Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik utratite měsíčně za jídlo?

Od: margot* odpovědí: 47 změna:
47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fram
hodnocení

2x

3000 Kč za osobu, níž to už asi nejde. Vaření doma a občas úlet k Číňanům či Vietnamcům. Odpadly drahé potraviny jako např. česnek. Maso zejména drůbeží, tedy krůtí. Nejlevnější polárkáče. A výrazné pochody po slevách, všude lákají na něco jedno.

otewuxax

Česnek není drahý. Český se dá koupit i za 60kč/kg, teda za palici česneku zaplatím cca 5kč. To je moc? Já mám česnek rád, ale více než palici týdně nezdělám. Tedy měsíčne mě česnek stojí do 20kč.

Nejlevnější polárkáč je pěknej hnus. Jak chuťově, tak výživově. Příště si kup nějaké tučnější jogurty a zamraz. Cenově to vyjde podobně, ale kvalitou úplně někde jinde.

presne

Přesně tak, na česneku nic neušetříte, vždyť toho nesníte půl kila.

Ušetříte třeba na vepřové panence a hovězí roštěné.

fram

an..+pres...:U nás se za 60 Kč nedá koupit ani hroznové víno, natož česnek. Takový mne nebaví. Mléko pořádné 3.5% v průměru ke 30Kč. Hlávka květáku dnes za 40Kč a to prosím v tržnici. Takže - jaká lokalita? To by mělo být u těch peněz rovněž, ne? Roštěnou či tu panenku nemám léta na seznamu (nákupním).

Laco z malého mesta se nadlábne za tytéž peníze lépe.

hodnocení

2x

Nejlépe je,když se do obchodu chodí -když je člověk najezený.Nekupuje zbytečnosti,

Za mne 3000kč včetně psa.

instalater*

Dobrá volba. Psa už jsem dlouho neměl.

13.10.18 17:58

Bóbika? *smich*

Jedovatý vtip, jídlla z Bobíka byl hoax.

hodnocení

2x

Je nutné přemušlet. Koupíš kuře a sníte ho na 2x, ale když si ho rozporcuješ, uděláš více jídel. A nikdy nevařím jendo jídlo, vyplatí se vařit více a uložit. A k Číňanům už nechodím, když vidím sousedku, ,jak si nese domů dvě jídla a dá za to 150 Kč, tak mě omývají. Čínu si doma uvařím za pár korun a rychle.

elane
hodnocení

1x

Jíme střídmě a skromě. 3.000 Kč na měsíc na každého člena rodiny stačí.

*jasne*

jidlo
hodnocení

1x

Jsme dva aktivní důchodci bydlící na samotě 15 km od města. Nekupujeme vajíčka a králíky, ale zase se kupuje obilí attd. JInak kupuji vše, denně je ovoce, denně dělám z půl až kila zeleniny salát. 2 x týdně plech buchet, pečivo pečeme doma. Oběda bez masa se nenajím, vařím ráda a mám ráda svačinové polévky s pečivem, hodně dělám pomazánky. Nekupuji žádný polotovar. Základní suroviny nakupuji v akci (mouky, rýže, mléko, semínka, luštěniny, olej, máslo, tuňák v konzervě).

Mám ráda kvalitní potraviny. Žijeme z jednoho důchodu, z 11 000,- Kč, to je za vše. Jídlo, benzín, telefon, internet, inkaso, 2x týdně plavání, 1 - 2x do měsíce kino nebo divadlo, 1x týdně delší výlety na elkolech, v zimě lyžování atd. Druhý důchod je na termály, dovolenou, na rozmazlování vnoučat, oděv, obuv, na přilepšenou a pořád zbývá pro Strýčka Příhodu:),

Stačí si zajít párkrát do cukrárny. Jedna návštěva stojí stovku. Dám si kávu a dortík a stovka je fuc.
jidlo

Já sladké nemám ráda a manželovi upeču mimo buchet a koláču i roládu. A to klidně ve všední den, na roládu není potřeba žádný svátek, narozky, prostě jen na chuť. Stovku na ní nespotřebuji.

daniella*
hodnocení

1x
Cca 4 000 taky jsme doma 4

liska5
hodnocení

0x

Myslíte za 1 osobu? A i s vinárnou, restaurací či cukrárnou? V tom případě já za sebe tak 6 tisíc.

liska5

Až si přestanu přivydělávat v důchodu, tak budu jíst skroměji a výhradně doma. Ještě tak rok a pak to klesne asi na 4 tisíce.

liska5

*alene* Že ono se to píše s n - skromně.

elane

Liško, vy jste liška, Vám fakt nic neunikne...

*jasne*

liska5

Pokud se to týká "žrádla", tak si nic nenechám uniknout*zdravi*.

Koukám, žádnej smajlík se neláduje, jen decentně připíjí. Asi by to chtělo doplnit...

Ale láduje liško a plnou hubou. Je to tenhle. *mnam* A ještě si utírá zamaštěnou bradu. :-D

skolak*
hodnocení

0x

Kdysi jsem to řešil, v případě války mi 3000 Kč stačí.

margot*
hodnocení

Ano,myslela jsem za osobu.
Zároveň,pokud je v domácnosti víc lidí,tak se asi na každé osobě ušetří,ne?

anoo
hodnocení

0x

Tak asi 8 tisíc za dvě osoby a vaříme doma. 7000 tisíc vlastní byt, 3000 tisíce doprava, léky, móda+ost. 3000 a 9000 tisíc šetříme každý měsíc na horší časy. To používáme i na dovolenou + doplatky za energie.

hodnocení

0x

Ještě je otázka, jestli ti co odpovídají správně počítají. Pokud sním v průměru jídlo za 200 Kč denně, což odpovídá asi tak přibližně, tak mi to dá za 30 dnů 6 000 Kč. 100 Kč na den mi připadá na dnešní dobu nějak málo. *poctar* Záleží taky na tom, jak kdo jí, co a kde žije.

doplněno 19.10.18 19:02: Teď mě napadlo napsat, co je vlastně tazateli po tom? Dám za jídlo tolik, kolik chci a mám.
liska5

Když jsem zůstala sama, tak jsem si rok psala pečlivě veškeré příjmy a výdaje pěkně do sloupečků: bydlení vč.energií, strava, doprava,TV+rozhlas, mobil s internetem, oblečení+obutí, drogerie a dom potřeby, kultura, pojistky, spotřebiče+nábytek+ opravy ,zájezdy, dárky, důch.připojištění, atd.

A těch 6 tisíc za jídlo jsem často překročila. To byla pokaždé nejvyšší položka. Kdo má děti, tak to má daleko horší. Ty rostou- musí jíst víc a líp + často nové oděvy, obutí, vybavení do školy, na sport a zájm. činnost, kurzy, kroužky.

Jenže tahle to počítat nejde. Koupím si 1 chléb za týden, za měsíc tedy 116 kč. Koupím si jeden margarín za 50 kč který mi vystačí na měsíce. 166Kč. Koupím si třeba med nebo něco na snídani 266 Kč. Koupím si nějaké síry a šunky (nevím kolik to dělá ale dejme tomu +450 na měsíc, tak jsme na 716 kč na měsíc. Polévky většinou knor některé mě stály jen 19 Kč - 4 porce mi vystačí na dva dny tj. + dejme tomu 375 Kč na měsíc a jsem na 1091. Ještě započítat hlavní jídlo a jeho ohřev a jsem tam kde jsem.

Já chodím do restaurací, když jsem v práci. Někdy i 2x denně. Nepracuji doma.
koukam

Teda, ,,hever,, nic ve zlém, ale Vy se na ten margarín za 50 korun musíte chodit jenom dívat, když Vám vydrží měsíce.

Já počítám pro jednu osobu jedno máslo 50-60 Kč na týden. Na namazání chleba, pečiva, do pomazánek, do bramborové kaše, na vařené brambory, do rýže apod.

Polévky v pytlíku určitě ne, to si koupím pořádný kus hovězího a udělám raději silný vývar. Chleba je kyselý již za dva dny, tedy koupím malý kvalitní, ale ten malý mi vystačí na dva dny a stojí okolo 28 korun. A kde máte pečivo, kde máte večeře a svačiny, ovoce, zeleninu, mléko, jogurty, rybičky v oleji, semínka, oříšky, kávu, kakao, sušenku nějakou, nebo čokoládku atd?

To jenom, že se mi zdá ten Váš jídelníček dosti chudý.

Já mám na jídlo v Praze tak 250,- korun, ale když jsem doma, tak si uvařím brambory na loupačku, nebo fazole na kyselo, nebo pizzu po česku v troubě a potom vše vychází levněji.

Tedy pro jednoho člověka 7 - 7 500. Tak vidím, že toho hodně prož...

Ano koukám a přesně, taky mi připadá, že h4ever na to jídlo chodí do lednice jen koukat, když mu to tak dlouho vydrží.*smich* Ten to dělá jako modelky.
koukam

nick - ano, to je přesně to, co píši. Také jím v Praze. Jednou za den se snažím dojít na teplé jídlo. To ale stojí okolo 110 -120 Kč, někdy se do toho vejde i malá polévka. Pomýšlela jsem na dětské porce, tak i to se mě osvědčilo, cena je potom někde jinde, asi jako za stara, před pár lety. Pokud chci zdravou stravu, tak za váhu brambor, rýže, luštěniny s omáčkou, zeleninový salát můžete zaplatit i 130 korun, ne-li více /Dhaba Beas, Loving hut.

Problém je odpoledne, kdy si člověk chce dát jenom čaj, nebo kávu, kakao na zahřátí. Káva 35-40 Kč, čaj 25-30 Kč, chlebíček 26-28, nebo dortík 35,-, lepší kobliha v Tady a Teď 29 Kč. O limonádě nemluvím, piji spíše obyčejnou vodu a tu si tahám z domova, ale bude-li zima, tak o studené vodě se nedá. Pracuji celý den venku a člověk se jde rád někam do jídelny zahřát, to pak bude dopoledne nějaký vývar s rohlíkem.

V zimním období je potřeba vyšší část energie dodat na zahřátí organismu.

Ráno si beru z domova chleby namazané a proložené něčím, nebo jen s máslem a jablko k tomu, či papriku. Že bych si vařila večer doma a druhý den nesla do Prahy nelze, nemá se to kde ohřát a celé dopoledne bych to měla někde v tašce položené, nebo na za zádech v batohu.

@koukam: to byl překlep.

Jeden margarín vydrží maximálně měsíc. Ale já to ještě kombinuju s máslem, takže je tužší. Margarín mám jen na natírání chleba, nepoužívám ho na nic jiného.

fram

To je přesně ono: lokalita. Praha. Máslo včera už přes 70 Kč. Mám zdravé nohy, takže doběh ještě za 56 Kč v jiném krámě, rovnou 2 a zmrazit (a už zbylo na regále jen jedno). Na trhu jogurt 45 Kč, takový ten skleničkový. 3000 Kč za měsíc je ještě dobré, jak tak pozoruji. Neholduji žádným jídelním neřestem = prodloužení života, ale spíš z donucení. Smutně obcházím pizzu za 200 Kč.

otewuxax
hodnocení

0x

Když jsem byl sám a skoro každý den jsem jedl oběd v restauraci, večeře jsem si nechal vozit a nebo jsem si zašel na nějaký steak, tak měsíčně pro jednu osobu 10-15tis kč.

Dnes mám 3 členou rodinu, vaříme a jíme především doma.I když nemusíme šetřit, tak se vejdeme do 10tis za všechny. Snažím se kupovat pouze kvalitní potraviny. Takže šunka pouze od 90% masa, párky nad 80%, místo nekvalitní zmrzliny raději zmražený kvalitní jogurt, chleba si hlavně pečeme z celozrnné mouky přímo z mlýna(je tam daleko levnější), nekupuji žádné polotovary atd.. Hlavně nakupuji základní potraviny. Např. taková čočka, hrách, rýže je spousta kvalitního jídla za pár korun.

Za chvilku budume mít candáty. V obchodě bych si je asi nekoupil(cena neodpovídá kvalitě), ale dostal jsem ho od zákazníka z jeho rybníka.

hodnocení

0x

Kolem 1500 na osobu na měsíc ale přesně to nepočítáme, je to jen odhad. Podotýkám však, že vy co vaříte doma jste zapoměli započítat cenu za spotřebovaný plyn nebo elektrický ohřívač! U nás se vaří na plyn (myslím dost neekonomicky). Teď nemám u sebe fakturu za plyn ale myslím že to bude kolem 4000 za rok. Takže 1888 Kč celkem i s ohřevem, bez započítání vody a nákladů na cestu do obchodu. PS: U nás se moc nejí.

doplněno 10.10.18 19:32:

Oprava 1833 + voda a benzín na cestu do Kauflandu.

Já vlastně děsně ušetřím, když chodím nakupovat pěšky ;)

hehe

Já taky chodim nakupovat po svých a nejradeji v teniskách, abych neopotřeboval boty, ty mám jen na lepší pochúzky, utratím za nákupy a životni náklady celou penzi a teď nám od ledna přidaji, tak budu šetřit na kolečkovou tašku nebo ňàký fáro *smich*

hodnocení

0x

Vyjít se dá s málem. Pytlíková polévka s litrem vody a nejlevnější chleba. Ale nedá se to vydržet dlouhodobě. Tak špatně se u nás nemá nikdo.

Osobně tak 8-10 tisíc za měsíc, ale je pravda, že se nežinýruju. Občas si koupím lososa a sním ho jen tak, nebo udělám sushi, olivy a lepší sýry mám taky rád. Občas jím podle kauflandu /co je zrovna ve slevě/, ale zelenina a ovoce musí být denně.

hodnocení

0x

@ringo - Ale nedá se to vydržet dlouhodobě.

Ale dá - když není jiná možnost. Polévku možno občas prostřídat nejlevnější uzeninou nebo sýrem a podobně - vlastní několikaletá zkušenost.

Nedá bez zhoršení zdravotního stavu. Tak jsem to myslel. Vitamínů třeba.

liska5

Ringo, moje řeč!

Ryby, zelenina a ovoce všeho druhu, králík, kačenka, mandle, cereálie, lisov.oleje, vínko, kafíčka se zákuskem..*pivo*

tttt
Takhle jeste dnes nekdo ji? Nikdo mi nevymluví zd jist za malo se da i zdrave. Dělám zeleninovou polévku. Třeba dynovou-z jedne dyne ktera stoji treba 40kc kdyz moc se uvaří polévka ktera nam vystaci i s partnerem, oba sportovci, na pracovní tyden na vecere. To je deset jidel! Polévky z pytlíku mají nulovou vyzivovou hodnotu a jsou drazsi nez čerstvá zelenina. Lidi neumí počítat... Obědy děláme take na 5 pracovních dni, pro bas dva, obvykle maso s přílohou jako ryze brambory pohanka a zelenina, a na to zvládneme nakoupit i s masem(vždy berem co je v akci, podle toho si vymyslime co uvaříme) cca za 400 kc...proc by nekdo jedl nekvalitní parek kdyz si na tu svačinu muzu dat banán, nebo na veceri uvařit treba čočku s vajíčkem? Parek ma zase nulovou hodnotu z hlediska vyzivy. Lidi probudte se...

lidus*
hodnocení

0x

Když pošlu na nákup manžela tak utratí hodně a nakoupí pochutiny. Naučila jsem se nakupovat na Rohlíku a víc jak 5000 pro 2 + něco na mls vnučkám za měsíc neprojíme. Vaříme, svačinové polévky (čočková, fazolová, zelňačka, boršč a td) někdy jen polévka s chlebem, druhé jídlo někdy s masem jindy bez masa. Buchty nekupuji ale peču. Snídáme michaná vejce (to nepočítám mám slepice), hodně dělám pomazánky ( tvarohovou, vajíčkovou, sýrovou, tuňáka, co mě napadne).¨Pokud zajdeme na jídlo do restaurace, to se pak utratí víc ale není to zas tak často. Jablka, hrušky a zelenina je se zahrady. Alkohol téměř vůbec a když tak vlastní slivovice (letos za pálení víc jak 3000,-)

lidus*

Energie nepočítám, benzín a naftu také ne, to vážně nevím ale zvádáme ušetřit.

koukam

Lidus - pokud byste započítala svoje vyjíčka a ovoce a zeleninu ze zahrádky, tak to hodí možná dalších 1000-1200 korun. Ne všichni lidé v paneláku mají tuto možnost.

A pokud byste to nechtěla připočítávat, tak byste musela započíst alespoň to zrní a šrot, případně drůbeží granule. To vlastně také přetransformované konzumujete.

hodnocení

0x

Podle mých nových odhadů to bude 1875 za základní potraviny, dohromady 2375, když bych připočetl náklady na vaření tak by to bylo 2708,- (bez započítání benzínu za cestu do obchodu, který ale není zas tak daleko) a s tím že bydlím ve městě, kde není až tak draho jako v Praze či na vesnici.

PS: Náklady na vodu, která se spotřebuje při vaření a mytí nádobí jsem taky nezapočítal *zdravi* Navrhuji příští diskusi založit s názvem: Kolik energie spotřebuje vaše lednička a myčka na nádobí? To byste měli také zahrnout do nákladů. ;)

nikdo*
hodnocení

0x

cca 10.000kč měsíčně. Pro pět dospělých osob. Ale není to jen jídlo. Je v tom i drogerie pro celou domácnost.

doplněno 24.10.18 23:55:

jen pro doplnění: Pokud to někomu bude připadat málo. Téměř denně se vaří. Pečeme si sami rohlíky, chleba, toustový chléb, koláče a vánočky. Když nakupujeme maso, tak ve velkém, 4-6kg najednou. Klidně balíčkové. Doma ho potom zrovna naporcuju. Po očištění, nejdřív plátky, potom velké kostky na guláš, malé kousky na čínu apod. zbytek na mletou. Co je potřeba se zamrazí. Co nejde, tedy ty různé křupky, zbytky kloubů, ořez, blány z masa apod, z toho se udělá vývar. Buď na polévku, nebo na omáčku, nebo se zeleninou, přihodí se jedna drůbeží kostra, a je z toho po odvaření několik želatinových kostek na zamražení, bez konzervantů, lepších než masox. Výhoda tohodle postupu je v tom, že se nic nevyhodí. Když koupíte jeden balíček, tak vám zbyde drtek ořezu, a pravděpodobně neuděláte hezkou porci masa pro rodinu. Mluvím teď o levném balíčkovém vepřovém(kýta, plecko, bůček) ve slevě, za 70-100kč/kg. Kdežto ze tři až čtyř uděláte zase tři až čtyři, už hezké porce na vaření. Má to jednu nevýhodu. Stojí to čas. Ono to porcování nějaký čas zabere.
Zeleninu nakupujem, dokud je, na trhu. Jedna dýně za 60-80kč pro rodinu, není moc. Je to jen 12-16kč na osobu.
Drůbež v Kaufu. Občas chlazenou kačenu, kuře většinou mražené, mívají 2,5kg čtvrtek za 100kč, je v tom cca 6-8 kusů. Po rozmražení zase odkrojit od nohy ten kousek žeber a udělat z toho polívku. Stojí to navíc jen jednu cibuli, mrkev, petržel, a kousek celeru.

doplněno 25.10.18 12:55:

Králičí hlavy známe, ale tady je nikde nemají, jen v makru. Ale polívka z nich je báječná. Co se týče toho masa. Ono to není ani tak o množstevních slevách. Na ty tady žádný obchodník moc nehraje.
Zase jen trochu makro, ale tam je to většinou od 10kg nahoru.Takže se kupuje za normální cenu, když chytíme slevu, dobře, když ne, co se dá dělat.
Je jasné, že jednotlivec to má všechno dražší. Fixní náklady se nemohou rozpočítat jako u nás na 5 osob. Ať jsou to energie, doprava autem, nebo následná spotřeba toho, co se nesní napoprvé.
Navíc se k těm penězům musí připočítat občas pracovní oběd v hospodě za 100, nebo večeře ze salátovny za 200. Tak jednou do měsíce k večeři Pizza za 400.

marf*

Vezete se v množstevních slevách, to je výhoda. Umění a čas vařit je druhá. 2000Kč na osobu je výkon, jednotlivec si neškrtne. 40 Kč za kg čtvrtek je hodně málo. Levnější jsou už jenom králičí hlavy - znáte? nakup.itesco.cz/... Dají se obrat, výtečná je divoká smetanová polévka/omáčka...(bobkový list, tymián..). Jsou většinou na objednávku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]