Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč jsou hroby tak nudné?

Od: jezevec* odpovědí: 25 změna:

Blíží se dušičky a mě napadá otázka - proč jsou všechny hroby a náhrobky tak strašlivě nudný? Představte si, že někdo byl celej život totálně, v dobrým slova smyslu, ujetej, veselá kopa, šprýmař. A šup. Šoupnou ho do nevzhlednýho černýho mdlýho hrobu. Uvítali byste možnost nechat si udělat náhrobek klidně v zářivých neonových barvách? Křiklavě červený? Žlutý? Mě fascinuje, že s takovým nápadem ještě nikdo nepřišel (pokud nepočítám decentně kolorovanou žulu). Co si o tom myslíte? Já osobně bych se do veselýho hrobu se žlutým náhrobkem zahrabat nechal...

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

6x

Kdyby jste trochu přemýšlel, tak by jste přišel na to, že je to pietní místo, kde v tichosti vzpomínáte, děkujete, prosíte o odpuštění... Takové místo si zaslouží, v našich končinách, důstojnou výzdobu, která nebude pohoršující na místě odpočinku svých a nejen svých nejblžších. U nás je to černá, šedá a bílá barva.

doplněno 16.10.18 18:08:

Ostatně květinová výzdoba bývá pestrá.

Přesně tak, hrob je pietní místo, ne výloha v hračkářství.

patronka*
hodnocení

5x

Nemusí být nudné, ale tomu, co tam leží, je to stejně už jedno ;)

Proč jsou hroby tak nudné?

Vypadá to jak postel, klidně bych si lehl, kdyby byl povrch měkký. Ještě polštář by to chtělo :-D Jinak pěkný, zvedám paleček *palec*

jezevec*
hodnocení

Konečně něco SUPER !

culdabulda1*

@jezevec

- myslíte, že se Vám bude lépe umírat? *smich*

Tohle může udělat jen "pošahanej" člověk. Hrob je pietní místo, ne cirkusová manéž.

hodnocení

4x

Tak si zkuste představit, že by to bylo tak, jak tady píšete. Teda náhrobní kameny v neonových barvách, nebo nějak pomalované a "veselé". Mně by to teda připadalo, jako kdybych zabloudila na nějakou pouť, kde jsou všechny stánky křiklavě barevné a pomalované, aby připoutaly pozornost návštěvníka. Na poutě tohle patří, ale ne na pietní místo, kde se pozůstalí schází, aby v klidu zavzpomínali. A kdybych věděla, že mne nakonec strčí někam do cirkusového prostředí, kde si vůbec "neodpočinu" a ještě tam budou třeba děti pískat i na ta papírová pískátka, tak budu trvat na tom, aby mne zakopali někam do lesa a ať se na mne raději úplně "vy..ou". *smich*

A třeba pro mne, hřbitovy vůbec nudné nejsou. A naopak hledám ty staré a zapomenuté hroby a čtu si co je napsáno na náhrobcích. A v tom klidu co je kolem, se mi vybaví život těch lidí i když jsem se s nimi nikdy nesetkala. Dá se to vyčíst z toho, co je na náhrobku napsáno a ve které době ti lidé žili. Ale tomu asi stejně neporozumíte.

A ještě jsem za celý svůj život nepotkala člověka, který by byl permanentně "ujetej", veselá kopa a šprýmař. A i kdyby ano, tak právě takový člověk by podle mne uvítal, aby mu lidi už konečně dali pokoj a on si konečně mohl od toho všeho "veselí" odpočinout navěky. Teda pokud nemluvíme o nějakém výstředním "magorovi".

culdabulda1*
hodnocení

2x

Počkejte si, až budete mrtvej, pak Vám to už bude jedno !

bomba*
hodnocení

2x

Protože smrt je temná. Smrt je s temnotou spojovaná a proto i smrt nese černou barvu. Ovšem vám svítá naděje o vůli posledního přání. Tak učiňte. Já myslím, že vyjímky se připouštějí.
Konec konců i na pouti, jak tu někdo zmiňoval je barevně veselo a přesto i tam je vyjímka strašidelného zámku :D

vilik*
Smrt je temná. A proto u nás ještě relativně nedávno, a dodnes na některých jiných místech světa, byla smuteční barvou bílá.

fram
hodnocení

2x

Pestrý náhrobek by byl emerický, pro mne je to synonymum nevkusu. Vadí mi i hafo červených svíček a lampiček, pracně sháním zelené (oblíbená barva pozůstalých). Střízlivě barevný není nudný, pozůstalý nemívá na barvy náladu. Raději zazeleněný poklid.

jank*
hodnocení

2x

Mně nepřipadají nudné, ale smutné i když je tam plno kytiček. Představte si, že v hrobě leží vám někdo hodně blízký a i když by tam byly veselé malůvky, veselejší u hrobu nebudete.

hodnocení

1x

Vy se naotravujete *smich*

cz.depositphotos.com/...

hodnocení

0x

Nejsou všechny nudné - hele :)

blesk.cz/...

action.nova.cz/...

jezevec*
hodnocení

No dobře, tak tam mají vopičáka s mercedesem. Ale zase furt dokola - černej kámen, šedej kámen, černej kámen, šedej kámen...
Mluvím o barvách... I když je fakt, že ten náhrobek coby logo Rolling Stones nevypadá vůbec zle...

72mona3*
hodnocení

0x
Ale klidně, jenže vím, že budu v hrobě rodinném. A to by se tam asi všichni obraceli :-D

hodnocení

0x

Viděla jsem v "Cestománii", že někde ve světě jsou hřitovy veselé, hroby i doplnky hýří barvami, scházejí se tam celé rodiny a společně se tam baví. U nás to není zvykem.

hodnocení

0x

Jaký by to mělo mít smysl? Čeho by si tím chtěl dosáhnout? Vždyď ten člověk je už mrtvý, tzn. bylo by to celé jen trapný divadlo. Nad jeho hrobem se už nikdo smát nebude, není k tomu důvod. A když už, tak by se neměl vůbec nechat pohřbívat (přinejmenším ne na hřbitově), když byl tak velký optimista.

A na závěr otázka: Proč se vlastně hřbitovu říká hřbitov, od čeho to je odvozené?

hodnocení

0x

@h4ever - Proč se vlastně hřbitovu říká hřbitov, od čeho to je odvozené?
Etymologický slovník: hřbitov, stč. původně břítov z německého fridhof

Zvláštní, člověk by řekl, že je to spíš od slova hřeb jako ve slově pohřeb. Třeba proto, že se do rakve vtloukaly hřeby...

Myslím, že klíč je ve slově "hrabat". Protože ti lidé jsou tam zahrabáni.

hodnocení

0x

Jak kde.

U nás je zvykem aby byly smutné a nudné.

V rumunské vesnici Săpânţa jsou hroby veselé a krásně malované.

Dávám odkaz, protože momentálně nemám k dispozici své fotografie.

zpravy.aktualne.cz/...

hodnocení

0x

I u nás jsou malované hřbitovy - viz Albrechtice

Proč jsou hroby tak nudné? #2

Nojo, ale tam je to VESELE malované a to je trochu rozdíl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]