Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké příjmení se Vám líbí víc?

Od: anetkaa odpovědí: 43 změna:

Ahoj všem.
Mám docela jednoduchý dotaz a chtěla bych znát Váš názor :)
Jaké příjmení Vám přijde více sympatické? Jedno z nich si musím zvolit a zajímal by mě názor lidu ;)
Aneta Pelcová x Aneta Doležálková
Děkuji moc za názory *palec*

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

8x
Koukám, že pan Pelc užuž otvírá flašku a pan Doležálek tiše čeká, jestli se anketa nějakým zázrakem neotočí v jeho prospěch.
Já osobně bych vybral příjmení Pelcová. Je kratší, takže jasná výhoda při vyplňování formulářů. Taky mi trochu lépe zní, i když jen o maličko.
Jenže jestli jezdíte často do Vídně nebo do Berlína, tak musíte vědět, že der Pelz znamená kožich, kožešina. A to by mohl být problém, že jo, představovat se jako Aneta Kůže.
Doležálek ovšem taky není žádné terno. Vzniknul z přezdívky pro lenocha. Takže Aneta Lenivá taky nic moc.
Nejhorší varianta, vzít si oba chlapce postupně a psát se Aneta Pelcová-Doležálková alias Aneta Kůže-Líná, mi přijde už na hraně tragédie.
A přitom jméno Aneta prý znamená nádherná. Hm. Nechcete si najít raději ještě někoho jiného?
Doufám, že mi žádný pan Pelc ani Doležálek nepřijdou rozbít obličej.
06.01.19 20:42
anetkaa
hodnocení

Celkem jsem se pobavila a díky tomu jakou formou jste to podal, myslím že Vám dlužím vysvětlení :)
Zaprvé anketa je nezávazná a slouží nám oběma (mě a partnerovi) jako taková berlička jaké příjmení je "lepší". Proto jsem vděčna každému kdo se rozumně vyjádří a i s humorem jako vy ;)
Vzhledem k tomu že nás čeká za měsíc svatba a ani jeden netrvá na svém příjmení (tzn. přítel si velmi rád vezme mé, a naopak.) Nás spíše zajímalo jaké příjmení je praktičtější atd.
A do zahraničí jezdíme velmi často ale spíše do španělsky hovořících zemí a tam už jde zase asi spíše o ty háčky a čárky než o místní význam v daném jazyce ;) Ale nežijeme tam takže také to není zásadní důvod v rozhodování.
Ale s jistotou mohu říci že Vám nikdo obličej nerozbije za Váš názor , i když vím že jste to myslel s nadsázkou ;)
Děkuji a přeji hezký večer :)
PS. A překlady jmen velmi pobavily *smich*

liska5

Vilíku, boduješ! *haha* Tak se vyhněte Vídni.

liska5

Jen malá poznámka, když už to tu padlo: Kůže je das Leder x der Pelz je kožich, kožešina

S tím ale do Španělska můžete.

anetkaa
hodnocení

Liska5 : *smich* Ano budu na to brát zřetel kdybych navštívila Vídeň a snažila se někomu eventuelně představovat jako Kožichová *smich* *smich*

vilik*
Děkuji za vysvětlení (a za to, že jste se někteří zasmáli a dali mi vědět)
Já jsem v tomhle bohužel až příliš tradiční, takže zastávám názor, že muž si příjmení ponechává a žena si ho mění, pokud není mužovo nějak výrazně nevyhovující nebo žena není činná v oblasti, kde by mohla změnou jména přijít o kontinuitu. I v takovém případě bych si ale moje příjmení ponechal. Proto nejsem schopný nezaujatě poradit.
Je pravda, že do zahraničí jezdím pouze na dovolenou.
Přeji vám oběma hodně štěstí a nejen při výběru jména.
niki121cz
14.01.19 20:17

still10k*
hodnocení

5x

Určitě Doležálková je mi sympatičtější, dá se z toho dělat větši sranda. Z Pelcové se sranda dělat nedá, je to pro mne takové suché, nezajímavé.

Nevybíráte se doufám svého budoucího partnera podle příjmení? *smich*

anetkaa
hodnocení

Děkuji moc za názor. Nene, nevybírám :) Jen se opravdu ptám které příjmení je sympatičtější, příjemnější na poslech, úředně lepší atd. Proto děkuji moc i Vám za hezký komentář :D :D

still10k*

Jen ještě dodám, že na kafe bych se slečnou Doležálkovou klidně šel. Ale slečna Pelcová by musela mít minimálně trojky, abych se vůbec vykopal z baráku *hledam*

anetkaa
05.01.19 15:16
hodnocení

*smich**smich**smich*

ben®
hodnocení

4x

Doležálková

Dobrý den, volte příjmení Doležálková - jednou budete dostávat důchod dříve než jako Pelcová (myslím, výplatní termín v měsíci). A všude, kde se "jede" podle abecedy, budete odbavena dříve. Zdravím!

tentato

To již dávno neplatí, nebo to byl hoax.

Doručovala jsem 35 lety důchody a neexistovalo, že by v jednom výplatním termínu dni byla převážná většina jmen podle počátečního písmena /2. v měsíci tedy nebrali lidé od A do D.

Také nedávno padla domněnka, že datum důchodu se losuje :-D.

Větší pravděpodobnost byla, že jste žádal o důchod od nějakého data a nejbližší výplatní termín /den v měsíci/ se přiřadil.

ČSSZ také přestala nyní /informace z konce roku/ přidělovat výplatní dny v začátcích měsíce tedy 2., 4., 6., nevím až kam, protože se v tyto dny nahromadilo velmi moc výplat. Přiděluje až pozdnější sudé termíny.

Já jsem si myslela, původně, že záleží zase na dni narození. Tedy pokud jsem se narodila např. 20. v měsíci, tak důchod jsem mohla mít 22. nebo 24. Schválně se nad tím zamyslete, kdy jste žádali a od kdy pobíráte důchod, nebo jestli je tam větší spojitost s datem narození.

Za mě jméno Doležálková, protože bude lépe zapamatovatelné. Peclová - Pelcová - pro mne nezapamatovatelné a nikdy bych si nebyla jistá s pořadím písmenek ca l, i špatně se mi vyslovuje.

ben®

Doležálková

pohanka - já důchod nepobírám, ale toto se říkalo. Ovšem, D je v abecedě dříve, než P (což se může hodit).

tentato

Naopak, ve škole jsem byla ráda, že jsem uprostřed abecedy /K/ a tedy se na mě nedostalo se zkoušením. Ani když to vzal učitel zepředu, a ani ze zadu abecedy. Mohla jsem se lépe na další hodinu připravit.

To si člověk nevybere, každé má své pro a proti.

Pelcová

Důchod se vyplácí myslím podle data kdy byla podána žádost.

michalverner
hodnocení

3x

Tu otázku myslíte vážně?

joudis*
hodnocení

3x

Spíše se bych vzal jaký mám osobni vztah k jednotlivým příjmením. Jaké je bližší k Vám jako k pokračovatelce rodu. Jinak za mě Pelcová je kratší jak na výslovnost tak na psaní :)

anetkaa
hodnocení

Děkuji moc za názor.
Ano zvážím hlavně dle osobního vztahu k jménu. Zde se spíše ptám lidí co se zdá více sympatické. Nebo jak jste napsal Vy kratší atd. Je mi jasné že na anonymním internetu se najde pár exemplářů co budou rýpat a říkat si "Ona neví co si nechat za příjmení" apod. Ale ta otázka je opravdu spíše informačního charakteru pro mě a slouží jako taková inspirace :)
Děkuji proto Vám i všech ostatním za pochopení otázky a za Váš názor který mi pomůže *srdce*

liska5
hodnocení

3x

Spíš Pelcová, je kratší a jaksi serioznější. A s těma háčkama a čárkama v cizině bývá někdy veselo.

anetkaa
hodnocení

Děkuji za konstruktivní názor. ANO to máte velkou pravdu, každý kdo vycestoval říká něco podobného ;) Háčky a čárky neumějí číst a ze jména pak vzniká zajímavý patvar *smich*

blanka33*
hodnocení

3x

Dobrý den, za mě asi příjmení Pelcová. Nevím proč, ale tak nějak se mi ke jménu Aneta hodí víc. Asi to je proto, že příjmení Pelcová je takové jednoduché, dobře vyslovitelné, stejně jako jméno Aneta. :)

Ale je to na Vás, obě příjmení jsou dobrá. Myslím si, že nezáleží na tom, jestli se bude líbit ostatním, ale hlavně aby se líbilo Vám. Je to přece Vaše příjmení. ;)

hodnocení

2x

*zed*

doplněno 05.01.19 14:58:

Asi jsem staromódní, ale jsem názoru, že žena by měla mít příjmení po manželovi. Snad s výjimkou toho, kdy příjmení je nějakým způsobem znevýhodňující (vulgární, směšné, obtížně vyslovitelné). Ponechání dívčího příjmení chápu u osob se společenskou prestiží (rozjetá kariéra apod.) Ale zrovna u těhle dvou příjmení sio fakt nemyslím, že by šlo o některý z předešlých případů. A ptát se na internetu úplně cizích lidí? Mladá (skoro)paní, to fakt nemáte vlastní názor? Hlavně nevolte variantu Pelc(ová) Doležálková či opačnou.

Jo a doufám, že volba Pelcová nebo Doležálková není volbou, zda si vzít Pepu nebo Karla...

iz*
hodnocení

2x

Mně se obě přijmení líbí ± stejně, ale myslím si, že byste měla volit podle sebe, že by Vás názory jiných lidí neměly (moc) ovlivňovat.

Příjmení Pelcová je kratší, proto je u něj menší pravděpodobnost, že je někdo bude komolit.

hodnocení

2x

Doležálková

Víc se mi líbí Doležálková.

hodnocení

2x

Pelcová

Ahoj.
Aneta Pelcová.
---
Doležálková mně připomíná cosi jako Vopršálková :-D
Příliš familiérní.

72mona3*
hodnocení

2x

Doležálkových je v ČR pouhých 244.

Pelcových trochu více. 1317.

Také by to mohlo pomoci v rozhodování. ;) M.

liska5

Pelcovi se třeba lépe množí *smich*

72mona3*

A nejvíc v Praze *hledam*

kdejsme.cz/...

lucie*
hodnocení

2x

Aneta Pelcová -představím si tvrdou manažerku,mistrovou,šéfku,vedoucí v bance,pojištovačka...prostě někoho s respektem,s koho jde autorita a trochu strach.

Aneta Doležálková- podle jména bych jí ráda svěřila dítě ve školce,učitelka,sociální pracovnice,logopedka,kosmetička,kadeřnice nebo milá recepční...

...tak kdo jste vy?;)na co se cítíte?

doplněno 06.01.19 15:09:

..tak jak to napsal still *haha* být chlap,taky se budu více dvořit p.Doležálkové.

anetkaa
hodnocení

Děkuji za názor lucie :) Moc se mi líbil Váš rozbor :) Upřímně musím říci že pracuji ve státní správě :D Ale úmyslně neuvádím jaké je moje příjmení a jaké budoucího manžela ;)
Takže se v zájmu objektivity dalších případných komentářů nevyjádřím na co se cítím ale moc Vám děkuji za plnohodnotný smysluplný komentář. *palec*

anetkaa
hodnocení

Moc děkuji všem že hlasujete v anketě *srdce*

liska5

Neregistrovaní hlasovat nemohou, tak jsem se už vyjádřila v textu.

hodnocení

0x

Nechápu dotaz, slečna má dva ženichy nebo váhá nechat si své příjmení. Myslím, že je zcela normální vzít si příjmení manžela, o ponechání svého bych uvažovala pouze tehdy, kdyby ženich měl nějaké hanlivé.

iz*

@Aja1946 >

já jsem si při svatbě vzala příjmení manžela. Šlo o normální příjmení, na první pohled na něm nebylo co zkomolit. Jenže opak byl pravdou. Kdybych byla tušila, kolik lidí a kolika způsoby mi bude příjmení komolit, byla bych si ponechala své rodné příjmení.

tentato

Ajo, to si myslíme my, starší.

Dnes je jiná doba a mladí přemýšlí jinak.

Převzetím jména manžela se ,,dostává,, pod jeho nadvládu a zbavuje se své identity.

To se dnes nenosí. U oltáře se také přísahalo, že žena bude poslouchat svého muže a to se již také nelíbilo a myslím že v UK se proti tomu ozvala Kate Middleton a upravili řeč při obřadu.

Za pár let přijde /první vlašťovky již jsou/, že nebude přechýlení - ová. Změny jsou i ve školství ve výuce, proč by nebyla možná i tato úprava ve sjednocení se světem?

kocilinka
hodnocení

0x

Mně se nelíbí ani jedno. Nebo spíše k příjmení se nehodí jméno Aneta.

hodnocení

0x
Jsou mnohem horší příjmení. Kdybyste si chtěla vzít cizince, někteří mají příjmení, panečku. Na to byste se ani neptala, jestli si jeho jméno vzít, ale jestli si jeho vzít. A plno žen by napsalo, že ne. Ale to už odbočuju jinam.
liska5

Třeba Lilia Khousnoutdinová od miliardáře Janečka, nebo jsme měli na koleji Dusbabu Balžmu z Mongolska a v tanečních Polychronise Jalamudise. U těch dvou posledních nevím, co z toho je příjmení. *zmateny*

nikdo*
hodnocení

0x

Pelcová má ještě jednu výhodu. Kdyby přišla doba, že se budeme zase muset psát německy. Já teda doufám, že k tomu nedojde. Tak se můžete začít psát Anete Pelz. Ale berte to spíš jako srandu.

To nemůže brát vážně. Sama tazatelka by to měla vědět. Za chvíli se tu bude někdo ptát na to, jakeho partnera si vybrat. Přece každému vyhovuje něco jiného.
Dospělý člověk si musí umět poradit i sám a ne se na vše ptát jako dítě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]