Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Už jsem se na to ptala v jiné otázce, ale asi to všichni přehlédli, tak se ptám přímo. Ví někdo z Vás, proč se o tomto studentovi, který zemřel pro to samé přesvědčení a krátce po činu J. Palacha, vůbec nikdo nezmiňuje? Proč se neustále mluví pouze o J. Palachovi a proč je tento mladý člověk, který zemřel stejně strašlivou smrtí, pro stejný ideál, naprosto opomíjen v médiích? Proč se jemu nevzdávají pocty? Proč?
Dobrý den, řekl bych, že to je osud každého, kdo není první. Jinak, v této době, kdy je výročí, tak je zmiňován i Jan Zajíc (a další jména) - to musíte sledovat poctivěji např. ČT. Zdravím!
@Suzy
- myslím, že je to proto, že byl první, takže se o něm mluvilo nejvíc a třeba taky proto, že má "libozvučnější" jméno?
Jinak - alespoň vidíš, jak je ten svět nespravedlivej - a jak je nesmyslné obětovat pro nějakou ideu život (pokud zrovna nemusíš) - dva mladí kluci, oba umřeli pro stejnou věc, možná byl J.Zajíc jako člověk i kvalitnější, možná to myslel opravdověji - a dějiny na něj kašlou ! (- od mainstreamu nemůžeme ani nic jiného očekávat )
Ale tak mne napadá - když máme tu dobu uctívání kultů - škoda, že zbourali na Letné Stalina - byla by to teď určitě velká turistická atrakce, na které by mohli Pražáci vydělat více nežli na Havlových lavičkách
Culdo, přesně takto na mne působilo. Proč ho zmiňovali jenom okrajově. Jako kdyby ta jeho smrt byla nějaká jiná, méně působivá-důležitá. Nejde mi do hlavy,v čem je jeho čin "druhořadý", když to bylo kvůli stejnému ideálu. A navíc on už věděl do čeho jde a že z toho živý nevyjde. Viděla jsem, jak odhalují pamětní desku na počest Palacha. Proč vedle není stejná deska se jménem Zajíce? Přece když jsou někde tyto pamětní desky, jsou na nich jména všech hrdinů. A pokud existovali i další, jak píše Ringo, tak v dnešní době se jejich jména a historie dá lehce dohledat a v tom případě by měla být jedna deska, někde na významném místě a se všemi jmény a patřičným epilogem, aby se nikdy nezapomnělo za co zemřeli. Proč vyzdvihují jenom jednoho? Připadá mi to jako falešná komedie. A vnímám to jako nespravedlnost. Dokonce si myslím, že by i samotný Jan Palach, nikdy nesouhlasil s tím, aby byli ostatní v jeho stínu, když zemřeli pro stejnou věc.
Takže to vnímám jako urážku těch ostatních lidí, kteří zemřeli úplně zbytečně.
Zbytečně zemřeli všichni, Něco takového udělá jen psychycky nemocný člověk. Rozumně uvažující člověk k sebepoškozování nepřistoupí. Nikomu a ničemu to nepomůže, pouze to je tragedie pro rodinu.
Samozřejmě, že to byla zbytečná smrt všech. Nebyl to dobrý nápad. Nic tím tenkrát nikdo z nich nedokázal. A nebýt sametové revoluce, tak se o nich mlčí dál. V jiném vlákně si někdo pokládal otázku, co by s Palachem bylo, kdyby přežil. Také jsem o tom uvažovala. A dospěla jsem k názoru, že i kdyby ho zachránili, stejně by dlouho nemohl žít. Za prvé byly ty popáleniny takového rázu, že by už asi neměl lidský obličej a oni by mu plastiku určitě nepovolili. Za druhé by ho donutili "žít" v takových podmínkách, že by si stejně sáhl na život. To by ten citově "křehký" kluk dlouho nevydržel, protože by mu došlo, jak to bylo zbytečné. A navíc by se musel dívat i na to, jak kvůli jeho činu, pronásledují celou jeho rodinu a to by určitě nunesl.
Možná je jen brzo - Jan Zajíc se upálil až 25. února 1969.
A k pamětní desce jen toto janpalach.cz/...
Aha. No já jsem sledovala právě nyní dokončenou a odhalovanou desku čtvercovou, kde je pouze Jan Palach. Po stranách jsou ty samé údaje. Pokud jsem teda dobře viděla a slyšela. Ale teď jsem si to přehrála a musím přiznat, že vzhledem k tomu, kde je umístěna, tam nemůže být i deska J. Zajíce. On na té škole nestudoval. A při sledování zpráv mi nějak uniklo místo, kde byla ta nová deska odhalena.
Ta nová deska byla teď (k 50.lerému výročí) odhalena v místě, kde stála Palachova rakev a kam se s ním přišly rozloučit tisíce lidí.
Výročí J. Zajíce teprve přijde.
Jinak ale pamětních desek J. Zajíce bylo odhaleno několik. V Praze v horní polovině Václavského nám. má jednu společnou s J. Palachem: m.pametni-desky-v-praze.c/...
Další pamětní desky má v rodném Šumperku, mimo jiné na střední škole, kterou navštěvoval. Takže se nezapomnělo, jenom nebyly odhalovány při tak významných (kulatých) výročích a každý to nemusel zaregistrovat.
Protože to téma rozebírají mlaďoši. Opomine další pochodně klidně i mladší historik. Také mi to přišlo škoda. Pamětníci to vidí jinak, to ovzduší je nepopsatelné, dušení na každém kroku... Určitě se nejednalo o cvoky, jak tu také padlo. Námět na formu protestu byl, pravda, prý z Vietnamu. Na Borůvkově sanatoriu je pro změnu deska J. Palach a J. Toufar (kněz), příliš podobný si není ani jeden. Jenom oba portréty vyjadřují odhodlání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.