Nejste přihlášen/a.
Nedávno psali jak upéct 15 druhů cukroví ze 3 těst. Moji maminku skoro trefil šlak, peče víc než 20 druhů a každé těsto je jiné, ovšem naše cukroví je spíš svatební, mamka peče co nám chutná.Odkdy je štola u nás vánoční cukroví, asi tak jako ty italské bábovky, že ano? Ceny jsou různé, záleží z čeho se peče.
Že je vánoční štola levnější, než české vánoční cukroví, to není možné, ale je to jisté! Protože jsme se ženou sami dva a nevyplatí se nám péci ve velkém, kupujeme vynikající domácí vánoční cukroví od známé za 400Kč/kg. Vzhledem k ceně surovin a ušetřenému času se nám to bohatě vyplatí.
@arfm: Zajímavé. Nikde jsem se tu nedočetl, že by štola měla být vánoční cukroví. Tady šlo jen o prosté srovnání cen
A vánoční cukroví nejsou jen vanilkové rohlíčky a pracny. Momentálně tu mám z toho koupeného od známé asi 8 druhů těmi rohlíčky počínaje přes linecké slepované, plněné minikošíčky, kokosové čokoládové kuličky a další až k těm pracnám. A to vše je typické české vánoční cukroví, přičemž ta cena, kterou jsem uvedl, je velice přiměřená
Já bych si třeba cukroví od nikoho nekoupila. Jednak by mi bylo líto peněz, když je to jen hladká mouka, cukr a máslo, vše koupené pochopitelně v akci a ořechy posbírané zadarmo. Trocha kakaa a hrozinek, marmeláda domácí z vlastní úrody. A pak málokteré cizí cukroví mě fakt uchvátí. Většinou všichni padají blahem, jaká je to dobrota, já ochutnám a pomyslím si, že oproti našim rodinným receptům jsou to odpadky a škoda surovin. Speciálně u vanilkových rohlíčků, vánočky, ale třeba i vosích úlů. To bych se mohla převrátit, když to někdo matlá z piškotů namísto ořechů. A za to abych platila? Nene. My se domluvíme se sestrou a uděláme si jen to co máme nejradši a pak se podělíme. Ona vanilkové rohlíčky a ořechy, já ischelské dortíčky, ořechové škebličky a z nepečených fíkové lanýžky a vosí úlky. Nemusím mít x druhů, nešidím cukroví Herou a tak, že z jednoho těsta nadělám x druhů, jednou to posypu tímhle, pak tímhle a vydávám to za jiné cukroví. Mám svých pár vymazlených druhů a pečení je pro mě radost, nikoliv otrava a závod, abych napekla milion druhů a měla metrák cukroví.
Vašich zkušeností je mi líto. Já mám jiné a mí dodavatelé jsou ověření a pečou z kvalitních surovin.
Běhat jako důchodci (i když za rok už taky budu) po supermarketech a honit slevy a sbírat ořechy zadarmo někde u silnice je mi hóóódně proti srsti, nehledě na to, že třeba mandle nikde nenasbírám. Domácí výroba marmelády je nereálná, vlastní zahradu nemám a z kupovaných surovin - nééé!
Takže si shánějte suroviny kde a jak chcete, pečte si co a jak chcete, já jsem spokojen s tím, co mi dodá moje dvorní dodavatelka.
Každý má jiné možnosti. Na zahradě máme několik ořešáků, navíc letos byla taková úroda ovoce, že to nestíhal sbírat ani kamarád, co má statek ve středních čechách, takže ořechy i ovoce vlastní či darované. A když sednu do auta, jsem do 10min v Albertu hypermarket, ten je nejdál, do 5min pak v Albertu supermarket, Penny, Tesco, 2x Lidl, Kaufland. Billa asi 300m od baráku. Takže já si můžu dovolit objíždět akce. Teď na rodičáku bezesporu, ale i poměrně nedávno, jako zaměstnaná.
Souhlas se "satamem". Pro dvojici péci nebudu. Odebírám cukroví od paní, kterou jsem vlastně ušila péct. Má moje recepty a nepoznám, že jsem je nepekla. Nyní se pečením již živí na ŽO.
Pro mne je to ztráta času. Před vánocemi je tolik akcí, tolik vyzdobeých kostelů i náměstí, že je škoda stát doma u trouby. A den má pouze 24 hodin.
@pb: Supermarkety (celkem 8) mám od 2 min. pěšky do 5 min. autem. Přesto akce neobjíždím, jen registruji a občas využiji. Nemíním totiž, přestože jsem již skoro důchodce, absolvovat tlačenice a návaly, které v těch obchodech při zahájení akcí panují.
Na druhé straně s vámi souhlasím, že pokud ty možnosti máte, plně jich využijete
@cukrovi:
No ta "štola" vánoční je. Není typická pro Čechy, ale v dnešní době, už je to všechno jedno. Jsme přece součástí EU . Není to cukroví a myslím, že Nick to tak nenazvala. U nás je to vánočka, v Německu štola. Ve Franncii zase pečou takový čokoládový "kmen". Je to roláda s čokoládovým krémem, pomazaná i na povrchu a zvrásněná vidličkou, aby to vypadalo jako kůra na stromě a je různě zdobená vším možným a jedlým. Je to dobré, ale děsně sladké. Nikdy jsem to nemusela, ale oni to matlají každé vánoce a nedají na tu svou roládu dopustit
.
Ta štola opravdu zasytí. Ovšem po přečtení složení už bych ji nikdy nekoupila. Předloni koupil známý v Kauflandu štoly v jakémsi výprodeji pro slepice a ty chudery to pak už odmítaly žrát.
Jak pro koho. Není specifikováno v otázce co je TO Dobré vánoční cukroví. Pro mne jsou to známé vanilkové rohlíčky: 70Kč/250g. sbazar.cz/... Pak pracny, ty jsou o malinko dražší. Štola u mne není vánoční cukroví, ale cukroví průběžné, asi jako vánočka.
nikc: No na živočišné uhlí, ne? A proč by bylo nedobře? Na okraj: Pojednávání o "druzích"o vánocích nesnáším. "A už pečete? A kolik druhů?"Prostě kvalitní rohlíčky a dost. Jinak svátky Úklidu. To jen můj úlet. .
"nick", štolu jsem nikdy nepekla, přijde mně příliš přeslazená... zatím mám 8 plechů cukroví z kila mouky 1 máslo a dvě héry + vejce a cukr a ořechy... máme jablíčka, tak upeču štrůdl, ať má manžel větší kus něčeho sladkého do ruky... jinak už toho asi moc dělat nebudu... pt
Je to možné? Samozřejmě ano. Cena je taková, jakou prodejce nasadí a zákazník akceptuje.
Nákup cukroví místo pečení jsem se v minulosti snažil prosadit, ale neúspěšně. Manželka tvrdí, že by to už nemělo "tu atmosféru".
Tak štola není cukroví. U nás v Čechách nepatří k vánočnímu pečení, spíše v Německu a Rakousku.
To jako byste nazývali vánočku, že to je cukroví. Vánočky, mazance a tedy u nás neobvyklé štoly patří do cukrárenského, kynutého pečiva.
Vánoční cukroví lze nazvat drobné cukroví, /vánoční, máslové, trvanlivé, plněné/.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.