Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Margariny, davate si?

Od: mot odpovědí: 28 změna:
Taky si davate misto masla zdravejsi mazadla s pocitem jak jsou zdrava?
Hitler veškeré máslo a sádlo posílal na frontu, protože tam nepotřeboval útočící trosky. Pro lidi v týlu mu chemici udělali náhražku, která trochu oddaluje smrt hladem. Tou náhražkou je margarín, rostlinné máslo syntetické, ztužený tuk.
Vezmete jakýkoliv podřadný rostlinný olej, ohřejete na asi 800 °C a vpusťte do autoklávu plynný vodík (katalyzátor je stribro nebo dříve hlinik), snížíte teplotu na 300 a přilijete smáčedlo, po promíchání přidáte trochu kvalitnější rafinovaný olej (kdyby ne, tak vznikne hmota podobná běžnému termoplastu a můžete z ní lisovat například obrubníky nebo patníky) po zchlazení pod 100 přidáte tenzid, glycerin a vodu. Při tom můžete domíchat syntetická barviva, aromata, plnidla, vitamíny, konzervanty, strukturní přísady, chuťové korigens a nalijete to do plastových kelímků, přidáte 650% zisk a prodáte s reklamou, že to neobsahuje cholesterol.
Játra a střeva to nejsou schopna trávit a organizmus to jen obtížně vylučuje. Zvířata to nežerou, hmyz na to nejde a bakterie to nekazí. Prostě to je jen upatlaná forma igelitu. Dobrou chuť s chuťovými korigens.
Skoro každému pojídači silně vržou klouby při dřepu, je ve stresu a zrychleně se mu kazí zrak.
To je dáno tím, že některé sloučeniny při reakci vzniklé mají vlastnosti ženských hormonů. A některé se účastní degenerativních změn ve vazivech a mozku.
Bohužel to způsobuje u mužů výrazné snížení plodnosti a po čtyřicítce špatný zrak, zvysene rakoviny vseho druhu a značný nezájem o sex!
To by mě zajímalo, kdo to ženským v nejlepším věku vysvětlí...

 

 

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x

Tak já s Vámi naprosto souhlasím. Na chleba si mažu jenom máslo, nebo doma vyškvařeřené sádlo s umletýma škvarečkama. *mnam* Jednou jsem koupila Ramu s příchutí másla. Vůbec mi to nechutnalo, bylo to takové jalové. Bez chuti a bez "zápachu". ;) Krabičku jsem zavřela a strčila do lednice, protože nerada vyhazuji jídlo a řekla jsem si, že to nějak využiji třeba na smažení cibulky. To jsem zkusila a opět putovala krabička do lednice. Nechutnalo mi to. No a protože mám lednici velkou, tak jsem na tu krabičku zapomněla a objevila ji asi po 3 měsících, nebo možná déle, když jsem lednici myla. Obsah byl stále stejný, i když byla krabička otevřená. Nezměnilo se to. I když každý den jím to máslo, jsem zdravá a rozhodně nejsem "při těle". Takže po másle se určitě netloustne. Ale samozřejmě ho nesním půlku za den.

 

iz*
hodnocení

2x

Nedávám a nikdy jsem si je nedávala.

Mám výbornou praktickou lékařku, která mne před jejich konzumací pravidelně varuje. (Ale "uměliny" jsem nezkoušela ani dříve.)

 

hodnocení

2x
avatar aja1946

Tolik toho zase nesním, aby to bylo škodlivé, střídám Ramu, moc mi chutná oříšková nebo s máslem, kupuji také Bertolli s olivovým olejem nebo Zlatou Hanou. A taky si mažu Lučinu nebo žervé.

Testů bylo tisíce a dodnes to není jednotné. Opravdu pravdivá studie, která by byla potvrzená, není.

 

incommodious
hodnocení

2x

Lidi jako vy jsou neuvěřitelně zvrácená *ovada. Uvědomujete si, že to co tak eufemicky nazýváte "máslo" je ve skutečnosti průmyslový produkt vyráběný separací mléčného tuku a jeho reverzí fází na emulzi vody v oleji. Na požírání "másla" není nic přirozeného, naopak - v dospělosti člověk ztrácí enzymy které mléčné produkty tráví, generace požíračů už proto trpí genetickou odchylkou zvanou laktázová perzistence. Ještě zvrácenější je skutečnost že k této produkci je nezbytné nepřirozeně obrovské množství mateřského mléka násilně odsávaného z mléčných žláz samic tura domácího držených v monstrózních novodobých koncentrácích, kde jsou k tomuto účelu uměle udržovány ve stavu permanentní březosti. Dnešní geneticky vyšlechtěná "mléčná kráva" není ani zdaleka tou kravičkou z pohádek či dětských knížek, je to genetický mutant který by ve volné přírodě nepřežil. Dr.Mengele by zaplesal. Nedožívá se 20 let jako "normální" kráva, jeho život je smrsknut na pětileté kolečko umělých oplodnění inseminátorem (býka nevidí), překotných porodů s okamžitým odebráním telete - i tento mutant však cítí mateřský pud a trpí tak po celý svůj mrzký život ve stavu separační frustrace.

Dnešní rostlinné tuky nemají s tou vaší válečnou imitací nic společného, neobsahují dokonce ani žádné konzervanty či umělá aromata, jen slunce, vzduch, voda, půda a slunečnice (či jiná rostlina),

zato mutant z koncentráku k jehož cecíku jste imaginárně přisátý zelenou trávu neviděl ani z rychlíku.

elane

Vážený pane incommodious,

"Ještě zvrácenější je skutečnost, že k této produkci je nezbytné nepřirozeně obrovské množství mateřského mléka násilně odsávaného z mléčných žláz samic tura domácího držených v monstrózních novodobých koncentrácích, kde jsou k tomuto účelu uměle udržovány ve stavu permanentní březosti.

...i tento mutant však cítí mateřský pud a trpí tak po celý svůj mrzký život ve stavu separační frustrace."

Jsem tu host, takže Vám za Váš příspěvek nemohu dát "like". Tak to dělám aspoň takhle. *palec* Přeju hodně zdraví, kterého (jak tuším z Vašeho příspěvku) máte dost i bez mého přání. *jasne*

No ten Mengele byl neuvěřitelný ha*zl. Tak on posílal do plynu i krávy, to jsem fakt dosud netušil ... *smich**smich**smich*

Možná byste měl trochu přehodnotit užívání halucinogenů, evidentně se Vám to vymyká kontrole...

incommodious, docela jsem se pobavila. Já totiž zrovna bydlím vedle statku "Polabské mlékárny", jehož produkty jsou notoricky známé. A ty krávy, já, na rozdíl od Vás, opravdu denně vidím. A to co tady vyprávíte, není žádná pravda! lžete a cucáte si hlouposti z prstu. Tady jsou krávy přes den ve výbězích, venku a vůbec nevypadají tak, jak to popisujete. Asi máte těžké sny, když vykládáte takové horory, na které se někteří lidé, kteří nemají o ničem ani ánunk chytnou a ještě Vás za ty bláboly pochválí. Takže nevím, nevím, kdo je tady to neuvěřitelně zvrácené "h.vado". *zmateny*

ccc*

Co může vědět vůl o krávách?

pb®
Suzymon a já byla na exkurzi přesně v tom kravíně, co se píše výše. Krávy jen na hale, telata se odebírají druhý den po porodu a krmí náhražkou, kráva jde v 5ti letech na jatka, protože klesá laktace. Žádný hnůj na pole, jak se teď všude mluví o tom, že půdě chybí organická hmota. Ale do bioplynky a vysušený separát se zase podestýlá. Opravdu továrna na mléko, žádný chov zvířat. Kravín v Hodkovicích u Prahy.

Pb, kde výše? Který je to kravín? Já tady znám dva. Jeden mám přímo u nosu a druhý asi kilometr ode mne. Tam si chodím pro mléko, protože tady u mne přímý prodej zrušili už před lety. Vidím ty krávy. Vidím je tady venku. V tom druhém kravíně jsem po tom nepátrala, ale zase vidím z chodby do kravína, když čekám frontu. Nepřipadá mi, že by nějak trpěly. Ale nevyptávala jsem se, kdy jim odebírají telata. Asi by mne poslali do zádele :-D, kdybych po nich začala vyzvídat takové informace. Ale to mléko je výtečné, samá smetana. Já netvrdím, že se ty krávy mají jako prasata v žitě, ale tak strašné, jak to ten člověk tady popisuje, tak to také nebude. A pak, kdybych měla věřit všem alarmujícím informacím, tak přestanu jíst úplně všechno a budu polykat jenom výživové pilule a za chvíli bude po mně. Já mám máslo ráda a mám ráda dobrý tvaroh a opravdové sýry. To všechno jím už několik desetiletí a jsem zdravá. Ten margarín mi nechutná, ani ty sýry z nějaké sóji, nebo co to je. I když soju, jako luštěninu ráda mám. S těmi potravinami je to čím dál horší. Včera jsem četla, že francouzi vyvinuli nějaký druh rajčet úplně bez šťávy, aby prý byly možné dávat do sendvičů bez toho, aby z nich ta šťáva vytékala. Takže zase nějaký nový modifikovaný paskvil na rajče. Někdy jsem ráda, že už nejsem mladá, protože je mi líto mladé generace a jejich dětí. Dneska jsem byla na nákupu, byla tam docela hezká maminka se synem, asi 10 let. Maminka s velikým břichem a zadkem, samé sádlo a její dítě to samé. A oba se zastavili u regálu s takovými pěnovými barevnými bonbóny po půl kile a dávali si to do košíku. Svrběl mne jazyk, ale udržela jsem se. Dostala bych určitě od mladé paní do nosu. *smich* Za zadkem měli jogurty, ale u nich nepostáli a mašírovali rovnou k uzeninám...

pb®
No ve velkokapacitním kravíně, co popisuje incommodious. Konkrétně v těch Hodkovicích, každý rok dělají komentované exkurze. Že se kravám berou telata záhy po narození je známá věc a že po 4.- 5.laktaci jdou na jatka nám říkali. A ta narozená telátka každé samotné v ohrádce jsem viděla. Na jedné straně jalovičky na druhé býčci pěkně seřazené od nejmladších po nejstarší. Každá kráva na obojku čip, který zaznamenává pohyb, kolik nadojila a dávkuje se jí krmení. Dojení 3x denně, krávy jen v hale, výběh žádný. Dojivost v průměru 30l denně na kus, zprůměrováno včetně březích a jalovic.

 

nikdo*
hodnocení

2x

Moje zkušenost není důležitá. Ale každý má možnost jíst jeden rok jen to, a druhý jen ono, a průběžně si nechat dělat cholesterolové testy. Výsledky? Moje výsledky? Máslo jednoduše vyhrálo.

 

hodnocení

1x
avatar maky

Před mnoha lety řekla naše dcera - žádné náhražky másla svým třem dětem nekupuji. I my jsme se dávno vrátili k máslu a sádlu, žádné přírůstky na váze díky tomu nepozoruji.

 

chachn
hodnocení

0x

nejake odkazy? sudie a podlozeni? je to dost zajimave, ja teda zeru zasadne maslo, ale draha polovicka papka margariny, sice ma krabicku tak na dva mesice, ale vzhledem k tomu, ze dba na zdravou vyzivu, bych ji dal rad nakouknout necemu overenemu (neberte osobne) diky moc

mot
hodnocení

puvodni odkaz jsem jiz nedohledal, ale je to vykopirovane z jednoho odborneho clanku profesora aplikovane chemie z Cambridge, takze osobne s duveryhodnosti problem nemam.
samozrejme se to korporacim vyrabejici margariny nehodi do PR, takze se o tom moc nemluvi.
chachn

ono jde o to, jestli se ty postupy vyroby nejak nezmenily. snad nekdo s necim prijde

mot
hodnocení

za ty roky je to jiz tak levny proces, ze neni duvod! Vyrobcum jde jen o penize, nic jineho!

vtipné komentáře

 

hodnocení

0x

@mot - Tou náhražkou je margarín, rostlinné máslo syntetické, ztužený tuk.
Mezi margarinem a ztuženým tukem je rozdíl, co myslíte výrazem "rostlinné máslo syntetické" netuším - že by se vyrábělo z umělých květin? *smich*

Nějaké čtení zde vitalia.cz/...

 

hodnocení

0x

Margarín obsahuje jen minimální množství tuku a krabička obsahuje doporučené množství, které se má mazat na chleba. To množství je tak malé, že vám to nemůže nijak ublížit. Margarín je ochucený, takže zpestřuje chuť. Prokažte škodlivost nebo mlčte.

Stella máslová - nutriční hodnoty. Balení 450g mi výjde min. na měsíc (15g na 2 až 3 krajíce chleba). Nasycené mastné kyseliny (NMK) 1g v 10g výrobku. Což mohu porovnat např. s cappuccinem kde mi vychází 0.72g NMK v 5 lžičkách (jednom šálku - ale dávám si 2x denně). K tomu margotka 9.5g NMK, nebo tatranka 7,285 g NMK. A pokud sníte čokoládu figaro na vaření tak sníte 16 g NMK. V tomto světle řešit margarín je směšné. Pokud si ale na chleba dáváte máslo, pak vězte že máslo vychází daleko hůř než margarín: NMK 9 g v 20g + cholesterol.


doplněno 22.08.18 12:33:

ivzez:

Já jsem nepsal nic o "pravé čokoládě"! Pletete si pojmy. Nepsal jsem že Figaro na vaření je pravá ani mléčná!

suzymon®

" To že si myslíte, že když se odebere z mléčné čokolády cukr, tak vlastně vznikne hořká čokoláda s příchutí mléka, se ani nedá nazvat naivní."

A z čeho si myslíte, že se vyrábí Figaro? Z hořské čokolády! Jen do toho přidají cukr a sušené odtučněné mléko.

Ta příchuť mléka tam cítit je. Myslíte si že o pravé čokoládě nic nevím? Já vím jak chutná je hořká a to není pro mě!

" O jejích kvalitách a co má zdravá a neškodná čokoláda obsahovat. Jsou tam velmi zajímavé články a dozvíte se i o historii čokolády."

Vy jste najivní. Nic není 100% zravé a jak jsem již psal, pravá čokoláda, neředěná obsahuje vysoké množství NMK, což vy očividně ignorujete. Sice zlepšuje náladu, ale nevidím důvod proč tvrdit, že je zdravá. *sok* Zdravá je zelenina a ovoce... *srdce* ne čokoláda. Ty články na internetu jsou psány tak, aby vychvalovaly tu či onu stranu podle toho která co prodává. A vy najivně věříte, že jsou objektivní? :-D

" Mně bylo divné, že mluvíte třeba zrovna o těch "margotkách", což je opravdu snad ten nejhorší sajrajt, co může člověk sníst a ještě to považovat za pochoutku. Ta umělá hmota, kterou je to potažené, je teda pro mne nepoživatelná. Ale kdysi to byla pochoutka,"

To že nemáte ráda tyhle věci ještě neznamenají, že to nemají rádi jiní. Zřejmě jste zastánce zdravé výživy a to já nejsem. V tomto ohledu je naše diskuse zbytečná, protože je to jako by jeden glorifikoval Stalina a druhý Regana... Jak vidíte, došel mi prostor pro komentáře, takže pokud ještě potřebujete něco vysvětlit, tak soukromě.

h4ever, to asi nebude platit u každého. Jím máslo a sádlo celý život a cholesterol nemám a nikdy jsem neměla. Ale nejím ani Margotky, ani tatranky a už vůbec ne čokoládu na vaření *blee*, která hlavně ani není určena k přímé konzumaci, ale do pečiva, nebo tak. A i o vánocích, když dělám cukroví, tak koupím kvalitní hořkou čokoládu a ne tu na to "vaření". Je možné, že jsem zmlsaná, ale vidím, že to prospívá mému zdraví, tak třeba zrovna já nic měnit nebudu. Ale samozřejmě, že nikomu nic nevnucuji. Jen říkám svou zkušenost a ať si každý jí to, co považuje za dobré...

Susymon:

Co je tohle za blábol: "která hlavně ani není určena k přímé konzumaci"? A to jste četla kde? Jaký si myslíte, že je rozdíl ve složení čokolády "obyčejné"a na vaření?

hořká čokoláda 70/... NMK 26 g! Ta vaše slavná hořká čokoláda, bude-li skutečně hořká bude mít ještě vyšší podíl NMK.

Čokoláda Schogetten 30% kakaové sušiny, sušené mléko 18%, oříšky 10%, tuky 35%, NMK 19%?

U tmavé Schogetten je 31% tuky a NMK 19%. Vyrobeno v Německu.

Tak třeba Figaro mléčná 25% kakaové sušiny, NMK 17.5%, tuky celkem 29%, cukry 57.5%!

Oproti tomu Figaro na vaření 35% kakaové sušiny, NMK 16.5%, tuky celkem 27.5%, cukry 57.5% takže ještě vychází lépe než ta vaše hořká (či mléčná) čokoláda.

Další delikátní čokoláda mléčné plátky s oříšky 75g - 30% kakaové sušiny 30.8% tuky, 18.7% NMK, 14% suš. mléka, oříšky 2%, vyrobeno v Holandsku.

Čokoláda Kinder +milk/-cocoa: 53% cukru, 34.7% tuky, NMK: 22.5%

ZÁVĚR:

Tvoje představa o tom, co je to kvalitní čokoláda a co je určeno pro přímou konzumaci je značně najivní. Zkus mi najít kvalitnější čokoládu než tu Figaro na Vaření s ohledem na množství NMK! Protože tato má 35% kakaa, což je s ohledem na výše uvedené čokolády nejvíce a naopak NMK je nejnižší hodnota.

No tak jsem naivní. Ale moje naivita mi jde k duhu. ;) Mléčnou čokoládu nejím, tu s oříškama nebo sušeným ovocem také ne, protože oříšky a sušené ovoce jím in natura. A ano, kupuji čokoládu s maxiámálním podílem kakaové sušiny. A jelikož si dělám dokonce i čokoládové pralinky sama doma, tak jsem si samozřejmě koupila i čisté kakaové máslo z prvního lisu. Náplně do do pralinek si také dělá sama a docela ráda bych Vám dala ochutnat. Ale pralinky dělám v zimním období, protože to mám na ně chuť. Přes léto čokoládu nejím, nemám na ni chuť.

A tohle je složení té Vaší čokolády Figaro. ;) Našla jsem tuto informaci v testu hořkých čokolád. Tak dobrou chuť. Ale takovouhle "čokoládu" já teda nejím.

Výrobce: Kraft Foods CR s.r.o.
Cena: 22,90 Kč
Hmotnost: 100 g
Složení: Cukr, kakaová hmota, rostlinný tuk, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, kakaové máslo, mléčný tuk, emulgátory (sójový lecitin, E476), aroma. Vedle kakaového másla obsahuje i jiné rostlinné tuky.

Hodnocení: Řez je poměrně hladký. Opět cítíte jinou vůni, mléko či smetanu. Což by u hořké čokolády nemělo být. Chuť je velmi nasládlá. Něčím je to nastavené. Má to tak 50% kakaa.

Samozřejmě že je v tom i palmový tuk, ale ten se pohybuje někde do ~5%, protože je to směs více tuků. Jak jsem psal, je tam ~57% cukru, tak pochopitelně, že je velmi sladká. Já ji ale jím například po aplikaci na banán (2-3 čtverečky) nebo při jiné příležitosti (dělal jsem z toho například čokoládové kokosky, polevu na cukroví, arašidy s čokoládou, nebo jsem smíchal čokoládu hořkou 80% (~Lindl nebo jak se jmenuje) s Figarem a vytvořil jsem si tak unikátní chutnou čokoládu, která už pak ve výsledku není ani sladká ani hořká (neb hořká čokoláda je mi odporná). Figaro na Vaření ve skutečnosti NENÍ HOŘKÁ čokoláda, takže ji nemůžete s hořkými čokoládami srovnávat. Figaro na Vaření je mléčná slazená čokoláda s menším obsahem kakaové sušiny. Pokud byste odstranila cukr, dostala byste podle mého odhadu silně hořkou čokoládu s mírnou příchutí mléka. Čokoládu kupujeme ve slevě v kauflandu, takže cena není vyšší než 17Kč. Jak jsem psal kakaa tam je 30% a samostatně ji nejím.

 

iz*

Čokoláda na vaření od Figara obsahuje mléčný tuk, ale není to mléčná čo/...! Podle popisu je to hořká čokoláda. Obsah kakaové sušiny nejméně 35%.

Chce-li si někdo odrovnat játra nebo další vnitřní orgány, ať se klidně živí margaríny. Ale nikdo rozumný by je neměl radit nebo dokonce doporučovat někomu jinému.

h4ever, tak teď už Vám konečně rozumím. Přečetla jsem si, jak Vy si představujte co je to čokoláda a vidím, že opravdu nevíte která bije. Ale když už chcete někomu radit a o něčem mluvit, neměl byste se spoléhat jen na Váš úsudek a dedukce. To že si myslíte, že když se odebere z mléčné čokolády cukr, tak vlastně vznikne hořká čokoláda s příchutí mléka, se ani nedá nazvat naivní. *alene* Opravdu se Vás nechci dotknout, ale Vy jste si teda servítky vůči mně vůbec nebral. Já si je beru, protože napsat co si myslím po tom vašem vysvětlení jak si Vy představujete pravou čokoládu, opravdu nelze. Ale jo, klidně si kupujte a jezte co chcete, ale proboha, raději to moc nerozšiřujte veřejně. Máte přece internet, uvolněte si chvilku a přečtěte si něco o kakau a čokoládě. O jejích kvalitách a co má zdravá a neškodná čokoláda obsahovat. Jsou tam velmi zajímavé články a dozvíte se i o historii čokolády. Pak určitě změníte názor. A bude to určitě přínosem nejenom pro Vás osobně, ale i pro Vaši rodinu. I když teda zrovna na čokoládě svět nestojí, stojí to za to. Mně bylo divné, že mluvíte třeba zrovna o těch "margotkách", což je opravdu snad ten nejhorší sajrajt, co může člověk sníst a ještě to považovat za pochoutku. Ta umělá hmota, kterou je to potažené, je teda pro mne nepoživatelná. Ale kdysi to byla pochoutka, v době, kdy se to ještě vyrábělo poctivě, tak jsem si ji klidně také koupila. Ale dneska teda ani náhodou.

Ne, děkuji. Už jsme si myslím podstatné řekli. Ale děkuji za vstřícnost.

 

lidus*
hodnocení

0x

Ne, moje maminka říká, že margarínu od Unry se najedla dost. Kupuji drahé ale dobré máslo a sádlo od farmáře.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]