Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzniklo nové slovo, nebo je to normální?

Od: maky® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, vždy jsem používala výraz, že mám upnuté kalhoty, upnutější sukni a pod. Poslední dobou stále slyším nebo čtu slovo - mám to na sobě UPLÉ, mám to UPLEJŠÍ. Toto je na mně NEJUPLEJŠÍ. Myslíte, že je to takové nářečí, nebo to patří do spisovné češtiny a já mám mezery ve slovní zásobě?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Slovo uplý dnes do spisovného jazyka nepatří, ale myslím si, že za nějaký čas patřit bude. Za rok? Za dvacet let? To neumím odhadnout. Nemám odborné vzdělání, proto nedovedu pojmenovat způsoby, jimiž nová slova vznikají. Snad nějaké zkracování? Ale cítím tam vliv jiných spisovných slov, v nichž se také slabiky -nutý nahrazují slabikou -lý. Vyhaslý oheň, zmoklá slepice, vyfouklé vejce...

Jedubabička zmínila např. zaplý a souvislost vidí s SMS. Inu, já výrazy zaplá plotýnka, doplý kabát atd. znám hodně dlouho. Rozhodně déle než mobilní telefony a SMS. Jestli je to místní nářečí, nevím. Ale slýchala jsem to od dětství, nejen v rodině. Netvrdím, že se mi jazykové změny líbí. Ale čeština je živý jazyk. Změny byly, jsou a budou.

hodnocení

3x

Ani si nemyslím, že by se jednalo o pohodlnost. Podle mne je to bohužel, obyčejná neznalost českého jazyka. Mnohokrát jsem opravdu zaskočená, když píše člověk, který se holedbá, že studuje nějakou vysokou školu a jeho písemný projev je na úrovni žáka páté třídy mé generace. Myslím si, že dnes už umí češtinu opravdu jenom ta starší generace. Teda lidé, kterým je dnes kolem šedesáti, a více let. Dneska má každý nějaký diplom v kapse a je hloupý jako štoudev. Samozřejmě se omlouvám světlým výjimkám a jsem ráda, že nějaké ještě jsou.

No, já bych se obával, že češtinu nejvíc przní Ústav pro jazyk český a to jsou "zdělanci" z oboru ..

Ra- mockrát s Vámi nespouhlasím ale nyní jste uhodil hřebíček na hlavičku!*palec**palec*

hodnocení

2x

To je pouhá jazyková prasárna - stejně jako "zaplý"vypínač, telefon atd. nebo "proplý"- viz "všechno je propojený, všechno je proplý, padaj slzy a tečou soply" karaoketexty.cz/...

Možná, že někde se to v nářečí vyskytuje, ale spíš mi to zapadá do škatulky hromadného zkracování zrozeného "díky"sms a všeobecné lenosti.

liska5
hodnocení

1x

To je pohodlnost! Prasárna snad až ne. Mockrát se podobné zjedndušující tvary staly nakonec přípustnou variantou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]