Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bezkontakní placení kartou v obchodech-zkušen

Od: jakub12 odpovědí: 10 změna:

Mám pár ozázek k placení u obchodníků.
1) Platíte v obchodech penězi nebo pouze bezkont. platební kartou?
2) Od jaké banky máte kartu a stalo se vám, že jste i při bezkontaktní platbě kartou, museli zadávat do částky 500 Kč PIN- ( vložit do terminálu a pro ověření zadat PIN)
3) Případně stalo vám nebo to víte z doslechu, že vám byla karta odcizena či jste jí ztatili a než byla zablokována, tak z ní někdo ( zloděj) bezkontaktně do 500 Kč platil v obchiodech.
Jak to nakonec dopadlo, uhradila banka způsobenou škodu nebo jste měli spoluúčast ze zákona?

Já osobně mám zkušenost, že s kartou ČSOB, pokud jsem platil opakovaně do 500 Kč, tak u drtivé většina obchodníky ( supermarkety) byla transakce v režimu offline, ale při součtu plateb ( nebyl brán ohled na počet plateb) zhruba kolem cca. 1500 Kč, další transakce si vyžádala zasunutí karty, zadání PIN, bez ohledu na částku. Platil jsem zhruba pouze 8 Kč a chtělo to PIN.

Z mé další zkušnosti třeba KB, chce PIN, každou 6-7 bezkont. platbu, bez ohledu na výši placené částky. Tam mi to připadlo, nejpřísnější a to je dobře. Klidně můžete platit třeba 5x po 10 Kč a další platba i třeba za 4 Kč, požaduje on-line ověření a zadání PIN.

Vžsdy záleží na nastavení karty od banky, vyjímečně na požadavku terminálu od obchodníka.
Pracuje někdo v obchodě a ví, kterákarty nejčastěji požadují PIN u podlimit. plateb?
Jinak karta mi naštěstí nebyla odcitzena, takže zkušenost nemám a doufám, že do budoucna nebudu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

1) pokud je to možné, tak vždy kartou
2) KB, nesleduji to, ale mám pocit, že je to jednak více než zmíněných 6-7 plateb, a jednak že interval je nepravidelný a náhodný (nebo je v tom systém, který jsem nevysledoval)
3) Zkušenost se ztracenou/ukradenou kartou zatím nemám a ani takovou zkušenost nechci :)

hodnocení

0x

1) Snažím se nakupovat tam, kde berou karty. Hotovost nosím minimálně.

2) ČSOB, řekl bych, že ověřování platby se děje náhodile. Žádnou zákonitost jsem nezaregistroval.

3) Ne, naštěstí takovou zkušenost nemám.

hodnocení

0x

1) spořka

2) už dlouho to po mně PIN nechtělo, ale většinou neplatím více plateb za den a občas vyberu něco z bankomatu (máme to tak s přítelkyní nastaveno že ona platí vše přes kreditku a já jí to dorovnávám jak potřebuje)

3) nemám zkušenosti

hodnocení

0x

"Platil jsem zhruba pouze 8 Kč a chtělo to PIN"

Souhlasím s "předřečníky"a jen dodám, že placení 8,-Kč kartou je nebetyčná zhůvěřilost! V popsaných souvislostech se nedivím požadavku na zadání PIN.

doplněno 18.12.18 16:39:

A ten obchodník zaplatí za tu platbu 8,-Kč poplatek třeba 20,-Kč. Je to normální?

Nerozumím, proč by to měla být zhůvěřilost. Není to možná obvyklé, ale podobnou částku jsem už platil taky. Často je jednodušší mávnout kartou nad terminálem než šťourat v peněžence drobné.

72mona3*

Možná je lepší pro obchodníka přijmout platbu kartou (nákup v hodnotě osmi korun), než když chce zákazník platit dvoutisícovkou. ;)

72mona3*

Já myslím, že dřív poplatky byly, ale teď už ne.

Aspoň doufám. Nebo je to jak u které banky?

vilik*
hodnocení

0x
Některé banky mají přímo nastavení, jestli a případně nad jakou částku se musí zadávat PIN.
Sám mám nastavenu u karty k hlavnímu účtu každou třetí platbu s PINem a nebo každý nákup nad 500. Výhodou je, že mi takto na ukradenou kartu může být proveden nákup v maximální hodnotě 1000 Kč a kvůli tomu nemám potřebu mít pojištění a něco v bance oběhávat.
Ostatní karty vyžadují PIN vždy, moc je nepoužívám a nemusel bych si ztráty všimnout.
Platím téměř vše kartou, pouze v pekařství a v podobných provozech hledám hotovost.
Pro Satama: Zhůvěřilost plateb malých částek by byla, kdybych platil stále hotově a měl tak dostatek drobných. V situaci, kdy mám nerozměněnou dvoutisícovku z bankomatu klidně týden, protože i MHD a kafe z automatu můžu platit bezhotovostně, je naopak i pro prodejce výhodnější kartu přijmout než mi ty drobné vracet. Nehledě na situaci v některých státech, kde se takové položky platí kartami už nějaký čas všude zcela běžně.

hm*
hodnocení

0x

Kartou v obchodech neplatím (no, tak jednou za rok až dva ano, ve výjimečné situaci), pouze jí občas vyberu z bankomatu. Pokaždé PIN zadávám, bez PINu by, doufám, nevydala/nezaplatila nic.

O ztrátě od nikoho přímé informace nemám a mě naštěstí nepotkala. Ale už jsem viděl bezkontaktně nechtěně zaplatit cizí nákup v sámošce (majitel nákupu se divil, proč pokladní "už" jeho kartu nechce, ten, co ho zaplatil, se asi divil až později u výpisu svého účtu).

fghfgh
hodnocení

0x

Já platím mobilem. Funguje to stejně, jako bezkontaktní karta, akorát mobil musí být při platbě odemčený, což je další bezpečnostní opatření navíc. Zatím se mi nestalo, že bych mobil/kartu/peněženku někdy ztratil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]