Nejste přihlášen/a.
radoss - myslel jsem si, že odpoví tazatel (zadavatel hádanky), ale máte pravdu. Je to tam (Dobrý voják Švejk). Díky!
Dobrý den, až vyřešíte matematiku, tak nám zde napište název toho filmu - z mého pohledu je to ta zajímavější část hádanky. Zdravím!
Trik opravdu funguje pro všechna čísla, jenže prohozením ošklivých čísel nic nezískáte a budete je muset stejně vynásobit hrubou silou.
Stejně to může při výpočtu zpaměti pomoct. Někdy je prostě jednodušší, počítat to opačně.
Jenom je to pro mě nepochopitelné. Škoda, že jsem to nevěděla ve škole.
Souhlasím s tím prohozením pro zjednodušení už tak složitého násobení.
V diskuzi pod originálním příspěvkem jsou tou jednoduchostí "triku" překvapeni i lidé s tituly v oblasti matematiky nebo lidé 30 let ze školy.
Sám jsem ty první příklady násobil hrubou silou.
Přál bych si, abych si ten trik zapamatoval, ale na článek jsem shodou náhod narazil včera a kdybyste mi to dnes nepřipomenula, už bych si na to bohužel nevzpomněl.
Jsem asi bohužel odsouzen zjišťovat slevy hrubým násobením.
Taky jsem na článek narazila včera, a když vidím téma diskuse: "matematika", nedalo mi to, ho sem nešoupnout. Spoustě lidí to může usnadit život. Zrovna třeba při počítání těch slev, jak píšete.
Nemusím chápat, jak to funguje, hlavně, že to funguje. (Ostatně telefon taky používám a neumím vysvětlit, jak to funguje.)
Z těch procent bych si chtěl zapamatovat alespoň ten trik, že 35% = 25% + 10% nebo 65% = 50% + 10% + 5%.
Tak jdou výrazně lehčeji spočítat i ty uvedené ošklivé případy:
21% z 177
21% = 10% + 10% + 1% = 17,7 + 17,7 + 1,77 = 35,4 + 1,77 = 37,17.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.