Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer
Chtěl bych vás poprosit o shlédnutí tohoto dokumentu a vyjádření se k němu
Dnes jsme se na tohle koukali ve škole a neskutečně mi to změnilo pohled na vše co tam popisují. Učitelka u toho pomalu brečela ani se jí nedivím protože to je hrůza. Co si o tomhle problému myslíte vy? Doufám že se tu najdou lidi kterým není osud světa lhostejný a shlédnou to celé...
Už jen vím že když si něco půjdu koupit tak si to hodně rozmyslím zda to skutečně potřebuju a i tak zvolím ekologičtější způsob nákupu a to nákup z duhé ruky.
- jenom blázen a ignorant si může namlouvat, že působení a rozpínavost člověka nemá na planetu žádný vliv - i kdyby nevyhnutelnost přirozených klimatických proměn byla stokrát potvrzená !
Je nanejvýše na čase s tím něco udělat - ale myslím, že člověk jako celek toho není schopný a hloupost a bezohlednost tohoto živočišného druhu se nejlépe projevuje v odmítání různých ekologických úvah a snah, i když mnohé z nich rozumné jsou. Právě třeba zrovna omezení bezmezného a nesmyslného plýtvání potravinami - zvláště masem !
Já jsem z generace, která byla zvyklá šetřit a byla vychovávána ve skromnosti a hospodárnosti a přímo mi "rve srdce" , když vidím například 12-leté kluky běhající po ulici a rozhazující plato vajíček s tím, že : my jich doma máme hodně ... A to ani nemluvím o vojenských projektech (o kterých samozřejmě víme prdlajz) - které se všude po světě vesele zkoumají, odzkušují a realizují a které ten svět mohou zničit daleko dříve, nežli nějaký "klimatický cyklus" .
Ale je to marné, je to marné ... proto se vůbec nedivím, že někteří lidé ani nechtějí mít děti .. - co by se asi tak stalo, kdyby člověk vymřel? - vůbec nic ...
Naše doba je konzum se všemi důsledky. Je to tragédie. Co můžu snažím se toho neúčastnit, ale stejně se často přistihnu, že v tom kole zpět. Nevím, co by se muselo změnit, abychom přestali bezhlavě konzumovat - kupovat a vyhazovat co fakt nepotřebujeme. Evropa si to alespoň uvědomuje +/- (ale nic s tím nedělá), USA tak nějak na půl, ale myslím, že v Asii o tom nemají ani páru.
Mluvil jsem s jedním starým pánem, který mě charakterizoval: no jo, vy dnešní mladí kluci (bylo mě přes 30), každý den jíte maso. To za nás bylo maso maximálně v neděli. Už to stojí za zamyšlení.
Vypada, ze jsi mlady clovek, kdyz jeste chodis do skoly. Je uzasne, ze mladi takhle uvazujete. Koneckoncu, svet a budoucnost patri vam. Jen mne je trochu lito, ze my, stari vam predavame matku zem ve stavu, v jakem je. Veta a rozhodnuti: "Už jen vím že když si něco půjdu koupit tak si to hodně rozmyslím zda to skutečně potřebuju .. " te stavi na jinou uroven byti. Kez by takovych jak Ty bylo vic. Je moc dobre, ze se tyto myslenky konecne siri a ze mladi to vidi.
Odkaz na to video tady chybi, ale to nevadi. Je takovych videi spousta a me rozhodnuti uz davno padlo ... zadne zbytecne nakupovani, neplytvani energii, vyhodil jsem televizi, nekonzumuju maso a vlastne preladil sve telo - konzumuju 1/2 stravy, co jsem konzumoval kdysi (a staci to), obcas nekolikadenni pust a jak to telu prospiva , zadne sebeotupovani se alkoholem ... atd atd
DOPLNENO: Vypada, ze jsi mlady clovek, kdyz jeste chodis do skoly. Je uzasne, ze mladi takhle uvazujete. Koneckoncu, svet a budoucnost patri vam. Jen mne je trochu lito, ze my, stari vam predavame matku zemi ve stavu, v kterem je. Veta a rozhodnuti: "Už jen vím že když si něco půjdu koupit tak si to hodně rozmyslím zda to skutečně potřebuju .. " te stavi na jinou uroven byti. Kez by takovych jak Ty bylo vic. Je moc dobre, ze se tyto myslenky konecne siri a ze mladi je vidi a jste vnimavi.
Odkaz na to video tady chybi, to nevadi.. Je takovych videi spousta a me rozhodnuti uz davno padlo ... zadne zbytecne nakupovani, neplytvani energii, vyhodil jsem televizi, nekonzumuju maso a vlastne preladil sve telo - konzumuju 1/2 stravy, co jsem konzumoval kdysi (a staci to), obcas nekolikadenni pust a jak to telu prospiva , zadne sebeotupovani se alkoholem ... atd. atd. ...
Par rad, pokud dovolis: nerikej si ekolog. Zadnym zaskatulkovanim ci oznacenim se nenech svazat. Chovej se treba jak ekolog, zij v souladu s matkou zemi, obcas podstrc svoje myslenky dal, on se vzdy nekdo najde, kdo ti bude naslouchat. Najdou se i taci, kteri te budou povazovat za blazna. Na to si snadno zvyknes a obcas se nad jejich hlouposti ci slepotou pekne pobavis. Neodsuzuj je. Z mista, kde drepi nevidi, co zacinas videt Ty
Cesta srdce je cesta v souladu se zemi, uctou ke vsemu zivemu a byt sebou samym
Uč se a snaž se dozvědět co nejvíce o světě kolem sebe. Je to nikdy nekončící proces, který trvá celý život. Časem zjistíš i to, že existují propagandistické filmy, že se tě snaží cizí lidé ovlivňovat nějakým způsobem a za nějakým účelem. A že k tomu používají manipulativní techniky, poskytují ti jenom některé informace a zamlčují jiné. Proto se zkus třeba na tento dokument podívat právě z pohledu manipulace a zkus v něm najít, kde všude se autoři snaží tě ovlivnit manipulativním způsobem cs.wikipedia.org/... A hledej i to, co ti autoři schválně neříkají, k předkládaným názorům přistupuj kriticky. To povede k tomu, že si budeš schopen vytvářet vlastní nezávislý názor na svět kolem sebe a nebudeš podléhat manipulátorům. A třeba si vypěstuješ i odpor k těm, kteří se tě snaží ovlivňovat nefér způsoby.
Jen doplněk: V oblasti ochrany životního prostředí a boje za lepší budoucnost se vyrojilo tolik bojovníků, že u nepřipravených jedinců, kteří je berou vážně, to má vliv na jejich duševní zdraví a projevuje se u nich porucha, pro kterou se zavádí označení "environmentální úzkost"
Projevem choroby je strach z budoucnosti, pocit viny, rozhodnutí nemít potomky a vrcholnou formou je sebevražda s cílem zachránit planetu.
Je to porucha, nebo normalni stav ta "environmentální úzkost" Cesky nazev by se pro to nenasel? Pitomost
Někde razí termín "ekoúzkost" ct24.ceskatelevize.cz/... . Její projevy jsou velmi pestré. U někoho to vede k tomu, že v kuchyni chová v odpadcích žížaly. Nemocní se občas sdružují do skupin - například "Zero Waste". Občas se s typickými jedinci a jejich názory můžeme seznámit ze sdělovacích prostředků, které obecně dávají všem zajímavým exotům značný prostor.
Lidskou povahu nezměníte.Lidé jsou poživační,závistiví a nenasytní tvorové.Každý kdo žije asketicky,střídmě je společensky pro smích.
Jak člověk nesplyne s davem,tak je podivín.Taky je mi zle s toho co vidím děnně kolem sebe-plýtvání jídlem,zbytečné jízdy autem,plná parkoviště před školama,školkama...plné obchody lidí co neustále nadávají,že nemají peníze,netřídění odpadu,bordel po ulicích,děti v jednorázových plenách,zbytečné obaly na potravinách...já aspon sama za sebe dělám co můžu,jen tak pro svůj dobrý pocit a vedu k tomu i děti,ale jestli nechci aby byli pro smích na okraji společnosti,budu muset přístup skloubit s běžným konzumem.
Mně rozhodí, když někam přijedu po létech (jsem z rodiny cestovatelské, KČT) a tamje vidět co člověk napáchal: Středozemní moře: úpně vylovené, přes 40 lety bylo živé, plno ryb a rybiček. Tyroly: plné vleků a suprových sjezdovek, kam se rozhlédneš (ne že by se mi lyžovat nelíbilo). Před 40 lety klid, příroda, kamzíci, sem tam horská chata. Hrnuli jsme se s ajspiklem...
Také mne děsí ta zaplevelená moře plasty. Proč z toho třeba někdo nelisuje cihly pro bezdomovce nebo vylepšit tím ty slumy?
Nechápu vyhazování potravin, to se asi ptají jenom v supermarketech. Občas donesu chleba kachnám a labutím, starý.
A také prý vidíme jenom 1/3 fauny a flory, kterou pozorovali lidé ve středověku. Po vlastním pozorování, co zmizelo za 50 let, tomu věřím.
Přemnožení druhu člověk, který si připadá moudrý jenomže není, mi připadá jako hlavní příčina chátrání matky Země. Jakoby se růst populace měl zastavit na 9 miliardách kolem r. 2080, ale netuším, jak na to přišli. To by se možná ještě dalo vydržet. Graf: cs.wikipedia.org/...
To je jedno z mnoha videí, která by měli vidět povinně všichni a nejen ve škole. Obrovskou moc mají media, televize, ale nevyužívají ji. A je velká část lidí, co na to kašlou pod heslem Po nás potopa. Mě to nezajímá, hlavně abych já měl, já mohl, já, já...A druhý na to nesmí myslet, jinak by nespal, jinak by asi zcvoknul z té bezmoci.
Takových videí se všude vnucuje spousta. Děti by měly spíš vidět, jakých výsledků člověk dosáhl díky svému rozumu. Že díky technice a průmyslu se má tak, jako nikdy v historii. Existuje spousta zajímavých a poučných dokumentů, které ukazují, co úsilí to člověka stálo, aby dosáhl svých cílů při přetváření planety na místo, které je lidem mnohem přítelštější. Jaké ohromné stavby byl schopen zrealizovat a jak mu dnes slouží. A třeba i zasazení do historických souvislostí. Dnešek by nebyl bez průmyslové revoluce s Londýnem pod jedovatou mlhou a dětmi těžícími uhlí. Itálie se rozvinula i díky tomu, že vytěžila lesy, které ji kdysi pokrývaly. Intenzivní využívání přírodních zdrojů nám zajistilo, že nemáme hlad, úrodnost je vyšší řádově, dokonce produkujeme nadbytek potravin.
A dokonce se stáváme tak bohatí a ovládáme tolik zdrojů, že můžeme část zdrojů věnovat i do ochrany přírody. Zatímco hladový člověk doby ledové s klidným svědomím ulovil i posledního mamuta, my bohatí se snažíme přírodu chránit. Prvotní je rozvoj a bohatství a pak je možná ochrana přírody.
Pokud by se naši předci řídili zelenou politikou, tak by žádný průmyslový rozvoj nenastal a ty z nás, kteří by přežívali v nuzných podmínkách u ohýnku v jeskyni by kosily infekce.
@rv
Možná máte pravdu ale lidé byť vše mají tak pokračují v ničení země dál a dál, což není ani trochu třeba.
Místo toho by bylo mnohem moudřejší dávat ty peníze na výstavbu škol v Africe apod.
A ta úrodnost je k čemu? Jídla bylo dost i cca před 50 lety a i déle pokud nezapočítáme válku. Teď se zbytečně kací lesy na to aby vznikaly uplně zbytečná pole i když je potravin dost. Pak je tu další věc a to jsou spotřebiče plné vzácných kovů co mají záměrně sníženou životnost a za chvíli je člověk nucen je vyhodit. To ale není jen sníženou životností ale reklamou která nutí lidi kupovat furt nové věci a ty starší co třeba stále fungují tak vyhodí. Sám jsem byl svědkem když jsem byl na brigádě v jedné společnosti která spotřebiče recykluje. Nevěřili by jste co jsou lidé schopny vyhodit. Kdyby to tak nebylo tak vše slouží dlouho a dobře jako za doby mojí babičky a neplýtvalo by se. Jenže se všechno točí okolo peněz tak to buhužel je tak jak je.
Díky rozvoji máme v Česku rozlohu lesů nejvyšší od doby Marie Terezie a stále roste. Úrodné půdy máme tolik, že můžeme platit zemědělcům za to, když z ní udělají louku.
Pokud bychom žili v harmonickém souladu s přírodou, tak lesy spálíme na topení a na to, abychom bez hnojiv a ochranných prostředků na spáleništích pěstovali bio potraviny. A pokud bychom i trojpolní způsob obdělávání půdy zavrhli jako necitlivý k přírodě a vrátili se do idilického období sběračů kořínků a lovců, uživilo by naše území ne 10 miliónů, ale tak 100x méně lovců.
taky jsem chtěl napsat, že aktuálně se v ČR zalesňuje než odlesňuje a snad před týdnem bylo ve zprávách, že nyní je hmoty (dřeva) v lesech x krát více se srovnáním z cca 1950(60). Bohužel si tato čísla nepamatuju. Ovšem to se bavíme jen o ČR.
Na druhé straně světa je to obráceně a bohužel našim stromům se neříká plíce světa. Určitě mají svůj nezanedbatelný význam, ale svět naše lesy v ČR nespasí.
Když o tom zapřemýšlíme, tak i pálení zemního plynu je zvyšování CO2 v atmosféře, protože tohle CO2 bylo uloženo v zemi. Stav ideál by bylo vytápění sluncem a dotápění dřevem, které při růstu CO2 spotřebuje. Přijde mi, že tohle si spousta ekologů nepřipouští a hájí plyn jako čisté palivo.
Jo stromy...tady na Vysočině teď máme hodně velký problém s kůrovcem. Takže zalesněná plocha v ČR se teď trochu zmenší
Zalesněná plocha je teď dvojnásobná proti roku 1914. Každý, kdo občas vylezl na nějaký hrad na kopci si jistě povšimnul, že na starých obrázcích je ten hrad na holém kopci a on se tam škrábal lesem. Úbytek lesů je blábol. A jejich význam v boji proti CO2 taky, jako celý boj proti CO2.
claymane - k tomu Tibetu - máte na mysli ty mnichy ověšené usekanýma rukama otroků?
Zalesňovalo se, jenomže špatně - monokultury. Prales v ČR sestával z dubů, buků, i něco jehličnanů, jedlí... CO2 a fotosyntéza - brali jme ve škole, že. Beze stromů by nebylo kyslíku, jen málo z květin - a umřeli bychom. enviweb.cz/... Hodně velký vliv na sklenníkový efekt.
Produkce kyslíku je nejvyšší od planktonu cs.wikipedia.org/... Rostlinstvo a lesy sice kyslík produkují, ale následně při rozkladu se úplně stejné množství kyslíku spotřebuje. Pokud má les kyslík dlouhodobě produkovat, tak jedině tak, že bude dřevo klesat do bažin, aby se nerozkládalo. A za milióny let z něj bude uhlí.
A obsah CO2 je nejnižší za celou historii Země skepticalscience.com/.... Pokud by klesal dál, tak pod 200 ppm se zastaví fotosyntéza (rostliny zemřou hlady) a ustane život na Zemi (až na nějaké extrémní formy života).
jak píše - rv - nejvíc kyslíku vyrobí a nejvíc CO2 váží mořské sinice. Možná jim vadí dlouhodobě proudící ropa z havarovaných a opuštěných vrtů, možná jejich přirození nepřátelé - viry. Ale že by koncentraci CO2 významně ovlivnily třeba osobní automobily - to je naprostý blud.
ra252: Pralesy by stačilo alespoň přestat kácet, prý nenávratně zmizí 1 km2 / 1 hodinu. Amazonie a pod. (Nasvete zbylo uz jen 7 tropickych destnych pralesu). České pralesy jsou asi pasé, ale např. náš fořt nechává sázet čverce bučin do smrků (po kácení). Buky zatím maxiškůdce nemají. Chce to osvícence - a starat se. pralesy.cz/...
Tady je další kousek stejného autora.
a kontrolní otázka na závěr. Vytryskne na Sahaře pramen, když v Praze nespláchnu záchod?
Jedná se o další kousek z rubriky strašení lidí. Experty na to jsou Římský klub, který s tím začal svým prvním proroctvím z roku 1972 "Meze růstu" uloz.to/..., které se nenaplnilo. Studenti by se s ním měli seznámit, neboť i dnes se vydávají "vědecké"katastrofické scénáře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.