Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prý je auto luxus?

Od: lada1® odpovědí: 36 změna:

Dostal jsem v práci "díl" od neřidičů,když jsem jen řekl,že hledám opraváře na auto.Hned bylo moc řečí,že je to luxus mít auto a že ať jezdíme autobusy atd.Říkám,ale vždyť jsme na vesnici...(3500 obyvatel) a vedlejší městečko z kterého byl kritik má 8000 obyvatel.Auto potřebujeme na obslužnost k lékaři na nákupy a máme roky ...nebudu nosit nákup v batohu,to jsem nosil když mi bylo 30 let.Myslíte,že je to tak špatné živit auto a mít ho jako člena rodiny i když vám pomáhá a slouží.Neřeším když mě u lékaře objednají na určitou hodinu a do města k lékaři je to 14 km.Kdybych se díval na autobus tak by byl trochu časový problém.Nebo kritik jenom nechce řešit u auta pojistku výměnu gum servis a peníze a ostatní.co si o problému myslíte vy?

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Co to bylo za trotly? Auto má dneska skoro každej.

hodnocení

Trotl kterému jsem vpálil,že je mu dobře když ho kamarád vozí do práce autem...

Pro někoho,kdo má zaměstnání za rohem,sámošku-super-hyper za druhým...ano,tam to může být luxus,ale pro lidi co to mají do práce třeba i jen pět km po frekventované silnic do městato luxus asi není- od jaro do podzimu když neprší to sice jde jezdit třeba na kole ale v zimě?Neřešte ...To mi připomíná kolegu.Před lety prolil ŘP a teď si stěžuje ,že je doma z práce (děláme do 16:00) až někdy k 18 hodině. Jezdíme z městečka N.Bystřice do JH a on ještě do K.Řečice-přičemž pokud by měl ŘP tak by mohlm mít služební auto doma a dopravu zadarmo.Takhle mi jedno služební (díky nemoci dalších kolegů) zabírá místo na sídláku !

lee*
hodnocení

6x
Dokud jsem bydlela v sirsim centru velkeho mesta a pracovala jsem na namesti ani me nenapadlo o aute uvazovat. Nemela bych ho kde parkovat, kam s nim jezdit. Vse potrebne jsem mela v dochazkove vzdalenosti, max par zastavek MHD. Jedina potiz byla s vetsimi nakupy nebo treba s koupi tv, vysavace... kdy se mi nechtelo tahat tasky nebo krabice dopravou. Ted uz se ale da vse sehnat na netu a na vetsi nakupy potravin je spousta rozvozcu - tesco, rohlik, kosik...
Pred par lety jsme se odstehovali na male mesto (3500 obyvatel) a auto je pro me nezbytnost. Mame u nas Jednotu, kde odmitam nakupovat - zbozi nesmyslne predrazene, pultovy prodej nekvalitni. Spoje jezdi, ale treba v sobotu mi smena koncila ve 20.30 a jediny autobus jel ve 23h. Rano jsem mela od 8 a bus jel v 6h (jizda 20min). Tedy tady bych bez auta nebydlela.
Uprimne ale nechapu ty (a ze zkusenosti vim, ze je to casto banda ucitelek ci urednic) co bydli na okraji mesta a radsi se crcaji ranni kolonou 35minut nez aby jely ten samy usek 8minut tramvaji. Hlavne ze je videt, ze na to maji, jezdeni MHD povazuji za socialni *ee*

iz*
hodnocení

6x

Podle mne je luxus všechno, co si člověk pořídí, přestože to nepotřebuje.

Pokud někdo auto potřebuje, není to luxus. Ale třeba ve městech, kde často jezdí MHD nebo kde se dá snadno všude dojít pěšky, už by luxus být mohlo (i kvůli životnímu prostředí).

Živit auto, které člověk potřebuje, za luxus nepovažuji. Mít auto jako člena rodiny je podle mne nesmysl.

lucie*

s tím mohu jen souhlasit...já dokonce po hodinách autoškoly doma brečela,protože jsem byla donucena přidat se ke"konzumní společnosti"Úsměvné,ale fakt mě to sebralo.Vše jsem zvládala busem,vlakem,pěšky...ovšem ted v těhotenství,kdy trpím jak zvíře,jsem za auto ráda.Prostě jej potřebuju,ale příčí se mi užívat cokoli jen z pohodlnosti nebo jen proto,že to dělají všichni.

Stále mě dráždí rodiče co vozí děti do škol a školek(a mají to nadohled),stejně tak nemusím sportovce co dojedou k posilovně autem a nejvíc mi vadí vození malých dětí,protože jim tím vytváříme dojem,že je to standart potom máme tlusté,znuděné děti.

lidus*
hodnocení

3x

Auto je pro nás dopravní prostředek a nutnost.

smode*
hodnocení

2x
Dobrý den. Auto luxus je. A není jediný důvod proč by tohoto luxusu nemohl kdokoliv kdo chce a má na to, požívat. Jedná se spíše o nesmyslnou závist. Dlouho jsem vůz neměl a tahal léta nákupy pěšky. Po nějaké době jsem musel řídit v rámci zaměstnání. Poté jsem koupil auto vlastní. Když dnes jedu v zimě kolem ostrůvků MHD je mi těch lidí skoro líto, na druhou stranu já to tak dělal dlouho taky a každý se může rozhodnout jak se chce dopravovat. Klidně jezděte dále vozem - tělo máte jenom jedno a bude Vám vděčné hlavně ve stáří.

hodnocení

2x

Ano, pro někoho je auto luxus. Ale je zbytečné kolem toho rozpoutávat nějaké zlé řeči. Někdo na auto má, jiný ne. Někdo auto chce, jiný ne.

jezevec*
hodnocení

2x

Já mám aut hned několik, protože bych bez auta chcípnul. Podle mě je dnes život bez auta když ne nereálný, tak určitě hodně těžký (samozřejmě vyjma ortodoxních a radikálních BIO-greenpeace-eko-pošuků...)

hodnocení

2x

Auto je dnes nutnost. Zvlášť u nás na vesnici. Ve městě se sice najdou lidé, kteří to mají do obchodního centra přes ulici a doktor je za rohem.

V naší vsi není obchod, pošta, lékař, prostě nic. Zhruba 2 x měsíčně zajedeme do města udělat větší nákup. Mouku, oleje, cukr, máslo, vody...a takový nákup by nikdo domů ručně nedonesl. Je to několik tašek. A navíc už nejsme nejmladší. Manžel špatně chodí. Moje matka je v LDN asi 30 km od nás, jezdíme tam za ní.

Když pominu nějaké výlety, návštěvu vnoučat apod., co by mohl někdo považovat za zbytečné, s těmi nákupy a lékaři bychom se opravdu bez auta neobešli.

Máme auto starší, obyčejné, české, žádné hogo fogo, ale slouží nám dobře a jsme rádi, že ho máme. Dávno pryč jsou časy, kdy lidé z Čech chodili pěšky do Vídně do služby. Prostě je jiná doba. Sousedé mají auta hned tři. Pán, paní i jejich syn jezdí do práce každý jinam a každý v jinou dobu. Tak se tomu ani nedivím, že jezdí autem. Ten autobus 3 x za den nikoho nevytrhne.

Pokud někdo tvrdí, že je auto luxus, vězí za tím asi něco jiného - možná teta Závist. Jaga.

I dříve, za totality, v době mého dětství, se dělaly velké nákupy, většinou po výplatě. To muži vzali káry, ženské tašky, ty naplnily, daly do káry a vezlo se to domů. Nebyli jsme sami, kdo takto nakupoval. Dneska mazat s károu do sámošky v městysi 2 km od nás, asi by na mě některý dobrák zavolal Chocholouška.*smich*

rv*
hodnocení

1x

Auto znamená svobodu. Žádná závislost na jiných, když se někam potřebuji dostat, něco přestěhovat. A svoboda není zadarmo, ale stojí to za to.

hodnocení

0x

@smode - Jedná se spíše o nesmyslnou závist.

Proč hned závist? Myslíte těch "chudáků" co na něj nemají nebo jak je to míněno?

Jsou mezi námi i ti, kteří o auto z různých pohnutek nestojí - a majitelům vozů skutečně nezávidí.

smode*
A pak je tu také velmi početná skupina lidí kteří říkají že o auto nestojí ale přitom by ho chtěli ale z různých důvodů si jej nepořídí a s gustem mnohem raději pomlouvají všechny ostatní co se vozí ve vlastním protože se na nic jiného nezmůžou. Neslovíčkařte. Víte velmi dobře jak jsem to myslel. A mimochodem já byl také dříve "chudák" co neměl dokonce na důležitější věci než je auto. A ne, nikdy jsem nikomu ani auto ani nic jiného nezáviděl protože jsem věděl že se mohu taky vypracovat a mít co chci. Což jsem také udělal. A takto to může udělat téměř kdokoliv.

@smode - že se mohu taky vypracovat a mít co chci
To, že předmětem vašeho chtění bylo auto ještě neznamená, že jsou na tom všichni stejně a taky chtějí autínko - každý máme jiné touhy.

smode*
Přidejte kdyžtak ještě nějaké další narážky s nulovou informační hodnotou mimo téma..tazateli se to možná bude líbit :) mě tedy určitě ;)

Ano, každý máme jiné touhy, jiné priority. Pokud někdo plácá takové hovadiny, jako, že auto je luxus, tak to nejspíš bude závist.

smode*
Na to že jste oba registrovaní byste mohli alespoň znát pravidlo diskuze Z2. Odpovídal jsem pouze na otázku tazatele svým názorem - ale to je zjevně mimo vaše chápání. Pokud nevíte takové základní záležitosti, nemáte zde co dělat. Zdržte se tedy příště oba jakýchkoliv komentářů mimo téma.

Řekl bych smode, že máte s chápáním problém vy. Přečtěte si, nač reaguji a pokuste se zamyslet, jestli tam je návaznost na dotaz a pak rozdávejte rozumy.

smode*
Naopak - rozumím až velmi dobře. Prostě jsou zde lidé kteří než aby měli vlastní názor raději rýpají do ostatních a považují to za normální a kdyż jim někdo dá vypít vlastní medicínku najednou se jim to nelíbí, říkají že oni nic, že to vy přece máte ten problém. Tohle si můžete zkoušet max. na svoje děti. Jste prostě prudiči a ať stokrát řeknete že ne, ta pravda bude pořád stejná. Tady mezi řádky svou naštvanost, kterou se zde snažíte ventilovat do ostatních, neschováte. Mějte hezký den.

janm*
hodnocení

0x
Zdravím Otázka není zda je to luxus nebo ne,ale jestli ho opravdu potřebujete ...Auto je drahá záležitost, na druhé straně velmi praktická, protože bych ho sám plně nevyužil využívám auto kolegy, neplatím mu ale jen za naftu, ale přispěji mu vždy něco navíc tj. i na další náklady s tím spojené, + opotřebení...
janm*

P.S. Na odlehlých vesnicích a ještě k tomu třeba s rodinou to prostě bez auta nejde, protože veřejná doprava je časově velmi omezená na to, aby pokryla plně chod domácnosti..., to jsou ty případy kdy je auto nutností, anebo se přestěhovat alespoň do příměstské části, když už ne přímo do města.

K tomu PS-*palec**palec*

hodnocení

0x

Někde ve sdělovacím prostředku, jsem zaslechla, že v republice je 6 milionů aut. Kolik nás je? 10 milionů? Tak nějak. :-D

lee*
Tak velkou cast budou tvorit firemni vozy, ze? My v baraku bydlime 3 a aut mame 5. Mamka ma svoje, ja mam sluzebni. Mohu jej uzivat soukrome, ale mam psa a toho do sluzebaku brat nebudu. Tedy jsem si nechala sve osobni. Pritel ma tez sluzebak, no a protoze je myslivec tak ma i auto do lesa. S firemnim sedanem by tam neprojel a tezko do nej bude nakladat treba seno. A takovych je nas spousta. Segra dela ve firme, ktera ma ca 100 zamestnancu. Aut maji skoro 70. Vsechny do 3,5t tedy "osobaky" i kdyz slouzi jako uzitkove vozy. Ta statistika mi tedy prijde nic nerikajici

@lee...a pak ze se v Cechach mame spatne...;)

berger*

Lee,přesně. Jsem na vesnici,s přítelkyní a mám jich pět. Já jezdím dvěma podle potřeby /velké a malé/,třetí je koníček,čtvrtým jezdí přítelkyně a páté je rezerva. Tím jezdí dědeček z vedlejší vesnice,aby jen tak nestálo.

lee*
Asi komentare na me byly mysleny ironicky, jako ze nekdo ma 5 aut a nekdo zadne. Sluzebak mam luxusni, moje auto je nissan micra z r. 2010 s hodnotou okolo 70tis. Mozna ani to ne... jen jsem reagovala na to, ze mnozstvi aut v CR vztazeno na pocet obyvatel je nicnerikajici udaj.
berger*

No,ode mne to ironie nebyla. Krom toho,co je koníček,byla nejdražší galaxy,za 35tkč. Ostatní kolem desítky...

hodnocení

0x

Dneska je hrozne moderni byt ultra zeleny a nadavat na cokoliv az do momentu, kdy to potrebuji. Auto je oblibeny terc az do momentu, nez ho nekdo ze zehrajich potrebuje. Reknete v praci, ze auto potrebujete k jizde na chatu a k tahani karavanu, tim je nakrknete jeste vic a vy se muzete smat...

fmar
hodnocení

0x

Jednotlivec řidič a mlaďoš bez kazu a zácpa každé ráno, když je všude okolo k dispozici celkem dobrá MHD - dokud to nevypadá takhle autoroad.cz/... Luxus to není, ale měl by být dostupný zejména pro starší s horšíma nohama, maminky transportující 3 děti... cestující rodiny (s babičkou)...

hodnocení

0x

@jezevec - vyjma ortodoxních a radikálních BIO-greenpeace-eko-pošuků
Další, který nebere, že jeho hračka nemusí bavit každého ;)

jezevec*

Babi, to není o hračce, ale o tom, že se za jeden den potřebuju přesunout třeba na pět míst, která jsou od sebe často i 100 kilometrů. Taky občas potřebuju odvézt dítě do školy, psa k veterináři, počítač do servisu a dovézt něco, abychom doma nezdechli hlady. To je na kole docela honička...

@jezevec - To, že vy se neobejdete přece ještě neznamená, že ti, co se obejdou, jsou šmahem vámi jmenovaní ;)

pb®

Tak třeba já bych auto vlastně nepotřebovala. Však obchodů mám v okolí hodně, MHD v Praze vynikající, škola i školka u baráku. ALE. Kdybych neměla auto, znamená to, že budu jezdit nakupovat s dvoukolákem. Opravdu s dvoukolákem, protože ani do tašky na kolečkách bych to nedala. Obstarávám totiž dvě domácnosti a naše babi nepije nic jiného, než balenou Mattoni a v jejích téměř 85letech jí už těžko předělám na pitnou vodu z kohoutku. V kočárku tolik neodvezu, ale vlastně proč bych nešla denně do obchodu 2x-3x, že, však matky s dětmi doma stejně mají houby co na práci. Ovšem dvě velké krabice s inkontinenčními kahlotkami, ty bych nedala ani do té tašky na kolečkách, ty se mi stěží vejdou do auta. A proč bych jí nejela autobusem s přestupem pro recepty, když jedna cesta trvá stejně, co cesta autem tam i zpět. Proč být s dítětem na hřišti nebo v lese, když můžeme dopoledne trávit cestováním autobusem. No zkrátka já jsem moc ráda, že při tom všem co musím zařídit a oběhat, mi stojí auto pár metrů před vchodovými dveřmi. Je to pro mě neuvěřitelná úspora času a práce.

hodnocení

Děkuji všem za odpovědi-váš Ladislav

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]