Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oslovení bezdomovci

Od: el odpovědí: 39 změna:
Dobrý den, jak byste zareagovali na osloveni bezdomovcem za předpokladu, že je střízlivý? Dali byste mu nějaké drobné? Dnes jsem potkala na nádraží starší ženu, nebyla opilá, nijak se neprojevovala, jen seděla a celá se klepala zimou. Bylo mi jí opravdu líto, když si představím to počasí a oděv, co měla na sobě...

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

3x
Zdravím dle psychiatrů,psychologů stojí za bezdomovectvím často nějaká psychická porucha nebo nemoc,což je problém, neboť těmto lidem pak není pochopitelně věnována pozornost a péče jež by jim mohla pomoci a pochopitelně oni si to neuvědomují...Co se týká těch drobných,neoplývám neomezenými zdroji,ale sem tam se nějaký ten drobák najde,mám zásadu "nesoudit"tj.ponechávám na zvážení těch lidí co s drobnými podniknou...
sss

ano to je hlavní problém bezdomovectví..Často za tím je menší demence,nebo snížená inteligence a člověk pak není schopen domyslet do budoucna,co se může přihodit.Např že bude bez peněz,vyhození z bytu a podobně.Dřív se o tyto lidi stát postaral.Ale dnešní poslanecká sebranka má jiné starosti než se postarat o tyto lidi.Ta se stará hlavně o svůj mamon a nenažranost v poslaneckých klubech

janm*

Tento společenský řád jsem "nevolil", lidé to tak chtěli, tak to tak mají,on si každý totiž představuje že bude jen "lízat smetanu", realita ale bývá často jiná...Také se mi líbí názory těch co nikdy "neupadli," a dále těch co jsou "bezchybní" pár jich znám, ani si často neuvědomují že i oni občas stojí jen krůček od propasti, a nejvíc se zasměju když "bezdomovec" tvrdě a nemilosrdně kritizuje bezdomovce...inu tak, to jsou prostě lidi no, jakmile jsou jen o krůček nebo stupínek výš než ostatní nebo ti co klopýtli hned jsou mistři světa spolkli moudrost světa což jim dle nich dává právo tvrdě a nekompromisně soudit druhé :)

proc

Jak to tedy je s tím žebráním a proč je dnes tolik bezdomovců, když to dřív nebylo? Může za to vládnoucí sorta a dnešní "svoboda"? Je to legální nebo tady chybí patřičné zákony?

culdabulda1*

ono je dnes pohodlné tvrdit, že si za to bezdomovci můžou sami - společnost a systém přece za nic nemůže - každý má přece právo a možnost rozhodovat o svém životě sám a svobodně ! *smich*

gangaganezaa
hodnocení

3x

Já vždy dám bezdomovcům drobné co mám u sebe.Neřeším zda jsou opilý nebo ne. Mně pár drobných chybět nebude a jim to udělá radost. Asi mám velké srdce.

Je to dost dlouho, co jsem slyšela vyprávět Halinu Pawlovskou, že šla s maminkou, potkaly bezdomovkyni a maminka jí dala peníze. Paní Pawlovská se nad tím pozastavila, že ty peníze určitě utratí za alkohol a maminka jí na to řekla : "...ale šťastná není ..."

K tomu není co dodat.

lee*
hodnocení

2x
Kdysi jsem bydlela v centru velkeho mesta a pracovala tamtez. Za tech 10min z prace domu me zastavilo nekolik socialu zebrajicich penize. Uz jsem na to byla alergicka. Mohla bych jim rozdat celou vyplatu. Sem tam nekdo prisel slusne. Obcas me nekdo presvedcoval ze zapomnel penezenku a nema na vlak a ze vse vrati.. vzdyck to byly kecy. Od te doby jsem zatvrzele nedavala nikomu nic. Nedavno ke mne prisel pan, byly mrazy, ja nesla bednu chlebicku... byl slusny a jevil se strizlive. Pusobil dost nesmele, jako by mu to bylo trapne... chtela jsem mu dat nejake drobne, ale nemela jsem vic nez par korun. Dala jsem mu stovku a nejake stravenky, tech mam plno. Mne to v tu chvili udelalo lepsi den a jemu snad take.
Je to vzdy na Vas. Nenechte se do niceho tlacit. Na kazdou korunu, kterou nekomu dam, jsem musela byt jen par minut neco vykonat v praci. Vadi mi mladi, sjeti, opili, agresivni... ale u tohoto cloveka me to nemrzelo.

sss
hodnocení

2x

a proč jste jí něco nedala?ženský jsou chudácí,stačí aby ji chlap vyhodil z bytu kolikrát a nemá kam jít.Pořád si říkám,zlatý komunisti.To za komančů tohle neexistovalo,že by byli bezdomovci,žebráci.

liska5

V Praze na hl.nádraží mne oslovila hubená ženština, ať jí dám peníze, že dcerka má hlad. Dcerku jsem nikde neviděla, ale dala jsem jí čtyři müsli tyčinky. Vzala je, ale na odchodu na mne začala pořvávat, že na co to je, a že jsem pí.., že chtěla peníze. // Takhle žebral u nás před marketem jeden ošuntělý bezdomovec. Ke svému nákupu jsem tedy koupila do sáčku sólo 4 rohlíky, hermelín a papriku, a když jsem vyšla, tak jsem mu to vrazila do ruky, ať se jde najíst. Taky byl zaskočen. Nákup, co dostal, zvedl nad hlavu, aby ukázal kamarádům na vzdálené lavičce, s gestem, že se mu nedaří, že dostal místo peněz žrádlo. Na chlast to chtějí, na cigarety!

culdabulda1*

no a co na tom? - já dám raději drobné bezdomovci na chlast a cigára, nežli "vyčůraným" podvodníkům, kteří sbírají prachy na různé dobročinné účely. Bezdomovce stejně nepřevychovám a alespoň mu udělám na chvilku radost ! :-D

liska5

Když mi řekne, že chudák už dva dny nejedl, tak mu dám jídlo.

Ale já myslím, že jim ten alkohol aspoň zpočátku pomáhal přežít a pak už to šlo samo. Každý bezdomovec si tuhle situaci nevybral dobrovolně, stejně jako nikdo si nevybere, do jaké rodiny se narodí. Znám bezdomovce, který by jinak žít neuměl, ale jsou mezi nimi i vzdělaní lidé, kteří si to dobrovolně nevybrali.

ond
hodnocení

1x

Taky by mě zajímalo, jestli bezdomovci se jdou zaregistrovat na pracák. Práci by jim nabídli, měli by peníze na jídlo, na ubytovnu.

Dříve po oslovení bezdomovcem jsem jim nějakou tu dvacku do ruky dala, ale byli vlezlí a drzí, pak jsem začala říkat, že jsem také na pracáku a peníze nemám a rozdávání jako oni.

Poslední dobou se v našem městě hodně vyskytují tzv. hadačky osudu...dobrý den, paní, budete mít štěstí, atd atd..., a v závěru výkladu poprosí...jestli můžete podarujte mne pár drobnými.

vilik*
hodnocení

1x
V pátek jsem na nádraží při čekání na dopolední spoj pozoroval ženu, která lidi u automatu na kafe prosila o desetikorunu. Po přepočtu na hodinovou mzdu si vydělala slušné 2 stovky za hodinu, a to nebyla ani ranní ani odpolední špička.
Proč by chodila do práce?
Uznávám, každý den se nevede a v létě zřejmě lidé tolik teplé kafe asi nekupují, ale stejně...
Jinak, já nic obvykle nedávám, v rodině přispíváme na konkrétní charitativní projekty a také myslím, že zřejmě by se lidem bez domova nějaké základní pomoci dostalo, kdyby o to stáli.
V souvislosti s tím mám vzpomínku, že u nás přímo doma jednou zazvonil asi čtyřicetiletý muž, žádající příspěvek. Nabídl jsem mu, že mi může pomoci štípat dříví, a sprostě nechtěl. Jaký rozdíl proti jedné velmi staré paní, která mě jednou poprosila na ulici o pomoc vyšoupnout za vrátka pro ni těžkou popelnici a za to chuděra nabízela 20 korun a když jsem je odmítl, nabízela, že dojde aspoň pro buchtu :).

hodnocení

1x

Zkuste nabídnout bezdomovci svačinu a hned uvidíte, že ji nechce, i když bude střízlivý. Stejné to je s těi, co mají psa, kterým chtějí vzbuzovat soucit, nabídnete-li psovi konzervu nebo granule, okamžitě vás požádá, zda sp,še nemáte drobné.

pb®
hodnocení

0x
Nikdo ale opravdu nikdo na ulici být nemusí. Víte že spousta lidí hledá někoho, kdo se jim postará o nemohoucího seniora? A za to nabízejí bydlení a stravu a třeba 10tis. měsíčně. Ovšem ano, je to práce a nedá se při tom chlastat. Než mít vyhlídku, že budu žít v zimě na ulici bez koruny, to radši budu žít v bytě, brát alespoň nějaké peníze a ano, muset za to umýt babce zadek a nakrmit ji.
lee*
@pb Ne kazdy zrovna tohle da. Meli jsme doma 3r dedu s alzheimerem uplneho lezaka. Ja v te dobe pracovala z domu. Bylo to peklo. Ocistec. Nevim jak to nazvat. Ac to byl clen rodiny postupem casu nam vsem lezl na nervy. Asi jsme ho az nenavideli. Ano, je strasne to rict, ale 3 roky nam nicil zivot. Neustale krmeni, prebalovani, vykaly, moc, jidlo, sliny... k tomu slzy, krik, nadavky, plac.. zoufalstvi jeho i nase. Kdo to nezazil nepochopi. Kdyz zvedate 100kg chlapa zpet do postele pote co si usmyslel ze bude chodit a misto toho se zhroutil vedle postele.. ackoliv sama mate 75kg. Behem toho vam nadava do neschopnych krav. Za 5 minut vam tyz clovek breci ze chce maminku a nechape, ze neni, ze umrela... ze uz skoro vsichni umreli... Zazila jsem to a desim se stari. Smekam pred kazdym kdo se seniory pracuje. Prace s nimi je narocna fyzicky i psychicky. Mne se otacel zaludek pokazde kdyz jsem byla blize nez na metr a to jsme denne vse prevlekali, prali, myli, cistili... stary clovek byl proste cimsi citit. Neni to pro kazdeho.
Ono je tezke soudit. Mam gympl a vejsku. V dobe krize, nekdy kolem roku 2012 jsem dlooouho hledala praci. Nemela jsem velkou praxi v oboru. Byla jsem uz zoufala. Chtela jsem pracovat. Reagovala jsem na mista prodavacek, uklizecek, sanitarek. Z zadneho takoveho postu se mi nikdy neozvali. Kdyz napisete mam vejsku a chci uklizet daji prednost ukrajince. Vas se boji. Ze nejste zvykla makat a delat nebudete. Ze jste moc chytra a uvidite bordel ve firme. Ze jste vzdelana a jen jak to pujde zdrhnete jinam... Dneska v tom kseftu delam na urovni regionalni managementu a to co pisu nejsou domnenky, kolegove mi to mockrat potvrdili. Byly doby kdy meli haldy zadosti o praci kterym nemohli vyhovet. Proc by brali VS bez praxe co bude chtit jit dal kdyz muzou vzit UK co bude drzet h@bu a krok? Tak si tak rikam kde bych skoncila kdybych nemela rodinu a zazemi? Ja pracovat chtela, fakt CHTELA! A nemohla jsem nic najit...
Pb, třeba na tu práci nevezmou každého, protože to není pro každého práce.
pb®

Lee bavíme se o ženách, kterým hrozí, že budou na ulici. Je lepší se na tu ulici dostat, než vzít práci pečovatele? Opravdu? Je pro psychické zdraví žen lepší žít ve špíně a bez prostředků na ulici a nemít nic, nebo bydlet u někoho doma, v teple a čistotě a ještě mít nějakou i když malou mzdu? Co byste si vybrala?

O péči mi nemusíte nic vyprávět, s manželem už 2,5 roku pečujeme o jeho babičku, takže vím, co to je měnit pleny a umývat starého člověka, znám třeba i manuální vybavení stolice. Dělala jste to? A jaképak zvedá se mi žaludek? To je jen výmluva, protože člověk si zvykne a je schopen udělat naprosto vše.

Však si vpomeňte na lidi co přežili koncentrák, jaké snesli podmínky a přežili. Co je proti tomu nějaká trapná péče o seniora? Nic, vůbec nic, z čeho by se měl člověk psychicky nebo fyzicky hroutit. Ale dnešní člověk a hlavně mládež jsou psychické trosky snad už od narození, hroutí se z kdejakého prdu. Samá sociofobie, panická porucha, deprese, válí se nic nedělají a přemýšlí, jak je jim psychicky zle. Myslíte že před 100-200 lety bylo tolik psychicky nemocných? Možná bylo možná nebylo, ale neměli čas se tolik pozorovat a přemýšlet nad sebou. Museli ráno vstát a jít pracovat na pole na čerstvý vzduch a večer jít spát. Dnes má člověk všeho nadbytek, vlastně nemusíme hnout prstem a pak se každý druhý rýpe a utápí v nesmyslech.

Zaměstnavatelé si vybírají, koho zamestnaji. Nevezmou každého. V tom má Lee pravdu.
72mona3*

Pb - naprosto nesouhlasím, že každý je schopen. Ale hodne zajímavé je, jak bagatelizujete péči o nemohoucí a přitom to vlastně srovnáváte s podmínkami v koncentráku. M.

Je jiná doba. Před 100 lety byly zase jiné nemoci. Každá doba má něco.
liska5

Před 100 lety hlavně nebylo tolik bezmocných seniorů. Už nežili.

Jak to výstižně popsala Lee, to znám. A kdo to nepoznal, nepochopí.

hodnocení

0x

@proc - Jak to tedy je s tím žebráním a proč je dnes tolik bezdomovců, když to dřív nebylo?
Protože "dřív" ten, kdo nepracoval, byl buď vé vězení nebo v psychiatrické léčebně. Podle starého

tr. z. č. 140/1961 Sb.

§ 203 Příživnictví

Kdo se soustavně vyhýbá poctivé práci a opatřuje si prostředky k obživě prostitucí, hazardní hrou nebo jiným nekalým způsobem, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

proc

Takže tady chybí ten zákon o příživnictví, ale proč se tedy zrušil? Nemuseli jsme zakopávat o neomalené žebráky a zloděje, teď se má zlegalizovat prostituce, žebrání bude na živnosťák a zlodějna patří k nejstarším řemeslům..:) Kam vlastně kráčíme?

Prostituce je taky práce, ale nebezpečná. Z některých jsou erotické masérky. To už prostituce není, ale není k tomu daleko. Určitě mají k tomu blíž než třeba účetní nebo manažerka.
michalverner

Tak to tedy nechápu.Dnes se tvrdí že za minulého režimu byl kde kdo kvůli kdejaké hlouposti zavřenej.Kde jsou ty věznice?Vždyť to musela být obrovská spousta lidí.Teď se za tyto věci nezavírá a vězni nejsou kam dávat.

hodnocení

0x

@proc - Takže tady chybí ten zákon o příživnictví, ale proč se tedy zrušil?
Protože "nekalým způsobem" nmapříklad znamenalo i podnikání bez příslušných povolení, ke kterým se alo dostalo minimum osob, protože nezaměstnanému by se těžko prokazovalo, že a jak se "soustavně vyhýbá poctivé práci" a protože "právo na práci", tedy vlastně pracovní povinnost, by znamenalo vytvořit nová pracovní místa... a tak dál.

Ale nebojte, oni se komunisté čas od času snaží tenhle paragraf do tr. z. vrátit ;)

proc

Proč jen komouši? Že by byli jediní zodpovědní? Nebo nejzkušenější?

culdabulda1*

- no dneska jsou namísto vytváření nových pracovních míst poskytovány sociální dávky ...

Proč "jen komouši"? Tak si vezměte, co by znamenalo vrácení bohulibé myšlenky práce pro všechny - znárodnění podniků, z toho plynoucí neschopnost konkurence a další "milé" kroky, které už tu jednou byly - kontrola oběhu peněz, devízového trhu, výjezdů občanů za hranice.

proc

Proč jen ta představa znárodnění velkých podniků, dnes už totálně vytunelovaných, vyvolává nostalgické vzpomínky na suverenní dělnickou třídu a práci pro všechny - dnes tak opovrhovanou myšlenku "nesvobody" . Ne že by se mi jako restituentovi stýskalo, ale pro davy dělníků to byla životní jistota výdělku a moci, takže skoro neuvěřitelná prohra síly Goliáše, ale jak už to bývá vychytralost Davida zvítězila *sok*

babičko - že zas motáte dohromady věci nesouvisející?

hodnocení

0x

Problém je, že tito lidé nemají doklady a nesou schopni si je vyřídit. Bez dokladů nedostanou žádnou dávku, často ani důchod. Pokud by spolupracovali se sociálkou, možná by pro ně něco zařídili, ale to je pro ně složité. Na charitu mnoho z nich nechce, že se tam krade a že by jim zmizelo i to málo, co mají. Také tam nesmějí pod vlivem alkoholu. Dělala jsem ve zdravotnictví. Jednou nám přivezli prochladlého , nemocného bezdomovce. Smrděl, měl vši, vyrážky, ale nebyl první ani poslední, kterého jsme takhle ošetřovali. bylo mi ho líto, tak jsem mu nechala přinést do ordinace horký čaj, a rohlík, aby se zahřál A on mi řekl, paní, a s rumem by nebyl? Je to velký problém, ale drobné dám vždy, už jenom proto, že tam stojí, třeba hraje na nástroj a snaží se. Těm vlezlým, co tahají za rukáv, těm nedávám.

mraf
hodnocení

0x

Přpadám si jako ras *cert*- ale - nedám. Paní peníz odnese domů popíječi *zdravi*, pán zakoupí krabicové samostatně *zdravi*. (Já abstinuji jak je rok dlouhý.) Jsou na ulici? Prý se bojí domovů důchodců, asi i ubytoven (?) jako čert kříže. Je mi jich líto a tenhle kapitalizmus nemusím. Někteří se prý bojí přijít o "své místo"na ulici. Prostě do toho spadli, z toho by za čas zmagořil každý.

News: Ve městě Kolíně (i jinde) mají "francouzské"ubytování, cca za 5 000 (platí stát), po zimě se produkt vrací. Vygruntuje se, před další zimou zas rozdá, a... jede se dál močálem černým kolem bílých skal... Zdroj: kolinsky.denik.cz/...

Ten oděv do chladu: Jsou sekáče, kde pěkná bunda, atd., je za 35.-Kč, snad nedovedou sekáč najít? Šatím se tam s radostí...Našemu bezdomovci dali na "jeho plot"čepici - nevzal si jí. Směrovali ho do Charity. Charita Česká republika pro lidi bez domova zřizuje síť ubytoven a nocležen, snad si dal říci.

culdabulda1*

- no jo - já furt říkám, že na lidi je potřeba bič a ne žádná "svoboda" - pak to takhle vypadá *smich*

lidus*
hodnocení

0x

Dám skoro vždy a je mi jedno zda si koupí pivo nebo rohlíky, pravidelně dávám jednomu co prodává ten jejich časopis, dostane 20,- a časopis si neberu. Oblečení nechám u plotu s kontejnery, zmizí téměř vždy a co nezmizí do druhého dne jde do kontejneru u nás to tak dělá hodně lidí.

mraf

Pod čarou__________________________________________________________________________________ Doporučuji si po zaplacení časopis vzít, jinak degradujete NP - prodejce na žebráka, někteří to tak pociťují. Jsou rádi že jakousi práci mají.*uspech*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]