Mně bylo v noci špatně a zůstala jsem dneska doma. Pár dní jsem byla nastydlá a úplněk mě "dodělal". Už včera jsem si říkala, že bude ten úplněk, tak jsem zvědavá, jak mi bude.
...A není to spíš podzimem, počasím? Mně se nesmírně líbí krajina s lesy v úplňku, dá se bloumat po cestě, ale jinak zdraví - normoš. Spíš pociťuji střídání tlaků, když je to nakvap. Teplota spadla a otočil se vítr.
doplněno 29.10.18 10:20:
Dnes má teplota vyletět na 20*C. Asi to bude pravda, ráno bylo probuzení s mizernou náladou. Výkyv je obrovský, a pamatujete někdo takové tropy v listopadu (skoro)?
U nás je zima hrozná, že nemůžu uvěřit tomu, že má jít teplota tak vysoko.
72mona3*
Asi jak kde. Včera u nás hlásili 10°C, bylo tak 7°C, ovšem pocitových tak 4°C a celý den propršelo. Dneska to vypadá úplně stejně, jen je tu o 2°C víc. Na "tropy" to nevidím M.
Když dokáže úplněk zvednout o metr hladinu oceánů, tak na nás taky nějak působí. Dnes např. dostal můj kolega epileptický záchvat. Tam je sice souhra více příčin, ale ten úplněk do toho taky počítám.
Jak tušíte? To snad víte ze školy. Příliv a odliv, né? Příčinou je gravitační síla těles, jako Měsíc a Slunce. A tím, že se naše Země otáčí, tak ona síla působí pravidelných intervalech. A nejvíc tam, kde jsou si tělesa nejblíž.
vilik*
No, on ten příliv ale nezpůsobuje úplněk, ale slapové jevy vzniklé pohybem Měsíce okolo Země a vzájemnou polohou obou těles vůči Slunci. A za úplňku není nejvyšší. To asi chce pan ra252 říct.
Domíváte se, že tak nepatrná změna gravitačního zrychlení může mít nějaký vliv na člověka?
vilik*
Jistě, vezmeme li v úvahu, že tělo tvoří převážně voda, tak při zvýšeném gravitačním působení při správném postavení Slunce a Měsíce lidem bobtná hlava.
Gravitace nejsilněji působí na nejbližší předměty. Proto Měsíc nejvíc přitahuje právě vodu v hlavě. Je možné, že někteří jedinci v ní mají vlivem odstředivé síly trvalý vír. O nich pak můžeme prohlásit, že už mají vymleto. Ti, nebo ti v předchozím stádiu tohoto fenoménu, pak při úplňku mohou pociťovat v hlavové části jistý diskomfort a proto se názory na vliv úplňku a pohybu Měsíce všeobecně v populaci tolik různí. V souvislosti s předpokládaným dějem, popsaných v předchozím odstavci, se vrátím k vašemu komentáři. Vaše domněnka je zřejmě nejpravděpodobněji možná v případě, že při tom muž leží na zádech. Pokud tedy není extrémně obézní nebo nemá nohy a ruce nahoře. Myslím, že by si tento jev zasluhoval výzkum.
Při úplnku je vždy manžel protivný. Věřím, že působí, nekdo to nepozoruje, na nekoho působí hodně. Ze známých, kdo se nechal operovat při úplnku, vždycky byly nejaké komplikace, ani zub bych si o úplnku nenechala trhat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.