Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrické křeslo

Od: jadotex odpovědí: 9 změna:

Je pravda, že pokud jde vězeň na elektrické křeslo, musí mít bosé nohy?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

quard
hodnocení

2x
Vůbec bych se tomu nedivil. V minulosti bylo naprosto normální, že vězeň, který byl předveden k popravě, byl bosý, resp. i bez bot i bez ponožek. Důvod byl tenkrát prostý. Většinou byli popravováni lidé z nízkých vrstev (tuláci, lupiči, žebráci) a ti zkrátka na žádnou obuv neměli peníze. A pokud měli, raději pak nechali boty své rodině, než aby si je hrobník nebo kat nechal pro sebe.
Z toho vyplývá jeden podstatný fakt. Vězeň, který je těsně před popravou zkrátka žádné boty nepotřebuje. Člověk se pak stejně pohřbívá bosý, ne-li je většinou dokonce zpopelněn, takže k čemu boty. Samozřejmě, že lidé z lepších vrstev a vyšších stavů chtěli vždy zemřít důstojně, čili se vystrojili do nejlepších šatů, bot nevyjímaje. Možná se najdou i případy, kdy chtěli popravovaného cíleně ponížit a tak ho například veřejně popravili bosého, aby ukázali jeho poníženost.
Vůbec bych se tedy nezabýval otázkou, z jakého důvodu vězni na elektrickém křesle nemají boty. Považoval bych to za přirozené. Ať už budou mít na nohou cokoli, po vykonání trestu budou dané věci nepoužitelné, tak k čemu je na nohách mít. Takovou logikou by někdo mohl samozřejmě namítat, proč už tedy z vězně nesundají rovnou všechno oblečení... To by bylo daleko za hranou důstojnosti, jelikož popravě přihlíží desítka dalších lidí. Sundat mu boty, ale nevadí. Dle mého názoru ale ohledně těchto věcí záleží na věznici, katovi a předpisech. Pokud kat usoudí, že je pro jistotu lepší, aby vezeň na nohou nic neměl, nařídí dozorcům, aby měl vše sundané. Věřím ale, že jsou věžni také popravování i v normálních botech, resp. nazouvácích botech. Úplně nejlepším řešením asi tedy budou nějaké pantofle bez ponožek, protože se po provedení trestu dají jednoduše sundat, ale vězeň během popravy pořád na nohou něco má.
Pokud by se ovšem jednalo o mě, vůbec bych se netrápil otázkou, co mám při popravě na nohou, pokud bych měl podstoupit tento trest. Doufal bych hlavně, že se co nejdříve dostanu díky elektrickému proudu do bezvědomí a poprava bude provedena bezbolestně. Když už se ale ptáte, tak logicky bych zřejmě doufal, že mi z nohou všechno zují, protože bych očekával, že během popravy ty věci mohou začít hořet a to by bylo skutečně velké mučení.
jadotex
hodnocení

Tak o tom nevím, že by se vězni ve středověku popravovali bosí. Vždycky když jsem to viděl v nějakém filmu, tak boty myslím měli. Ale možná šlo o zámožnější lidi nebo šlechtu. Je pravda, že obyčejní lidé dříve boty tolik nenosili.

Myslím, že to s těmi předpisy bude hodně individuální. Na internetu se dá najít spoustu autentických záběrů z výkonů těchto trestů a mají vážně vždy hodně různorodé oblečení. Například tento je dokonce v obleku a má na sobě společenské boty. Navíc to nevypadá, že by mu je měl v plánu někdo sundávat.

i.pinimg.com/...

Tomuto zase kontrolují životní fuknce, ale pokud se podíváte pozorně, nohy má dočista bosé.

encrypted-tbn0.gstatic.co/...

Tak v čem tkví? Také mě napadlo, že to může být čistě na požádání. Pokud by vězeň chtěl, aby mu k popravě z nohou všechno zuli, jak píšete v odpovědi, zřejmě asi nemají důvod mu nevyhovět.

Zajímalo by mě také například, jak je to při ostatních druzích výkonu trestu smrti. Zda jsou tam také nějaké požadavky na to, jak má být vězeň oblečený, případně obutý. Jsou například nějaké takové požadavky kladeny při použití plynové komory v USA nebo smrtící injekce?

marf*
hodnocení

0x

Musí přece probíjet, ne? *jasne*

jadotex
hodnocení

To může i v ponožkách, ne?

jadotex

I když i tady je má sundané, tak na tom asi něco bude!

hodnocení

0x

Možná je to módní záležitost, viz. nedávná otázka zde na poradně pod názvem "Nový trendy"?

jadotex
hodnocení

Můžete mi vysvětlit, jak by toto mohlo být bráno jako módní zálěžitost? Vážně si myslíte, že by někdo mohl brát toto jako módní doplňek?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]