Nejste přihlášen/a.
Je všeobecně známo, že je ježek hmyzožravec. Kde se vzala letitá fáma, že si nosí na bodlinách do pelechu ovoce? Pamatuju, že jsme tenhle nesmysl i s obrázkem měli už ve školní učebnici (snad "Živá abeceda"?) někdy kolem roku 1960 a drží se dodnes.
Jako ve všech pohádkách jsou příběhy i obrázky tvořeny převážně pro děti a tam svět fantazie a snů nezná omezení. Jinak jednou jsem si nafilmoval ježka, jak se pod stromem přehrabuje v napadaných jablkách a hledá žížaly. No a hrabal se tam tak dokonale, že bych se ani nedivil, kdyby mu nějaké malé nahnilé skončilo dočasně na bodlinách. To je ale jen představa, že by k tomu mohlo na okamžik skutečně dojít.
Dobrý den, tak to vím přesně - kdyby se měla zobrazovat skutečnost (na bodlinách umístěný hmyz či kousek nějaké mršinky), tak by to dětem nedělalo dobře a toho ježka by to v dětských očích vlastně degradovalo a mohlo by to vést až k nenávisti vůči tomuto zvířátku (jako "ovocenosič" je roztomilý). Zdravím!
Řekla bych, že je to opravdu jen ukázka toho, že ježek má bodliny. A jak to nejlépe ukázat? Něco na ně umístíme. Ale co? Mělo by to vypadat hezky a jak píše Ben, hmyz by nepůsobil zrovna esteticky (zabiják ježek!), lupení by možná bylo lepší, ale zase by vypadal jak bezdomovec. Takže barevné jablíčko splní účel dokonale. I teď ještě běží v televizi reklama o ježkovi, který na bodliny chytá ovoce (a to ho po něm někdo hází
). M.
Zdravím. Tak to já vím naprosto přesně už odmalička, kdy mi babička čítávala ze starodávné knížky o ježečcích. Jak si hodný ježeček zlomil nožičku a nemohl si hledat potravu. Tak mu celá rodina nosila broučky a červíky a žížalky, ale ježeček byl stále víc hladový. Až tatínek objevil jabloňku, z které padala červivá jablíčka na zem. Červíci v třešních jsou malí a nenasytí. Ale v jablíčkách jsou velcí a macatí a bývá jich i několik v 1 plodu. Tak celá rodina vybírala pod jabloňkou červíky a nosili je zraněnému, až byli celí uběhaní. Ale najednou 1 jablíčko spadlo tatínkovi na bodlinky, tak ho tatínek donesl klukovi celé. A ono bylo plné červíků a kluk se konečně pořádně nasytil. A od té doby nosili marodovi celá jablka, a tolik se nenaběhali. A poučení – když vám přes noc mizí jablka z jabloně, nelitujte, protože to byla ta červivá a ježečci je odnesli svým malým nebo nemocným ježečkům. V celém našem příbuzenstvu to víme všichni, tak mě nikdy nenapadlo, že by to někdo nevěděl. Ida
idanova - přesně. A broučci nosí lucerničky, správný kocour nechodí bos a správný krtek nikdy nechodí bez kalhotek (a ty musí mít i kapsy) .
Zdravím. Bene, je to tak. My, co jsme vyrostli na pohádkách a ne na počítačových aplikacích, víme své... Ida
idanova - O počítače se sice léta zajímám (nějakou dobu i profesionálně), ale že bych na nich zrovna vyrostl... První počítač, který jsem v životě potkal zabíral půl patra na jakémsi ministerstvu a fungoval na děrné štítky. Na to moc aplikací nainstalovat nešlo . Bylo mi tehdy nějakých cca 22 let. Ty dnešní zvládám s odřenejma ušima
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.