Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Astronomie - vesmír

Od: slavo* odpovědí: 11 změna:

Zajímá mě:

Kdyby při jasné noční obloze zhasly všechny hvězdy kromě hvězd v naší galaxii jestli by pozorovatel to poznal, neboli kdyby zhasly všechny hvězdy v naší galaxii jestli by nějaké hvězdy ještě svítily.

Mám na mysli pozorování pouhým okem.

Jinými slovy kolik procent hvězd co svítí na naší obloze nepatří do naší galaxie.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kdyby zhasly, zjistil by to až živočišný druh, který nastoupí po nás.

slavo*
hodnocení

Zhasnutí bylo myšleno teoreticky, mě spíš zajímá kolik procent hvězd na jasné noční obloze pozorovatelné pouhým okem nepatří do naší galaxie a na tu otázku jsem odpověď nedostal.

hodnocení

0x
Všechny hvězdy které vidíme patří do naší galaxie.
Takže kdyby zhasly, byly by pouhým okem vidět pouze objekty mimo naši galaxii. A moc by jich nebylo. Třeba mlhovina v Andromedě.
robokazik

Přesně tak, nějaké kvasary ještě, ale bylo by tu velmi temno a to nemluvím o Slunci, které by asi taky zmizelo.

lmgify
hodnocení

0x

Všechny hvězdy, které vidíš v noci na obloze, jsou blíže než 100 světelných let.

Pro představu: naše galaxie má průměr má průměr asi 100 000 světelných let a Země (Slunce, Sluneční soustava) je asi v 1/4 průměru, tj. 25 000 světelných let od středu a 25 000 světelných let od okraje.

Galaxie je velmi placatá. Má na výšku asi "jen" 1 000 světelných let (tedy poměr délka:výška = 100:1). Jak vidíš, 100 světelných let je úplně zanedbatelná část i v naší galaxii.

No, Betelgeuse je od nás vzdálená více než 600 světelných let. Přitom druhá nejjasnější hvězda Orionu.
lmgify

Betelgeuse je známý obří exot, ale uznávám, že jsem měl napsat "Naprostá většina hvězd, které vidíš v noci na obloze, jsou blíže než 100 světelných let."

lmgify
hodnocení

0x

Okem je na obloze vidět jen 5-9 galaxií.

Další zdroje informací: 1, 2

Však píšu, že by moc objektů okem vidět nebylo.

hodnocení

0x

Ono jde taky o to, kdo, jak a odkud na hvězdy kouká ..

confususeos
hodnocení

0x

Otázka ma zaujala, tak som trochu zisťoval - v podstate ide o ravnaký princíp ako: Čo, by sme videli na oblohe, keby sa naša planéta ocitne v medzigalaktickom priesotre?. Jedno po druhom - Nie, žiadne iné hviezdy by sme asi nevedeli rozoznať voľným okom, ale videli by sme najbližšie galaxie. Určite andromedu a pravdepodone aj magellanove mračná. Ide o to že by ostali iba veľké objeky, ktoré by sa nám ale zdali relatívne malé a/alebo nevýrazné. Nemôžem sa, ale vyjadriť veľmi korektne k tomu koľko percent svetla by to asi bolo, ale podla mňa by to neboli max 3%. Síce je pravda, že naše hviezdy ostatné zakrývajú, ale treba si vziať, že v našom "blízkom" okruhu je len 51 galaxií a tie moc svetla nenarobia. Ak AJ by sme prirátali, že v našom lokálnom superclustri je cez 100 000 galaxii a dostalo by sa k nám 0,1% (čo len odhadujem a neverím, že to bude také vysoké číslo), tak by sme boli povezme na 151 svetelných bodoch na nočnej oblohe, ktoré ale vyprodukujú tak málo svetla, že... môj prvý odhad 3% je určite vysoký.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]