Nejste přihlášen/a.
Manžel jenom nechodí k soudu nebo je "nedostupný" vůbec? Ví o tom, že jeho manželka čeká dítě, jehož bude ze zákona otcem?
Hned jak se dítě narodí, zažalujte ho o alimenty, on se rychle probudí
@jedubabicka: Ježíšmarjá, přece asi matka papírového otce ne? Měl jsem tě babi za chytřejší.
Ale babi, já vím, že znáš zákony líp, než já. Ale "Návrh na úpravu péče a výživy dítěte za trvání manželství" jsou jinými slovy alimenty za trvání manželství, že?
Tak teď jsem z toho jelen. Manžel je nezvěstný, k soudu se nedostavuje, je nedostupný, ale na matrice řekl, že chce, aby byl on uveden jako otec v rodném listě. Nebo jste to na matrice řekl Vy?
Manžel nemusí nic říkat, manžel bude považován za otce ze zákona - tedy pokud nestihnou rozvod.
NOZ § 776
(1) Narodí-li se dítě v době od uzavření manželství do uplynutí třístého dne poté, co manželství zaniklo nebo bylo prohlášeno za neplatné, anebo poté, co byl manžel matky prohlášen za nezvěstného, má se za to, že otcem je manžel matky.
Pak teprve nastane anabáze s určením/popíráním otcovství.
To si nerozumíme. To já vím, že když se narodí dítě v manželství, tak je automaticky uvedeno, že je manžela... Tazatel ale píše, že manžel je nezvěstný, nekomunikuje, ale na sociálce řekl... To je asi tím jeho chaotickým písemným projevem. Asi měl napsat řekli.
Zajděte na matriku, mělo by jít prohlášení, že je dítě vaše a ponese vaše jméno. 1rok nezvěstný, to by ji měli rozvést bez něj. Řešila to s právníkem?
Soud může osobu prohlásit za nezvěstnou pouze na návrh a ten asi podán nebyl.
Už jsem to zmiňovala - pán asi nebude nezvěstný podle zákona, ale jen o něm manželka neví.
Pokud paní doloží, že manžel rok nežije ve společné domácnosti, neměl by to být problém ovšem manžel mi tu říká, že záleží jen na tom kdo to bude soudit. Každopádně bych zašla na tu matriku, tam budou chytřejší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.