Nejste přihlášen/a.
Dobr den, teď jsem koukala na opakování Mise nový domov na Nově, jak tam potřebným změní bydlení. Jsem nějaká zmatená, ale nějak mi není jasné, proč prarodiče, kteří si vezmou do pěstounské péče svá vlastní vnoučata, jsou považováni za socky, když na každé dítě dostanou více jak 10 000 Kč měsíčně - nevím přesně - a normální lidi prostě vychovávají děti bez toho. Co ti lidé s těmi penězi dělají? Spousta lidí musí vyjít s méně penězi a zvládnou to. A není někde na netu, jak to u takových lidí vypadá po několika letech? Děkuji za odpovědi.
Předělávání domovů mě taky přijde špatně. Jsou to potřební lidé, snad ano, ale jedni z tisíců. Někteří dokonce mají byty docela slušně zařízené a přesto se vše zbourá a předělá do sice líbivého kabátu, ale někdy dost neprakticky, chybí úložný prostor, je tam mnoho prvků, které se časem vůbec nedají využít, třeba skateboardy na zdi jako poličky. Starší lidé neinklinují k moderně, vím to na svých rodičích, i když nemají moderní nábytek, nechtěli by nic měnit. Některé byty jsou docela hezké, majitelé nevypadají na ,,socky". Málokdo může dát na předělání domova více jak 500 000,- ale často není vůbec potřeba, starší funkční nábytek se vyhazuje a rozbíjí. Přijde mě to jako plýtvání a myslím, že pokud na to ti lidé nemají, ať si udělají jen to, na co jim kapsa stačí, jako to dělá 90% národa.
Je pravda že ten starý nábytek který většinou vyhazují by mohl najít nový domov u někoho dalšího kdo to potřebuje, takže ano, to je plýtvání, ale podle mě jinak ty rekonstrukce dělají pěkné. Už jsem koukala že MM reality sdíleli na fb něco že na podzim by mohla být zase nová řada, tak uvidíme, třeba tuhle řadu pojmout trochu jinak.
@sisi - na každé dítě dostanou více jak 10 000 Kč měsíčně
Nepřeslechla jste se? A jde o zdravé děti?
Výše příspěvku na úhradu potřeb dítěte činí za kalendářní měsíc:
4500 Kč pro dítě ve věku do 6 let,
5550 Kč pro dítě ve věku od 6 do 12 let,
6350 Kč pro dítě ve věku od 12 do 18 let,
6600 Kč pro dítě ve věku od 18 do 26 let.
Výše odměny pěstouna činí za kalendářní měsíc:
8000 Kč, je-li pečováno o jedno dítě,
12 000 Kč, je-li pečováno o 2 děti,
20 000 Kč,
je-li pečováno alespoň o 3 děti,
je-li pečováno alespoň o 1 dítě, které je osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost),
jde-li o osobu v evidenci, a to i v případě, že nepečuje o žádné dítě, nebo
24 000 Kč, pečuje-li pěstoun alespoň o 1 dítě, které mu bylo svěřeno na přechodnou dobu, a toto dítě je osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost).
Za každé další dítě svěřené do péče osoby pečující se odměna pěstouna zvyšuje vždy o 4000 Kč.
Pokud je osoba pečující nebo osoba v evidenci rodičem nebo prarodičem otce nebo matky svěřeného dítěte, náleží jí odměna pěstouna vždy, pokud pečuje alespoň o 3 děti nebo o alespoň 1 dítě ve II., III. nebo IV. stupni závislosti. V ostatních případech (pečuje-li o 1 nebo 2 zdravé děti či děti v I. stupni závislosti) jí náleží odměna pěstouna pouze v případech hodných zvláštního zřetele, zejména s ohledem na její sociální a majetkové poměry a s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu dítěte.
Odměna pěstouna se pro účely zákonů upravujících daně z příjmů, pojistné na sociální zabezpečení, pojistné na úrazové pojištění a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění považuje za příjem ze závislé činnosti.
Ale vždyť to tak vychází - jednalo se od vě děti 11 a 8 let - tedy 5500 na každého a odměna pěstouna 12000, když je pečováno o dvě děti.
Ale vy píšete "na každé dítě dostanou více jak 10 000 Kč měsíčně" - a odměnu pěstouna do toho vůbec nemůžete zahrnovat.
Ono to pak svádí k vypočítavosti. A někteří jsou v tom mistři. Mají problém se podepsat, do práce nemohou pro několik fiktivních diagnoz, ale vědí, za jakých podmínek mají co dostat. A taky se dovedou ozvat! Jó, sociální politika, to je téma!
Vždyť je to pořad soukromé televize, financovaný ze soukromých peněz, ne ze státního rozpočtu, i kdyby se Nova rozhodla, že přestaví byt milionářovi, tak do toho nikomu nic není. Vybírá potřebné, protože jiní by do tývý kvůli nějaké nové kuchyni nelezli. Že se nestaráte, proč si dala ministryně financí, neschopná udělat rozpočet bez deficitu zařídit kvartýr v centru Prahy superluxusním zařízením a navíc za vaše daně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.