Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čekám dítě s vdanou ženou, jak to řešit

Od: pilc odpovědí: 21 změna:
Prosím ó radu čekám dítě s partnerkou a je vdaná jak to řešit? Mám požadavků už 1 rok ó rozvod pořád tam chodí její muž není k sehnání? Případně radu? Ani jednou se nedostavil k soudu

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Manžel jenom nechodí k soudu nebo je "nedostupný" vůbec? Ví o tom, že jeho manželka čeká dítě, jehož bude ze zákona otcem?

pilc
hodnocení

Nechodí je nezvěstní soud nic nedělá jsem otecem dítě já ne on žijem spolu už 2 roky neplatí ani na děti ani korunu jak se to dá řešit? Na matrice řekl že bude on v rodném listě

hodnocení

0x

Hned jak se dítě narodí, zažalujte ho o alimenty, on se rychle probudí:-D

doplněno 17.01.19 11:21:

@jedubabicka: Ježíšmarjá, přece asi matka papírového otce ne? Měl jsem tě babi za chytřejší.

@satam - Kdo koho má zažalovat?

@satam - Matka může nanejvýš podat k soudu Návrh na úpravu péče a výživy dítěte za trvání manželství.

pilc
hodnocení

Jen když je moje bude mít cize příjmení stim já se nikdy nesmířil.tesil jsem se na svého syna kteréj bude mít moje příjmení
No jo, pro zákon je otcem dítěte manžel.
Pokud se nepletu ještě deset měsíců po rozvodu.

@jenyk - Přesně "do uplynutí třístého dne poté, co manželství zaniklo nebo bylo prohlášeno za neplatné, anebo poté, co byl manžel matky prohlášen za nezvěstného" (§ 776 NOZ)

Ale babi, já vím, že znáš zákony líp, než já. Ale "Návrh na úpravu péče a výživy dítěte za trvání manželství" jsou jinými slovy alimenty za trvání manželství, že?

Právě že ne jenom výživné - ale taky svěření do péče a styk s druhým rodičem, což je dost podstatná záležitost. Zvlášť v podobných případech jako tenhle, kde otec není otec.

liska5
hodnocení

0x

Tak teď jsem z toho jelen. Manžel je nezvěstný, k soudu se nedostavuje, je nedostupný, ale na matrice řekl, že chce, aby byl on uveden jako otec v rodném listě. Nebo jste to na matrice řekl Vy?

Manžel nemusí nic říkat, manžel bude považován za otce ze zákona - tedy pokud nestihnou rozvod.

NOZ § 776

(1) Narodí-li se dítě v době od uzavření manželství do uplynutí třístého dne poté, co manželství zaniklo nebo bylo prohlášeno za neplatné, anebo poté, co byl manžel matky prohlášen za nezvěstného, má se za to, že otcem je manžel matky.

Pak teprve nastane anabáze s určením/popíráním otcovství.

liska5

To si nerozumíme. To já vím, že když se narodí dítě v manželství, tak je automaticky uvedeno, že je manžela... Tazatel ale píše, že manžel je nezvěstný, nekomunikuje, ale na sociálce řekl... To je asi tím jeho chaotickým písemným projevem. Asi měl napsat řekli.

Asi ano - řekli.

Další nejasnost je "nezvěstný" - doopravdy, nebo jen tak, jak se to říká, když o někom nevíme? Bohužel tady by se měla zajímat manželka a jestli nějak koná, to je další, co nevíme. Pak těžko radit.

hodnocení

0x

Podle zákona bude otcem manžel. Paní musí podat žádost o určení otcovství, které se doloží po narození dítěte dna.

Popřít otcovství může nejen matka, ale i otec - a nepodává se "žádost", ale žaloba.

lidus*
hodnocení

0x

Zajděte na matriku, mělo by jít prohlášení, že je dítě vaše a ponese vaše jméno. 1rok nezvěstný, to by ji měli rozvést bez něj. Řešila to s právníkem?

Soud může osobu prohlásit za nezvěstnou pouze na návrh a ten asi podán nebyl.

Už jsem to zmiňovala - pán asi nebude nezvěstný podle zákona, ale jen o něm manželka neví.

lidus*

Pokud paní doloží, že manžel rok nežije ve společné domácnosti, neměl by to být problém ovšem manžel mi tu říká, že záleží jen na tom kdo to bude soudit. Každopádně bych zašla na tu matriku, tam budou chytřejší.

Nejde o doložení, ale o to, že ten návrh musí někdo podat - jinak není možno řízení vůbec zahájit.

lidus*

Jasně, předpokládám, že to je jejich zájem, ten otec děcka nechce aby neslo jméno manžela.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]