Nejste přihlášen/a.
Ahoj lidičky, a zároveň také skvělé rádcové. Poradte mi prosím, jak najít poctivého řemeslníka kterému jde jen o peníze,ale také aby odváděl kvalitní práci aby zákazník byl spokojený. Je mi už 70let mám s řemeslníkama velice špatné zkušenosti. Chtěla jsem předělat od nich půdu aby vnoučata měli kde přespávat přes výkendy atd. Kdykoliv jsem si pozvala řemeslníka na cenovou nabídku,tak akorát co je zajímá na prvním místě záloha a klíče aniž by mi vypracovali cenovou nabídku. Slibují hory ,doly a skutek utek. Četla jsem v jednom článku jak se vyhnout fušerum. Poradi mi tady někdo jak se proti takovým neriozním řemeslníkům bránit? Předem moc všem děkuji za Vaše rady. .
Bábinka
Jako čerstvý majitel novostavby můžu potvrdit, že kvalita řemesla obecně upadá, těch dobrých je málo a když je najdete, mají zakázky na rok dopředu. Na stavbě se mi vystřídalo několik firem a řemeslníků a jen o 2 bych mohl prohlásit, že odvedli profesionální výkon. I z tohoto důvodu si spoustu věcí už dělám sám. To ale pro vás při vašem věku není řešení. Takže jak ho najít? Pořád stejně: hlavně na doporučení známých. A chtějte vidět jeho odvedenou práci a kolik za to chtěl. Zálohy zásadně nedávat, platit jen za to, co udělá. Možná jen postupně uvolňovat peníze na nákup materiálu. Cenová nabídka je snad samozřejmostí ... jestli vám ji nedá předem písemně tak vypakovat ze dveří. Ideální je sepsat smlouvu s pevně danou cenou a podrobným popisem, co se má udělat. Může vám s tím pomoct někdo znalý?
Milí pane je vidět, že už máte ty lumpy přečtene že Vás to nepřekvapilo jací jsou řemeslníci v dnešní době nehorázny. A co mě na nich mrzí, že Vám slibují na sto procent že se určitě dostaví týž den a hodina na cenovou nabídku a on nikde. Odřekla jsem k vůli nim i rehabilitaci protože jsem myslela že opravdu se na to příjdou podívat ale zedníci nedorazili. Takhle Vás pořád a pořád tahají za nos.Příjdou jen když se jim milost pánum zachce. Vnučka jim také dávala už předem pro pořádek smlouvu o dílo a otočili se a raději odešli co jim to vůbec dáva. Dali vnučce na jevo, že nejraději dělaji na černo. Ale u nás s tím nepochodí. Bez smlouvy by si s náma dělali co chtěli a to by nešlo. Možná proto máme s řemeslnikama problémy že jsme opatrny a ono mají rádi lumpárny. Kdybych neměla tu mojí vnučku, nevím co bych si sama počala. Ale mám ráda také i jiné názory druhých lidi co si o tom mysli. Proto se na Vás zde ráda obracím. bábinka
pro koukolika
A dobře jste udělala, že jste neustoupila a trvala na svých podmínkách! Nenechte se do ničeho tlačit, takových řemeslníků jsou zástupy, stavebních prací ubylo a oni se musí víc snažit (já bohužel stavěl v době, kdy poptávka po řemeslech byla vyšší ) Nakonec toho správného určitě najdete.
To nedodržování termínů a nezvedání telefonů mě taky vytáčí. Copak je problém říct narovinu sory šéfe, špatně jsem si to zorganizoval, tento týden už nepřijedu. A víte na čem jste. Tak voláte, nevíte jestli umřel, nebo má lepší kšeft a přemýšlíte, jestli ho ještě někdy uvidíte. Pro někoho to asi problém je.
Jinak byste mohla zkusit poptat řemeslníky a zkušenosti s nimi třeba i tady na poradně nebo ve specializovaných stavebních forech ( forum.living.cz/... ... ) Uvedete město, ze kterého jste a někdo vám někoho doporučí. Ale protože jsou to anonymní tipy, byl bych tím spíš opatrný a sháněl si na něj ještě další nezávislé reference.
Mám podobné zkušenosti - před 2 lety jsem nechávala mamince měnit plynový kotel. Nutno říct, že nebyl nový, ale byl nepoužitý. Firma, se kterpu jsem se dohodla, poslala plynaře, který si se zapojením nevěděl vůbec rady. Pořád dokupoval nějaké součátky s tím, že nám to pak naúčtuje. Nakonec jsem si sehnala plynaře sama a do hodiny byl kotel zapojený. Pak tvrdili, že se komín musí znovu vyvložkovat, takže čekání na klempíře, který taky vždycky slíbil že dorazí a nepřišel. Ještě se mi vysmál, že toho má hodně. Pořád něco museli předělávat a z původní ceny 7000 se to vyšplhalo na 25 000Kč! Výměna byla objednaná v srpnu, přišli koncem září a končili v listopadu, kdy už byla pořádná zima. Navíc mám dojem, že ženu nepovažují za partnera na úrovni, který by se s nimi měl o technických věcech bavit. Hlavně, že zaplatí. Pravděpodobně nás čeká rekonstrukce a už se dopředu děsím.
Ještě bych dodala, že řemeslníků je málo a oni toho zneužívají. Ne všichni, najdou se poctiví, ale aby je člověk s lucernou hledal.
Poctivého řemeslníka asi jen na doporučení, abyste viděla jeho práci. Nelze jistě všechny odsuzovat, my máme dobré zkušenosti, a to jsem řemeslníky oslovila mejlem a našla si je na internetu z našeho města. Je pravda, že si s manželem děláme hodně sami, ale na některé odbornosti je třeba odborník. Záleží i na Vašem přístupu, když budete jen podezíravá a odměřená, tak se podobně bude chovat i druhá strana. Je to o lidech. Držím Vám palečky. - pt
Vážená pt jak můžete psát o bábince že je podezíravá a odměřená, když oni jsou ti co bábinku tahají za nos. Jestli jste to nečetla co píše bábinka,tak si to přečtěte ještě jednou. Že řemeslníci slíbyli že příjdou se podívat ohledně cenové nabídky a nepřišli a navíc babinka musela kvůli řemeslníkům zrušit rehabilitaci jak by bylo Vám paní pt? Určitě by Vám do smíchu nebylo. A navíc píšete, že si s manželem děláte hodně sami. Tak vidite máte doma chlapa který Vám skoro vše udelá. Bábinka je na rozdíl od Vás, závisla jsem pochopil, na vnučce. A navíc jestli chtějí zedníci předem zálohy na bábinku aniž by vypracovali cenovou nabídku, tak se bábince vůbec nedivim v takovém věku že je opatrná. Já bych se zachoval stejně jako bábinka. Protože opravdu se nedá nikomu věřit zvlášť,když se člověk zklame.
Tu závislost na vnučce jste pochopil dobře. Není divu, když se s babinkou střídáte u jednoho PC
Svůj názor tady snad můžete napsat i bez té komedie, ne?
"olsík" = "babinka", já Vám chtěla poradit a říct, že jsou i šikovní a poctiví řemeslníci. Přece znáte pořekadlo: "Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá". Nemohu za to, že se cítíte dotčená. My jsme již důchodci a přesto si děláme spoustu věcí sami, protože nás to baví. Každý jsme jiný. - pt
osobní reference/doporučení, ty anonymní internetové je třeba brát s velkou rezervou.
bohužel ani řemeslník, s kterým je spokojený známý/příbuzný, není zárukou 100% kvality , ale ta šance sprznění práce tam je mnohem menší.
a i pokud je někdo šikovný, ještě není vyhráno, protože spousta řemeslníků není schopna zorganizovat si zakázky a čas, takže je to pak čekání a nahánění nedodělané práce
Dobry den, doporucil by jsem sepsat hlavne smlouvu o dilo kde bude prace a odmena jasne definovata. popripade sankce za nedodrzeni doby a podobne. Kdyz si neco domluvite pouze ustne, tak bohuzel nebudete mit potom o co se oprit v pripadnem sporu. Zalohy davat co mozna minimalni jen na material. Stavbu rozdelit do celku a vse prebirat postupne (podlaha, omytky, strop, podhledy, vymalovani ..)
Oslovili jsme firmy -nabidka postaveni RD-bungalov,pri dnesnim radikalnim upadku ve stavebnictvi by remeslnici meli byt radi za KAZDOU zakazku,ale nekteri se chovaji jako ho...da,dokonce mi jedna firma rekla ze jsou tak drazi-ze pracuji DOBRE!Sorry,s timhe kdybych prisla za sefem a rekla mu chci pridat-protoze pracuji dobre tak me kopne do pr...,a rekne to je snad SAMOZREJME!A jestli se ti to nelibi-muzes jit!
"dnesnim radikalnim upadku ve stavebnictvi by remeslnici meli byt radi za KAZDOU zakazku" jakém upádku? já ho nějak nezaregistroval možná někde ve vydlákově ovšem kolem měst se staví neuvěřitelným tempem. Vy mluvíte o něčem uplně jiném paní se ptala na řemeslniká tedy na OSVČ a vy tu mluvíte o nějaké firmě .. to se nedá srovnávat.
Dobrý řemeslník je především v naprosté ilegalitě.Nemá nikde reklamu, nezná zlaté stránky, ani internet. Tím by si protiřečil: Jsem zavalen prací...a přitom se nabízím k dalším pracem? Směšné. Jméno mistra se tají, hlavně když po díle se lidé ptají. Tak staré přísloví-a stále platí.
Nesouhlasím!
Dnes i dobrý řemeslník může být chvíli bez práce, protože třeba všichni jeho známí i známí známých mají vše hotovo anebo nemají na další vylepšení peníze. Od toho je reklama a internet - myslím, že noví dobří zákazníci (i potencionální) se nikdy neztratí...
Hlavně poslouchat co říká. První varování je, když Vás začne strašit, co všechno se může stát, když si u něj neobjednáte zakázku. Další varování je, když všechno ví a vyřeší, tak to taky pozor. Důležité je jak je dostupný na telefonu. Poctivý řemeslník není líný zvednout telefon a zavolat Vám zpátky. A především! Nemlží o cenách. Zná tu svoji a tu Vám dokáže poměrně přesně říci a hlavně jí dodržet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.