Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dělám takový průzkum. Máte na zahradě nějaké budky pro ptáky (polobudky, sýkorníky), popř. zahnízdil někde mimo budku nějaký pták? Prosím, napište mi.
Budu ráda. Děkuji.
elisa24 - krásná fotka. Jen nerozumím tomu, jestli ty veverky máte doma, nebo zda jsou venku - nepoznám to (vypadá to jako okno), tak za případné vysvětlení děkuji.
Na zahradě žádný vzrostlý strom nemám, takže budku není kam umístit. Polobudku mám na domě - pro rehka, ale zatím si ji nevybral (jen jeden velký pokoutník ). Při likvidaci staré nízké túje před domem jsme v ní objevili stará malá hnízda, asi dvě nebo tři. Čí byla, netuším. M.
Jinak u rodičů hnízdí pravidelně vlaštovky v kotelně na zářivce. Takže ráno jde táta pustit nejdřív vlaštovky a pak až slepice ... Loni jich v druhé várce měli sedm.
Jen jsem se chtěla "pochlubit". Polobudka už má své první (ptačí) nájemníky
Páreček Rehka domácího.
Několik a také ptactvo hnízdí kde se mu zachce.Vlaštovky, Jiřičky a Kominíčci na mlatě a v uhlárně, rádi by do garáží ale je zavřeno a v parnu dveře s pletiva. Vrabci v průduších ve zdi (bylo to odvětrání chlévů), kosák roky hnízdí pod okapem, bláznivý čáp si postavil hnízdo na vysokém smrku co má ulomený vršek, je tam třetí rok ale teprve loni měl partnera a čápata, letos ještě nepřiletěli. Problém u nás na chalupě jsou kočky co mladé ptáčky loví. Moc se nestaráme,nikoho nezachraňujeme, každý žije jak umí, pokud ho sežerou je to jen část potravního řetězce, v přírodě běžné.
My jsme měli na zahradě několik budek A sýkorka si vybrala železnou poštovní schránku na železných vrátkách, které se zavíraly bouchnutím. Bylo tomu tak několik let. Táta jí vyrobil a na pevný plot pověsil dřevěnou a tu nechtěla. Několikrát hledal jiné místo a sýkorka pohrdla. Pamatuji, že jen 2x v ní hnízdila. Na podlážce 10x 10 cm bylo 7 malých. Krása. A jeden rok se do té budky nastěhoval sršeň. Byl jak vrtulník.
A špaček měl budku na vysoké hrušni na konci zahrady. Bydlel tam celá desetiletí. Jen vždycky musel vyhnat vrabce.
Mám na stromě budku z vydlabaného kusu kmene. Hnízdívají tam sýkorky. Ale každý rok se musí odklopit víko a staré hnízdo vyhodit. To mi řekl odborník, když jsem si jednou postěžovala, že se jim tam asi už nelíbí. V jednom z těch roků, kdy byla budka plná starého hnízda, se tam usadila čmeláčí královna. Viděla jsem pak vylétávat množství čmeláků, maličkých i velkých.
Běžně v keři hnízdívají kosi a téměř každý rok budníček menší. Pod střechou pravidelně rorýsi. Někde budou vrabci, u sousedových slepic je jich stále plno. Brzy z jara to zkoušívají pod střechou, ale rorýsi je pak vyženou.
Na zahradě máme 3 budky pro sýkorky, ale do jedné se dobýval datel a zvětšoval si otvor, to byl rachot. Jinak vrabci sídlí v tůjích, ale ubývají. Měli jsme tady 3 kosí rodinky, každý rok vyvedli mladé, ale uhynuli, našli jsme jednoho na zemi mrtvého. Četla jsem, že je napadla nějaká bakterie. Snad se k nám vrátí.
V nejbližším okolí domu jsou pověšeny-přibity na stromech tři budky s otvíracím předním dílem. V dílně mám rozpracovaných dalších osm kousků. Už mám pro ně odběratele. Jsou zadarmo, ale nový majitel musí slíbit, že každý rok, na konci února, ji otevře a vyhrábne staré hnízdo. Jednou jsem v ní našel tři patra hnízd se zastavěným usušeným mládětem. Rodiče asi zahynuli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.