Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jste rádi a šťastní v důchodu?

Od: dotaz* odpovědí: 27 změna:

Uvítali jste radostně odchod do důchodu a máte pohodový život bez nutnosti chodit do práce, nebo se vám stýská po zodpovednosti a pravidelném režimu až stereotypu pracovniho návyku? Já už se nemohla dočkat a teď se cítím opravdu blaze, volnost je báječná a nemohu se nabažit osvobozujícího pocitu, ale jak dlouho to asi vydrží? Jste šťastni v duchodu a už byste neměnili?*ee*

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jsem v důchodu štastná, konečně se naplno mohu věnovat svým koníčkům z mládí. Myslím si, že tento stav může vydržet hodně dlouho. Věřím, že i s příchodem případných onemocnění se vždy najde způsob, jak žít spokojeně, zvláště když rodina drží pospolu a můžeme se navzájem na sebe spolehnout.

Prozatím mi to vydrželo deset roků.*tanec*

lidus*
hodnocení

3x

Jsem v ID už dlouho a v pohodě, manžel si 2 roky libuje s výsluhou, že jeho sen byl vždycky stát se rentiérem, na dohodu dělá jen když se mu chce, chalupa, koníčky a dvě vnučky nás docela zaměstnají.

hodnocení

3x

Důchod je skvělá věc, jen se v něm musí umět žít. Když si nastavíte cca podobný režim jako byl v zaměstnání, ale podstatně pomalejší, volnější, vychutnáte si možnost spát kdykoliv, dělat, co vás baví a podobně. I ta zodpovědnost a urřitá kostra, podle které se jede... ta je taky důležitá, ale znovu říkám, je to skvělé.Jsem v předčasném důchodu a denně si gratuluju, že jsem toho využila.Jen žít je třeba skromněji, ale když to děláte celý život, ani vám to nepřijde.

liska5
hodnocení

2x

Jsem sice přes deset let v důchodu, ale prvních pět let to byla péče o maminku. A když maminka nebyla, tak jsem to dlouho nevydržela a vzala práci, která před tím byla mým koníčkem. Tam jsem potkala nové fajn lidi. Uvědomila jsem si, že musím někam patřit. Splním si, kdy chci, a to je podstatné. Vnoučata mám porůznu po republice a ve světě. Za nimi občas vyrazím. Ale nejlepší jsou výpravy s byvalými spolužačkami z druhého konce republiky. Navrhnu, ony schválí, zajistím a sejdeme se třeba v Praze na hlavním nebo v Olomouci a vyrazíme na pár dní společně do míst, která jsme nestihly dosud navštívit. Určitě první rok v důchodu jsem vstávala dřív a v hlavě takovou tu tenzi, co musím...Teď jen, ať zdraví vydrží. Ráda bych toho stihla víc a nějak to nejde.

hodnocení

2x

Plně souhlasím s Maky, jsem již v důchodu 14 let, z toho 6 let vdova, z manželovy smrti už jsem se vzpamatovala a anšla sjem i výhody, konečně mám čas na vše, co mě baví, jdu si kam chci, dělám si co chci, koupím si na co mám, ráoda se občas hezky obléknu, jezdím po Česku i k moři a společnost mi dělá pejsek, vyjma toho moře. Ještě to zdraví kdyby bylo lepší. A když jsem viděla své o generaci mladší spolupracovnice, které přestěhovaly do těch věžáků, kde nejdou otevírat okna , je tam klimatizace a sedí v těch obrovských kancelářích, tak jsem ještě radši.

Pro nespokojené důchodce - nepřipouštět si stáří, radovat se z každého dne, který nám byl dopřán, nezávidět jiným vyšší důchod, nerezignovat na život jako některé důchodyně u nás v domě, které se spokojí s celodenním sezením u tv.

culdabulda1*

- no a co když jim to sezení u TV naplňuje smysl života? - jakákoliv, třeba "hovadina" je dobrá, pokud člověka baví ! - hlavně, dokud existuje vůbec něco, co dokáže dát životu smysl. Jinak je to děs - a jak vidíme i z některých dotazů zde na Poradně - nepostihuje to jen staré lidi ...

Culdo, jestli to spíš než zájem není závislost na televizi.;) A kvůli vyplnění volného času se kouká.
Ti mladší do toho místo TV zas buší v posteli.:) I teď. V jakoukoli dobu, pode mnou.
culdabulda1*

@nick

- už jsem zde někde psala - každou zdravou závislost vítám, neboť mi - zvláště ve stáří, kdy už nemám žádné povinnosti - zpříjemňuje a vyplňuje život. Pokud tím ovšem neubližuju a neobtěžuju někoho jiného.

Takže - proč bych nemohla být závislá na TV, PC, nebo třeba fotografování, kaktusech atd. když mi to dělá radost - a místo toho se snažila žít "hodnotně a smysluplně" i kdyby mne to nebavilo, anebo dokonce s...štvalo? Prodlouží mi to život? - a k čemu vlastně?

culdabulda1*

pardon "nikc" - furt si to pletu .

Pro nespokojené důchodce - nepřipouštět si stáří, radovat se z každého dne, který nám byl dopřán, nezávidět jiným vyšší důchod, nerezignovat na život...Ajo - *palec**palec**palec*Sice mám ještě bez jednoho měsíce 8let do důchodu-ale pod toto se nejen pro důchodce podepíšu!

hodnocení

1x

Tak si to užívejte. Další generace už se mít tak dobře nebude.

hodnocení

0x

Rád asi ne, protože jsem byl z vysoké školy kde jsem strávil přes 40 let odejit nedobrovolně prý pro důchodový věk.

Ale na druhou stranu jsme s přítelkyní za poměrně malé peníze procestovali kus Evropy (navštívili jsme Německo, Polsko, Rakousko, Maďarsko, Rumunsko, Srbsko, Chorvatsko, Ukrajinu, Bělorusko, Egypt), skoro každý víkend a někdy i v týdnu jsme na výletě někde mimo Brno.

dotaz*
hodnocení

Prý se maďarsky důchodce řekne "uštvánléty" *smich* Je to pravda nebo fór?

Jasně že pravda - stejně jako ředitel je kuleváloš, sekretářka kafevároš, včela seremed a vosa neseremed *smich*

Jo a čmelák neseremed turbo.

elane

jedubabi: Taky jsem se snažila vzpomenout na další maďarská slova tohoto typu. No nevzpoměla. Pořád se mi do toho motaly "jména" účastníků mezinárodní konference vytvořená na stejném principu. To bylo také vtipné. Ale dost nemravné. *smich2* Dík, že jste tyhle madarská slova dohledala. Nebo si je dokonce pamatujete? Ať tak či tak, jste dobrá. *palec*

@elane - Pamatuju, protože je to zbytečnost *smich* Kdybych si tak pamatovala i jiné věci.

dotaz*
hodnocení

Ježišmarjá tak teď fakt nevím jestli to je pravda k neuveření *ua*

dotaz*
hodnocení

A to slovo "sere" a "sranda" pochází taky z maďarštiny, nebo je to jen česká vulgarita? Omlouvám se, ale je to zajímavé jako poznatek.

Ne - to je (v různých podobách) výraz všeslovanský - pravděpodobný základ "sor" = špína, hnůj; ale etymologicky ne úplně jasné.

Jo a taký "bazmek v kuchyňa-ako sa to volá, ahá -vodá može,halušky stop" to neznáte? Takto to prý sháněl jeden můj voják maďarské národnost ve směně v kuchyni - chtěl cedník!

hodnocení

0x

Pro jedubabičku - kdysi jsme se tím bavili jako vtipem, ale skutečný překlad těch 4 slov je následující

nyugdíjas
rendező
méh
darázs

@aja1946 - Jste dobrá - ještě jsem v cizině nezabloudila, ale maďarština a albánština pro mě jedno jest = shliuk nesmyslných hlásek *smich*

Kdysi jsem měl za úkol v Maďarsku nainstalovat nějaké programy na PC. To byste nevěřili, jak je těšké najít na jejich Windows třeba "Tento počítač":-D

Já kdysi na zatmění Slunce hledal přespání v kempu. S pomocí slovníku, rukama nohama, nebylo možný. Pak mi Maďar v klidu řekl : Pozhováratě sa po slovensky? A bylo vymalováno...

hodnocení

0x

V důchodu jsem čím dál raději. Hlavně s přibývajícím věkem, protože pozoruji, že už to není jako dříve. Takže já bych teda rozhodně neměnila. Leda, že bych z "ničehož" nic, zase omládla. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]