Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes u pokladny v Tescu mi pokladní vrátila takovou nevzhlednou tísíckorunu. Byla to spíše taková harmonika, sice trochu narovnaná, ale vypadalo to dost hrozně. Já jsem ale platila téměř novou dvoutisíckorunou. Tak mě to dost naštvalo, ale bankovku jsem vzala. Tak jsem se chtěla zeptat, co byste vy udělali, řekli by jste, že chcete jinou, může nakupující odmítnout takovou bankovku?
Teď mi bude dost trapně s takovou bankovkou někde platit, budu vypadat, že neumím zacházet s penězi.
@kom - budu vypadat, že neumím zacházet s penězi
Tak s ní zaplaťte tam, kde vás neznají - ale soudím, že pokud není vyloženě poškozená, je to každému jedno. Ostatně vzít vám ji musí:
Pomačkaná bankovka je bankovka opotřebená oběhem.
Fyzická osoba (s výjimkou směnárníka) takovou bankovku vrací zpět do oběhu.
Právnická osoba a směnárník takovou bankovku nevrací zpět do oběhu a předávají ji ČNB.
V oběhu jsou příšerné bankovky. Lidé k nim nemají úctu, jako by to byl jen obyčejný papír. Teoreticky ano, ale s dost velkou hodnotou.
Zpět do oběhu lze pustit jakoukoli bankovku, která je bězně opotřebená, nepopsaná, nechybí její část... Přesněji lze dohledat.
Buď ji můžete udat opět v supermarketech, tam se na to opravdu nehledí (či u Vietnamců), nebo skočte do banky. Já jednou vyfasovala trochu natrhlou a paní v drogerii byla neochotná ji převzít. Nakonec musela, jinou jsem neměla
Ano, příště se nestyďte a žádejte pokladní, aby Vám dala bankovku v lepším stavu. Já bych to teda rozhodně udělala. Nebudu se pak v jiném obchodě dohadovat s jinou pokladní, že je bankovka pomačkaná a že mi ji nemůže přijmout. nestojí to za to a ta pokladní Vám musí vyhovět. Žádat s úsměvem a slušně.
Na západě si na bankovky někteří píší nákupní seznam a nikoho to nestresuje. Takže nevím proč si děláte starosti s takovou prkotinou jakou je pomačkaná bankovka, kterých je v oběhu hromada...
Že by proto, že nejsme na západě?
Moc se mi líbí ta větička: fyzicka osoba ji může odmítnout
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.