Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neobvyklé recepty

Od: kytka* odpovědí: 37 změna:

Máte netradiční recept, kretý by zajímal i nás ostatní co rádi vaříme?

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stafan*
hodnocení

0x

Nějak se nikomu nechce, tak já to zkusím. Kdysi (u nás kejsi) matka a babka dělaly placky, kterým se říkalo - polizniky. Recept jsem vytahl z matčiných poznámek a já jsem jej ještě osobně nedělál. Kdysi ale fungoval. 1/2 l podmáslí, 2 lžíce cukru, 350 g dětské krupičky, vejce, sůl, čerstvé zelné listy, máslo, sládká smetana, vanilkový cukr. Z krupičky, cukru , vejce, solí a podmáslí umícháme řidší těsto. Zelné listy omyjeme a osušíme na kámnech (klasické kachlové kámna s litinovými plotnami) až zavádnou. List položíme na plotnu, nelejeme na něj příměřené množství těsta, rozmažeme po celém listu a smažíme dorůžova. Pak přikryjeme druhym listem, otočíme a dosmažíme. Obereme listy a placku na talíří pokapeme rozpuštěným máslem a polejeme smetanou s vanílkovým cukrem. A bylo to. Dnes je problém - nejsou kachlová kamna a zelí než doroste sežere slímak.

kytka*
hodnocení

Fakt jsem se zasmála dovětku. Ale mohlo by to být dobré. To mi připomíná , když se smažily květy bezu v těstíčku/ kosmatice/,to byl s odpuštěních puch. Ale pak se to dalo jíst. Jedli jste to někdy?

dracek*

tento recept znám a občas ho dělám ,není nad to vzpomenout si na mládí :)

lidka*

Tak to je opravdu neobvyklý recept. A co dělalo s těmi zelnými listy? To byly vlastně jakoby palačinky nebo lívance na zelí místo na pánvičce, že? :)

doplněno 07.03.10 11:39:

O kosmatici jsem často četla, ale stejně si raději obalím obvyklou krkovičku nebo přinejhorším kuřecí stehno. :D

doplněno 07.03.10 11:49:

Kytičko, snažím se lovit, ale napadají mě samé banality, jako vepřo-knedlo-zélo, nebo svíčková, plněné bramborové knedlíky atd. Ale pro sebe jsem schopna v rámci zdravé výživy si dát upéct bůček a přidat tam špalíčky řapíkatého celeru. Nebo tuhle jsem v mrazáku objevila krůtá játra, hodila je na cibulku. V lednici jsem měla kousek syrového hlávkového zelí (nechávám ty šťavnaté prostředky vnoučatům na chroupání, když vařím zelí). Já to pokrájené zelí přidala k játrům a ono to vůbec nebylo špatné, naopak to ty sušší játra pěkně vylepšilo. Takže můj závěr zní - nebát se kombinovat a experimentovat. A to právě umí pánové, my spíš zůstáváme u klasiky. *palec*

doplněno 07.03.10 11:51:

Ta sušší játra - pardon! *hi*

kytka*
hodnocení

A co vy Lidko-zalovte v paměti*smich*.

stafan*

Zelné listy se vyhodily, některé byly i spálené. Ano, lívance na zelném listu, tak by se dalo i nazvat.

hodnocení

0x

*hi*Tchýně dělala: plackové těsto (bramboráky-nastrouhané brambory, vejce, česnek, trocha mouky, sůl, pepř, kapka mlíka) na plech olej, rozehřát, těsto nalít a do trouby. Pak obracečkou rozřízla a obrátila. Na to už obrácené dala rozpůlené švestky a šoupla to znovu do trouby. :D Nebe v hubě!

doplněno 07.03.10 11:46:

index.htm

kytka*
hodnocení

To znám to je moc dobré. :-P

karina*

Kytko, jéé a vy taky! Tak to je nás přeci víc*ua*K.

karina*

babkazov, to jsem ráda, že to znáte *palec*. Když jsem byla dítě, pekli jsme to doma.Je to podkrkonošský recept na bramborák, tam se pekl ve vymazaném a strouhánkou vysypaném pekáči jako buchta a přidávaly se do něj sušené švestky.Jen si nevybavuji co bylo s těma peckama, asi se švestky namočily a vypeckovaly. Nikdy jsem nepotkala nikoho kdo by to znal a všichni na mě zírali, co to plácám...*smich*A když vystydne a nakrájí se na plátky a ty se opečou na pánvičce ... no, bašta. Hezký den , karina

mil®

Tchýně to takhle na sldko taky dělávala, ale já má rači bramboráky na slano.

pavka76*

Švestky jsou dobry i na uzenym ,s povidlovou omáčkou (dává se do ní panáček slivovičky). Vynikající *palec* Na fotce je moje vlastní dílo,musím se pochválit *smich*

Neobvyklé recepty
karina*

pavko, to jste stihl dneska? Tak to jste pašák. Jen tu slivku nemusím *pivo*

stafan*

Výpada to jedle. A ten panáček slivovice (no řekl bych i dva, tři...) by byl vhodný i po jídle.

binka*

Teda Pavko, přestože jsem po obědě, hned bych ochutnala,vypadá to móóc pěkně. Jen té kaše je tam zbytečně moc ..*smich*

lidka*

Tak tak karino, je to krajové jídlo. Já jsem z Kolína a tam se bramborák nasladko nepekl. To jsem poznala až tady v horách. Stejně tak hubník nasladko. Ale to mne nic neříká ani jedno. Ale takový hubníček pěkně okořeněný s uzeným bůčkem - to je jiná. To jsem se naučila hnedka. Ovšem hlavně jsem masová a tak jsem snad vyzkoušela skoro všechno - takové vepřové slezinky na špeku a cibulce - to nemá chybu. Slabší povahy kdyby je viděly syrové, tak by se jim to asi nelíbilo. I knedlíčky do polévky z nich byly dobré. :-P Obojí mi chutnalo víc než z vepřových jater. Dneska je dělám z kuřecích. Dřív se mnohem víc vařilo z drobů. Někdy jsem si koupila i vemínko, obalila, usmažila a měla jsem to místo zákusků. Na co mne ovšem řezník nikdy nenalákal, ač se snažil - jak říkal - na dívčí sen. No co to bylo? Býčí koule. Tak to jsem snad jediné neochutnala. A neláká mne ochutnat suši, šneky, žabí stehýnka, ústřice a podobné laskominy. *stop*

doplněno 07.03.10 13:45:

Pavko, v této kombinaci bych možná i ty švestky tolerovala. *palec* A kdyby mi to náhodou neudělalo dobře, dala bych jednu slivovičku navrch. :D

stafan*

To zas já jo. Klidně bych si dal šneky, stehýnka, různé mořské potvory jen to musí někdo umět připrávit. Něco už jsem zkusil a buď chutnalo nebo ne (častějí). My nejsme stavění na pro nás exotická jídla, v genech máme zafixovaného pašíka a proto nejlepší dietní jídlo pro nás je pečený bůček, uzená krkovice, jitrnice atd.A když se k tomu přimícha zelí a brambor... Zapije se to vitaminem B (pivínko), zdravá výživa je tu.

dracek*

Lidko ,a přitom býčí koule se dají smažit jako řízek nebo z nich udělat guláš ,obojí je dobré ,jediné co se musí udělat namočit po nakrájení do mléka ,nejlépe na 24 hodin ,obalovat lze v trojobalu ,i do těstíčka :) dráček

Lidko, z býčích žláz jsem jednou doma dělala "ledvinky", protože běžné ledvinky se mi ani po několikerém vyprání a odmočení v mléce nepodařilo zcela zbavit zápachu. Byly dobré, chlapi to zblajzli a olizovali se, ale přiznám se, že jsem dala velký pozor, aby mě při přípravě neviděli a neprozradila jsem, co to vlastně jedli.

Odstranila jsem takovou tuhou blánu okolo žlázy a nakrájela na špalíčky. Trochu mi vadilo, že jsem se do tkáně tak jakoby bořila - víc než třeba do jater. Pak jsem uvařila klasicky jako ledvinky. Ale víckrát jsem se s tím nezlobila - konspirace byla příliš složitá.

lidka*

Ale jasně, však mi to řezník nabízel jako podpultovku. Vždyť jsem byla jeho velice dobrý zákazník. *tuc* Určitě ledvinky, nebo vemeno a i třeba ty slezinky jsou vzhledově a pocitově asi horší. :D Ale u těch koulí jsem se tak nějak zasekla - možná, že jsem měla v duchu strach, aby mi nazačaly růst vousy či co? *ee* No a ty ledvinky - i když se perfektně vyřežou, namočí, tak na začátku dušení jsou stejně trochu cítit. Potom už je to v pohodě. Jo a dráčku - řezník mi doporučoval úpravu jako řízek. Neukecal mne. *haha* Takže nevím, o co jsem vlastně přišla.

karina*

lidko, já mám předky z Podkrkonoší i od Kolína. Takže to mám napůl *smich*. Kuřecí játra taky vpašuji kam se dá, i když někdo tvrdí, že nejsou zdravá. Nevím. Zato věřím tomu, že vy - na rozdíl ode mne- umíte udělat pochutinky ze všeho :-P.Býčí koule jsem jednou ochutnala soustíčkem, nic mě to neříkalo, takže na to nemám názor, ale vzásadě mě asi nevadí. A přitom jsou považovány za delikatesu.Jeden můj známý, takový renesanční a vzácně skvělý člověk se ponich mohl utlouct. Vidíte chutě jsou různé. Prostě šnicl je šnicl *smich*.Suši mě vysloveně nechutná, i když ryby jako takové miluji. Šneka bych se nedotkla, protože ho mám za roztomilé zviřátko *smich*. Teď jsem dostala na něco chuť, takže to radši tady zaklapnu a jdu spát.Zítra se kouknu co pro nás sepsala dejavu a jaký chleba jste upekli *cteni*.Dobrou noc, karina

karina*

lidko, tak jsem vám odpověděla, omylem ale trochu níž . Asi hlady šilhám *smich*.Taky nechápu, jak všichni můžete vkládat doplňky , ale asi to můžou dělat jen registrovaní , ale to už není o jídle *ee*. karina

dracek*

Karino ,přiznám se že ho znám od své bejvalky ,akorád používala zavařované švestky :) jednou za čas a když se to osolilo jsem to snědl

dejavu*
hodnocení

0x

No, já jsem jich pár sepsala na svých stránkách, doporučuji mrkvové topinky, syrníky, brownies s tvarohovou polevou a malinami a moje láska jsou lasagne dejavu-clanky.estranky.cz/...

pu®

Jo, já tam koukala před nedávnem a na tyVaše mrkvové topinky už se hrozně chystám a těším - mrkev miluju! :-P Jinak do diskuze na zajímavé téma nepřispěji, leda by někoho zajímalo vaření chleba na tisíc způsobů *hi**smich*

papene*

;)pu to není špatný nápad!Sem s chlebem?:D

kytka*

založte otázku chleba na 100způsobů

kytka*

dejavu krásně jsem si početla, díky a nejen recepty.*cteni**palec*

kt8d5*
hodnocení

0x

Milá kytičko, smažené květy bezu černého se jmenují kosmatice. Někdo si to připravuje ale dělá blbost, protože stopky těchto květů obsahují látky, které dráždí ledviny. Já to zkoušel a chutnalo mi to jako smažená volejbalová síť *blee*.

kytka*

Já to tam píši,že jsou to kosmatice, ty stopky se samozřejmě nejedi ,jen to smažené okvětí,když se to usmaží ty stopky se odkrojí, to jsem tam nenapsala.Já bych se po tom také neutloukla.*ee*

kytka*

Jako děti jsme se vždy těšili na šišky utopené v horkém mléce.

Udělají se škubánky, z nich se udělají šišky , vloží do hlubokého talíře , zasypou pěkně mletým mákem smíchaným s mouč. cukrem a zalijí se vařícím mlékem . Dobrota.

Přispěju receptem, třeba ho někdo zná.,,, Když je na jaře hodně pažitky, opravdu hodně, tak ji ořežu, nakrájím a orestnu na kousku sádla a jedné cibulce, přidám lehce strouhanky a sůl, a plním s tím klasické bramborové knedlíky, uvařím ve vodě a navrch se dá také ta orestnutá míchanice z pažitky, nebo se může přidat kousek anglické na kostičky, nebo uzeného... Mám tento recept od manželovi maminky, měl je jako dítě moc rád...teď má raději knedlík s uzeným, ale jednou za rok to také sní...

Pak ještě jeden - orestujete na sádle hlávkové zelí na nudličky, rychle a na prudkém ohni do lehkého zhnědnutí...pak se přidá sůl, mletý pepř a drcený kmín. Smíchá se to s uvařenýma těstovinama, třeba když zbydou od oběda. Je to rychlé a moc dobré, kdo musí mít ve všem maso, může přidat kousek anglické, či uzeného...může se i posypat strouhaným sýrem, to dělá můj syn, ten sýr sype na hodně jídel...tak zkuste dobrou chuť!*placni*

malvinka*

Atramko ten recept se zelím také dělám jako podkla dávám cibuli erestovanou,použijí i třeba čínské zelí, a přihazuji kostku bujonu a nechám vydusit vodu stěstovinami bomba.

Tohle je jednoduché a moc fajnové

6 ks středně velkých brambor nastrouhat osolit smíchat s 500g mouky a vhazovat po kouscích do vroucí osolené vody. Necháme projít varem a zcezené dáváme na talíře.

Osmažíme si na sádle se škvarkami cibulku a na talíři posypeme tímto. Dá se baštit takto, je to dost vydatné, kdo chce může přidat zelí.

doplněno 07.03.10 19:11:

Jo a rychlé, nádobí málo *palec*.

kytka*

Malvinko to děláte halušky se zelím, ty se dají taky dělat s hodně příchutěmi, zrovna jsem je dělala se slaninou a brynzou:-P

malvinka*

Paráda kytko, já taky*haha*. Jenže do těch klasických patří uzenina.

kytka*

Ale nemusí být,

malvinka*

Svatá pravda hlad je nejlepší kuchař.*andel*:D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]