Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plat pediatra - diskuze

Od: klepi® odpovědí: 16 změna:

Dobrý večer,

Pokládám zde dotaz spíše k diskuzi,

chtěl bych se zeptat co si myslíte o informaci, že v ČR je kritický nedostatek pediatrů?

Nevím přesně kolik dětí je únosné mít v kartotéce, jestli stejně jako praktický lékař nebo ne.

Ovšem ten koeficient kterým se násobí kapitační platba (cca 54,-/pacient) je docela zajímavá, zvlášť u malých dětí.

Na druhou stranu chápu, že ta péče o malinké děti je početnšjší, a děti chodí k lékaři víckrát do roka než dospělí.

Jen by mě zajímalo jak tedy ty absoloventy nalákat, nebo spíše na co,Pronájem ordinace na půl roku zdarma, auto, PC, příspěvek na sestru? Snížení papírování je asi taky problém,ale to chce jít za politiky.

Jestli si toto čte nějaký pediatr budu rád, když napíše jaké problémy ho trápí, tak budu moc rád.

Předem děkuji Václav

P.S. Mluví se o feminizaci oboru všeobecně, pokud chceme dostat chlapy zpět do medicíny, budeme jim muset slíbít hezké sestřičky. :D

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Toť otázka. Proč dlouho studovat, dělat si praxe, noční a pak někdy nejdřív v 26? se dostat k vlastní ordinaci, kde mám dost velikou zodpovědnost za málo peněz, když je hromada dalších oborů, kde nemusím studovat tak dlouho, nemám zodpovědnost nad lidským životem a ještě si vydělám mnohem víc jak doktor?
Lékaře obdivuji, jelikož to neberou jako práci, ale jako poslání.

timur
hodnocení

0x
Plat pediatra plus mínus 120000kc

Takže má přes 2000 pacientů? To se mi nějak nezdá, moje obvoďačka jich má 800 a horko těžko stíhá.

timur
No vidíš můj praktik má přes 3000 pacientů krát 58 kapitačni platba to máš jen 150000 jisté měsíčné peníze, ještě že jim sebrali 30kc co si vždy sestra šoupla do šuplíku,a nakonec měsíce měl doktor zaplacenou sestru

A sestra se zaplatí asi z čeho? Nebo ta tam dochází zadarmo? I kdyby to tak bylo, tak po zdanění to stejně není tolik.

Čistý plat nebo příjem ordinace?

hodnocení

0x
Tak práce lékaře by měla být posláním a pro mnohé určitě i je... Tak jako všude i lékaři jsou lidé a najdou se mezi nimi pro které to poslání není... Pravdou je, že mladý lékař bez praxe není bůhví jak dobře placený... Ale po dosažení praxe a atestací to už tak špatné není... Určitě by plat lékaře měl být slušný... A sice lékaři sice stále neříkají, ale jejich příjem je stále x násobný vůči obvyklému průměrnému platu. Stále srovnávají s lékaři v západní Evropě. Ale zapomínají, že i normální lidé nemají obvykle západní příjmy. Nicméně by slušný a kvalitní lékař slušný příjem určitě mít měl. Myslím si, že se nechce mnohdy už mládeži až na výjimky ani moc studovat.. Je zvyklá na celkem pohodlný život založený na konzumu a zábavě.
Samozřejmě jsou světlé výjimky... Tak jaki ve všech oborech...

hodnocení

0x

Snad jste to nejspíš tak nemyslel, ale slíbit doktorům hezké sestřičky? Nejsem žádná feministka, jen mě zarazilo, že Vás vůbec - byť v nadsázce - takový benefit napadne. Jako by sestřičky byly něco, co se vybere k dekoraci, aby se doktorovi (muži) dobře pracovalo, asi jako kvalitní polstrované křeslo, nebo ergonomická myš...

Jsem v tomhle trochu divná, ale z nějakého důvodu se mě takové náznaky šovinismu strašně dotýkají. Jako by sestřičky nebyly lidmi.

Paní doktorce slíbíme hezkého zdravotního bratra, ha ha ha.

Otázka zněla jinak, vím.

hodnocení

Omlouvám se Vám Inzinyrko, byl to pouze bonmot.

*mir*omluva se přijímá. Asi jsem v poslední době slyšela něco podobného častěji a bouchly ve mně saze.

tentato
hodnocení

0x

Zde náhled platu odborného lékaře ve zdravotnictví. Rozptyl mzdového ohodnocení je dost široký 32 000 - 115 000 Kč

https://www.nsp.cz/jednotka-prace/lekar-s-odbornou-zpusobil

lucie*
hodnocení

0x

Pediatr je nevděčné povolání asi nejvíce.Hysterické dnešná matky,které s každým "prdem"volají sanitku nebo už ráno okupuji ordinaci s kdejakým pupínkem a cokoli se stane,je chyba hlavně doktora.To samé prožívají na porodním...umět se postavit za svá práva už dneska hraničí s hystrerii a ženy to opravdu rozjely.

S toho vyplývá i ta feminizace,protože spousta žen si myslí,že ženě a rodičovským problémům nejlépe rozumí jen žena,raději vyhledají pediatričku,gynekoložku,psycholožku...

Nalákat obasolventy můžou jen na věc kterou chtějí všichni-málo práce/hodně peněz.Všechny povolání to mají náročné,nevidím v lékařích vyjímku.

hodnocení

0x
Co to tu píšete za nesmysly, žádný doktor by za 12 tis. nedělal, vždyť i sestřičky mají přes 20. Lékař bere od zdravotní pojišťovny měsíčně paušál za každého registrovaného pacienta (tedy i když pacienta konkrétní měsíc neošetří). Tzv. kapitační platba je průměrně 47 Kč za pacienta (49 Kč v případě, že lékař ordinuje alespoň jednou týdně do 18 hodin).Příklad: Lékař má registrovaných 1500 pacientů - 1500 x 47 Kč = 70 500 KčLékař dále zdravotní pojišťovně účtuje tzv. výkony mimo kapitaci. Jde například o výpis z dokumentace pacienta, návštěvu u pacienta. Tyto výkony jsou ohodnoceny body, za každý dostává 1,05 Kč.Příjem má i z vyšetření, které si pacient hradí sám. Například z vyšetření na řidičský průkaz.Příklad: Platby od pacientů - Měsíčně průměrně 10 000 KčLékař má profit i z regulačních třicetikorunových poplatků – jen v případě, že pacienta vyšetřuje. Neplatí se za preventivní prohlídku.Příklad: CELKOVÝ PŘÍJEM ORDINACE LÉKAŘE: 107 500 KčZ této částky musí lékař platit pronájem ordinace, energie (topení, elektřinu, plyn), plat sestry, úklid ordinace, nákup materiálu (stříkačky, rukavice, dezinfekční roztoky, obvazy ap.), leasing na vyšetřovací přístroje (např. EKG). Teprve částka, která po odečtení těchto nákladů zbude, může být považována za hrubý plat lékaře.
tentato

aja1946 - tak ten příklad s uváděnými 107 500 korunami je s dnešními cenami dost podhodnocen a aby nemusel pan doktor ještě doplácet ze svého *smich* řekla bych, že ani na ten plat sestry nevyjde.

Nečetla jsem celou diskuzi, ale doplňte prosím, na koho se obracíte, že píše nesmysly s těmi 12 000 korunami?

hodnocení

To bylo asi jak psal pán nahoře že plat praktika je 120000 měsíčně, ono když se to nerozdělí mezerou, tak je někdy problém to na první pohled vidět, mám s tím taky někdy problém.

Jinak, když už jsme u těch 12 000 Kč tak to má možná medik těsně po promoci, hodně se o tom mluvilo, ale jde spíš o ty vědní obory a výzkum, ty říkaly že mají tak těch 16 - 18 hrubého což v čistém je podle mého kolem 13-15 tisíc, za to bych dal rozsudky smrti.

tentato

klepi - No vidíte. A já jsem takový exot ženská, že se mě takové srandičky, nadsázky /to snad ani není bonmot?/ vůbec nedotknou a spíše naopak, pro zlehčení je mám ráda. Někdy se mi zdá, že to celosvětové prudění začala upjatá, nedůtklivá, drdolatá dáma, za kterou se nikdo ani nepodíval. A chytly se toho úmyslně ženské, které se chtěly chlapům pomstít.

Jen více českého, švejkovského humoru! Až na dřeň! Nenechejme si dát náhubek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]