Nejste přihlášen/a.
Zrovna jsem si přečetl na Seznamu, že je lepší nestlat postele, prý je to zdravější, protože se tím zabíjí roztoče. Věříte tomu nebo raději stelete?
Nestelu. A teď mám i vědecky podloženo, že dělám dobře.
V zastlané posteli (bez přístupu vzduchu) je roztočům dobře, rozhodně se tam prý lépe a víc množí. Ve větrající posteli se jim prý tolik nelíbí. Asi tam jsou taky, ale rozhodně je jich míň. Alespoň to říkají vědci z Harvardovy university, a ti mají určitě pravdu.
Tak se omlouvám za omyl, byli to prý vědci z Kingstonské university, nikoli z Harvardu (ale určitě si pamatuju, že o Harvardu psal článek na první straně novin vlevo dole ).
A koukám, že ten výzkum už je pěkně starý, minimálně někdy z roku 2005. To jsem měla a mohla mamince už tehdy ukázat a odůvodnit, proč nestelu.
Stelu, ale ne hned, jak opustíme pelech. Nechám postel rozházenou, otevřu okno nebo i dveře na balkon. Ustelu někdy dopoledne, jak se to hodí, po snídani, po nákupu.
Na co stlat, kdyz se to vecer stejne zase rozrocha. Uchylka stlat kazdy den postele je jedna z mnoha zbytecnosti, ktere sem nikdy nepochopil.
ave, do ložnice chodíme jenom spát, ráno odejdeme, večer se vrátíme, návštěvy tam nevodíme.
Takže stlát je skoro ztráta času, zejména, když člověk ráno kmitá s dětma do školky / do školy, pak honem do práce,...
Ale chápu, že když je člověk doma, že si tan čas na ustlání najde.
Nestelu. Přeci si nebudu ničit pracně vybudováný pelíšek . Ale je to tím, že do ložnice nemá kdo co chodit
. Kdybych měla obytnou ložnici, tak bych stlala. Navíc máme psa, který přes den chodí spát právě do naších postelí (nojo,no - je to pes pokojový
). A on spí zásadně pod peřinou a když bych náhodou ustlala, tak si to stejně rozrochní podle sebe... Ale už o sobě začínám vážně přemýšlet. Na základě zdejších dotazů zjišťuji, že tu domácnost neberu nijak vážně
. Nestelu, neperu nové prádlo... Už se bojím, jaký další dotaz se tu objeví
U oken, přes která není vidět, není vidět ani dovnitř - ušetříte tedy za záclony včetně jejich praní
mono. S okny to máme asi tak : nesnáším záclony, miluji pohled na stromy. Takže se snažím mýt okna dříve, než jsou ze stromů vidět jenom siluety . Jenom mi to vnuci komplikují, protože máme stále okna něčím pomalovaná nebo polepená. Zatím to ještě jde, teď je tam vánoční výzdoba, předtím byly podzimní náměty... Teď se ale začínám hrozit, páč tady ve městě udělali zeď pro sprejery a kluci se v tom jen vidí. Takže se hrozím dne, kdy budou okna celá pomalovaná. No, ale zase je už nebudu muset umývat vůbec
A už jsem tady kdysi psala teorii o uklízení jednoho mého známého : " Já doma vůbec nezametám a přitom po bytě chodím v botech. Ve chvíli, kdy je doma více čurbesu jak venku, začnu na svých botách vynášet nepořádek z bytu ven..."
Dobrý den, abych nemusel stlát, tak z "pelíšku" raději nevstávám - tím mám stále rozestláno a roztoče hubím průběžně . To byl vtip, ale jinak si myslím, že roztočům je jedno, jestli je postel upravená nebo ne (nejsou to estéti). Jo, a hubí je štírek domácí. Zdravím!
Roztoč vypadá hrůzostrašně,ale ještě mě žádnáý neohrozil na životě,takže stelu...a to hlavně z estetického hlediska.Pamatuju časy,kdy začlo randění s kluky a návštěvy jejich pokojíků a jak jsem viděla rozházenou postel,polštář jako kámen (jak jej nikdo celé týdny nenatřepal)zmuchlané prostěradlo pod zadkem,tak jsem brala nohy na ramena.A to mi zůstalo dodnes,stav postele něco svěčí o člověku.Nemusí to být nastláno podle pravítka,bohatě stačí jen natřepané a esteticky lahodné oku
Berme tyhle výzkumy s rezervou.
Vstanu, otevřu okno, přehodím deku přes okraj židle a přisunu k oknu, vyčistím si zuby, něco obléknu, naklepu a postavím polštář, pokud právě používám péřový, ale mám na bolavý krk i anatomický, deku od okna přehodím napůl postele do noh. Zavřu okno. V létě za pěkného počasí vše postavím a rozložím na rám okna.
Lůžko je ze dvou třetin nezakryté. Roztoči se mohou množit akorát v nohách.
Průzkum označil, jaké stlaní se zkoumalo?
Jestli zastlání do peřiňáku, pod postel do zásuvek, nebo ustlat klasicky s přehozem?
Nejhůř musí dopadnout do peřiňáku, ale to se již dnes tolik nedělá, peřiňáky zmizely z našich domácností.
Stelu, je to přirozené, neustlaná postel = binec, třeba jako neuspořádaný stůl apod...Roztoči viry bakterie vše co nevidíme mají svůj svět svůj vesmír, pokud mi zdravotně neškodí nemám co řešit, ba některé např. bakterie jsou pro zdraví i nezbytné...
Dávno jsme se zbavili všech peřiňáků, zmizely postupně z celého domku. Bylo v nich už tolik roztočů, že už se tam nemohli ani vejít, tak jsme to vyházeli i s roztočema.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.