Nejste přihlášen/a.
ano to je hlavní problém bezdomovectví..Často za tím je menší demence,nebo snížená inteligence a člověk pak není schopen domyslet do budoucna,co se může přihodit.Např že bude bez peněz,vyhození z bytu a podobně.Dřív se o tyto lidi stát postaral.Ale dnešní poslanecká sebranka má jiné starosti než se postarat o tyto lidi.Ta se stará hlavně o svůj mamon a nenažranost v poslaneckých klubech
Tento společenský řád jsem "nevolil", lidé to tak chtěli, tak to tak mají,on si každý totiž představuje že bude jen "lízat smetanu", realita ale bývá často jiná...Také se mi líbí názory těch co nikdy "neupadli," a dále těch co jsou "bezchybní" pár jich znám, ani si často neuvědomují že i oni občas stojí jen krůček od propasti, a nejvíc se zasměju když "bezdomovec" tvrdě a nemilosrdně kritizuje bezdomovce...inu tak, to jsou prostě lidi no, jakmile jsou jen o krůček nebo stupínek výš než ostatní nebo ti co klopýtli hned jsou mistři světa spolkli moudrost světa což jim dle nich dává právo tvrdě a nekompromisně soudit druhé
Jak to tedy je s tím žebráním a proč je dnes tolik bezdomovců, když to dřív nebylo? Může za to vládnoucí sorta a dnešní "svoboda"? Je to legální nebo tady chybí patřičné zákony?
Já vždy dám bezdomovcům drobné co mám u sebe.Neřeším zda jsou opilý nebo ne. Mně pár drobných chybět nebude a jim to udělá radost. Asi mám velké srdce.
a proč jste jí něco nedala?ženský jsou chudácí,stačí aby ji chlap vyhodil z bytu kolikrát a nemá kam jít.Pořád si říkám,zlatý komunisti.To za komančů tohle neexistovalo,že by byli bezdomovci,žebráci.
V Praze na hl.nádraží mne oslovila hubená ženština, ať jí dám peníze, že dcerka má hlad. Dcerku jsem nikde neviděla, ale dala jsem jí čtyři müsli tyčinky. Vzala je, ale na odchodu na mne začala pořvávat, že na co to je, a že jsem pí.., že chtěla peníze. // Takhle žebral u nás před marketem jeden ošuntělý bezdomovec. Ke svému nákupu jsem tedy koupila do sáčku sólo 4 rohlíky, hermelín a papriku, a když jsem vyšla, tak jsem mu to vrazila do ruky, ať se jde najíst. Taky byl zaskočen. Nákup, co dostal, zvedl nad hlavu, aby ukázal kamarádům na vzdálené lavičce, s gestem, že se mu nedaří, že dostal místo peněz žrádlo. Na chlast to chtějí, na cigarety!
no a co na tom? - já dám raději drobné bezdomovci na chlast a cigára, nežli "vyčůraným" podvodníkům, kteří sbírají prachy na různé dobročinné účely. Bezdomovce stejně nepřevychovám a alespoň mu udělám na chvilku radost !
Ale já myslím, že jim ten alkohol aspoň zpočátku pomáhal přežít a pak už to šlo samo. Každý bezdomovec si tuhle situaci nevybral dobrovolně, stejně jako nikdo si nevybere, do jaké rodiny se narodí. Znám bezdomovce, který by jinak žít neuměl, ale jsou mezi nimi i vzdělaní lidé, kteří si to dobrovolně nevybrali.
Taky by mě zajímalo, jestli bezdomovci se jdou zaregistrovat na pracák. Práci by jim nabídli, měli by peníze na jídlo, na ubytovnu.
Dříve po oslovení bezdomovcem jsem jim nějakou tu dvacku do ruky dala, ale byli vlezlí a drzí, pak jsem začala říkat, že jsem také na pracáku a peníze nemám a rozdávání jako oni.
Poslední dobou se v našem městě hodně vyskytují tzv. hadačky osudu...dobrý den, paní, budete mít štěstí, atd atd..., a v závěru výkladu poprosí...jestli můžete podarujte mne pár drobnými.
Lee bavíme se o ženách, kterým hrozí, že budou na ulici. Je lepší se na tu ulici dostat, než vzít práci pečovatele? Opravdu? Je pro psychické zdraví žen lepší žít ve špíně a bez prostředků na ulici a nemít nic, nebo bydlet u někoho doma, v teple a čistotě a ještě mít nějakou i když malou mzdu? Co byste si vybrala?
O péči mi nemusíte nic vyprávět, s manželem už 2,5 roku pečujeme o jeho babičku, takže vím, co to je měnit pleny a umývat starého člověka, znám třeba i manuální vybavení stolice. Dělala jste to? A jaképak zvedá se mi žaludek? To je jen výmluva, protože člověk si zvykne a je schopen udělat naprosto vše.
Však si vpomeňte na lidi co přežili koncentrák, jaké snesli podmínky a přežili. Co je proti tomu nějaká trapná péče o seniora? Nic, vůbec nic, z čeho by se měl člověk psychicky nebo fyzicky hroutit. Ale dnešní člověk a hlavně mládež jsou psychické trosky snad už od narození, hroutí se z kdejakého prdu. Samá sociofobie, panická porucha, deprese, válí se nic nedělají a přemýšlí, jak je jim psychicky zle. Myslíte že před 100-200 lety bylo tolik psychicky nemocných? Možná bylo možná nebylo, ale neměli čas se tolik pozorovat a přemýšlet nad sebou. Museli ráno vstát a jít pracovat na pole na čerstvý vzduch a večer jít spát. Dnes má člověk všeho nadbytek, vlastně nemusíme hnout prstem a pak se každý druhý rýpe a utápí v nesmyslech.
Pb - naprosto nesouhlasím, že každý je schopen. Ale hodne zajímavé je, jak bagatelizujete péči o nemohoucí a přitom to vlastně srovnáváte s podmínkami v koncentráku. M.
@proc - Jak to tedy je s tím žebráním a proč je dnes tolik bezdomovců, když to dřív nebylo?
Protože "dřív" ten, kdo nepracoval, byl buď vé vězení nebo v psychiatrické léčebně. Podle starého
tr. z. č. 140/1961 Sb.
§ 203 Příživnictví
Kdo se soustavně vyhýbá poctivé práci a opatřuje si prostředky k obživě prostitucí, hazardní hrou nebo jiným nekalým způsobem, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
Takže tady chybí ten zákon o příživnictví, ale proč se tedy zrušil? Nemuseli jsme zakopávat o neomalené žebráky a zloděje, teď se má zlegalizovat prostituce, žebrání bude na živnosťák a zlodějna patří k nejstarším řemeslům.. Kam vlastně kráčíme?
@proc - Takže tady chybí ten zákon o příživnictví, ale proč se tedy zrušil?
Protože "nekalým způsobem" nmapříklad znamenalo i podnikání bez příslušných povolení, ke kterým se alo dostalo minimum osob, protože nezaměstnanému by se těžko prokazovalo, že a jak se "soustavně vyhýbá poctivé práci" a protože "právo na práci", tedy vlastně pracovní povinnost, by znamenalo vytvořit nová pracovní místa... a tak dál.
Ale nebojte, oni se komunisté čas od času snaží tenhle paragraf do tr. z. vrátit
- no dneska jsou namísto vytváření nových pracovních míst poskytovány sociální dávky ...
Proč "jen komouši"? Tak si vezměte, co by znamenalo vrácení bohulibé myšlenky práce pro všechny - znárodnění podniků, z toho plynoucí neschopnost konkurence a další "milé" kroky, které už tu jednou byly - kontrola oběhu peněz, devízového trhu, výjezdů občanů za hranice.
Proč jen ta představa znárodnění velkých podniků, dnes už totálně vytunelovaných, vyvolává nostalgické vzpomínky na suverenní dělnickou třídu a práci pro všechny - dnes tak opovrhovanou myšlenku "nesvobody" . Ne že by se mi jako restituentovi stýskalo, ale pro davy dělníků to byla životní jistota výdělku a moci, takže skoro neuvěřitelná prohra síly Goliáše, ale jak už to bývá vychytralost Davida zvítězila
Problém je, že tito lidé nemají doklady a nesou schopni si je vyřídit. Bez dokladů nedostanou žádnou dávku, často ani důchod. Pokud by spolupracovali se sociálkou, možná by pro ně něco zařídili, ale to je pro ně složité. Na charitu mnoho z nich nechce, že se tam krade a že by jim zmizelo i to málo, co mají. Také tam nesmějí pod vlivem alkoholu. Dělala jsem ve zdravotnictví. Jednou nám přivezli prochladlého , nemocného bezdomovce. Smrděl, měl vši, vyrážky, ale nebyl první ani poslední, kterého jsme takhle ošetřovali. bylo mi ho líto, tak jsem mu nechala přinést do ordinace horký čaj, a rohlík, aby se zahřál A on mi řekl, paní, a s rumem by nebyl? Je to velký problém, ale drobné dám vždy, už jenom proto, že tam stojí, třeba hraje na nástroj a snaží se. Těm vlezlým, co tahají za rukáv, těm nedávám.
Přpadám si jako ras - ale - nedám. Paní peníz odnese domů popíječi
, pán zakoupí krabicové samostatně
. (Já abstinuji jak je rok dlouhý.) Jsou na ulici? Prý se bojí domovů důchodců, asi i ubytoven (?) jako čert kříže. Je mi jich líto a tenhle kapitalizmus nemusím. Někteří se prý bojí přijít o "své místo"na ulici. Prostě do toho spadli, z toho by za čas zmagořil každý.
News: Ve městě Kolíně (i jinde) mají "francouzské"ubytování, cca za 5 000 (platí stát), po zimě se produkt vrací. Vygruntuje se, před další zimou zas rozdá, a... jede se dál močálem černým kolem bílých skal... Zdroj: kolinsky.denik.cz/...
Ten oděv do chladu: Jsou sekáče, kde pěkná bunda, atd., je za 35.-Kč, snad nedovedou sekáč najít? Šatím se tam s radostí...Našemu bezdomovci dali na "jeho plot"čepici - nevzal si jí. Směrovali ho do Charity. Charita Česká republika pro lidi bez domova zřizuje síť ubytoven a nocležen, snad si dal říci.
Dám skoro vždy a je mi jedno zda si koupí pivo nebo rohlíky, pravidelně dávám jednomu co prodává ten jejich časopis, dostane 20,- a časopis si neberu. Oblečení nechám u plotu s kontejnery, zmizí téměř vždy a co nezmizí do druhého dne jde do kontejneru u nás to tak dělá hodně lidí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.