Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dražší potraviny

Od: dlouhaparcela odpovědí: 27 změna:

Prosím důchodce, kteří žijí sami o malý příspěvek, jestli jim stačí při dnešním zdražování potravin, 100 Kč na den, tedy 3000 na měsíc. Nebo to dokážou o trošku snížit. Mám to jenom pro porovnání, jak jsem na tom oproti ostatním, ale myslím, že bych to mohla ještě při lepším plánování snížit, nebo změně životního stylu /jídlo odvažovat, možná člověk dává na talíř větší porci, než kolik by potřeboval.

Zatím mám naplánováno, čeho bych chtěla dosáhnout, možná ty svačiny by se daly stáhnout na 5,- Kč. tedy na 90,- na den.

snídaně 10,-

svačina 10,-

oběd 40,-

odpol. svačina 10,-

večeře 30,-

Kde jsou v domácnosti dvě osoby to je již zkreslené.

Jedná se nyní o zimní období, vydržet do jara.

Děkuji za podněty.

doplněno 09.12.18 19:23:

To je zatím plán.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

9x

Ale jo, já myslím, že se dá, akorát musíte vařit ze základních surovin a nakupovat v akci. A podle mě lze mít i lepší jídelníček, co se týče vitamínů, minerálů, vlákniny atd., než někdo, kdo utrácí za pochutiny. Z ovoce kupovat nejlevnější jablka, teď jsou v akci hrušky do 20Kč za kilo, stejně tak jsou levné citrusy. Banány kupovat když jsou v akci, umí to i za méně než 20Kč, za 30Kč ať si je nechají. K snídani třeba jedno vajíčko a jeden rohlík, to stačí. Vajíčko za 3Kč, rohlík v Lidlu 1,2Kč. Nebo ovesné vločky, 500g se prodává do 15Kč a ovesnou kaši z tohoto množství budete snídat déle než týden. Na svačinu jablko nebo bílý jogurt s domácí marmeládou. Ta vyjde na pár korun, pokud třeba natrháte někde špndlíky. Teď už nerostou, ale příští rok. Já třeba když snídám ovesnou kaši, žádnou svačinu už nepotřebuju a stačí mi až oběd. Velmi levné a zdravé je jídlo z luštěnin, taková čočka s vajíčkem, nebo třeba cizrna s cibulkou. Nejlevnější je jídlo z brambor a mouky. Bramborové placky, bramborové knedlíky s osmaženou cibulkou, brambory na loupačku. Máslo je sice drahé, ale čtvrt kila budete jíst měsíc. A takový rohlík s máslem, to je pochoutka a k večeři stačí. Palačinky s cukrem a skořicí. U nás v Tesco se dá často nakoupit i velice levné maso. Třeba vepřová kýta 70Kč za kilo.

Každopádně organismus je evolucí stvořen tak, aby vystačil s minimem energie, proto je také tolik populace obézní. Takže člověka spíš bude trápit chuť na něco dobrého, než že by se nedokázal zasytit a přijmout potřebné živiny za pár korun.

dlouhaparcela
hodnocení

Našla jsem odkaz na zdravou ovesnou kaši - namočení přes noc a povaření pouze 1 - 1½ minuty, ne více, aby se neničily vitamíny, a potom již sama houstne.

Kaše bude zítra ráno.

Datlový med neznám, dá se sice udělat, ale patlat se mi to moc nechce.

dlouhaparcela
hodnocení

hodnocení

2x

To opravdu tak striktně dodržujete? Není lepší si to plánovat na týden, nějaký den si dát něco lepšího? Jeden den můžete mít oběd i do 10,-Kč (hrách s vajíčkem), další den zase maso, takže to vyjde dráž. To se Vám tam vejde nějaká zelenina nebo ovoce?

rv*
hodnocení

2x

Pokud máte takový problém, tak spíš zkuste, jestli nemáte nárok na některou sociální dávku. Jsou lidé oprsklí, kteří vždy ví, na co mají nárok, tak to zkuste taky tak.

amfr
hodnocení

0x

Je to minimum. Ale dá se to, dokonce i v drahém hlavním městě. Jenom zdravěji, s větší snídaní a menší večeří:

snídaně 20.-

svačina 20.-

oběd 40,- i někdy 60.-

odpol. svačina 10,-

večeře 10.-
Chce to velmi dobré nohy, to je pro důchodce blbé, protože všude je levnější NĚCO, aby nalákali. Když se to oběhne, je levnější všechno. Maso ale moc nejíst, jenom drůbeží a různá křídla, krůtí srdce... Zelenina zvolna odpadá, květák za 40.- a česnek za 180.- s puncem páchnoucího skladování rovněž. Menší města jsou pro dodržování plánu lepší, také tam není tolik lákadel*mnam*. Tam by to šlo i snížit, zvláště kdy je samozásobení vejci a králíky ;). Drahý kapr opravdu jen na štědrý den a jen půlka. Atd. Zábavné to není.

hodnocení

0x

Dají se ohlídat i pravidelné slevy - některé pekárny mají až 50 % buď večer před zavřením nebo druhý den ráno na včerejší pečivo.

Každý to má jinak, ale já se klidně bez obou svačin obejdu a když vařím, tak víc a zamrazím. Stejně tak s pečivem - občas narazím na kupóny 2 za 1, tak koupím a šup do mrazáku.

hodnocení

0x

Takto uvažovat nemůžete, dělit to na jednotlivá jídla. Oběd rozhodně pořídím levněji neža 40. Maso nejde jen sníst k obědu, deěla každé zvlášt, ale dá se toho udělat víc i na druhý den nebo do krabičky do mrazáku.. Koupíte-li třeba kuře, vyndám prsa, z těch mám minutku nebo čínu, rozhodně na dvě jídla. Zbytek upeču a zase na dvě jídla nebo z jedné porce upečeného se to dá obrat a udělat risoto, opět a dvě porcem nebo koupím větší krkovičku, půlku na mnutku a p,ůlku uvařím na vývar a udělám třeba zelňačku.

Chlebový kvásek pořídíte za dvacku, z půlky udělám krkonošské kyselo plus dvě vejce a houby a za 30 Kč máte 3 obědové hutné polévky.

Existují levná jídla, těstoviny na spoustu způsobů, stekně tak rýže. risota, zapečné brambory nebo zelenina, bramborák, placičky, spousta hustých polovek, které k obědu stačí.

Rovněž snídan ě není za 10 Kč. S ním jednu housku nebo krajíček chleba s máslem, ,marmeládou, sýrem nebo plátkem šunky. Umím spoustu poomazánek, do žervé lze zamíchat všechno možné a pomazánku mám na 3 porce.

K večeři mívám většinou zeleninový salát ev. i lehkou polévku.

pb®

Chlebový kvásek se nekupuje, ten se dělá doma. Není to nic jiného než žitná mouka a voda. Žitná mouka stojí v Billa 20Kč za kilo. Obyčejná hládká, žádná celozrnná ani bio.

dlouhaparcela
hodnocení

Děkuji všem za příspěvky.

Abych to uvedla více na pravou míru, chtěla jsem vědět hlavně to, jestli je částka 3000 korun pro jednu osobu v domácnosti tak akorát a pro představu jsem to rozpočetla za den. Takže neberte to prosím jako pláč nad malým důchodem.

A popravdě, chtěla jsem se porovnat s jinými ženami - důchodkyněmi.

Chodila jsem do zaměstnání a v důchodu jsem si chodila přivydělat na brigádu.Takže nějaké penízky mám, ale nechci to tzv. ,,prožrat,, ale spíš si udělat rozvahu, a myslet na to, co a jak nakupovat a vařit. Tedy trochu ekonomiky, že, a plánovat. Na jaře stejně počítám, že nějakou malou brigádu opět seženu, aby byl člověk mezi lidmi.

Vím, že když upeču kuře, tak ho budu mít na vícekrát. Jablka mám svoje, křížaly, povidla, marmelády, kompoty, povidla i nějaké lečo by se našlo.

Pb - tady mám trošku problém s máslem, odhadovala jsem jedno máslo na týden *hi*, tak to jsem asi přepískla. To je právě ta informace, která mě zajímá. Určitě děkuji za tip ovesných vloček na slano s cibulkou.

Rv - děkuji za připomenutí, nemám určitě žádný nárok, důchod mám slušný, odkládám na stavební spoření 1500 Kč /střecha a tak/. Kdybych bydlela v paneláku, tak musím zase zaplatit fond oprav.

-------------------------------------------------------------

Proto mě velice zarazila jedovatá představa ,,kavarnika,, že každý důchodce je trošku na hlavu a musí všechno mít. Příště opravdu važte slova, jste zcela mimo mísu. Kromě toho jste zaspal dobu, převáděcí akce byly záležitost tak před 10-20 lety. Éra těchto akcí je snad již za námi a v době kdy i důchodci umí alespoň uživatelsky na internetu, tak si hodně článků o podvodech najdou a též o nákupu spotřebních věcí v dobrém poměru cena-kvalita-výkon na Heuréce.

doplněno 10.12.18 17:25:

Ivzez - děkuji, to je právě, že člověk dříve doma tolik nevařil a najedl se v práci, dnes si mohu uvařit každý den čerstvý oběd a na brambory, rýži, brkaši dát kousek másla, i ráno do té ovesné kaše se může dát též kousek.

To vypadá na zlatý střed - 2? másla za měsíc.

cizrna - V Praze jsem si začala kupovat Humus, dražší to záležitost, a doma si ho mohu uvařit levněji, nebo celou cizrnu se zeleninovým salátem.

iz*

Já mám kostku (250 g) másla na týden až týden a půl. Podle mne záleží na tom, jestli někdo máslo používá jenom na namazání chleba či pečiva, nebo jestli je používá i na vaření.

pb®

S cibulkou byla cizrna - luštěnina. Málo známá leč chutná a výživná. Ovesnou kaši vařím jen vločky ve vodě a zásadně na sladko. Třeba s kouskem hořké čokolády a banánem, to je taková dobrota, že se na ní těším už večer před spaním. Variant je mnoho. S lesními plody, medem a skořicí.

amfr

S tím máslem - jak nestrádám: V jednom obchodě tady je občas o 20 Kč levnější než jinde a víc chutnějších značek (tahák), tak vezmu hned dvě. Ale jedno je určitě na více než týden. Takže ano, 2 másla za měsíc. Báječný je špenát s něčím, bez masa. (Cizrna se vaří 3 hodiny...to jen na okraj.) Rozpočítávání je nutné, předpokládám že to byl průměr. Vaření doma hodně ušetří, navaří se víc porcí a pak přijde den baštění z lednice "skorozadara". Z uzenin jenom šunkové koleno, je méně slané, ale občas i k snídani, ta se nemá šidit.

dlouhaparcela
hodnocení

Amfr: pokud použijete tlakový hrnec, tak není nutno vařit 3 hodiny. Ještě se zeptám, cizrna je luštěnina, tedy doufám, že přes noc namáčíte? Potom v tlakovém hrnci stačí odhadem půl hodiny. A nesolit, jakmile osolíte dopředu, před vařením, tak cizrna tolika nezměkne.

--------------------------------------

Jinak oprava, ten počet másel na měsíc měl být 2½ a ne 2?.

pb®

Tak kupuju asi divnou cizrnu, ale nikdy jsem jí nevařila 3 hodiny a jen poprvé namáčela přes noc. Stačí namočit do teplé vody na pár hodin (od rána do oběda) a vařit půl hodiny. Ani čočku nenamáčím přes noc.

hodnocení

0x

Jsem důchodce, žena. Sama. Je teda fakt, že jsem nikdy takto jídlo na den nepřepočítávala. Ale snídani za 30 korun nemám, protože dva krajíce domácího chleba s máslem a domácí marmeládou, nedokáži přepočítat na koruny. Asi by to bylo tak 5 korun, ani možná ne. Svačiny nejím, protože nemám hlad. Oběd. Tak třeba čína, kterou si uvařím v poledne a zbyde mi na večeři, tak jedno kuřecí prso, nevím na kolik vyjde, protože kupuji najednou 2 kila, trochu rýže a zeleniny a tak do pěti korun. Takže asi mne ten oběd vyjde na 15 korun. Fakt to nevím. Myslím si, že to berete ze špatného konce. Prostě máte měsíční příjem a tím se řiďte. Když s tím vystačíte, tak je to v pořádku, když ne, tak někde uberte. Myslím si ale, že 100 korun denně neprojím. A to si nijak neutrhuji a peníze počítat nemusím. Ale já jím 3x za den. ;) Ty svačiny prostě nejím, protože je moje tělo nevyžaduje. Ale zato si peldám domácí čokoládové pralinky a jiné "melšpajzy". Jenomže zase nesním celou dávku najednou, takže 2-3 pralinky za den, je zase nespočítatelné. Možná 5 korun? *co* Ale díky Vám jsem si uvědomila, jak málo mi k životu stačí.

dlouhaparcela
hodnocení

Hm, hm, každý jsme jiný,+-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

iz*

@Suzymon,

jak děláte domácí čokoládové pralinky? Mohla byste prosím napsat recept?

dlouhaparcela
hodnocení

Omlouvám se, problém s klávesnicí, ve 20.09 se zasekly nějak klávesy, příspěvek nebyl dopsán..

Ivzes, myslím na Vás ;) hodně, protože si pamatuji, že jste se mne na to už jednou ptala. Strašně ráda bych třeba založila vzkaz s postupem a fotkami, ale mám takový pocit, aby si někdo nemyslel, že se chci vytahovat, kdybych z ničeho nic založilo vlákno bez toho, aniž by se mne na něco někdo ptal. :-D Tak já to promyslím a napíši to třeba do vzkazů. Teď zrovna ani nemohu fotit, protože ty co jsem vyrobila, syn už spořádal. Ale budu dělat nové, jen co dokončím pečení slaného pečiva, tak pokračuji s pralinkami. Nebudu to přidávat do cizího vlákna, to se nehodí.

dlouhaparcela
hodnocení

Suzymon : recept můžete vložit přímo do rubriky RECEPTY.Najdete v záhlaví na - ,,výběr poradny,, až na posledním místě.

Aha, tak se na to kouknu. A děkuji. :)

Tak jsem se teď podívala a první co na mne vyskočilo byl recept, jak vyrobit kakaové máslo. A ten návod je strašná hloupost. Já právě kakaové máslo k výrobě pralinek používám a kupuji. Ano je drahé, ale to co tam ten člověk píše, je naprostá konina. Tak tam já svůj postup k výrobě pralinek nenapíši. To ho raději pošlu Ivzes vnitřní poštou. Ale děkuji za návrh. Ani jsem nevěděla, že to zde existuje. Nějak jsem to přehlédla, nikdy mne nenapadlo se tam dívat. Zajímalo by mne, kdo tam ty návody vkládá. Vždyť to jsou úplné hlouposti.

dlouhaparcela
hodnocení

To je spíš takový krém - cukr, máslo, kakao. Dělám si to v hrnečku, když mám chuť na něco sladkého. A člověk si tam může dát všeho podle chuti. Ale mazat na pečivo by mě nenapadlo.

nikdo: no ten chleba asi znovu zkusím, jednou jsem ho dělala a netočily se mi ty háky. Tak jsem jsem dala pec na půdu.

nikdo*

Pokud uděláte ručně těsto, což taky jde, tak už není rozdíl mezi pečením v pekárně, nebo ve formě. Těsto natlačíte do formy na tousťák, necháte ho hodinu při cca 30°C vykynout a upečete v normální troubě.

nikdo*
hodnocení

0x

Něco málo poznatků. Žitná mouka se dá koupit kromě obchodů taky ve mlýnech. Nevím jak kde, nevím odkud jste, my nakupujem ve mlýně Perner za 10kč/kg. Perner třeba prodává v malém, i na Farmářských trzích v Turnově. Porozhlídněte se v okolí. Tolik k ceně. Kvásek se opravdu dá jednoduše napěstovat doma. Návodů je spousta. Kromě kysela se z něj dá péct i chleba. A když si vezmete, že na kilový chleba spotřebujete cca 1/2kg mouky, trochu vody, kmínu a soli, tak vás takový chleba vyjde asi na 6kč. Což je dost výrazný rozdíl, oproti 30kč v obchodě. A pokud se naučíte péct kváskový chléb, nevyhodíte ani drobeček. Když se naučíte péct vlastní pečivo, budete jednak mít vlastní, čerstvé, kdy si vzpomenete, a hlavně za těch 0,90-1kč/1ks, to určitě stojí. Za stejný peníz si pochutnáte, a zase, nevyhodíte ani drobeček. A to mluvím o těm nejlevnějším pečivu, jaké se dá sehnat. Většinou bude spíš kolem 2-4kč/ks. Možná se to zdá málá úspora. Ale vynásobte si počet snědených kusů měsíčně úsporou a zbyde vám určitě na něco dobrého, nebo zdravého.

Nevím ale, jestli počítáte spotřebu energií. Měla byste počítat i spotřebu vody na umytí válu atd. Chleba občas peču, ale kvůli tomu, že mám ráda zrníčkový, jinak kupuji, rozdělím do mrazáku a můžu říct, že nevyhodím ani kousek. Jím 3x denně, vařím si, mám svoje brambory a zeleninu,koupím občas brokolici, mandarinku, banán apod, co nepěstuji. Zavářím, pořád mám co jíst. Jedině když mám mít vnoučata, kupuji víc, jinak nákup dělám většinou jednou týdně. Kupuji taky ve slevách,nedá se nic dělat. Mám pořád co dělat, celý život jsem dělala mezi lidmi,teď žiju novou etapu, tak jsem se přizpůsobila. Vždycky jsme jedli poměrně skromně, chutná mi téměř všechno, s jídlem nemám problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]