Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem.
Mám docela jednoduchý dotaz a chtěla bych znát Váš názor
Jaké příjmení Vám přijde více sympatické? Jedno z nich si musím zvolit a zajímal by mě názor lidu
Aneta Pelcová x Aneta Doležálková
Děkuji moc za názory
Celkem jsem se pobavila a díky tomu jakou formou jste to podal, myslím že Vám dlužím vysvětlení
Zaprvé anketa je nezávazná a slouží nám oběma (mě a partnerovi) jako taková berlička jaké příjmení je "lepší". Proto jsem vděčna každému kdo se rozumně vyjádří a i s humorem jako vy
Vzhledem k tomu že nás čeká za měsíc svatba a ani jeden netrvá na svém příjmení (tzn. přítel si velmi rád vezme mé, a naopak.) Nás spíše zajímalo jaké příjmení je praktičtější atd.
A do zahraničí jezdíme velmi často ale spíše do španělsky hovořících zemí a tam už jde zase asi spíše o ty háčky a čárky než o místní význam v daném jazyce Ale nežijeme tam takže také to není zásadní důvod v rozhodování.
Ale s jistotou mohu říci že Vám nikdo obličej nerozbije za Váš názor , i když vím že jste to myslel s nadsázkou
Děkuji a přeji hezký večer
PS. A překlady jmen velmi pobavily
Jen malá poznámka, když už to tu padlo: Kůže je das Leder x der Pelz je kožich, kožešina
S tím ale do Španělska můžete.
Liska5 : Ano budu na to brát zřetel kdybych navštívila Vídeň a snažila se někomu eventuelně představovat jako Kožichová
Určitě Doležálková je mi sympatičtější, dá se z toho dělat větši sranda. Z Pelcové se sranda dělat nedá, je to pro mne takové suché, nezajímavé.
Nevybíráte se doufám svého budoucího partnera podle příjmení?
Děkuji moc za názor. Nene, nevybírám Jen se opravdu ptám které příjmení je sympatičtější, příjemnější na poslech, úředně lepší atd. Proto děkuji moc i Vám za hezký komentář :D :D
Doležálková
Dobrý den, volte příjmení Doležálková - jednou budete dostávat důchod dříve než jako Pelcová (myslím, výplatní termín v měsíci). A všude, kde se "jede" podle abecedy, budete odbavena dříve. Zdravím!
To již dávno neplatí, nebo to byl hoax.
Doručovala jsem 35 lety důchody a neexistovalo, že by v jednom výplatním termínu dni byla převážná většina jmen podle počátečního písmena /2. v měsíci tedy nebrali lidé od A do D.
Také nedávno padla domněnka, že datum důchodu se losuje .
Větší pravděpodobnost byla, že jste žádal o důchod od nějakého data a nejbližší výplatní termín /den v měsíci/ se přiřadil.
ČSSZ také přestala nyní /informace z konce roku/ přidělovat výplatní dny v začátcích měsíce tedy 2., 4., 6., nevím až kam, protože se v tyto dny nahromadilo velmi moc výplat. Přiděluje až pozdnější sudé termíny.
Já jsem si myslela, původně, že záleží zase na dni narození. Tedy pokud jsem se narodila např. 20. v měsíci, tak důchod jsem mohla mít 22. nebo 24. Schválně se nad tím zamyslete, kdy jste žádali a od kdy pobíráte důchod, nebo jestli je tam větší spojitost s datem narození.
Za mě jméno Doležálková, protože bude lépe zapamatovatelné. Peclová - Pelcová - pro mne nezapamatovatelné a nikdy bych si nebyla jistá s pořadím písmenek ca l, i špatně se mi vyslovuje.
Doležálková
pohanka - já důchod nepobírám, ale toto se říkalo. Ovšem, D je v abecedě dříve, než P (což se může hodit).
Spíše se bych vzal jaký mám osobni vztah k jednotlivým příjmením. Jaké je bližší k Vám jako k pokračovatelce rodu. Jinak za mě Pelcová je kratší jak na výslovnost tak na psaní
Děkuji moc za názor.
Ano zvážím hlavně dle osobního vztahu k jménu. Zde se spíše ptám lidí co se zdá více sympatické. Nebo jak jste napsal Vy kratší atd. Je mi jasné že na anonymním internetu se najde pár exemplářů co budou rýpat a říkat si "Ona neví co si nechat za příjmení" apod. Ale ta otázka je opravdu spíše informačního charakteru pro mě a slouží jako taková inspirace
Děkuji proto Vám i všech ostatním za pochopení otázky a za Váš názor který mi pomůže
Dobrý den, za mě asi příjmení Pelcová. Nevím proč, ale tak nějak se mi ke jménu Aneta hodí víc. Asi to je proto, že příjmení Pelcová je takové jednoduché, dobře vyslovitelné, stejně jako jméno Aneta.
Ale je to na Vás, obě příjmení jsou dobrá. Myslím si, že nezáleží na tom, jestli se bude líbit ostatním, ale hlavně aby se líbilo Vám. Je to přece Vaše příjmení.
Asi jsem staromódní, ale jsem názoru, že žena by měla mít příjmení po manželovi. Snad s výjimkou toho, kdy příjmení je nějakým způsobem znevýhodňující (vulgární, směšné, obtížně vyslovitelné). Ponechání dívčího příjmení chápu u osob se společenskou prestiží (rozjetá kariéra apod.) Ale zrovna u těhle dvou příjmení sio fakt nemyslím, že by šlo o některý z předešlých případů. A ptát se na internetu úplně cizích lidí? Mladá (skoro)paní, to fakt nemáte vlastní názor? Hlavně nevolte variantu Pelc(ová) Doležálková či opačnou.
Jo a doufám, že volba Pelcová nebo Doležálková není volbou, zda si vzít Pepu nebo Karla...
Pelcová
Ahoj.
Aneta Pelcová -představím si tvrdou manažerku,mistrovou,šéfku,vedoucí v bance,pojištovačka...prostě někoho s respektem,s koho jde autorita a trochu strach.
Aneta Doležálková- podle jména bych jí ráda svěřila dítě ve školce,učitelka,sociální pracovnice,logopedka,kosmetička,kadeřnice nebo milá recepční...
...tak kdo jste vy?na co se cítíte?
..tak jak to napsal still být chlap,taky se budu více dvořit p.Doležálkové.
Děkuji za názor lucie Moc se mi líbil Váš rozbor
Upřímně musím říci že pracuji ve státní správě :D Ale úmyslně neuvádím jaké je moje příjmení a jaké budoucího manžela
Takže se v zájmu objektivity dalších případných komentářů nevyjádřím na co se cítím ale moc Vám děkuji za plnohodnotný smysluplný komentář.
Nechápu dotaz, slečna má dva ženichy nebo váhá nechat si své příjmení. Myslím, že je zcela normální vzít si příjmení manžela, o ponechání svého bych uvažovala pouze tehdy, kdyby ženich měl nějaké hanlivé.
@Aja1946 >
já jsem si při svatbě vzala příjmení manžela. Šlo o normální příjmení, na první pohled na něm nebylo co zkomolit. Jenže opak byl pravdou. Kdybych byla tušila, kolik lidí a kolika způsoby mi bude příjmení komolit, byla bych si ponechala své rodné příjmení.
Ajo, to si myslíme my, starší.
Dnes je jiná doba a mladí přemýšlí jinak.
Převzetím jména manžela se ,,dostává,, pod jeho nadvládu a zbavuje se své identity.
To se dnes nenosí. U oltáře se také přísahalo, že žena bude poslouchat svého muže a to se již také nelíbilo a myslím že v UK se proti tomu ozvala Kate Middleton a upravili řeč při obřadu.
Za pár let přijde /první vlašťovky již jsou/, že nebude přechýlení - ová. Změny jsou i ve školství ve výuce, proč by nebyla možná i tato úprava ve sjednocení se světem?
Pelcová má ještě jednu výhodu. Kdyby přišla doba, že se budeme zase muset psát německy. Já teda doufám, že k tomu nedojde. Tak se můžete začít psát Anete Pelz. Ale berte to spíš jako srandu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.