Nejste přihlášen/a.
Mám pár ozázek k placení u obchodníků.
1) Platíte v obchodech penězi nebo pouze bezkont. platební kartou?
2) Od jaké banky máte kartu a stalo se vám, že jste i při bezkontaktní platbě kartou, museli zadávat do částky 500 Kč PIN- ( vložit do terminálu a pro ověření zadat PIN)
3) Případně stalo vám nebo to víte z doslechu, že vám byla karta odcizena či jste jí ztatili a než byla zablokována, tak z ní někdo ( zloděj) bezkontaktně do 500 Kč platil v obchiodech.
Jak to nakonec dopadlo, uhradila banka způsobenou škodu nebo jste měli spoluúčast ze zákona?
Já osobně mám zkušenost, že s kartou ČSOB, pokud jsem platil opakovaně do 500 Kč, tak u drtivé většina obchodníky ( supermarkety) byla transakce v režimu offline, ale při součtu plateb ( nebyl brán ohled na počet plateb) zhruba kolem cca. 1500 Kč, další transakce si vyžádala zasunutí karty, zadání PIN, bez ohledu na částku. Platil jsem zhruba pouze 8 Kč a chtělo to PIN.
Z mé další zkušnosti třeba KB, chce PIN, každou 6-7 bezkont. platbu, bez ohledu na výši placené částky. Tam mi to připadlo, nejpřísnější a to je dobře. Klidně můžete platit třeba 5x po 10 Kč a další platba i třeba za 4 Kč, požaduje on-line ověření a zadání PIN.
Vžsdy záleží na nastavení karty od banky, vyjímečně na požadavku terminálu od obchodníka.
Pracuje někdo v obchodě a ví, kterákarty nejčastěji požadují PIN u podlimit. plateb?
Jinak karta mi naštěstí nebyla odcitzena, takže zkušenost nemám a doufám, že do budoucna nebudu.
1) pokud je to možné, tak vždy kartou
2) KB, nesleduji to, ale mám pocit, že je to jednak více než zmíněných 6-7 plateb, a jednak že interval je nepravidelný a náhodný (nebo je v tom systém, který jsem nevysledoval)
3) Zkušenost se ztracenou/ukradenou kartou zatím nemám a ani takovou zkušenost nechci
"Platil jsem zhruba pouze 8 Kč a chtělo to PIN"
Souhlasím s "předřečníky"a jen dodám, že placení 8,-Kč kartou je nebetyčná zhůvěřilost! V popsaných souvislostech se nedivím požadavku na zadání PIN.
A ten obchodník zaplatí za tu platbu 8,-Kč poplatek třeba 20,-Kč. Je to normální?
Nerozumím, proč by to měla být zhůvěřilost. Není to možná obvyklé, ale podobnou částku jsem už platil taky. Často je jednodušší mávnout kartou nad terminálem než šťourat v peněžence drobné.
Kartou v obchodech neplatím (no, tak jednou za rok až dva ano, ve výjimečné situaci), pouze jí občas vyberu z bankomatu. Pokaždé PIN zadávám, bez PINu by, doufám, nevydala/nezaplatila nic.
O ztrátě od nikoho přímé informace nemám a mě naštěstí nepotkala. Ale už jsem viděl bezkontaktně nechtěně zaplatit cizí nákup v sámošce (majitel nákupu se divil, proč pokladní "už" jeho kartu nechce, ten, co ho zaplatil, se asi divil až později u výpisu svého účtu).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.