Nejste přihlášen/a.
Byli jsme na návštěvě u přítele dcery a jsme v rozpacích. Je zamilovaná a nevnímá asi negativa, ale jeho rodina je nejspíš posedlá mamonem, probírají všechno možné kolem peněz, debata se točila jen o tom kolik co stojí, kolik kdo vydělává, jaký je majetek náš i jejich a co dáme dětem jako věno do manželství, až mi z toho bylo mdlo. Jsou to snad jinak slušní lidé s tituly, ale tohle mě dost odrazuje, u nás se majetek nikdy moc neprobíral a ptát se přímo na peníze je dle naší výchovy nevhodné zvlášť při takovém prvním osobním setkání. Co očekávat od takového "příbuzenstva"? Máte zkušenost?
Začla bych tím, že je to vztah vaší dcery - a i když se vám potenciální přízeň nelíbí, těžko děvčeti budete něco rozmlouvat. Máte nanejvýš hlas poradní a žádnou jistotu, že bude vyslyšen.
Jinak na otázky ohledně vašich příjmů, vašeho majetku a podobně stačilo slušně odpovědět, že se jedná o soukromou záležitost; ohledně věna pak, že to hodláte probírat až bude určený termín svatby.
Nakonec vy od "takového příbuzenstva" nic očekávat nemusíte - vy se s nimi dokonce nemusíte ani stýkat, jestliže vám nevyhovují.
Dcera je úplně jinak vychovaná a viděla jsem na ní nesouhlas, ale i nervozní obavu, abych neprojevila znechucení, takže jsem se držela na uzdě. Hodně na nás dá a vím, že bych jí měla domluvit, ať si to ještě rozmyslí, ale rozchodem by asi dost trpěla a přitom by to třeba mohlo být dobré manželství, kdyby se on přizpůsobil jejímu stylu. Možná bude lepší jí poradit ať spolu žijí zatím bez svatby aspoň rok ve společné domácnosti v jejich domě, nevím teda co by na to řekli jeho rodiče, když ještě nebude svatební věno
Ať spolu klidně bydlí - ale sami a jinde, aby se naučili starat se o sebe se vším všudy.
Vy byste vážně dceři poradila soužití se skorotchány v jednom domě?
mam
Na přímou otázku přímá odpověď, zeptají-li se vás přímo, klidně jim jasně stručně a věcně řekněte vaši finanční situaci a klidně jim to ještě "přičerněte" pokud nejste movití - tím lépe a počkejte si na reakci, jedou-li totiž přes toto pak je lepší ať to mladým vztah naruší nyní než potom, vy ale dceři do vztahu nemluvte její případný rozchod a nešťastnost by pak padl na vaší hlavu ! , byť neprávem, ale...
Po hmotné stránce se nemusíte znepokojovat vůbec, nepochybujte o tom že ze své strany budou chtít uzavřít předmanželské smlouvy, aby o svůj majetek nepřišli, takže vlastně ani oni ani vy nic neriskujete, budou-li spolu nic se neděje, rozvedou-li se pak také ne protože se vyrovnají podle již uzavřených smluv...
Nechte to plynout a nic neřiďte ani nikomu nic nediktujte pak budete = "ta nejhorší", navíc dnes je celkem vysoká rozvodovost, ale nechte je ať si do toho jdou když chtějí, i z důvodu rychlého pomíjení dnešních vztahů a manželství bych si s tím na vašem místě tolik hlavu nelámal, vy se budete trápit její rodinou a oni už za rok pár let svoji třeba stejně nebudou takže co, jediné trvalé co z toho můžete mít jsou vnuci , tedy pokud vám je nebudou odpírat což se taky stává...
Nebojte se říct že to máte s majetkem financemi jinak, nebojte se říct pravdu, nesnažte se přetvařovat aby jste jim "vyhovovala" ať vědí "do čeho jdou" a ono se to "vyvrbí", jestli to budou synkovi rozmlouvat jejich problém, vy se toho ale varujte ! Dceři zůstaňte nadále oporou v jakékoli situaci ať se rozhodne jakkoliv, žel každý si sklidíme co zasejem to je zákon, tomu se nelze vyhnout...
@Janm - dík za názor, uvažuji podobně, ale celoživotní štěstí je sen bez záruky
@Jedubabicka - bydlení je plánováno v jejich dvougenerační vile, tak ať to spolu vyzkouší rovnou tam, aby se ukázalo jak to bude prakticky fungovat, utíkat jinam mohou až když to tam nepůjde, pořád je šance na shodu generací
mam
Však o tom píšu, celoživotní štěstí = asi je to takový mýtus, každý ho chce, ale potkala jste člověka který by mohl říct že měl celoživotní štěstí? Já tedy ne a myslím že na celé zeměkouli nikdo takový není, maximálně takové ty záblesky chvilky a to je tak vše, často se vším více starostí než radostí.-...takže na to záruku jistě ne, ale na ty prachy ty si pojistit mohou a dnes se to tak dělá tj. pomocí smluv si už před sňatkem určí jak to bude po rozvodu, divné že?když si někoho berete už myslíte na dělení majetku po rozvodu, to dřív nebylo, dnes ano, takže majetek opravdu "zajistit" nějak lze oproti vztahům...
Axus - takovou otázku bych nečekala, ale budiž - lišíme se fakt hodně! Hlavně pochopte, že já mám starost o dceru, ale "tchýně" se stará hlavně o své blaho ! Její nastávající je zvyklý doma poslouchat a pokud v té podřízenosti chce setrvat, tak ať vyhoví raději své manželce než své matce, nebo se změní a bude hlavně moudrý
A z ceho soudite, ze ji jde o blaho jeji a ne jejiho syna - stejne jako Vam o blaho vasi dcery. Zkratka z toho co pisete mi vychazi, ze bysete si s tou druhou mohli podat ruce - obe chcete mit kontrolu nad situaci. Ale zatim co Vy po tom pouze touzite, ta druha jedna. A ze to blaho mozna pomeruje penezma...o co je to horsi nez jakakoliv jina pohnutka?
Jak dlouho s přítelem chodí? Aby jej dobře poznala.
Protože, jestliže jste byli na setkání a probíralo se věno, tak je svatba /nebo společné soužití/ již nedaleko.
Jinak by to opravdu chtělo o Vašem majetku mluvit neurčitě, žádné konkrétně, co máte a co dáte.
Pozvali jste k Vám jistě na návštěvu, tak to uvidí. A opravdu, takový typ otázek se na první návštěvě nehodí.
Plánují-li bydlet u rodičů přítele, tak počítejte s tím, že se očekává, že se spíše ona přizpůsobí.
Mají asi společný vchod? A mají alespoň počítám, vršek oddělený a zabezpečený?
Tolikrát se již stalo, že tchyně chodila mladým na kontrolu.
Dcera musí být přesvědčena a jistá. Má-li nějaké pochybnosti, ať si naplánuje život podle svého anebo ještě chvilku počká. Dnes je bydlení velice drahé a mít svůj byt při vstupu do manželství, je velice pozitivní.
Vaše dcera ať si všímá, jaké mají manželství tchyně a tchán, takové podobné budou mít i oni, a jak se chovají k prarodičům a mluví o příbuzných.
Pokud to je vše v pořádku, tak by to mohlo být nadějné.
Jako startovací bydlení dobré, na trvalo bych do toho nešel, to budou stále pod kontrolou, kontrola to neznamená jen že by jim musela tchýně nebo tchán lézt do bytu, tam stačí sledovat aktivity které lze pohodlně vidět nebo slyšet i zvenku, kde kam kdo chodí, jak kdo se doma zdržuje, jestli uklízí nebo se hádají...to vše budou vědět...
Znají se teprve od léta, ale jsou spolu od té doby skoro pořád, on je IT a podle mne spíš introvert, aktivitu u nich rozhodně přebírá matka, je z bohaté rodiny, zdědila majetek, teď už je v důchodu a generál domácnosti, otec je vědec a pasivní podpantoflák, zdá se být moc hodný a já doufám, že syn je po něm Odpoledne byla za mnou na kávičce a hned zase sondovala co a jak, naštěstí je výřečná a skoro mě nepustila ke slovu, jsem z ní paf a unavená, chce se kamarádit
. Naše obrazy v obýváku hned ohodnotila jako originály a byla samý med. Už plánuje společnou rodinnou dovolednou v teplých krajích a zve nás, tak aspoň není lakomá
Možná si nakonec kvůli mladým zvyknem na její manýry všichni
@janm - mám obavy, že vlezlá kontrola samozřejmě bude, o tom nepochybuji
Máte pravdu s tím tajením výdělku, u nás v práci jsme měli dokonce zákaz prozrazovat výši příjmu, tak jsme mezi sebou tajili kolik kdo bere, ale proč asi? Kvůli závisti? Máte to v zaměstnání taky třeba kvůli nadržování a problémovým pracovním vztahům?
Tak jak jste má milá doplnila všechno to, dejte na první dojem.
Bič a pryč.
Jak ,,IZ,,, tohle budou jenom problémy, buď se podřídíte a i Vaše dcera, anebo bude zle. Babka se bude nudit a bude dělat problémy, dceři i Vám. Ona to nemusí myslet zle, vše pro rodinu, vše podle ní, ona má pravdu.
A dovolenou, společně? Jestli na to nejte zvyklí ze svých rodin, tak se Vám to nebude dlouho líbit. A co svátky, narozeniny, vánoce atd?
Možná paní vyrostla ve velké rodině, tak chce mít okolo sebe to hejno také.
Ale rozhodovat se bude dcera, obávám se, že to má již od tchyně nalinkované, a pozor, aby nemusela být vděčná.
Jednu výhodu to bude mít. Až přijdou vnoučata, tak babička bude v domě a když se v nich bude vidět, tak mladým hodně pomůže.
-----
Napadlo mě, ještě než jsem četla ostatní odpovědi -- A kolik dáte věna svojí dceři?
No, kolik byste si tak představovali?
Tak 20 krav, 30 slípek, nějaký hektar, peřiny na tři postele...
Dáme 15 kravek a dvě kozy, jedno selátko, výbava je vyšitá, a zlata plný měšec.
A jak jinak, než srandou se chcete bránit? Tohle je vlezlý člověk, který nemá žádné vychování a myslí si, že když má peníze, že všichni padnou na zadek. Peníze ji zkazily.
A jednou ji neposlechnete, budete prosazovat svůj názor a bude zle.
Zde bude potřeba velká dávka diplomacie.
Raději bych dceři vztah zkazila, než ji do tohodle uvrtat. Když si bude hrát doma, na svém písečku, tak prosím, ale domů mě nepoleze a natož kontrolovat můj majetek a vybírat svatební dar.
Fuj, ježí se mi chlupy na zádech.
Baba je nevychovaná, oprsklá, poroučí - pro mne by byla nežádoucí.
A co Váš muž, co na to říká?
Děláte si z věna legraci, ale žádná sranda to není, před chvílí ještě volala, že ty obrazy jsou podle ní vhodné jako dar novomanželům a už si i vybrala který by se nejvíc hodil do nového obýváku našich mladých, no tak ještěže nechce všechny
Jak může vědět, který obraz by se hodil do obýváku? Mladí mají již koupený obývací pokoj? Nebo ho kupovala paní tchyně?
@Tentato: Co na to říká manžel? Dceru lituje, že má takovou smůlu na tchýni a diví se mé trpělivosti Ale já asi dlouho nevydržím a vybouchnu, dcera nám snad odpustí.
Samozřejmě zařizovala tchýně, i když to bylo původně pro ni.
Vy víte, jak jste dceru vychovali, a jakou má povahu.
Tak mě by jenom jako mámu zajímalo, jestli by se tam cítila jako doma, jestli to je jejich styl bydlení s přítelem, vždyť to je to nejlepší, když si společně zařizujeme svůj první byt.
No, nedejte na nás, řiďte se svým rozumem, ještě vyčkejte a dceři naslouchejte, co mezi řečí vypluje napovrch.
@mam - před chvílí ještě volala, že ty obrazy jsou podle ní vhodné jako dar novomanželům a už si i vybrala který by se nejvíc hodil do nového obýváku našich mladých... Samozřejmě zařizovala tchýně, i když to bylo původně pro ni.
To začíná brzy vystrkovat růžky - vám fakt nevadí, že v podstatě cizí paní si osobuje právo rozhodovat, kde, kdy a s kým strávíte dovolenou a co máte učinit s vaším majetkem?
Ona má všechny kolem na hraní, aby se nenudila - a teď jste jí přibyli vy, to musí mít radost. Mladí mají zařízený byt podle jejího vkusu (chtěli by vůbec nějaký obraz?), chovat se budou (muset) patřičně vděčně, protože jim zřejmě v baráku nepatří ani špendlík - a vaše mladá ještě vděčněji, protože si sedla do hotového. Synek si asi moc "nedupne", protože tatínka by to taky ani nenapadlo - takže paní tchýně, i kdyby to Xkrát myslela dobře, si v podstatě bude dělat co bude chtít.
Svojí dceři bychto nerozmlouvala - jen pověděla, co se mi nezdá a jaké by mohly být důsledky. Samozřejmě i s tím vědomím, že za "špatnou" budu já.
Takže kdyby Vám zaplatila dovolenou, tak si na ni zvyknete!? Zajímavé. A každý podepsaný obraz je originál, takže to od paní nebyl žádný extra výkon
. Teď jde ovšem o to, kdo je na obrazech podepsaný. Jestli Franta Omáčka, nebo Paul Cézanne. Například.
To byl spíš takový rezignační povzdech, co bychom nevydrželi kvůli dětem , ale po určitou hranici, jen penězi mě nikdy nepřesvědčí. A je fajn, že přes zálibu v mamonu není skrblík
, ona možná není zlá, syn o ní tvrdí, že je temperamentní a razantní, ale má zlaté srdce
Ostatně na té dovolené máme možnost se lépe poznat, třeba může být taky komediantka
, ale já ji kdyžtak odhalím
Jinak je to prý zkušená kunsthistorička, vyzná se v umění
Znáte se tak krátce, pouze jedna návštěva a už víte, že je její manžel zvyklý poslouchat a podřizovat se. Ona k Vám velmi rychle přišla na tu "kávičku" a ihned Vám vizitýrovala byt a vybírala obrazy do obýváku, který ještě ani neexistuje, protože ještě žádná svatba neproběhla. Jsou to slušní lidé s tituly, ale ona se podle vašeho podání chová spíše jako nějaká hokyně, než jako slušný a vzdělaný člověk. Po první návštěvě, kdy se vůbec ještě neznáte, už vám nabízí společnou dovolenou, kterou míní financovat. Tak jestli je alespoň tohle pravda, tak mi ta paní vůbec nepřipadá jako někdo, komu by šlo peníze. Mně se tak jevíte Vy. To Vy mluvíte celou dobu, jen a jen o penězích. Já si myslím, že pokud ti lidé existují, tak obavy by měli mít oni. A slovo příbuzenstvo, dáváte do úvozovek. Proč? Vždyť to jsou rodiče budoucího manžela vaší dcery! Tak proč o nich mluvíte s takovým despektem?
V podstatě jste shrnula nastíněné útržky dění, ale je to z mé strany jen stručný popis událostí, těch zážitků je mnohem víc a nemohu všechno líčit podrobně, bylo by to moc dlouhé. Např. " tchána" znám už dlouho jen ji jsem znala dosud z vyprávění dcery a jedné známé, která s ní pracovala, atd. Chápu, že nedostatečné informace mohou zkreslovat někomu představu, ale šlo mi jen o posouzení povahy člověka co jedná jako tahle dáma. Mně o majetek vůbec nejde, mluvila jsem o penězích jen v souvislosti s jejím projevem pod úroveň, dokonce jsem připustila, že je možná štědrá a neskrblí, i když se u ní všechno točí kolem peněz a mamonu. Ale skoro všichni tady to zdá se pochopili správně...? Dnes jsem jí zkusila odporovat v jednom návrhu a docela překvapila, umí přijmout jiný názor bez urážky a nehádá se dcera dokonce tvrdí, že se na ni dá zvyknout
tak uvidím, budu ji testovat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.