Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předměty na Sebeobranu

Od: 21adam21* odpovědí: 10 změna:
Ahoj, jelikož jsem ten typ člověka, kterej nedokáže jen přihlížet, tak hodně bráním své kamarády. Pomalu to jde i do extrémů, tak mám otázku.
Je mi jasný, že tu kazdej bude psát "dej to na policii" atd.
Ale moje otázka zní, co můžu využít za předmět při sebeobraně? Nějaký předmět na e-shopech, nebo něco podobného. Teleskop mám dojem, že použit nemůžu a nic jiného mě nenapadá.
Díky za rady.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

@21adam21 - co můžu využít za předmět při sebeobraně?
Cokoliv, co nebude odporovat uvedeným ustanovením:

Tr. z. § 28 Krajní nouze

(1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem.

(2) Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo ještě závažnější než ten, který hrozil, anebo byl ten, komu nebezpečí hrozilo, povinen je snášet.

To znamená, že máte povinnost využít jinou možnost odvrácení nebezpečí, pokud existuje - a ano, odchod z místa konfliktu je rovněž možnost.

§ 29 Nutná obrana

(1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem, není trestným činem.

(2) Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

Tady bude záležet na konkrétních okolnostech - za určitých podmínek může být např. použití toho teleskopu posouzeno jako nutná obrana, jindy přesně naopak.

Takže ať si pořídíte cokoliv, měl byste v první řadě umět rozlišovat zda namísto konfrontace není jiné řešení a samozřejmě i ne/přiměřenost použití vaší "hračky". Nezáleží na tom, co nosíte po kapsách, ale jak umíte zacházet sám se sebou.

21adam21*
hodnocení

Děkuji za takovou odpověď. Znamená to tedy, že já i když mi je 16, tak v krajní nouze i o mého kamaráda můžu použit teleskop? A nikomu by nemělo vadit, že ho nosím u sebe?

Ještě jednou - "krajní nouze" se posuzuje vždy podle skutečného stavu, takže nelze jednoznačně odpovědět "ano/ne".

Nosit můžete, použití pak zase bude záviset na konkrétních okolnostech.

iz*
hodnocení

2x

Adame,

dokud nedokážete rozlišit nutnou sebeobranu (případně obranu někoho dalšího) od útoku, bude pro Vás bezpečnější u sebe teleskop ani nic podobného nenosit.

21adam21*
hodnocení

Upřesnění, je mi 16 a druhý člověk má např. 17-18 a pouze pěsti, ale namakanější a větší
(Já 180cm, 70 kg)

hodnocení

0x

Proč by se nemohl použít teleskop?

lidus*
hodnocení

0x

Použít můžeš co chceš, jde-li mi o život jednám. Ale tobě o život nejde, ty se jen pleteš do toho počem ti nic není. Nemyslím si, že bys to (pokud toho druhého poškodíš) uhrál na sebeobranu. Ono stačí když ty děláš bojové sporty a použiješ při rvačce nějaké chvaty, i to je zbraň co může být posouzená jako neadekvátní. Sedět půjdeš ty, ne kamarád co ses ho zastal. Je-li nějaká bitka co se tě netýká a máš obavu o kamarádův život, volej POLICII !

liska5
hodnocení

0x

Říkáte na sebeobranu a píšete o kamarádech! První, co mne napadlo byl pepřový spray. Ten teda nemám, ale snacha ho nosí v kabelce. Já, když jdu sama do lesa, tak mám pro jistotu hůl, takový pořádný víceúčelový klacek.

hodnocení

0x
podstatě u sebe múžeš nosit krom střelný zbraně co chceš
Pokud máš papíry múžeš nosit i střelnou zbran
Tady de o to že musíš dát bacha na to jak jí použiješ
Pokud například tim teleskopem někomu prorazíš lebku a on z toho zmagoří si v poměrně velkým maléru a bude tě čekat hodně vysvětlování a ve finále to nejspíš odneseš
Nos radši pepřák nebo elektrickej obuch sou to učinější zbraně a při použití čehokoliv přemejšlej
Vono je hezký hrát si na hrdinu a jít do toho po hlavě ale věz že hrdinú sou plný hřbitovi

mathew
hodnocení

0x

Ten dotaz je nějaký divný... Pokud ty tvé kamarády někdo neustále napadá tak k tomu má asi důvod (drogy...) a nebo se nejedná o bránění tvých kamarádů, ale o pomáhání jim v útoku. V o bou případech doporučuji urychleně najít jiné kamarády dokud ještě chodíš venku...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]