Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

.matematika ve filmu

Od: ahasver odpovědí: 22 změna:
22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
12 897 * 13 863 = 178791111.
Kde jsi prisel na 1% kdyz tu poucujes.
doplněno 21.03.19 09:40: Švejk
ben®

radoss - myslel jsem si, že odpoví tazatel (zadavatel hádanky), ale máte pravdu. Je to tam (Dobrý voják Švejk). Díky!

hodnocení

0x

Je to víc, než jedno procento. A mimochodem - jest rádium těžší než olovo?

Já ho prosím nevážil.
lmgify

Hledal jsem součin, ale pod 1% jsem nic nenašel, :( Z toho jsem usoudil, že to bude součet a bohužel žádný film, kde se mluví o 89 milionech neznám.

ahasver
hodnocení

0x
Vraťte školné!Činitel krát činitel je součin. Takže: jaké sčítání?!
doplněno 03.04.19 15:07: I tobě se moc omlouvám , odpusť, prosím.
lmgify

Menší z čísel musí být mezi 13 305 a 13 371 a končit na 1, 3, 7 nebo 9. Takové číslo neexistuje.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, až vyřešíte matematiku, tak nám zde napište název toho filmu - z mého pohledu je to ta zajímavější část hádanky. Zdravím!

lmgify
hodnocení

0x

Kterej vořech si může splést 7% a 1% a ještě nadávat lidem, že neumí základní matematiku?

ahasver
Tímto se všem omlouvám. Opravdu je poměr činitelů cca 0.93...čili kolem 7 - cca 7.5 %. Děkuji za opravu a sypu si popel na hlavu. Tím více oceňují ty , kteří to i tak vyřešili. Příště budu opatrnější. Mýlit se je lidské, odpouštět je božské. Prosím za odpuštění ! Slávek alias Ahasver

elane
hodnocení

0x

Přidávám návod jak jednoduše zpaměti počítat procenta. Je to divný, ale je to tak. *ee*

idnes.cz/...

*sok*

lmgify

Divné to není. Je to tam vysvětlené. Funguje to jen pro hezká čísla.

elane

Říkají, že to funguje pro všechna čísla, ale pro ta méně "hezká" se to hůř počítá zpaměti. *ee*

lmgify

Trik opravdu funguje pro všechna čísla, jenže prohozením ošklivých čísel nic nezískáte a budete je muset stejně vynásobit hrubou silou.

elane

Stejně to může při výpočtu zpaměti pomoct. Někdy je prostě jednodušší, počítat to opačně.

Jenom je to pro mě nepochopitelné. Škoda, že jsem to nevěděla ve škole.

lmgify

Souhlasím s tím prohozením pro zjednodušení už tak složitého násobení.

V diskuzi pod originálním příspěvkem jsou tou jednoduchostí "triku" překvapeni i lidé s tituly v oblasti matematiky nebo lidé 30 let ze školy.

Sám jsem ty první příklady násobil hrubou silou.:)

elane

Jsem na tom úplně stejně. A nad tím "trikem" mi zůstává rozum stát. *zmateny*

lmgify

Přál bych si, abych si ten trik zapamatoval, ale na článek jsem shodou náhod narazil včera a kdybyste mi to dnes nepřipomenula, už bych si na to bohužel nevzpomněl.:(

Jsem asi bohužel odsouzen zjišťovat slevy hrubým násobením.

elane

Taky jsem na článek narazila včera, a když vidím téma diskuse: "matematika", nedalo mi to, ho sem nešoupnout. Spoustě lidí to může usnadit život. Zrovna třeba při počítání těch slev, jak píšete. *ua*

Nemusím chápat, jak to funguje, hlavně, že to funguje. (Ostatně telefon taky používám a neumím vysvětlit, jak to funguje.) *smich*

lmgify

Z těch procent bych si chtěl zapamatovat alespoň ten trik, že 35% = 25% + 10% nebo 65% = 50% + 10% + 5%.

Tak jdou výrazně lehčeji spočítat i ty uvedené ošklivé případy:

21% z 177

21% = 10% + 10% + 1% = 17,7 + 17,7 + 1,77 = 35,4 + 1,77 = 37,17.

lmgify
hodnocení

0x

Z faktorizační kalk/...:

Factor Pairs:

(1, 178791111)

(3, 59597037)

(9, 19865679)

(27, 6621893)

(1433, 124767)

(4299, 41589)

(4621, 38691)

(12897, 13863)

lmgify

Použít faktorizační kalkulačku na Internetu mě napadlo až dnes v noci ve spánku, skoro 14 dní po zadání otázky. *zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]