Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dáváte si prát prádlo?

Od: athenaise* odpovědí: 9 změna:

Zdravím a jedna otázka na (asi) ženy. Dáváte si některá prád domácí prádlo? Vzpomněla jsem si na to při probírce prostěradel od mamky, kde měla přišitý kousek látky a na něm značku. Dělala jsem si z bavlněného prostěradla hadříky a tak mě napadlo, že mamka si dřív dávala prát a mandlovat povlečení. Sice nevím kolik to tenkrát stálo, ale co byste byly popřípadě ochotné dát za vyprání a mandlování?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, prát si nedáváme, ale vzpomínám si, že jsem jako děcko pomáhal nosit koš s vypraným prádlem na mandl. Vlastně už nevím proč se tam chodilo, ale zřejmě šlo o ložní prádlo (velké kusy). Muselo to být tenkrát asi levné, ale já si vybavuji jen to, že to na mandlu krásně vonělo - a potom mandl zrušili. Zdravím!

pb®
hodnocení

2x

V dnešní době? Kdy automatická pračka stojí od 5tis. To je mnohem víc práce prádlo někam vézt a vyzvedávat, než to doma vyprat, usušit a vyžehlit. Kdysi to snad mělo smysl, kdy automatické pračky neexistovaly, jen vířivé, pak to zvlášť máchat a ždímat. Dnes to pozbývá smysl. Jo ještě pamatuju, kdy jsme s mámou chodily do sklepa paneláku mandlovat jednou za čas prádlo. Ovšem to znamenalo jen sjet do suterenu. Dnes bych ani na ten mandl nešla. Žehlím totiž ráda, v ložnici v sedě a u televize. Žehlení patří mezi nejlepší domácí práce, protože mi řekněte jinou, u které si neušpiním ruce, můžu při ní sedět a koukat na televizi.

ben®

pb - štupování ponožek . Ovšem, to už dnes asi také mnoho lidí nedělá a děravé ponožky vyhazuje.

hodnocení

0x

Nedala bych za to ani korunu. Froté natahovací prostřeradla se nemandlují a krepové povlečení, které používám, jde ze sušičky nebo v létě ze sušáku rovnou do skříně. Kapesníky a utěrky snadno pro dva lidi přežehlím, je to chvilička. To, co všechno provděly moje mamka s babičkou nasazené v gumácích a gumových zástěrách s "velkým prádlem" mám ve vzpomínkách, vyvářka, praní, necky na máchání s ledovou vodou, škrkobení, modření, sušení na zahradě či na půdě, natahování, myslím, že to nosily na mandl. Byl to obřad a vše se muselu udělat pořádně, prádlo muselo zářit bělostí.

hodnocení

0x

Prádlo bych si v prádelně prát nenechávala, ani kdyby to bylo velmi levné. Už jen cesty s prádlem a pro prádlo by mě obtěžovaly. Ale stejně jako Vy nacházím občas na starých prostěradlech i stále používaných ubrusech tuší psaný maminčin monogram. Ano, maminka si ložní prádlo a ubrusy dávala vyprat a vymandlovat do "Čistírny a prádelny". Někdy jsme tam dávali vyčistit i oblečení. Vzpomínám na specifickou vůni jak v provozovně, tak přebíraného prádla.

Babička prala postaru. V příšerné pračce tohoto typu. Pozorovat jsem ji směla jen z dálky, vždy mě varovala, že pračka probíjí. Ale směla jsem a často musela na zahradě bílit. Pravidelně polévat bílé prádlo vodou z kropicí konve. Ve které fázi se modřilo a škrobilo, ani nevím. Už to dávno nedělám. U konečného mandlování na domácím mandlu na půdě jsem směla být, to mě velmi bavilo.

Pamatuji si, že když z města zmizela sběrna prádla a oděvů, tak některé hospodyňky brblaly. Ale dnes už nikomu nechybí.

athenaise*
hodnocení

já ani nevím, kde bych u nás v okolí hledala prádelnu, ale třeba to sváží a rozváží, chápu, že když bysme praly po staru ve výřivé pračce, tak by to také asi bylo lepší dát do prádelny, nás bylo 5 a když by mamka měla vše vyprat a vyžehlt, tak by na tom asi nechala ruce, ale dneska s praním v automatce je to legrace :)

hodnocení

0x

Prát si rozhodně nedávám, ale ložní prádlo nosím na mandl, v životě bych to tak krásně nevyželhlila a navíc mám malý prostor Za těch pár kroun to stojí.

pradlo
hodnocení

0x

Na Ostravsku je přes 20 let firma pradelna-sopik.cz/...

Objíždí penziony, hotely a přiberou i soukromou osobu. Odvezou, vyperou, vymandlují a dovezou do domu do 24 hodin. Cena za jedno lůžko je 50,- Kč.

pb®
Takže při 4 osobách v domácnosti a povlékání 2x měsíčně to je 400Kč za měsíc. Za to mám prášek na půl roku. A to se vyplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]