Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojím se začít žít pracovně

Od: tarcent odpovědí: 4 změna:

Dobrý večer,

je mi 24 let a protože budu opakovat dva předměty ve třetím ročníku vysoké školy, je čas najít si dočasně práci v mé praxi, kterou jsem nikdy neměl. Ani nevím co přesně.

Já však ani nevím, kde pořádně začít. Výše zmíněná VŠ je elektrotechnická v Pardubicích, ale zatím mám alespoň střední školu stejného slaboproudého zaměření. Stydím se za to, ale bojím se toho "něčeho" nového. Jen té prvotní části, však já bych si pak zvykl.

Hlavní překážkou je pro mě nezapadnutí do mužského kolektivu. Já nikdy mezi starší chlapy nezapadám, protože mě nezajímají auta, nestavím si baráky uplně sám, neumím si v nich spravit cokoliv se mi zamane a neznám názvy deseti druhů kleští (zase není nutno toto brát doslovně, určitě chápete co myslím a nemám to tak s každým). Často jsem pak "někým nižším" než oni, ti do mě nejvíce rýpou a řvou, když se něco pokazí. S mladšími kolegy si většinou sednu. Možná mě to štve víc, než by mělo.

Číst a googlit umím, a našel jsem tisíce příspěvků (i zde), které radí na podobné problémy se sebevědomím a nervy psychologa. To je pro mě v současné době finančně nereálné, alespoň z dlouhodobějšího hlediska, jsem rád když mi z brigády něco zbyde. Jenže já se pro své nervy nikam nedokopu a pomoc by se hodila, i kdyby mě tam někdo měl dokopat doslova. Existují prosím například nějaké skupiny, kde si podobně lidé pomáhají? Prostě nějaká levnější varianta? Chápu, že nápad šetřit na něčem takovém není zrovna nejlepší.

I různé "absolventské" pozice vyžadují různé zkušenosti se stroji či programovacími jazyky, o kterých jsem ani v životě neslyšel. Na školách je brán jen základ. Učení samozřejmě nekončí školou, jenže než bych nějak nastudoval byť jediný požadavek, práce by mohla být fuč. Možností je se tam prostě dostat bez zkušeností, ale na to nemám odvahu, abych nechal na sebe řvát až něco zkazím, tudíž viz moje otázka. Jsem si vědom že jdu s křížkem po funuse, tohle jsem měl řešit dávno.

Děkuji za odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

1x

Práci na plný úvazek a ještě dodělat dvě zkoušky a přitom pokračovat ve studiu? Pochybuji, že se to dá zvládnout.

Tak brigádu ještě jo. Teď si zjistit, který podnik nebo firma někoho takového potřebuje. Strach má velké oči. Přestaň s fantaziema. Ty už se předem bojíš a předem o sobě vysíláš signály, že jsi k ničemu a že budeš všechno kazit. Když příjde na věc, na rovinu řekneš předem, s čím máš a nemáš zkušenost, čím Tě škola vybavila a co jsi asi schopen se praxí doučit. Od toho ta praxe je, abys např. pojmenoval to nářadí, jak píšeš. A kdoví, jestli vůbec budeš v nějakém kolektivu. Zato ty už řešíš staré chlapy, jak tě seřvou. Všichni nějak začínali.

hodnocení

1x

@tarcent - Často jsem pak "někým nižším" než oni, ti do mě nejvíce rýpou a řvou, když se něco pokazí. S mladšími kolegy si většinou sednu.
V opačném gardu "Mladej si myslí, že je něco víc, když študuje a s náma se ani nechce bavit."

radí na podobné problémy se sebevědomím a nervy psychologa. To je pro mě v současné době finančně nereálné
Psycholog se dá najít i "na pojišťovnu" (tam by vám ostatně měli pomoci s hledáním) - nejsou ty finance spíš racionalizace vašeho "já se pro své nervy nikam nedokopu"?

Možností je se tam prostě dostat bez zkušeností, ale na to nemám odvahu, abych nechal na sebe řvát až něco zkazím
Nebuďte tak pevně přesvědčen, že všude na vás bude někdo řvát. Většina lidí ví, že konkrétní zkušenosti se získávají až praxí - a krom toho existuje zkušební doba s možností odchodu ze dne na den.

Vy se předem bojíte toho, toho a tamtoho - ale skoro se mi zdá, že se vám spíš nechce nic (se sebou) dělat - a nejen pracovně. Jenže my vás fakt nikam "nedokopeme" - musíte sám. Už jste velký kluk, tak se podle toho začněte chovat - klidně krok po kroku, nemusíte všechno urvat naráz.

vilik*
hodnocení

1x
Dobrý den, berte to tak, že hledání a nalezení práce je vlastně potvrzení vlastní hodnoty, z toho hlediska, že jste již dospělý, zodpovědný, dokážete se starat o sebe a časem tedy i o případnou rodinu.
Vaše obrovská výhoda je, že nyní je po lidech hlad a vezmou téměř každého, což ještě před pár lety samozřejmé nebylo. Takže dohodnout některé drobné výjimky lze o dost lépe. Navíc, vy přeci neztratíte status studenta.
Další výhoda je, že máte ve škole před sebou jen 2 předměty a s trochou snahy jistě můžete uspět. Ve škole můžete navíc uplatnit pár poznatků z praxe a v zaměstnání zase budete mít trochu zvýhodněnou pozici kvůli znalostem ze školy. A po škole už budete mít slušnou praxi a povědomí o pracovním trhu.
Ve škole můžete zkusit kombinované studium, pokud byste měl mít problém s docházkou, nebo si ihned před nástupem domluvte se zaměstnavatelem čerpání dovolené, úpravu pracovní doby nebo náhradní volno.
Lidi jsou různí. Většina je normální, milá, s běžnými starostmi a zájmy, s potřebou vycházet dobře s okolím. Nebojte se dřív, než situace nastane. Většinou budete jako nový brán první dva tři týdny a pak zapadnete. Když ne, je tu možnost odchodu ve zkušební době.
Berte vaši situaci pozitivně. Máte úžasnou možnost zkusit si pozici na nižší úrovni, než byste nejspíš působil po škole. Taková zkušenost je velmi cenná a podle mého názoru by si měl na začátku kariéry "ušpinit ruce" každý, kdo chce později pracovat dobře a efektivně.
liska5

Vilíku, nemohu bodovat, takže *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]