Nejste přihlášen/a.
Moc ráda chodím na procházky do lesa, v zimě tolik ne, mám strach,abych někde neuklouzla. Kolem nás byly nádherné lesy, některé jsou městské, některé státní nebo soukromé. Nechápu, proč se tolik lesa vykácí, když pak půjdete do lesa, chodíte pořád po slunci. Lidé chodí přece do lesa kvůli lesu a ne kvůli planině. Navíc význam lesů každý zná. Kdyby vykáceli jen některé stromy, ale to ne, berou to šmahem, navíc přes cestičky nechají popadané stromy a větve, prý to uklidí po ukončení těžby. Kvůli požárům to určitě není, kácí všechno, tak o kůrovce taky nejde,kde mají hnízdit ptáci a kde žít ostatní zvířata? Navíc jak píšou, dřevo je nyní velmi levné, tak kvůli rozpočtu to asi taky není. Když někoho potkám, každý jen nadává , ale když se zeptám, jestli se někdo na důvody zeptal, nevím o nikom. Ptala jsem se na městských lesích, odtud aspoň odpověděli, sice odpověď nijaká, ale aspoň nějaká, státní lesy nic. Tak jsem si řekla, že mi to vlastně může být jedno, vzrostlého nového lesa se nedožiju a děti bydlí jinde. Ale nějak mi to nejde, chovat se a říct si " po mně potopa ".
Většinou je to daň za osazování monokulturou. Tady na kopcích vznikají holiny, až z toho mrazí. A jsou to výhradně smrky. Ty mají mělké kořeny a ta poslední suchá horká období jim neumožní nasávat vodu s živinami, která je tím pádem hlouběji. Pak jsou oslabeny a neubrání se škůdcům. Ta holá místa se musí rychle osázet rozmanitými listnáči. Jenže ty budou za dvě generace. Mezitím budou vichřice a ty otevřené partie to chytnou.
Souhlasím s jedubabičkou, známí zdědili dům a k tomu patří les,snaží se ho už dva roky marně prodat, strašně na tom tratí, je s tím, spousta povinností a výdajů, když na to nestačí sami. Ale je to rozdílné v krajích, např. u nich je to stále pod kontrolou, musejí osazovat nové stromky za vykácené na otop a o pár km dál se na to kašle a kácí se o sto šest, nečistí se a nic. To samé je třeba s nesekáním trávy, Právě u nich se dávají pokuty a např. tady u nás na sídlišti je příšerně zaneřádný pozemek, o který se nikdo nestará a přitom se vím, že patří nějaké firně mimo Prahu. A marně si na to smetiště stěžujeme na měsśtké části.
Chudák příroda, vrátí to dalším generacím.
Zdravím
Tak na lesy bude v budoucnu vyvíjen ještě vyšší tlak co se těžby týče a to paradoxně kvůli "ekologické politice EU" a jejich členských států. Eu totiž hodlá neobnovitelná fosilní paliva plně nahradit těmi obnovitelnými, jednoduše řečeno uhlí kterého je ve světě ještě na tisíciletí při současné spotřebě nahradit plně dřevem. Začali to praktikovat například v bývalé uhelné elektrárně Drax ve V.B., tam se rozhodli nahradit neekologické uhlí ekologickým dřevem což při spotřebě jedné takové elektrárny představuje spotřebu lesa v podobě několika tisíců kilometrů čtverečních ročně ! Jedna bývalá uhelná elektrárna tedy ročně spotřebuje několik tisíc km čtverečních lesa a to je pouze jedna elektrárna ! Dle EU je tohle jedině správná cesta, hlavně aby se nespalovalo uhlí, takže s tímto "chytrým přístupem" uvidí příští pokolení les tak maximálně ve skanzenu, pokud se do té doby ovšem nezadusí nedostatkem O2 ve vzduchu ale bude to plně ekologické a hlavně bez uhlí, čest EU čest ekologii , mají to dobře vymyšlené, chytré hlavičky
Mně se líbí, jak tu někteří hážou čísly aniž by se nad nimi zamysleli. V Británii je cca 25 tisíc km2 lesů, většina z nich nově vysázených. Asi je nesmysl, že by si skoro všechny spálili během několika let v jedné elektrárně. Nehledě na to, že představa jen té logistiky je docela absurdní (tisíc km2 ročně, to znamená 3 čtvereční kilometry lesa denně - máte aspoň přibližnou technickou představu, co to obnáší?)
jethro
Ale já nepsal o tom, že kácí své lesy, alespoň ne v současné době, dřevo dováží těží mimo Evropu pokud vím, jestli chcete vědět konkrétně tak to číslo bylo deset tisíc km2 ročně, což je tolik že jsem to ani nechtěl uvádět, zdrojem je jeden web zabývající se energiemi, žel je to zhruba rok co jsem to četl takže nevím jestli ten web dohledám, budiž vám útěchou že jsem si to nevycucal z prstu psali to tam nějaké "kapacity" takže logistika nelogistika tolik vyjádření odborníků k daným "záměrům". Místo bušení hlavou do zdi to můžete obouchat o hlavu těm co to vymysleli...
P.S. Tak původní web jsem nenašel ale tady jsem našel jiný kde uvádí roční spotřebu dokonce 12 000km2 lesa čili liší se o dva tisíce nicméně i tak je spotřeba úctyhodná viz.
Přesněji je to spotřeba z území lesa o rozloze 12 tis. km2, čili nepadne zřejmě ten les z celé plochy 12 tis. km, neboť se asi počítá i s ponecháním dřeva na "dorost" v této oblasti, i tak znovu podotýkám že spotřeba je to úctyhodná šílená a kdo toto vymyslel...to nebudu ani komentovat...
No nevím, nestuduju kde mají jakou elektrárnu a čím v ní topí. U nás se počítá na hektar asi 240 m3 dřeva, Když budeme pro zjednodušení počítat 200 m3 na hektar, vychází to na deseti tisícím čtverečních kilometrů lesa asi 200 milionů krychlových metrů dřeva. Kdyby byla průměrná hmotnost kubíku dřeva asi půl tuny (a to je většinou víc), vychází to na 100 milionů tun dřeva do jedný elektrárny.
Pozor ale, píší tam o tom že dřevní hmota je přepracovávána do podoby pelet, pokud by tomu tak bylo tak je zřejmě třeba většího množství původní surové dřevní hmoty, (ztráty)
To jako ze 1OO milionů tun dřeva se udělá 7,5 milionů tun pelet? Kam se poděje těch více než 90 milionů tun dřevní hmoty?
No, nebudu to radši dále pitvat, pro jistotu.
@jenyk - Kam se poděje těch více než 90 milionů tun dřevní hmoty?
Někdo vám určitě vysvětlí, že se, stejně jako celý stát, rozkrade
To asi jak kde. Znám zodpovědného hajného a ještě zodpovědnějšího fořta. Sice káceli jak diví, ale sem tam nechali stát jehličnan "aby měli kde sedat ptáci", fakt to řekli. Začali kácet po "čtvercích", takže jsou nové stromky, staré stromy v plochách střídavě. S oblibou se sází buk na místa jehličnanů (sazenice je prý dražší). S kůrovcem těžce zápasí, napadl i obrovité zdravé smrky u potůčku - nevídané. Nicméně většinou kácí asi včas - a ihned zalesní. Ten pozemní binec je možná někdy nechaný právě kvůli kůrovci, pokácený zdravý strom je jeden ze způsobů boje. Také vyráběli takové průseky. Někde je halda feromonových pastí - a kůrovec pak nikde.
Velmi se mi nelíbilo, když šlo zdravé 90ti leté dříví na export - jakoby se nemohlo něco vyrábět v ČR - a pak vyvézt. Buissinesse po Česku.
Mně nejde o zisk, ale o les jako takový a o procházky ve stínu, o ptáky a zvěř.Dřív se taky kácelo, ale nebyly celé pláně holé, celé kopce ze všech stran vykácené. Do lesa chodíme od mala, vždycky byla někde nová paseka, byla oplocená, za čas tam najednou rostly stromy. Nebylo to asi v tak velkém měřítku. Vždycky tam byla nechaná 1 - 2 borovice nebo smrk, aby se něco vysemenilo, něco se vysázelo, po čase se vyřezaly stromky, kde to bylo moc husté. Tak to bylo u nás.
No vidíte a to je lesů nejvíce od doby Marie Terezie. A stále přibývají. Zatímco dříve se dřevo používalo na vše, tak dnes max. na stavební dříví a něco na topení. A i na topení celkem pěkné, kdo by topil chrastím. "Rozloha lesů se za posledních 262 let více než zdvojnásobila" idnes.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.