Nejste přihlášen/a.
Jsem silná nekuřačka. Kouření nesnáším už od mala. Teď je mi 15 let a přijdu si na kouř alergická. Vadí mi projít okolo kuřáka. Nesnáším ten cigaretový pach. Bydlím s mamkou nekuřačkou a tátem silným labužníkem cigaret. Dříve kouřil době v předsíni se záchodem a koupelnou. Ale i přes zavřené dveře to do bytu šlo. To jsme tedy s mamkou změnily a vyhnaly ho mimo byt nebo na balkon. Jenže pak přišel ten problém - když už má zakázáno kouřit v předsíni, zkusil to v obýváku. Postupně, když mu naše negativní názory a reakce nestačily, kouřil klidně po celém bytě, krom (díkybohu) mého pokoje a ložnice. Upřímně, normální mi to fakt nepřijde. Už je to déle, ale stejně mám pocit, že tu neustále kouří. Nedávno si i zapálil na záchodě, to ovšem netušil, že jsem doma. Jakmile doma jsme, vše je v pořádku, poslušně chodí na balkon. Jakmile nejsme, kdo ví, co dělá. Nutno dodat, že je už v důchodu, takže vlastně téměř pořád doma. Nemám ho ráda, když nás nerespektuje. Mám z toho i deprese a hrozně mě to v životě trápí. Byt s mamkou větráme pořád, voníme ho, ale jakmile je tu sám, je vůně konec a já mám strach, že čím déle tu otec bude, tím víc ten kouř už z bytu nezmizí. Navíc, mamka se s ním rozvést úplně nechce, bylo by to zdlouhavé a je jí líto peněz... Vyhodit ho k babičce chceme obě, protože sám nemá chudák peníze a musí za něj vše platit mamka, nadává nám a kouří nám pod nos. Jenže on od nás nechce, proč by taky měl chtít, když tady díky mamce má všechno, žejo
Máte někdo podobný případ? Přála bych si, aby mi už konečně zmizel do života.. ale jedno mi přece dal - odpor k lidem, co pravidelně kouří a pijí alkohol. S takovými lidmi se mi nechce ani bavit. A co si budeme, je jich v dnešní době celkem dost a to i mezi mými vrstevníky. Ale všechny házet do jednoho pytle nechci!
To že tatínek kouří v bytě není moc dobré. Jinak z vašeho psaní mám spíše pocit, že vám stárnoucí tatínek už začíná nějak vadit a to i bez cigaret. Možná to on od vás také tak cítí. Asi už má jenom to své kouření.
Ano, vadí mi hodně. Já dobře vím, že mu mohu být vděčná, že mě na tenhle svět přivedl. Ale je to asi jediná věc, za kterou mohu být u něj vděčna. Nic dobrého pro nás dál neudělal. Vážně ne. Kouřil kdysi v té chodbě naší, ale to jsem byla malá, nevadilo mi to. Dospěla jsem do drzého věku, poslala do kouřit na balkon, v klidu mu vysvětlila, že mi to hrozně vadí a že budu ráda, když bude kouřit mimo náš byt. Mamce to vadí také samozřejmě, ale asi méně, protože ona si vybrala za manžela kuřáka. Jen by mohl být táta rozumný a respektovat nás. Jediná mamka vydělává, platí za něj vše, na co by se manželé měli podílet, kdysi ji mlátil kvůli penězům, dnes ji neuvěřitelně nadává (protože se třeba dívá na TV, nebo si luští křížovičky). A mně nadává, že nic neumím, sedím jen u PC. Chodím každý den ven, protože mě baví poznávat venek a jsem úspěšná na své škole. Ale to on nevidí. Jsme podle něj s mamkou neschopné. Táta vypadá jak bezdomovec. Odmítá hezké nové oblečení, chodí ve starém. Vychází ven jen proto, aby si koupil pivo a cigarety a pak zase šup šup domů. A jeho maminka, které je přes 80 let a potřebuje pomoc, na tu už si čas také neudělá. A to celý den je doma. Já opravdu chápu, že mi všichn říkáte, abych měla trochu více úcty k tatínkovi. Ale kde má úctu celý život on k nám? :/
Z Tvého dopisu je mi moc smutno. Podotýkám, že jsem taky nekuřák.
Ale: připadá mi, že Tvůj otec je pro maminku a pro Tebe něco, jako stará nepotřebná almara - jen ji vystěhovat někam k babičce, aby doma nepřekážela.
Víš, děti jsou velice manipulovatelné. A toho asi tvá matka využila. Nakukala Ti do hlavy, jak je těžké s otcem žít, jak kouří, jak pije, jak nemá peníze a kdyby táhl ke své matce, bylo by jí i Tobě líp. A Ty jí v tom vydatně pomáháš.
Myslíš, že si to táta zaslouží? Je možné, že kouří, každý máme nějaký nešvar, ale to mamince a Tobě dřív nevadilo? A že nemá peníze? Tak za co si kupuje ty cigarety? Ty mu platí matka? Pokud měl úraz nohy, jistě má invalidní důchod, tak to není chudák bez koruny, závislý na těch dvou satoriích, které mu vyčtou první poslední.. S matkou se měli rádi, jinak bys tady nebyla Ty. A najednou je ten nejhorší.
Neznám vás, nemohu proto soudit, ale jak by Ti asi bylo, kdyby se rodiče proti Tobě spikli, řekli třeba, že se dobře neučíš a že Tě dají z domu. Třeba do děcáku. A zrovna takhle je taťkovi, když ho vy dvě vyháníte z domu.
Není vám oběma hanba? Až povyrosteš, zjistíš, že mnoho věcí budeš muset ještě zkousnout a tolerovat. A kouření je jen jedna z nich a navíc ještě nejméně závadná.
Spíš mi připadá, že matka pošilhává po někom s větším platem, větším autem, větším bytem, větším IQ, větším...a Tebe si bere jen jako nástroj, který má otce vypudit z domu. Zvládáš to perfektně, jen Ti přeji, aby se to někdy neobrátilo proti Tobě. Život máš před sebou a nikdo z nás nemůže říct, co Tě v něm ještě čeká. Jaga.
Ne, maminka vážně nešilhá po bohatším. Navíc, nakukala jsem si to sama, že nemám ráda svého tátu, jednak protože mamku psychicky i fyzicky trápil, tím trápil i mně a teď pokračuje jen to psychické týrání. My chceme být samy, nechceme, aby nám někdo ubližoval. Já to chápu, úcta k otci by měla být, jenže já mu jsem vděčná jen za to, že jsem díky němu na světě, nic jiného dobrého pro mě i nás neudělal :/ když on nám fakt nadává, že jsme neschopné, lže, celý den je doma a je tu prostě zátěží, není s ním mluva. Mrzí mě, že jsem to napsala tak špatně a hned nás s mamkou mají všichni za špatnou. Jen se nechci stresovat, když se ráno vzbudím, když jdu večer spát, když jdu domů. Vím, na světě jsou daleko daleko horší věci, které mě ještě v budoucnu čekají. Jen chci, abychom z toho žviota s mamkou taky už něco zas měly. A ne se jen trápit pohledem na něj. Je to smutné, že se takhle zničil, jenže jemu už není pomoci, zkusily jsme vše..
jen tak poznámka mimo - podle mého pojetí světa a života je fakt, že mne někdo přivedl na svět, spíše přitěžující okolnost - a zvláště u muže,který si to nemusel ani protrpět, jako musela matka !
Nějak nechápu.Dítě v 15-ti letech tvrdí jak by otce vyhnalo z baráku a matce je líto peněz?Co třeba nějaká úcta k rodičům?Myslím že u vás nebude zas takový problém kouření jako to jak se navzájem k sobě chováte.
Úctu k tátovi tedy nemám, když nám nikdy nebyl dobrým otcem. Přála bych vám ho poznat osobně, hned byste věděli, jak je to těžké pro mě ALE HLAVNĚ PRO MAMKU. Nejsem jediný člen rodiny, co ji chtěl postrčit, aby s tím něco dělala a nenechala se trápit. Ale pro ní je rozvod prostě vyhazování peněz a času. Nepřijde mi to správné. Já vím, je mi 15 let, chodím do prváku, nejsem rozhodně nejrozumější ani nemám ještě tolik vědomostí. Vím, že nic nevím. Jen sakra chci něco už konečně změnit. Už kvůli sobě, i kvůli mamce.
To si musí řešit mamka. Já na jejím místě bych se rozvedl a odstěhoval sebe nebo jeho.. Ty můžeš leda přes sociálku/ hygienu (kouření v přítomnosti dítěte), jinak počkat a pak se odstěhovat do svého.
Řešil bych to pokud bude při příchodu nahulíno tak bych se otočil a šel přespat jinam (nutno domluvit předem)
Děkuju moc za komentář.
Řešila jsem to už před rokem, řeším to znovu teď, protože je to opravdu k nevydržení. Chceme s mamkou zůstat tady, zachránit ten byt různými způsoby, co máme naplánované. A máte pravdu, mám chuť se sebrat a přespávat jinde. Ale nechci tím mamku tak zasáhnout, přijde mi to bezohledné. Nevracím se domů moc ráda, i když to tu máme hezké, voňavé a příjemné bez něj.
Ještě jednou děkuji.
Zaujalo mne to "silné nekuřáctví". Jak se to prosím projevuje? Jestli necitlivostí, kterou z dotazu cítím, pak snad být radši kuřákem. (--:
Mně je samozřejmě jasné, že ti kouření vadí. Ale ta formulace vyznívá, že ti vadí tatínek > to je to, co mi na ní vadí.
Závislost na nikotinu je nemoc. Málokomu se podaří nad ní zvítězit. Závislý (nemocný) člověk potřebuje pomoc, odsouzení mu (ani tobě s maminkou) nepomůže.
Co zkusit najít v okolí nějakou ordinaci pro odvykání kouření a doporučit tatínkovi její návštěvu? Třeba jej tam i doprovodit?
Moc se omlouvám za ty hrudky v textu, jen jsem poslední dobou už vážně vytočená.
No, jelikož už mi celý život jde kouř pod nos, tak je mi to čím dál více nepříjemné, čím dál víc bych se toho chtěla zbavit.
Nemá to cenu. Kouří už několik let. Odvykání na kouření s ním mamka nezkoušela tuším vůbec. Nutno dodat, že do toho je i alkoholik. A to už vím, že zkoušela stopro, ale táta nechtěl. Asi si sám nevěřil. Dříve mamku mlátil kvůli penězům, pak přestal pracovat. A teď vypadá jak bezdomovec, má se hrozně rád, jen sebe má rád, je mu jedno, že nám ubližuje, ani nechci vědět, kolik toho za den vykouří a vypije. Je pořád doma. A máte pravdu. Mířím tím na svého tatínka, protože mi dokonale kazí nejlepší léta života, jak se říká. :D Už tak 2 roky z toho mám deprese, že mamka s tím nic neumí udělat. Jak jsem řekla, rozvod pro ni je vyhození peněž do vzduchu, odstěhovat se nechceme ani jedna, i když bychom měly kam, tátu dát k jeho mamince je taky velká možnost. Jediný problém? On nechce. A tady mamka končí, protože on nechce. Tak mu stále pere, vaří, nechává si od něj nadávat, dává mu peníze. Je to tak i trochu stěžování na mamku a její slepotu, už když jsem byla malá, jak už jsem taky zmínila, už byl táta taky špatným člověkem. No a čím starší je, tím opravdu horší to je. Jako jedinou možnost vidím, vzít mu věci a klíče od bytu i vchodu, nechat si je, hodit věci k babičce. Ale na to budu asi sama. Jsem asi troufalá, ale hlavně naivní..
Bohužel, také já cítím velkou averzi k otci, který vám /matce a dceři/ znepříjemňuje život. Vidím to jako sobeckost, slabou vůli, ublíženost, nevyrovnanost, možná vlivem alkoholu a stáří nějaké změny v psychice.
Protože to je věc rodičů, je na nich, aby si tento nepříjemný vztah /pro celou rodinu/ vyřešili. Ale je vidět, že dohoda není možná.
Proto mne napadlo jedno řešení, v 15 letech toho moc nenaděláte, tedy místo odstěhování otce se domluvte a odstěhujte se k babičce Vy sama.
U babičky snad nikdo nekouří, přestanete mít deprese, špatné vztahy s otcem, a navíc bude klid na učení. Babička /či oba prarodiče/ bude ráda, že má u sebe vnučku, pomocnici a nebude sama. Jenom najít odvahu učinit ten krok, odejít od matky, případně změnit školu, ale nyní budete základní školu asi končit?
Jinak - razantně otce přestěhovat nebude dobrý nápad, nikdy nevíte, jak bude reagovat, když v minulosti byl již agresivní.
Nemůžu k ani jedné babičce, bydlí jinde a bylo by to strašně náročné na dojíždění na střední, měnit rozhodně rozhdoně nechci. Prostě tady opět končím, asi jsem vážně jen naivní..
Ani bych neřekla že naivní, ale necháte se zřejmě zmanipulovat.Jste ještě moc mladá a nezkušená na hodnocení vztahů.
@nenene - Vyhodit ho k babičce chceme obě, protože sám nemá chudák peníze a musí za něj vše platit mamka, nadává nám a kouří nám pod nos. Jenže on od nás nechce... rozvod pro ni je vyhození peněž do vzduchu, odstěhovat se nechceme ani jedna
Zdá se mi, že kouření je jen zástupná záležitost - otec důchodce se "válí" doma, nevydělává, kouří (Za co - když "musí za něj vše platit mamka"?) a vůbec prudí a obtěžuje... a ještě se drze nechce dobrovolně odstěhovat. A přitom by bylo tak jednoduché hodit ho na krk staré mámě a ještě ušetřit za kolek.
Jenže jak ho vyštípat z bytu vám tu asi nikdo neporadí.
On tatínek nedostává důchod? Nepracoval, tudíš si nevydělával? Co dělá celé dny, leží jen na gauči a nechává se obsluhovat? Řve na vás? Je hrubý a zlý? Maminka ho už nemá ráda / z jakéhokoliv důvodu/? A ještě jedna otázka - je to vlastní otec? Třeba maminka měla o životě jinou představu,musela si ho brát velmi mladá a jestli tatínek je ve starobním důchodu, je o hodně starší,tak nyní by ráda žila s někým mladším,aktivním / jezdila na dovolené, na hory, výlety, divadla a a další , které mně ani tobě nepřísluší hodnotit / , ty konečně taky. Pokud je ale v invalidním důchodu, tak to je zase trošku jiné. Nechci se tatínka nějak zastávat, ale znám z blízkého okolí, kde je mezi partnery velký rozdíl a po čase si žena uvědomila, že jí manžel nemůže stačit. Určitě o tom s maminkou mluvíš, jsi už dost velká, ale tohle si musí maminka vyřešit sama. To je jen můj pohled , nemůžu radit, třeba to u vás není až tak hrozné jak popisuješ.
Děkuju, můj táta měl úraz pouze s nohou (tuším zlomenina) a od té doby nepracuje (tuším tak 3 roky má invalidní důchod). No a právě v únoru zařizovali úplný důchod. Já chápu, že jsem občas i na tu mamku nevrlá. Když ona fakt nic neumí udělat. Přijde mi, že je zbytečně moc na lidi hodná. Táta jí prostě ubližoval vždycky, vím to od příbuzných z mamky strany. Prostě k němu mám negativní vztah, nemůžu ho ani vidět a ten kouř mi tak strašně vadí. Nadává nám bezdůvodně, že jsme nic nedokázali, že mamka vaří hnusoty (což opravdu není pravda), nadává jí, že se kouká na televizi, že luští křížovky.. Není to normální a rok co rok je to horší a mamka ho taky dost nemá ráda. A já o tom přesně vím, protože to všechno řeším s ním, s mamkou mám blízký vztah. Hodně. Jen prostě je opravdu hloupá v tomhle, že se s ním nerozvede, protože by to bylo moc práce. Já opravdu nevím, co mám víc dělat, proto píšu sem, ale vždy se mi dostaví, ať jdeme pryč my dvě a nebo jen já. Když já mám tohle místo moc s mamkou ráda, ale bez něj
@nenene - Jen prostě je opravdu hloupá v tomhle, že se s ním nerozvede, protože by to bylo moc práce.
Holčičko, promiňte - ale hloupá jste vy. Co vy víte, jaké má maminka důvody k tomu, že se ještě nerozvedla - i když máte sebelepší vztah, dětem se prostě všechno neříká.
Byt není tvůj a pokud je část matky musí to řešit ona. Tobě prostě vadí otec a ne kouření, byl dobrej když nosil peníze, že?
Nikdy nenosil peníze... Je mi líto, že ho neznáte osobně. Viděli byste ho vážně stejně. A vážně je to kouřením. Kdyby nedělal s tím problémy, překousla bych ho. Fakt mě moc mrzí, že si myslíte, že jsem malé rozmazlené usmrkané dítě, co tomuhle vůbec nerozumí. Jen už chci taky pohnout s mamkou, všude má ostudu kvůli němu, furt se musí starat o něj. Není chudák, opravdu není, nikdy pro nás neudělal nic hezkého. Udělal si to všechno sám, když se chová, jak se chová
Řešení je na mamince, jistě s ním z nějakého důvodu celý život žije. Možná až si založiš vlastní rodinu, poznáš, že nic není jen černé nebo bílé, nějaký problém je téměř všude. Ty si najdeš partnera a maminka zůstane sama, asi zvážila, zda přecejen člověk kterého kdysi milovala a měla s ním dítě, nemá i lepší stránku. Zkus s maminkou promluvit a zeptej se jí, hlavně na ni netlač aby od otce odešla, možná nemá kam.
Kuřáci jsou sobci a vůbec jim nevadí že to druhým vadí a že pasívní kouření je stejně zdraví nebezpečné jako kouření samotné. Počet lidí s alergiemi stoupá a rovněž lidí a hlavně dětí s astmatem přibývá díky pasívnímu kouření. Píšete že nemá peníze a na cigarety jich má dost? Manžel byl od mládí silný kuřák a jak jsme se nastěhovali do nového bytu tak jsem se s ním dohodla že bude kouřit na balkóně a jak se narodily děti tak už by si v bytě nedovolil zapálit nikdy.Naštěstí později ze dne na den přestal,už je to hodně let a najednou bylo i více peněz! Můj strejda byl silný kuřák a zemřel na rakovinu krku v 53 letech,můj otec rovněž na rakovinu hrtanu a hlasivek v 56 letech.Kuřáci by se měli chodit dívat na onkologii kolik lidí a i mladých se tam léčí a většinou marně a umírá ,,díky,,cigaretám.
Nezávidím, na jedné stranš úcta k rodičům, na druhé bezohlednost ke zbytku rodiny, někteří kuřácí opravdu bezohlední jsou. Já např, když jsem byla těhotná, prosila jsem šéfa, aby, když jde o něco požádat, aby mi tam nekouřil, řekl mi, ať jdu na rizikové těhotenství. protože se to časem fakt nedalo vydržet, šla jsem a po mateřské jsem šla pracovat jinam.
Ale v dnešní době se leckdes kouřit nesmí a otec by opravdu mohl kouřit třeba u otevřeného okna. Že mu to škodí zdraví, s tím asi ci nezmůžete, co?
Vidím, že dotaz je již rok starý, ale dovolím si zareagovat.
Všichni, co tady moralizujete: kdo to nezažil, nepochopí. Vážím si mnohé názory rádců babajaga, lidus a spol., ale tohle prostě nemůžete objetivně posoudit.
Mám velmi podobnou zkušenost. Řešení je odejít v dospělosti, resp. co nejdřív z domu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.