Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dcera se bojí zlodějů

Od: tomass* odpovědí: 22 změna:
Dobrý den, asi před 5 měsíci nás chtěl někdo vykrást.Ja nebyl doma ale moje dcera a pes ano.Dcera volala policii ale viník se nenašel jelikož utekl. No ale...moje dcera se od té doby doma sama bojí. Bojí se aby nás někdo nevykradl a nezabil. Já prijíždím domů až v deset večer a moje přítelkyně taky. Psa nemáme na hlídání je to náš mazlíček.Ale samozřejmě také vyhlíží jestli někdo někde nejde.Nikdo s dcerou ve velkém domě není a já nevím co mám dělat. Jak ji odnaučit aby se bála.Dceri už je skoro patnáct :(.
Děkuji za rady.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

6x

Její strach je oprávněný, podpořený negativní zkušeností. Jiní se bojí i bez takové zkušenosti. Myslím, že toho už se nezbaví. Jediné, co můžete udělat, je lepší zabezpečení domu. Zloději kradou v prázdných domech (nebo v noci, kdy majitelé spí). M.

culdabulda1*

souhlas ! - já bych ještě všude dala mříže - jak můžete dítě odnaučovat strachu, když je oprávněný - chudák holka !

lucie*
hodnocení

5x

Odnaučit strachu moc nejde,hlavně po čerstvé zkušenosti.

Co tak nějaký moderní bezpečnostní systém,hodně se používají hlásiče do mobilu,může mít na to napojený i notebook,uvidí/uslyší zda je nějaký pohyb na zahradě.Třeba by jí to dodalo trochu klidu,kdyby věděla,že bude informovaná včas,nelekne se.To je jeden z důvodů,proč nikdy nebudu bydlet v domku*uf*bála bych se,já bych musela mít venkovní rolety na oknech i dveřích.

...co jí dovolovat kamarádky na přespání?nebude to denně,ale třeba jí to trochu uklidní a nebo smečku psů na zahradu.

doplněno 09.01.19 08:43:

...jak jsem zmínila níže,na tohle se nejde připravit a každý (hlavně ženy) nemají ten útočný ,obranný reflex,takže nějaké zbraně jsou zbytečné.Když už musí být člověk tak dlouho mimo dům,měl by investovat do kvalitného zabezpečení -rolety,zámky-bezpečnostní dveře,signalizační zařízení,ostrý pes(pokud jej umíte vychovat) a hlavně rychlou volbu do telefonu na policii,protože jak je člověk ve stresu,tak to na dotykáči může dlouho trvat,než vytočí číslo.

...taky by dcera měla mít pokojík zabezpečen,kdyby se stalo,že zloději proniknou do domu,aby se mohla schovat do pokojíku,kde by byla v bezpečí,odkud by mohla zavolat policii...když tohle bude mít,bude se cítit lépe a strach časem přejde.

iz*
hodnocení

5x

Pro dceru to byl traumatizující zážitek.

Já bych se polusila (snažila) najít takové řešení, aby dcera v domě, kde k pokusu o vloupání došlo, nemusela být sama. Např. dohody s příbuznými, přáteli, se sousedy, občasné přespávání dcery u kamarádek a naopak.

Asi bych zvážila i možnost změny pracovní doby nebo zaměstnání, abych se mohla vracet domů dříve.

tomass*
hodnocení

Problém je v tom, že my příbuzné nemáme,sousedy taky ne jelikož bydlíme mimo město a nikde nikdo není a kamarádka má spíše z vedlejších vesnic ‍♀

tentato
hodnocení

5x

Nic se neděje náhodně. Byli jste vytipováni. Nepodceňujte to.

Mám takovou zkušenost, co jsem se bavila v práci také vykradenými, nebo sousedy.

Určitě má dcera oprávněnou obavu. Je možné opakování.

Pořídit vlčáka a vycvičit ho.

Zloděj věděl, že u Vás nic nehrozí a vracíte se pozdě domů.

Vše zamykat, i přes den.

Nechat namontovat mříže do přízemí, sklepů, k hlavnímu vchodu.

Poplašné zařízení již bylo zmíněno.

Je to jenom na Vás, co zvolíte.

Mě vykradli jednou a byli jsme doma. Od té doby neexistuje, abych nezamkla. I když jsem jenom na zahradě.

hodnocení

4x

Pořádně zabezpečit dům, dobrého psa na hlídání a dceři do kapsy pepřák (pro pocit osobní bezpečnosti - a funguje fakt spolehlivě).

pb®
hodnocení

2x
Snažit se mi někdo dostat do baráku, tak se pak bojím taky. Jediné co mě napadá, je pořídit ještě psa hlídacího. Nekteří odrazují už jen tím, že jsou přítomni na pozemku. Manželova rodina měla takhle před domem dva bernardýny, před tím novofundlanďáka. Branku od zahrady nezamykali, ani dveře od domu když šli pryč, přestože na nich byla jen klika, ne koule. A přes ty psy cizí člověk prostě neprošel, přitom to nejsou psi vyloženě určení k hlídání a obraně a ani na to nebyli cvičení.

jezevec*
hodnocení

2x

Jedna věc jsou zákony, druhá je bezpečnost a život. Takže bych, ať si říká kdo chce co chce, koupil flashball (malá zbraň, která vystřeluje gumový míčky, ale je to strašlivá, fakt hrozná šlupka, byť NIKDY nezabije) a naučil z ní dcerku střílet, stará je na to dost. Nemusí se s tím ani moc mířit, zásah je ale velice bolestivý, mnohdy paralyzující. Ono je hezký se pořád ohlížet na legálnost toho či onoho, na přiměřenou nebo nepřiměřenou obranu, ale když pak je člověk po smrti, je pozdě přemýšlet nad tím, že by bylo bývalo lepší tu spoušť zmáčknout. A nechci tě strašit, ale jestliže si vbás zloději už jednou vyhlídli, pravděpodobnost, že přijdou znovu, je poměrně velká. Takže flashball a nebát se to zmáčknout.
Tady máš tip:
beareka.cz/...

zelenydabel*

To je vtip ne? Víš jak reaguje vyděšená a vystrašená osoba? Není lepší se zamknout do koupelny a volat policii?

Než toto, tak bych koupil vodní pepřák. Nehrozí, že vítr zasáhne bránící se osobu ale zato má fajný efekt na útočníka. A nemusí přebíjet a bát že se netrefí. Víš jaka je rychlost člověka ve stresu, který má přebít a znovu zamířit, proti běžícímu útočníkovi, který ji přejede jako parní válec...

jezevec*

To už je o povaze... ale jedno staré lidové moudro říká "když se něčeho bojíš, jdi a sáhni si na to". Tím nechci říct, že by měla dcerka ohmatávat nějakýho váguse, co si přišel pro prachy, ale přijmout jako fakt, že se může dostat do situace, kdy se tomu vágusovi postaví tváří v tvář. A věř mi, že když sama na vlastní oči uvidí, co taková zbraň dokáže a naučí se s ní zacházet, možná si bude někde v koutku duše tajně přát, aby ten vágus opravdu přišel a ona ho mohla napálit rovnou do hlavy (což mu mimochodem v případě toho flash ballu připraví okamžité bezvědomí a otok jak mísu na brambory).
P.S. přebíjet nemusí, jsou tam dva náboje naráz a jediný zásah tě vyřadí z provozu na poměrně dlouhou dobu, netrefit se s tím je téměř vyloučený.

lucie*

zelený daběl-souhlas,mě napadl ve dne kolemjdoucí člověk a i když jsme měla v kapse ,v ruce slzák s prstem na spoušti,tak jsem nestihla zareagovat.Né každý má v sobě útočný obranný reflex.V těhle situacích je problém,že se na ně nejde připravit.

zelenydabel*

jezevče, tohle je přesně to z čeho mám vždy hrůzu. Pitomci co učí lidi jak bojovat proti noži, jaký hmat a jaký chvat. Tím tě nenazývám pitomcem. Ale jen ty idioty, co to dělají. Sorry za upřímnost tobě i správci. Ale dokáže mě vytočit, když takto začnou profitovat i bývalí kolegové, kteří udělají jednodenní seminář a dotyčný si myslí, že teď zastaví kohokoliv.

Vem si to v reálu. Dělám bojové sporty a mám za sebou i ostré, kdy jsem zápasil s různými jedinci, kteří neměli problém mě zabít. Řeknu ti tolik, poprvé, když se na mě vyřítil borec, tak byť jsem měl za sebou okolo 10 let praxe z bojových sportů a boxu, tak jsem se málem podělal. A to proti mě vystartoval řízek, běžící člověk, který svou sílu násobí během.

Takže když vidím tyhle texty, tak je to pro mě rudý hadr. Ano, tohle můžeš uplatnit v Israeli, kde je jiná mentalita, a kde se počítá s útokem a kde prostě jsou lidí v pohodě ale do toho skenují prostor a vyhodnocují rizika. Taková je mentalita. A takoví lidé nemají problém reagovat. Ale ne, lidé v Evropě a Americe, kde prostě tvé podvědomí je naučené, že žiješ v bezpečí. Tvoje podvědomí má zafixováno, že jsi v bezpečí, že se ti nic nemůže stát. A když najednou tě někdo chytí, tak nechápeš, nebo jsi nervózní...

Tohle je realita. I to že má dva míčky nabité, neznamená že nemine. A co pak. Víš jak reaguje rozhozený člověk. Kdybych ti řekl, že třeba v úzké chodbě není schopen zasáhnout člověka barevným projektilem, tak se budeš smát. Tohle totiž dělá většina lidí. "To je idiot, jak jsi ho mohl netrefit"? Ptají se. Psychologie je neskutečná.
Tím neříkám, že každý takto reaguje a že ta holka by jej třeba netrefila, ale říkám, vždy počítejte s tím nejhorším. A počítejte, že prostě dostanete po pysku. Ale musíte se bít. Zbraň je cokoliv, váza, stůl, podšálky, talíře, telefon, věšák...to vše dokážeš hodit po útočníkovi. Všimni si Jackie Chana, vesměs, když je v koutu, tak háže po útočníkovi vše co mu příjde pod ruku. Je to proto, aby útočníka zpomalil a zaměstnal.
Takže ve svém důsledku, ano, klidně ať ji tu zbraň pořídí ale co když příjde zloděj zítra? Dejme tomu, jednou si zkusí z toho vystřelit. A teď dojde na konfrontaci, bude kontakt, a on se prostě rozběží proti ni. Distanc mezi němi a rychlost tasení a zaměření bude rozhodujícím faktorem. Protože musíš počítat s tím, že on ten zásah dostane ale setrvačností doběhne a tu holku zalehne. Nevím kolik má, ale vem si že bude mít ta holka 1,73 metrů, váha 65 kilo. A proti ní 1,90 metrů chlap s 85 kilo. Vypočítej si dráhu, rychlost. Do toho doufj, že za ní nebude nic, o co by si mohla rozbít hlavu. A nárazem to nekončí. Končí to nárazem o zem, kdy holce to vybije dech a její mozek bude sygnalizovat nouzi. Bude se muset vyhrabat z pod 85 kil, které budou těžší, do toho se nebude schopna nadechnout. A ještě několik hodin po takovém ataku, bude její dech a mluva ochromena. To je praxe.

A musíme počítat, že ten zásach toho frajera vyřadí, jinak ji má na lopatkách a je v ****

Ale naše diskuze je zbytečná, protože frajer co to tady dal, vůbec nereaguje.

@zelenydabel - Psychologie je neskutečná.

Vzpomněla jsem si na (dávno již tomu) jednu postarší dámu, která absolvovala nějaký kurs sebeobrany, protože se v noci bála chodit domů - a když na ni jednou vyrukoval ze tmy chlap, i s celým kursem ho seřezala parapletem ;)

zelenydabel*

vidíte. Šikovná paní.

liska5
hodnocení

1x

Já měla v šuplíku po ruce startovní pistoli. Že když zaregistruju něco podezdřelého, tak vystřelím do vzduchu. To je strašná rána. Nikoho to nezabije, ale vyděsí určitě. Jinak pořádně zamčeno, to jo. V domku pod lesem, když manžel byl na noční, to byla moje hlavní "zbraň". Psa jsme měli venkovního, ale vítacího, co k nám vodil koledníky i jehovisty. Na toho nebyl spoleh.

liska5

Sousedka, když byla sama doma, nechávala v noci svítit některé světlo. A nahoře puštěnou televizi bez zvuku. Dobré je i to osvětlení, co registruje pohyb. To dát nejen k hlavnímu vchodu, ale i zezadu. Škoda, že to reaguje i na kočky, ale hlavně, aby to lumpa zaskočilo, když bude náhle přímo osvětlenej.

Ta startovní pistole je s prominutím pěkně blbý nápad.

fik
hodnocení

1x
Jednoduché řešení je pořídit si pořádného čokla, třeba rotwajlera

ludv
hodnocení

1x

Nemáte psa na hlídání, tak proč si ho nepořídíte? Jeden aby pobíhal na zahradě a druhý na hlídání v domě.+ lepší zabezpečení domu. Odnaučit dceru nebát se, to nejde, nejdříve zajistit byt.

fram
hodnocení

1x

Zabezpečit spolehlivě dům. Např.:

Nasázet pohybová čidla kolem domu led-zdroj.cz/... Solární jsou téměř bezúdržbová.

Nebo do sítě: svetlo-svitidla-osvetleni/...

liska5
hodnocení

1x

Nejdřív si dejte na branku cedulku Pozor zlý pes nebo Tady hlídám já. Prevence. Psa ještě ani mít nemusíte. Měli jsme novou pošťačku a ta, když viděla jenom boudu, tak se neodvážila dovnitř. A to už jsme psa neměli, jen ta bouda po něm zůstala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]