Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se podílí na utváření charakteru člověka?

Od: athenaise* odpovědí: 38 změna:

Zdravím diskutéry. Mám zas jedno téma do pranice. Odborníci se nemohou shodnout jestli charakter člověka je jen na výchově a prostředí a nebo do toho ponejvíc vstupují geny. Co myslíte, dle zkušeností ze svého okolí, vy?

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Vždycky jsem si myslel, že je to dáno hlavně výchovou popř prostředím. Bylo mi to vyvraceno psycholožkou před lety. Začal jsem si více všímat a myslím, že měla pravdu. Převažují geny.

janm*
hodnocení

2x
Zdravím,dříve jsem také myslel že jde o prostředí dnes myslím že převažující vliv mají geny
janm*
Mne třeba osobně překvapilo,že věci se kterými jsem ,bojoval jsou tytéž problémy se kterými se povahově potýkali i rodiče,přičemž k ovlivnění dojít nemohlo, že by mi něco řekli, neboť jsem se to dozvěděl až jsem na to sám upozornil, byt geny skaci i přes generace, mám prakticky ověřeno že geny v mém případě ovlivňují většinu mých povahovych vlastnosti člověk je asi determinován více než je ochoten si priznat...
athenaise*
hodnocení

janm@ ...to jsem právě pozorovala i já u té sousedící rodiny, ale jen u jednoho dítěte...jeho děděček hodně pil a jeho praděda byl k tomu i karbaník a oba mužští předkové byli jak čert z krabičky... a ten starší jakoby jim z oka vypadl

janm*
Je to tak genetika je dle mne alfa a omega, a vezměte to i logicky z člověka se jen člověk narodí a z jakéhokoli zvířete jen to zvíře čímž chci říct genetika vás naprogramuje do puntíku ale co se povahy týká tak tam může dojít i k tomu že z obou stran jsou geny jakoby recesivní nebolí ani jedna strana neprevladne čili pak to vypadá že vznikla nová povaha kterou nemá ani jeden z rodicu nebo prarodičů...
janm*
A ještě nevím jestli geny ovlivňují přímo tj. dědí se vlastnosti primo, nebo nepřímo tj. utvoří se jen nerv.system a povaha je stejná na základě zděděného nerv.syst.anebo zda jde o kombinaci těch dvou možností...

Takže na znásilňování v dětství se jen vymlouvají?

janm*

Jakýkoliv zážitek i ty traumatizující na utváření osobnosti vliv zanechají, respektive mohou zanechat ,ale tady jde spíš o to, že každý se k němu postaví jinak každý ho jinak přijme, pro někoho to může být "konec světa" pro někoho epizoda ze které se byť těžko ale oklepe a je schopen fungovat dál, a právě to jak se k tomu kdo postaví jak to kdo vezme jak se s tím vyrovná a co z toho později vyvodí je dle mně i logicky dáno právě genetikou... Anebo jinak, máte dvě odlišné budovy, každá je postavena jinou technologií a z jiných materiálů, jsou -li vystaveny zátěžy pak každá "odolá jinak", protože každá je postavena podle jiného "plánu" tedy podle "jiné u lidí gen. informace"...Geneticky máte dány určité mantinely fyzicky psychicky a ty asi těžko překročíte, to je důvod proč když dva vynaloží stejné úsilí nedosáhnou při poctivém měření stejných výsledků..., nejlépe je to vidět na té fyzické rovině, v jakémkoli sportu můžete tréninkem dosáhnout dobrých výsledků, ovšem ten kdo má geneticky dáno např. horší osvalení nebo větší lámavost kostí bude vždy o něco "pozadu" za těmi kteří mají geneticky dán opak, prostě podle genů se postaví nějaká "konstrukce" a ta má své parametry, ty můžete posouvat ale jen do jisté míry, v případě že je překročíte např. dlouhodobě, sklidíte trvalé následky psychicky, fyzicky...Není proto pravda že všichni mají "stejné možnosti", už tím že se narodíte určitým rodičům a jiní zase jiným rodičům máte vždy "odlišné možnosti" , jinak to ani nemůže být...

liska5
hodnocení

2x

Geny se nepočítají jenom od rodičů. Více dědíme ob generaci po prarodičích. A občas se uplatní geny dávného předka. Toto se projeví nejvíc v tělesné stavbě, vlastnostech orgánů a typu nervové soustavy, v její dráždivosti, což předurčuje temperament /cholerik, flegmatik,..atd. / Potom s tím souvisí zručnost, sportovní předpoklady, matematické, výtvarné, hudební vlohy. To mají jednovaječná dvojčata stejné. Na těch se často dělaly tyto výzkumy. Pak následuje vše, co ovlivnilo vývoj dítěte před narozením vč.porodu. Je prokázáno, že stresy matky nebo naopak pohoda, ovlivňují dítě už před narozením. A po porodu se tvaruje charakter tisíci vlivy. Matka, rodina, rodičovský vzor, sourozenecké konstelace, vliv okolí, škola, společnost, media a zároveń životní podmínky, které jsou zase v tisících variantách. Ale pořád se tenhle vývoj odehrává na tom geneticky daném základě. Nejvíc přijímá dítě do svých tří let. Pak následuje jistý blok proti přemíře informací. Přesto celé dětství je zásadní. Čím víc ví genetika, tím větší procento přisuzuje genům. Genetici dnes říkají, že je to přes 70 procent, co dědíme po předcích. Před padesáti lety se mluvilo o 20 procentech. Ono je těžké určit hranici, protože tady nejsou přesně vymezeny pojmy. Oni mluví o všem a Vy jen o tom charakteru. A i ten charakter si každý představí jinak. Tak i tohle je spíš úvaha na téma, než odpověď.

hodnocení

1x

Je to jako ve všem. Nic neplatí na 100%. U někoho jsou to geny, u jiného výchova, u dalšího špatný příklad.

Myslím si, že procentuálně o malinko převyšují geny.

Souhlasím s tím, že jak u koho.
athenaise*
hodnocení

sice statistici říkají, že geny jsou tak 30%, ale někdy o tom člověk pochybuje

hodnocení

0x

Odpovím slovy taky asi do pranice, ale zásadně ani jedno. Považuji se za slušného poctivého člověka, nejsem sobec, závistivec, nikdy jsem neodmítala žádné domácí práce,zajímám se o všechno možné, učila jsem se dobře. Kdyby se na mně měly projevit geny nebo výchova, byla by ze mně sobecká mrcha, která si neumí ničeho vážit a navíc snad i primitiv. Prostředí, ve kterém jsem vyrůstala, mi dalo sílu a vůli být úplně jiná.

Pokud takto soudite rodiče, mohla jste zdedit geny babičky či dědy...
athenaise*
hodnocení

aja1946@...také se tvrdí, že o koho se rodiče moc nestarali, je víc houževnatější, co se týče jak učení, tak života a soběstačnosti...viz děti od alkoholické matky

athenaise*
hodnocení

Jsem také na vážkách...v mém okolí jsou několikeří sourozenci, které vychovávají titíž rodiče a pokud mohu posoudit, tak je to jak nebe a dudy. Takže mi z toho vyplívá, že když jsou sourozenci vychovávány ve stejném prostředí a stejnými lidmi, meli ti sourozenci být oba charakterově stejní (dobří/zlí). Ale právě mě zaráží, že jeden je na drogách a krade a nepracuje a ten druhý je opak. A to jsou narození rok po sobě. Rodiče jsou oba hodní, ale otec otce byl opilec a rváč. Takže...

Záleží na tom, jak se rodiče k těm dětem chovají. Pokud upřednostňuje jeden nebo oba rodiče jednoho sourozence před druhým, tak ten druhý to pozná a ovlivní ho to. A nezáleží na tom, v jakém pořadí se narodili.
liska5

Athenaise, tady nejsou jen jiné geny, ale právě i pozice dítětě. Např. bratr úspěšné sestry volí jiný obor, kde on vynikne, nebo utíká z rodiny třeba k partě, nebo sestře nějak škodí. Prostě podle svých dispozic. Každá osobnost dítěte svou pozici nemusí ustát. Kdo je geneticky choler, bude se bít, kdo flegoš,mávne nad tím rukou, kdo sangvinik, bude šaškovat, kdo melancholik, ten se bude tiše trápit. Pozor, jsme směska, málokdo je vyhraněný typ temperamentu. Od malička v rodině jeden na druhého trochu žárlí, snaží se upoutat pozornost jinak, někdy negativně, nebo hledá oporu jinde, třeba u party s drogama. A rodiče často chybují, když dávají jednoho za vzor druhému, nebo jednoho protěžují, třeba, že se jim víc líbí a druhému vtloukají, že to nikam nedotáhne.To je tak pestré a složité.

Lisko, naprosto souhlasím a má to těžké sourozenec velmi úspěšného staršího sourozence. Učitelé je srovnávají spolu a ještě říkají nahlas před všema spolužákama, že není tak dobrý, jako jeho starší sourozenec, který je vyhlášený a úspěšný v každém předmětu. Jak mu je? Naštěstí ne všichni učitelé jsou tací, že to říkají.
athenaise*
hodnocení

ale i tak se mi to zdá divné, jednu z rodin, co jsem popisovala, znám opravdu dobře (i když člověk nikdy neví) a co vím, tak kluci byli od malička jak dvojčata...co se týče vzezření, starší se ale projevoval jako ten silnější, zodpovědnější, lépe mu ve škole šlo učení, ale přišla puberta a rodiče si sním nevěděli rady...jako by jim ho ve 13 letech někdo vyměnil. A to mi přišlo divné...měli stejné rodiče, stejné prostředí a přesto každý zdědil po předcích jiné geny :(

Athenaise, možné to je. Vše je možne. Ale když jsem potřebovala od sestry poradit s něčím, tak to se jí nechtělo. Na to trpělivost neměla. I když se perfektně učila, radit nebo mě něco doučovat, nechtěla. To byla nepříjemná a protivná. Neměla na to povahu anebo se jí nechtělo.
athenaise*
hodnocení

nick@ ...a myslíte, že Vám to spíš pomohlo v životě...že Vás nechala " na holičkách" a musela jste se s tím poprat sama? A nebo to ve Vás zanechalo semínko zloby vůči sestře?

elane
hodnocení

0x

Psychologové tvrdí, že povahu sourozenců určuje zejména i pořadí, v jakém se sourozenci v rodině narodí.

celostnimedicina.cz/...

idnes.cz/...

cs.wikipedia.org/...

*sok*

To bude jeden z článků, které se píší, aby řeč nestála. Nesedí to ani na mě, ani na syna. Někdo se v tom poznal popř své děti? :)
athenaise*
hodnocení

jak říká clayman@...mám i já stejný pocit, ale co je v životě tak, jak se říká, co?

liska5

Ten odpovědný chlapec dlouho plnil / i podvědomě přání rodičů/, pak zafungovaly hormony silou geneticky nastavenou a už neustál ten "tlak" a zatoužil po vlastní cestě, po tom vyniknout jinak a jinde. On se po pubertě, která ovšem může někdy trvat přes dvacítku, většinou srovná, když má v sobě dobrý základ a když ho původní hnízdo bez kritiky přijme. Tomu se říká pedagogický optimismus.

athenaise*
hodnocení

liska5@...no budu jim držet palce, klukovi bude za rok 30let :(

liska5

Mám takového v příbuzenstvu. Inteligentní VŠ, ale neukotvený. Kde byl, tam sbalil holku nebo se aspoň opil. Strašně kamarádů, pořád někde po světě. V 35 se oženil a je z něj odpovědný starostlivý tatínek. Kéž Vám to zafunguje stejně.

athenaise*
30.01.19 12:28
hodnocení

*ee* *uf*

mraf
hodnocení

0x

Já myslím, že fůra věcí je schovaných v genech (talent určitě) a napořát, a prostředí to probudí. Protože většina vyrůstá doma s rodiči, budí se toho asi vícero. Když měl někdo 3 generace zpátky v příbuzenstvu vraha a narodil se do mírumilovné rodiny, bude spíš zase slušňák. Když se dostane do gangu *cert*, bude možná najednou "jako doma".

Já miluji lesy, jehličnaté, a zvířátka v nich a umím pokácet strom na kýženou stranu a ejhle: Sedum generací zpátky byli předci pastevci, od 4 generací zpět hajní či fořti. Objevili to nedávno strýčkové rodokmenáři. Nic na tom nemění babička švadlena (má nad postelí jak obraz pastevců, tak hajného). *zmateny*

athenaise*
hodnocení

*co*...ale asi tak, nejspíš je to temperamentu, který se nejspíš hodně dědí...můj první muž byl adoptován a jeho adoptivní rodiče byli zemědělci na vsi, ale ať dělali, co dělali...syn je městský,,,líný...a nerad se staral o hospodářství a to se mohli oba jeho náhradní rodiče stavět na hlavu a nic. Po dost letech si našel svoji půvpdní rodinu a byl jak ryba ve vodě. a to říkám, že měl rodiče hodné.

liska5
hodnocení

0x

To jednou v Poště pro tebe hledala paní svoji vlastní matku, která ji před desítkami let nechala v kojeňáku. Nenašla, bylo pozdě, maminka už nežila. Přišly místo ní do redakce její dcery, o kterých dotyčná dosud nevěděla.. A tyhle nově nalezené sestry pozvaly paní k sobě na chalupu. Rodinná hostina, veselo, no a tahle paní měla speciální přání, jestli může dostat do piva žloutek, že to pije jedině tak. A všichi zůstali s otevřenou pusou.To snad není pravda! Přesně tohle, pivo se žloutkem, si totiž dávala jejich matka!

athenaise*
hodnocení

a právě o tom mluvím...jsou věci mezi nebem a zemí...*nevi* a teď otázka : " dá se toto nějak ovlivnit?" myslím, že nátura člověka...dá se výchovou změnit? Třeba alkoholikovo potomstvo ( táta, děda, praděda) a to nemluvím o tom, že potomek má alkoholika z jedné i druhé větve ( i od matky)...co myslíte?

elane

Odborníci tvrdí, že geny jsou sice dané, ale záleží na tom, jestli se okolnostmi a naším způsobem života zapnou nebo jestli "zůstanou spát". Geny prý spouštíme nebo vypínáme třeba tím, co jíme, jestli pijeme alkohol (či jiné "drogy"), jestli máme dostatek pohybu, spánku, apod. Takže někomu se "geny"zapnou"někomu ne.

Pár odkazů:

lidovky.cz/...

scienceinschool.org/...

" ...nejsme obětmi svých genů, geny nás neřídí!...neexistuje gen, který by způsoboval chronická onemocnění či dokonce rakovinu. ...za onemocnění může nezdravý životní styl. Stres, nesprávná výživa, nedostatečný pohyb a toxické myšlení.: https://is.muni.cz/do/sci/UEBBiol/DNA-FTBcz/pages/3-33-geny-lze-zapnout.html

Takže svůj osud a zdraví si můžeme ovlivnit sami. Pokud víme, jaké "geny"jsme zdědili, můžeme se jejich spuštění vyhnout. I pokud tomu někdo nevěří, měl by se nad tím zamyslet. :)

*jasne*

athenaise*
hodnocení

beru, že se dají geny "spoušťet", ale pochybuju, že 13ti letý kluk si bude opravdu toto uvědomovat a řídit se tím, aby se mu nespustil alkoholismus...to nejspíš až v dospělém věku, ale to už je většinou pozdě. Nevím. Ale když uvedu zase příklad toho syna mé sousedky, tak co si pamatuju, tak jeho děda pil, protože mu komunisti sebrali majetek, jeho táta pil, protože byl adoptovaný...myslím, že se jen vymlouvali, protože nevěděli jak se stresem bojovat a tohle byla berlička...Teda dle mě.

elane

atheno, Tak to máte naprostou pravdu. 1) Mladoši tohle opravdu neřeší. Ostatně o tom, že geny jde "vypnout" netuší ani většina dospělých, natož děti. Zejména, když jim odborníci (doktoři) většinou řeknou, že jde o genetickou záležitost, a že s tím nejde nic dělat. A přitom to jde. 2) A ti, kdo to třeba i ví, netuší, že stačí změna způsobu života. 3) Anebo to tuší, ale nechtějí. 4) A někteří i by chtěli, ale už nemají sílu.

Přitom by stačilo to zkusit, za zkoušku nic nedají.

liska5

Nebo takový gen závisláctví "uspokojit" jinou závislostí, než je ta na alkoholu, či automatech. Třeba závislostí na něčem společensky únosném, jako na nějakém sportu nebo potravině. Jestli to jde, teda.

nene*
hodnocení

0x

Prd vychova. Nejvic pokroucenej charakter ma samozrejme ve vsech koncinach teto krasne planety tchyne. To je nad slunce jasne. Potvrdi Vam to Cech, Slovak, Rus, Cinan, Arab ci Mexican ... ;) Vsichni mame stejnou zkusenost a toto vsichni dobre vime. Pak manzelka (jaka matka, taka Katka). Jediny charakterni tvor doma je pes. Muze byt charakterni i tchan, ale taky to nemusi byt pravidlo. Ten muze byt pokroucenej od sve manzelky (tedy tchyne). Zacalo to Evou, diky ktere vyhnali Adama z raje. Tedy, ne vychova. XX - zena je puvodem veskereho zla, ktere mohlo kdy cloveka potkat *smich2*

Zenske, ktere to ctete: *mir*

Nene

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]