Nejste přihlášen/a.
Docela by mě zajímalo,jak poznám , co je pravda a co lež. pročítám na internetu různé stránky / např Středoevropan, Manipulátoři atd /. všude to vypadá, že pravdu mají jen oni, druhý lže. Jedná se mi hlavně o politiku a dění ve světě, nerozumím tomu, nevím, čemu mám věřit a čemu ne. Myslím, že nejsem sama, nemám,s kým to probrat, nechci se zbytečně nervovat, máme se normálně, ale přece jen někde v koutku mám obavu . Jak to vidíte? Dík
Učit se, učit se, učit se. Musíte přečíst hodně teorie, historie, aby jste si dokázal urovnat v hlavě to, co se děje. Spousta dnešních dějů, začala už hluboko v minulosti, a jejich znalost vám pomůže se v nich vyznat. Nevěřit závěrům cizích lidí. Závěry si musíte udělat sám. Ale k tomu, aby jste si mohl udělat vlastní správný názor, musíte mít teoretické základy. Dále logické, analytické uvažování. A dostatek informací. Když říkám informací, tak ne takových těch "předžvýkaných" od novinářů. Ale přímo od zdroje. Hledejte takové zdroje informací, které nabízí opravdové zpravodajství a nikoliv komentáře. Tedy co se doopravdy stalo, co opravdu ten a ten člověk řekl atd. Každý komentář bude téměř vždy zkreslený osobním pohledem komentujícího. (viz výše ben, že?) Časem se začnete orientovat ve vyjádřeních i politiků, politologů a různých pseudoznalců i opravdových znalců, a rozeznáte pózu od pravdy. S dostatkem informací souvisí potřeba jazyků. Angličtina, němčina(ta mi citelně chybí), ruština, atd. Čím víc jazyků znáte, tím víc informací dokážete posbírat.
@rv 30.10.18 - 03:02: A protože politici dělají to, co dělají, ostatně dobře popsáno, tak je třeba hledat tu pravdu. Hledáme-li pravdu, žijeme. Nehledáme-li ji, přežíváme jako zvířátko. Jako hlupáček, se kterým si každý může dělat co je libo. Co tím chci říci? Jen znalost, jak se věci dějí, nám dají vlastní, uvědomělé ukotvení ve společnosti.
Inteligentní lidé vědí, že lze věřit jen polovině toho, co slyší.
Velmi inteligentní lidé vědí, které polovině.
G.B.Shaw.
Ptáte se na politiku. Lépe se budete orientovat, když si u různých událostí nejprve položíte otázku "Komu je to ku prospěchu?" Jakmile si uvědomíte, že na skoro každý čin a událost je možné se dívat z různých stran, pochopíte, že absolutní pravdu není možné najít. Vždy bude někdo a něco, kdo událost přivítá, a zároveň někdo a něco, komu to ublíží. Třeba na transplantaci orgánů někdo čeká jako na smilování. Dočká se ve chvíli, kdy jiný zemře. Radost a bolest v jeden okamžik.
U politiky je vhodné mít nadhled a hodně informací. Nejen informací aktuálních, ale je vhodné seznámit se i s vývojem v minulosti.
ra252 - tak silné tvrzení může napsat jen věrný divák ČT, který má o vysílání přehled a velký zájem. Já bych lživou TV stanici ani nesledoval.
Nedávno jsem dostal mailem video, úryvek z nějakého italského diskuzního TV pořadu. Tamější oponentka dostala 1:45 času na vyjádření, aniž by byla jednou jedinkrát, ani jedním slovem, přerušena moderátorem pořadu. To by se např. u Moravce nebo Vitovské na ČT nemohlo stát. No, pokochejte se ostatně sami, jak je možné vést TV debatu.
Dobrý den, pokud jde o základní orientaci a posouzení správného a špatného, tak si stačí pohlídat názor a postoj KSČM - když je spokojená, souhlasí či chválí, tak jde o nějaké "šmejdstvo" a když je podrážděná, nesouhlasí či se rozčiluje, tak půjde o správnou věc.Takže, sledovat komunisty a jejich chválu nebo kritiku. Zdravím!
lenulakr - vidíte, že to funguje i zde. Už je tady první kritika (tak jsem to napsal dobře) .
@lenulakr: Nevěřte nikdy závěrům cizích lidí. Ani mně, ani Benovi, ani nikomu jinému. Jen sám vlastní úvahou, dojdete k závěru, který vás uspokojí. Dobrou noc.
@ben
- a to já zase se stejným záměrem sleduju strany tzv. opoziční, protože jakmile oni "ječí" - znamená to, že se děje něco rozumného ... - patrně ovšem nikoli v jejich prospěch .
@ben
- no, tak jsme zase na "začátku" - komu věřit? ... musíme holt počkat, jak to dopadne !
V internetových denících či magazínech ji těžko najdeš, protože články se píšou na obejednávku. Jako všude jinde platí obchodní zvyklosti něco za něco... Prostě i novinové články jsou jen byznys a politika je taky byznys. Tak se na to dívej. Každý napíše to co potřebuje aby vydělal co nejvíc. Tedy ne úplně každý, ale tak min. 95% vydavatelů. Když tedy dotyčný bude mít zisk z toho že bude podporovat jednu stranu, bude psát v jejich prospěch. Odhaduji že 90% informací co čteme z médií je zmanipulovaná, vylhaná, psaná na objednávku a zformovaná tak, aby čtenář uvěřil tak jak zákazník potřebuje. A kdo je zákazník? Zákazníky jsou politické strany, politici a vlivné osobnosti. Proslovy před médii jsou jen divadlo, každý politik na vyšší úrovni má svého poradce co má říkat před veřejností a dalšího poradce, na vymyšlení chytlavého projevu, aby mu lidi ty jeho reči baštili.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.