Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na jaký plat můžu dosáhnout?

Od: daniell odpovědí: 9 změna:

Dobrý den!

Je mi 20 let mám střední školu s maturitou, zaměření strojírenství. Do práce jsem nastoupil 1.11.2018. Dali mi smlouvu na dobu určitou - na jeden rok. Pracuju jako obsluha cnc elektroerozivního obrábění (drátořez), na dvě směny v kusové výrobě.

Moje práce spočívá v tom, že si vezmu polotovar nebo rozpracovaný díl podle toho co má prioritu. Následně ho musím upnout do mašiny a mašinu nastavit. ( vykolmit drát, najetí nulových bodů, nastavení korekcí stroje a nastaveí řezných podmínek). potom nebo předtím, si ještě musím v počítači udělat program pro obrábění neboli naprogramovat mašinu aby to správně řezalo. Obsluhuju dvě mašiny. Častokrát jsem poslední operace, tudíž když něco pokazím, musí se celý kus dělat znova.

Zajímalo by mě tedy na jaký plat bych měl dosáhnout po půl roce, kdy bych si chtěl jít za vedením promluvit o zvýšení platu. Zatím se můj měsíční plat pohybuje okolo 17500kč hrubého.

Mám tedy nárok po půl roce zajít a pobavit se s nadřízenýma o zvýšení platu?

O jaké výši platu bych se s něma měl bavit?

Popřípadě na jakou nejnižší časku bych měl kývnout?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Jestli jste opravdu odměňován platem (pracujete ve státní nebo neziskové sféře), jste do platové třídy zařazen podle platných tabulek. Do platových tříd zařazuje zaměstnavatel jednotlivé pozice podle nejobtížnější práce, kterou bude zaměstnanec na té které pozici vykonávat.

Pro zařazení do příslušné třídy jste musel splnit požadovanou kvalifikaci a délku praxe.

Po půl roce se asi nic výrazněji nezměnilo, takže zvýšení platu by asi nebylo příliš pravděpodobné.

Jestli jste odměňován mzdou (soukromý sektor), pohovořte si o zvýšení mzdy se zaměstnavatelem. Mzda je smluvní, záleží na Vás, co si dokážete vyjednat.

"Automatický nárok" na zvýšení mzdy není. Jestli jste ale v uvedeném půlroce dosáhl dobrých výsledků, přispěl jste např. ke zvýšení produktivity nebo děláte něco nad rámec svých pracovních povinností, mohl by zaměstnavatel Vaší žádosti vyhovět.

hodnocení

1x

Nejdřív si přečtětě pracovní smlouvu, co uvádí ohledně vaší mzdy, pak si zjistěte, zda ve firmě existuje mzdový předpis/řád a nahlédněte do něj.

plat
hodnocení

1x

Podle mých zkušeností v Praze nejmíň 2x tolik :)

hodnocení

1x
Já mám zkušenost takovou že kdykoli sem chtěl vyší plat musel sem zmènit práci
Osobně bych žádal o zvednutí platu po zkušební době nebo po době kdy máš jistotu že svou práci zvládáš dle požadavku firmy
Co se týče cifry záleží na tom co máš ve smlouvě a kolik berou lidi na obdobné pozici okolo tebe
Ja osobně typuju že ti víc jak 2000kč nedaj

mathew
hodnocení

1x

Neznám nikoho, kdo by jako obsluha cnc makal za mín jak 20 tisíc čistýho. Ovšem pokud ti dávají 17500 hrubýho tak na to nikdy nepřistoupí a pokud chceš větší plat tak budeš muset jít jinam

hodnocení

1x

17500 jako nástupák po škole je přiměřený. "Normální" obsluha cnc s praxí u nás dělá tak za 22-25. Podle mě bys to mohl mít tak za rok, pokud nebudeš problematický.

lmgify
hodnocení

1x

Může někdo, kdo do toho vidí, napsat, jestli ta práce je nebo není při jeho vzdělání (předpokládám střední odborná škola strojní) pod jeho úroveň znalostí, tj. jestli pro ní není překvalifikovaný?

Osobně bych očekával, že to bude dělat spíše někdo s učebním oborem.

V úplně ideálním případě by to pochopitelně dělal naprogramovaný robot/automat a pak to může jet 24/7 bez noční (ne-denní) lidské obsluhy.

Těžko říct. Obsluha CNC je široký pojem - může to být opravdu jen "živý robot" co bezmyšlenkovitě strká plechy do lisu a vytahuje ven, a může to být kvalifikovaný pracovník, co to umí i programovat a seřizovat. V tom druhém případě bych i tu průmyslovku považoval za přiměřenou.

jendasss

Tady to popsal:

"Moje práce spočívá v tom, že si vezmu polotovar nebo rozpracovaný díl podle toho co má prioritu. Následně ho musím upnout do mašiny a mašinu nastavit. ( vykolmit drát, najetí nulových bodů, nastavení korekcí stroje a nastaveí řezných podmínek). potom nebo předtím, si ještě musím v počítači udělat program pro obrábění neboli naprogramovat mašinu aby to správně řezalo. Obsluhuju dvě mašiny. Častokrát jsem poslední operace, tudíž když něco pokazím, musí se celý kus dělat znova."

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]