Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych více do detailu rozvést diskusi, která zde vznikla: Kolik utratite mě/....
Povšimněte si prosím, že jsem jinak formuloval otázku. Neptám se na konečnou sumu, kterou za jídlo utratíte, ale na to jak moc plítváte penězy. Předtím než odpovíte, je třeba zamyslet se nad některými faktory, které utrácení ovlivňují.
Do výpočtu indexu utrácení zahrneme:
1) Vaše BMI (Body Mass Index). Můžete si ho vypočítat zde: BMI kalkulačka
2) Odhadovaná částka na osobu (nebo přímo konkrétně na vás) na měsíc: Pokud to jde připočtěte i cenu za benzín, jízdné či za plyn (případně za prošoupané boty, pokud chodíte pěšky ).
3) Fyzická aktivita, kterou vyvíjíte hodnoťe jako známkou na škole 1-5.
1 - Pokud velmi sportujete nebo jste velmi fyzicky zatížení (například dělníci v továrnách, manufaktorách, aj.)
2 - Pokud pravidelně pracujete či sportujete, ale nejedná se o extrémně náročnou práci
3 - Pokud pravidelně pracujete či občas sportujete, ale jde jen o lehkou práci (například vaření, uklízení či vyjížďka na kole)
4 - pokud nesportujete a schází vám práce
5 - platí to samé co u 4, ale převážnou míru času ležíte v posteli nebo sedíte u televize, apod.
Vzorec pro výpočet indexu utrácení:
Základní hodnota (ZV):
( BMI/50 ) * ( (fyzická aktivita)/5 ) * ( částka na osobu )
Výsledkem je číslo, které ukazuje jak moc utrácíte peněz za jídlo. Čím větší číslo, tím méně jíte.
Individuální hodnota (IV):
Hodnotu individuální jsem nazval proto, že každý váží jinak. Takový senior, který váži 50kg toho sní mnohem méně oproto mladému muži vážícího mezi 70-80kg. Vemte tedy svoji váhu, vydělte ji 100 a vynásobte základní hodnotou.
IV = ( moje váha ) / 100 * ZV
Nyní si můžete porovnat svoje výsledky IV. Kolik vám vyšlo.
Mě vyšlo ZV = 560 a IV = 397,6 při útratě 1600Kč na měsíc
Ale je možné že to jde až do 2100 Kč ale těžko spočítat. Při 2100 by to číslo IV bylo 522.
@pyknik: Chtěl, jsem a zapoměl jsem na to!
Takže ještě výpočet hodnoty FV (jako Finální výpočet).
Převedeme si ceny, které jsou např. v Praze nebo někde na samotě předražené řekněme dvakrát oproti zbytku republiky v běžně velkých městech. Pak musíte provést korekci toho kolik utratíte že to vydělíte například 1,5 nebo 2,5 podle toho jak draho u vás je. Já nakupuju chleba 1200g za 29 Kč v Albertu (24,16Kč/kg) a tohle považuju za normální cenu. Ale jsou tam i jiné chleby, které jsou s různýmy semínky, třeba slunečnicové, dobré ale drahé a ty nekupuju. Taky nekupuju bílé pečivo, které bývá předražené, občas jen kaizarky na snídani. Takže normální cena chleba může být i 39 Kč za 1Kg ale to je nějaký lepší chleba, ale stále to spadá do kategorie levnějších obchodů. Polévky Knorr 3-4 porce jak jsem psal v minulém vláknu z Kauflandu nebo z internetu za 19 až 25 či 26 Kč podle toho jak chutná je, taky dost nízká cena. Tady to beru jako dělitel 1, čili není třeba korekce. Ale pokud máte kilogram obyčejného chleba za 50 korun, tak bych dal dělitel 2. Ten dělitel si určete sami a proveďte si přepočet, abychom to mohli porovnat.
Soudíte podle čeho? Jak jsem napsal, záleží to přece na tom kolik člověk váží a jak moc je fyzicky aktivní. Slovo hlad je relativní pojem. Hlad není špatný, je přirozený. Kdyby člověk žil v souladu s přírodou jako třeba křováci nebo domorodci, kteří musí chodit na lov, tak je normální že člověk třeba celý den nejí. A co třeba zvířata v přírodě, pokud nic neuloví tak jsou taky o hladu třeba několik dní. Hlad není špatný, je normální. A já když mám hlad, tak si řeknu: hlad je můj přítel. V dnešní době nadbytku ale lidi mají pocit, že hlad je něco špatného proto se pořád cpou jenom proto že mají chuť. Sám se řadím do této kategorie. Nedá se říct, že bych měl hlad.
@pyknik:
Ale jsem spíš přitloustlý a pohybuji se na hranici zdravotních rizik a normální postavy, dle BMI. Ale jinak jsem ten Ektomorf.
Ono také záleží, jaký jste typ od přírody. Potom to máte tak nastaveno a změnit to je strašně těžké a mnohdy i zdraví nebezpečné.
Typ postavy může být - astenik - atletik - pyknik
anebo - fitness101.cz/...
Tipuji, že jste H4ever velmi štíhlý typ, spíše askenik = ectomorph, velmi živý a vitální, nemáte potřebu jíst vícekrát za den, ale třeba pouze dvakrát.
Ještě vezměte prosím v potaz možnost nákupu na vesnici, v předraženém krámku a ve velkém městě, kde mohou důchodci obíhat všechny supermarkety a nakupovat potraviny ve slevách-akcích.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.