskakovat a rozdíly ve škole jsem cítila dost.Né proto,že bych chtěla drogy,dražší mobil apod.ale chtěla jsem jen PC s Autocadem abych se mohla učit jako spolužáci a neměla jsem to,stejně tak jazykové zájezdy atd. Není to jen o tom ,že díky penězům vychováte rozmalzlené spratky,ale díky penězům dětem ulehčíte starty ve studiu i životě.Není to o tom dorovnat se spolužákům,ale o tom dorovnat se dnešní době.,aby v ní uměli fungovat.A tohle chci taky dětem dát,nejen fráze o tom jak je fajn být skromý.
Ida...jinak opatrně s větou "...vydělat na dětech" mě jste s tím rozesmála,protože očividně vůbec netušíte o co jde,ale plno lidí by tohle i urazilo,protože na dětech se nedá vyčůraně vydělat.Pokud víte jak tak to zde poradte.Děti jsou v každé době velká finanční přítěž a podle mě je dobře,že nad tím tazatel přemýšlí.Udělat děti z lásky a nějak je uživím,to je fakt hodně špatná myšlenka.
Ten kdo chce vychovávat děti, takhle neuvažuje. Děti jsou smyslem života. Rovnou na děti zapomeň. Nemáš na to. Peníze nemyslím.
Jsem stará bába, dobře, že se tazatel ptá. Nemá-li dítě to co druzí nebo lepší, je už od MŠ socka, vyloučená z kolektivu a stává se terčem posměchu. Jistě můžu namítat, že v době kdy jsem byla dítě a nebo dítě měla, bylo vše jinak ale doba se holt změnila i když si nemyslím, že zrovna ve vztazích k lepšímu. Dnes se děti odmala předhánějí co mají oblečené, jaké dárky dostaly a kde byly na dovolené. Kolo jsem měla klučičí a poděděné, stále pojízdné,vnučka se ptala a babi fakt ses nestyděla na tom jet ven? Tehdy ne, on totiž málokdo měl co lepší, dnes je prostě jiná doba. Nemusí mít zlatou lžičku jak tu někdo píše ale narodit se do "zlaté" postýlky je lepší start než narodit se třeba do psí boudy.
@lidus - Dnes se děti odmala předhánějí co mají oblečené, jaké dárky dostaly a kde byly na dovolené.
Hm - a myslíte, že mají tohle "předhánění " vrozené? Kdopak jim asi chce "nabídnout první poslední"?
Jasně, že rodiče ale copak vy nevidíte kdo má do života lepší start, Maruška z Dolní Horní co žijí rodiče z ruky do huby nebo např. Charlotka Gottová.
Soudný rodič Marušce vysvětlí, že nemůže mít to, co má Charlottka - ten druhý se přetrhne, aby jí to donesl až pod nosánek.
@lidus - třikrát poděděné šaty také nejsou to pravé
Žádné z mých dětí, respektive jejich rodiny, nejsou z těch, "kdo čeká u popelnice" - ale oblečení i jiné věci mezi nimi i jejich přáteli kolují a dědí se celkem běžně. Ale je fakt, že nikdo z nich nemá jedináčka, do kterého "cpe" celá široká rodina.
Ano, mám jedináčka a to pro, že jsem chtěla aby se měl líp než já, jsem ze 3 dětí. Stale jsem slyšela, že na to nebo ono nemáme, první rile si koupila za vlastní peníze z brigády. Můžete ty děti milovat jak chcete ale když nemáte peníze, nemohou dělat spoustu věcí. Náš jedináček nebyl rozmazlený fracek, dcera chodila na brigády, VŠ dělala při zaměstnání, chtěla svoje a ne jen prosit o každou korunu.
@lidus - Mě je celkem jedno, jak to máte vy. Jen jsem reagovala na to, že ne každý, kdo nosí poděděné šatečky, musí být nutně socka.
nevím co je špatného na tom, když někdo chce si pořídit dítě v době, kdy mu bude moct nabídnout první poslední a kdy to dítě nebude fakt chudák.. zajímalo mě jen jakou si hledat práci, popřípadě pokud nepřejít, abych mu zajistil hezký život a slušnou životní úroveň a mohl chodit na koníčky a tak..
P.S. pokud chcete odpovědět, odpovězte na otázku, zbytek si nechte! díky
Já nevím...přijde mi, že vás rozčiluje běžná internetová diskuze/poradna. Nezvládáte emoce zde, chcete je zvládat s děckem?
K otázce. I s 20 000 to jde. Záleží i jaký život chcete žít vy.
Jak můžete vědět, kolik si můžete vydělat za pár let? To neví nikdo. Pokud má někdo 3 a více dětí, určitě nepřemýšlel nad takovou věcí, jako je bydlení pro děti v dospělosti atd. Už dnes je jasné, že generace dětí na bydlení nedosáhne a může se vrátit doba, kdy v 3 pokojovém bytě bydlelo i 5 lidí. To je velice reálná budoucnost.
Také záleží na tom, kdo jak umí hospodařit s financemi. Třeba při příjmu 25 tisíc na jednoho rodiče se má někdo dobře, děti nestrádají a druhý s tímto obnosem těžko vyjde. A jestli plánujete děti až za několik let, tak už budete mít určitě i naspoříno, tak nebudete muset mít obavy, že by jste se měli špatně. A i tak, to dítě vás zase tolik nezrujnuje. Při vašich obavách můžete mít třeba jenom jedno. Jde asi jenom o to, aby jste nebyli bez práce, s prací se můžete mít dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.