Nejste přihlášen/a.
dobrý den, možná zde nenajdu přesnou odpověď na můj problém, ale třeba si někdo prožil něco podobného. s mámou jsme vždycky měly pěkný vztah a pamatuju si, když jsem byla menší a třeba jsme na sebe křičely nebo tak, že jsme potom spolu brečely a omlouvaly se. myslím že i teď máme super vztah, je hrozně hodná a za to ji mám strašně ráda, jenže je to tak rok a půl, kdy se ke mě začala nevím z jakýho důvodu chovat divně. abych byla konkrétnější prožily jsme si otcovu krizi kdy si našel ženskou a byl rozhodnutý odejít ale nakonec to s ní ukončil a zůstal u nás a z toho strachu aby tohle znovu neudělal, aby zas nechtěl odejít, tak se máma snaží pro něj udělat vše. doslova. on si sedne ke stolu a ona mu přinese příbor, talíř s jídlem, on je jak v 5hvězd. hotelu doma, ještě že mu nemyje prd*l. opravdu taková nikdy nebyla a ne, můžu s jistotou říct, že to není láska nebo že se znovu uklidnila a chovají se k sobě lépe. už několikrát se mi přiznala že je jeho loutka a že se jí to nelíbí, ale že musí, že jinak by se mu opět doma nelíbilo a chtěl by zas odejít. no, chudák, je mi líto a chtěla bych jí pomoci ale myslím že je tím už příliš pohlcená, že se trochu zbláznila tím pro něj udělat vše. když to tak vezmu nemají mít děti více nebo lepší jídlo než rodiče? nějaká ta morálka, ale ne. otec je vždy první, nandá mu jídla aby se napapal a my se dělíme o zbytky. už několikrát jsem zkoušela s ní mluvit o tom ale máma si nenechá říct, nechci aby byla takhle využívaná a trápila se. a teď asi půl roku je na mě máma jako na psa. když je otec v práci máma je z 90% v pohodě to i třeba občas jdeme nakoupit nebo na kafe spolu, ale jakmile přijde on je úplně jiná, nesnáší mě (asi přetvářka před otcem) a hrozně mě před ním uráží, shazuje, vše dělám špatně, jsem nemehlo, nešikovná, líná a já nevím co všchno, ale pokud není doma máma je hrozně moc fajn. tohle dělá jen před ním, ani bych se nedivila, kdyby fakt tu nenávist musela hrát aby byla jakože na jeho straně protože mě přijde že otec mě nemusí. ale já nedělám nic špatnýho, nejsem žádný problémový člověk, naopak a tohle si fakt zasloužím? já nevím proč se tak máma chová, co jí k tomu vede, proč tohle vše dělá. opravdu se tak bojí otce že je schopá hrát nenávist mezi náma? když on nemá co dělat tak spí jo často, nechce nic dělat doma jen se povalovat, tak je relativně máma taky v klidu. nerozumím tomu a ona nepřizná, že se chová najednou divně, jsem já divná a jsem já blázen že si toto myslím, no nevím ...
Je to jednoduché. Maminka má taktiku, kterou si chce udržet vašeho tátu doma. Tedy mu podstrojuje. Nejspíš ví, že ani tohle mu nezabrání v dalším "úletu". Naopak, čím víc se bude snažit, tím je pravděpodobnější, že se táta začne "nudit" a půjde jinam. A protože to máma podvědomě ví, je podrážděná a v době přítomnosti táty se snaží ukázat v co nejlepsim světle (i za cenu toho, že tě bude srážet). Když totiž poukážeme na chyby (i domnělé) druhých, myslíme si, že působíme lépe (já nechybuji, to jiní).
Zkus si o tom s mámou promluvit někde v klidu na neutrální půdě, na kafi. Jak to vidíš ty, jak ona. A jak to řešit dál. M.
@cesko - proč se tak máma chová, co jí k tomu vede, proč tohle vše dělá. opravdu se tak bojí otce
Maminka se nebojí otce - bojí se toho, že zůstane sama, že by to nemusela zvládnout třeba finančně, přišla by o bydlení například - možností je mnoho. Jenže to vy jako "mládě" zatím nepochopíte - což neberte jako urážku, ale konstatování toho, že vám prostě chybí zkušenosti.
Jak radí ostatní - pokuste se jí vysvětlit, že vám její chování ubližuje. Nenapadejte ji ale - spíš se ptejte "proč, mami?"
Poorguy, to jako ultimátum, ať matka od otce odejde? Já myslela, že dceru nabádáme k tomu, aby si rozhovorem prosadila nějaká pravidla, získala respekt a každému z rodičů dala najevo, že tenhle jejich způsob jednání je špatný. Aby je dovedla k sebereflexi. Matka by ze sebe neměla dělat rohožku a otec by se měl doma zapojit, přestat se navážet a rodině hledal třeba aktivity. Je možné, že matka odejít ani nemůže, nemá kam, je možná na něm závislá finančně. Třeba se rodiče mají rádi, i když takovým pošramoceným způsobem.
Chtít odchod bude muset matka. Jestli ta zůstane na něm viset, tak holka asi moc nenadělá. Vím, co myslíte. Taky jsem kdysi chytla děcka a tašky a vyrazila do neznáma, a myslím, že to bylo správně.
On i tento dialog /nás dvou/ je pro dcerku přínosný. Kolikrát to jednomu otevře oči, když zjistí, jak to vidí jiní.
nejhorší je že to máma praktikuje i na mě. ukliď tátovi stůl, dones mu ten talíř, přines mu příbor a on sedí u pc a čeká dokud já nebo ona nepřiběhneme. nemám vysvětlení proč to dělám, proč neřeknu ne, ať si to udělá sám, možná jen to, že když to udělám vyhnu se zlu, otec je moc zlomyslný a rád se mstí a nikdy nevím kdy mi plivne za trest do jídla.
Tak po tom, co otec udělal tvojí mámě, by spíš on měl takto omluvně tancovat kolem ní. Ale máma se ponížila a tancuje ona a ty se na to nemůžeš dívat. Jde o to proč to dělá, jestli to má v povaze, že nemá svou hrdost, nebo ho prostě potřebuje i finančně na chod domácnosti a takto sama sebe ponižuje. Ať je to tak nebo tak, odnášíš to jedině ty. A jestli se k tobě opravdu chová jak popisuješ, tak je to od rodiče hodně špatné. A zdá se, že ty jsi rozumnější než ona. Co s tím ty ale můžeš dělat? Jedině až s ní budeš sama, říct jí ne to, jak ona posakuje kolem otce, ale zkusit jí říct, jak ty trpíš tím, jak se ona k tobě chová. A říct to i otci. Jsou přece dospělí a ty jsi pořád jejich dítě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.