Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Školné na VŠ

Od: tetizu123 odpovědí: 4 změna:

Dobrý deň, vie niekto odpovedať, aké sankcie môže v Českej republike ˇvysoká škola použiť na vymáhanie školného / okrem disciplinárneho postihu -prerušenia či ukončenia štúdia /? VŠ som "ukončil" neúspešne neurobením jednej z dvoch štátnic 5.2.2013. Následne som podal odvolanie, resp. žiadosť o opravný termín - kým mi bežala zákonná doba na odpoveď dekana, "prehupol" som sa do letného semestra, za ktorý sa už ale vyberá školné. V elektronickom systéme školy som bol pritom vedený ako :navrhnutý na ukončenie štúdia". Samozrejme, že dekan mi odvolaniu nevyhovel a školu mi ukončili - ale to už bol letný semester a teraz odo mňa pýtajú 21000 Kč školného za začatých 6 mesiacov štúdia v letnom semestri. Pritom štúdium mi neumožnili, samozrejme , že žiadne prednášky ani semináre som nenavštevoval. Podľa mňa sa školné vyberá za štúdium, resp. za jeho možnosť a nie za čakanie na odvolanie a pridelenie opravného termínu štátnice. Otázka teda je - môže VŠ odo mňa nejakou právnou - nebodaj súdnou, či exekučnou formou vymáhať školné za obdobie, ktoré som neštudoval, len som čakal na výsledok odvolania? - len preto, že ma viedli ešte v inform. systéme? Prerušenie štúdia či vyhodenie zo školy mi nehrozí, lebo mi ju už rozhodnutím dekana neurobením jednej štátnice ukončili. Môžu ma dať do zoznamu dlžnikov? Písomné oznámenie, že ma podaním odvolania k dekanovi zapísali do ďalšieho spoplatneného semestra, samozrejme neposlali - len oznam , že mám školné zaplatiť.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jamamba*
hodnocení

0x

Dobrý den,

ano, mohou po Vás vymáhat školné soudně, včetně penále. Vše najdete ve své smlouvě o studiu. Je to tak, že studium nebylo ukončeno řádnou cestou.

tetitu

Dobrý večer,

pre všej úcte sa mi zdá nemorálne , aby škola pýtala poplatok za niečo, čo študentovi neumožnila vykonať.

V zákone o VŠ v § 58 sa píše:

(3) Studuje-li student ve studijním programu déle, než je standardní doba studia zvětšená o jeden rok v bakalářském nebo magisterském studijním programu, stanoví mu veřejná vysoká škola poplatek za studium...

- teda za štúdium, na ktoré som sa už nezapísal, rozhodnutím dekana hneď na druhý deň po neúspešnej štátnici som mal štúdium ukončené. Poplatok je v zákone definovaný ako "za štúdium" - teda nie za čakanie na odpoveď na odvolanie. Školu som nestál už ani halier.

Inak v § 55 1/ zákona o VŠ Dňom ukončenia štúdia je deň, kedy bola vykonaná štátna skúška predpísaná na záver - teda ešte v nespoplatnenom semestri. Keby mi umožnili náhradný termín, potom je to jasné pokračovanie štúdia, ale inak je to len v nastavení systému školy v neprospech študenta.

A okrem toho Zmluvu o štúdiu som mnou škola nepodpísala, v rozhodnutí o prijatí na štúdium na začiatku sa o stanovovaní poplatku nič nepísalo. Za normálne by som považoval, aby v prípade poplatku škola so mnou spísala dohodu vopred

Skutočne si myslíte, že právo je na strane školy? Za odpoveď vopred ďakujem

iz*
hodnocení

0x

Dokud nebylo studium řádně ukončeno, jste byl studentem, školné jste proto měl v příslušném terminu uhradit.

Můžete se pokusit se školou dohodnout (doporučuji písemnou formu) o úhradě poměrné části školného, ale je otázkou, zda škola Vaší žádosti vyhoví.

tetizu1

Dobrý večer,

pre všej úcte sa mi zdá nemorálne , aby škola pýtala poplatok za niečo, čo študentovi neumožnila vykonať.

V zákone o VŠ v § 58 sa píše:

(3) Studuje-li student ve studijním programu déle, než je standardní doba studia zvětšená o jeden rok v bakalářském nebo magisterském studijním programu, stanoví mu veřejná vysoká škola poplatek za studium...

- teda za štúdium, na ktoré som sa už nezapísal, rozhodnutím dekana hneď na druhý deň po neúspešnej štátnici som mal štúdium ukončené. Poplatok je v zákone definovaný ako "za štúdium" - teda nie za čakanie na odpoveď na odvolanie. Školu som nestál už ani halier.

Inak v § 55 1/ zákona o VŠ Dňom ukončenia štúdia je deň, kedy bola vykonaná štátna skúška predpísaná na záver - teda ešte v nespoplatnenom semestri. Keby mi umožnili náhradný termín, potom je to jasné pokračovanie štúdia, ale inak je to len v nastavení systému školy v neprospech študenta.

A okrem toho Zmluvu o štúdiu som mnou škola nepodpísala, v rozhodnutí o prijatí na štúdium na začiatku sa o stanovovaní poplatku nič nepísalo. Za normálne by som považoval, aby v prípade poplatku škola so mnou spísala dohodu vopred

Skutočne si myslíte, že právo je na strane školy? Za odpoveď vopred ďakujem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]