Nejste přihlášen/a.
To má být nadávka někomu (Ty jsi benzen.) nebo nadávka jako pro úlevu (Do benzenu.)? Nikdy jsem to neslyšel používat.
Přiznám se, že jsem lehce zmaten. Jednak z Vašeho dotazu není zcela patrno, jestli dotyčný hučí vulgární výrazy do flašky s benzenem, nebo jde o nějakého chemika tělem i duší, kterýžto častuje kolegu výrazy : Ty jeden benzene bezvodej!
Ať tak či tak - není to výrazivo našeho kmene a že by někdo použil výraz benzen pro tyto účely - to jsem ještě nezažil.
kamarad chemik telem i dusi do nej nadava jako kdyz se mu neco nepovede treba mu neco spade tak zarve do benzenu neco jako nadavka pouziva to jako hodne lidi pouziva do pr*ele tak on do benzenu, ale nejen on vice lidi kteri maj co docineni s chemii...
Já zase v této souvislosti používám "Do Prioru!", což jsem v 70. letech odposlechla od Hany Zagorové v Kytici (Semafor).
Kdo mne zná, ví, co míním, kdo mne nezná, domyslí si z intonace ...
To je stejné jako čarodějové říkají "u merlinových vousů!" nebo fanoušci Červeného trpaslíka "do kosmu!", fandové Asterixe zase "u teutatise!" Možná to souvisí s tvarem benzenu (sloučeniny). Prostě je to součástí slangu dané profese/zájmů. Určitě i fyzikové a matematici mají takové "hlášky" (co si pamatuju, tak jsme tehdy říkali "u ludolfova čísla!" Důvody budou všelijaké. Benzen je velmi známá látka je je to prakticky první uhlovodík, který se tak nějak učí, protože tvoří základ mnoha dalších sloučenin. Navíc má jednoduše vyslovitelný název + ten vzhled zákresu, který při troše fantazie vypadá jako logo Tří sester.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.