Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výklad historie dle soudruha Filipa

Od: ben® odpovědí: 64 změna:

Dobrý den, soudruh Filip se ujal poměrně zajímavě výkladu historie, když ukázal na Ukrajinu jako na původce okupace ČSSR v roce 1968, protože soudruh Brežněv z Ukrajiny pocházel. Neměl by tento samozvaný historik pokračovat se stejnou logikou a označit Rakousko za původce 2. světové války, protože pan Hitler se tam narodil? A za vítěze 2. světové války lze považovat Gruzii, protože tam se zase narodil soudruh Stalin? Komu chtěl soudruh Filip svým výkladem historie posloužit, koho ochránit a na koho ukázat? A byl ten příjezd vojsk VS do Československa invaze nebo bratrská pomoc? Děkuji Vám za zajímavé názory a zdravím!

64 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nikdo*
hodnocení

7x

Bene, jako vždy vycházíš z neúplných informací, zkreslených médii. Ta jeho reakce, byla takto pojatá, protože to byla reakce na snahu vinit ze všeho Rusko. Že to slouží k vyvolávání protiruských nálad, což je špatně. A proto poukázal jen na historické fakty, že by se mělo měřit stejným metrem všem, a nikoliv jen Rusům.
To už samozřejmě média nezmínila. A samozřejmě se jim to hodilo, a je z toho "událost dne". Takhle se vytváří manipulace lidmi. Řekne se toho jen polovina, a na té polovině se utvoří příběh, který potom už žije sám, bez té první, nevyřčené části, bez souvislosti s ní.

A tak jen povzdech od klasika: Jak snadné je, ohonem vrtěti psem.

doplněno 21.08.18 20:11:

Jen pro doplnění, domnívám se, podobný názor od někoho jiného.:

"Jako mladý jsem s tím nesouhlasil, i teď to vidím jako problém. Strašně mi ale vadí, co se kolem toho děje. Tenkrát to byl Sovětský svaz. Dneska se to hází na krk Rusům. S dnešním Ruskem to nemá nic společného. Je to hloupé, přesně podle požadavku mainstreamu, že Rusko je zločinec, okupant a já nevím co. Už jsem z toho unavenej," říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz generál Hynek Blaško k srpnové vojenské intervenci armád Varšavské smlouvy z roku 1968 a dnešním reakcím na ni.

ben®
hodnocení

invaze

nikdo - Rusko je přeci hodné, ale způsobil to SSSR. A máte pravdu - soudruh Filip chtěl ochránit Rusko (tak osočil Ukrajinu). Vy máte informace přímo od soudruha Filipa? Asi ne.

nikdo*

Ale vůbec ne. Nikdo netvrdí nic takového. Ale chceme-li něco hodnotit, tak si nesmíme lhát do kapsy. To za prvé. On přeci tím výrokem ani neospravedlňoval Rusy ani invazi. On jenom v souladu s historickými fakty řekl, jak to přesně bylo. A ta fakta jsou neoddiskutovatelná. Všechno kolem ospravedlňování čehokoliv, tak jak to tvrdíte, z toho udělala až média, protože se jim to hodí, a protože moc dobře vědí, že 99% lidí, se hledáním toho, co a proč přesně řekl, nebude zabývat. manipulace, manipulace, nic než manipulace lidmi.

ben®
hodnocení

invaze

nikdo - ano, lhát by se nemělo a jak už jsem zde zmínil, tak mohl soudruh Filip jen říci, že původcem a organizátorem invaze byl sovětský komunista. Jenže, tuto pravdu by soudruh Filip vyslovoval velmi těžko.

nikdo*

A proč by se mu to mělo vyslovovat těžko? Vždyť je to pravda. Ale nemá důvod to říkat, když to kolem něj říká většina jiných. proč by se opakoval?

culdabulda1*
hodnocení

3x
no tak si toho 21. srpna zavzpomínáme, zanadáváme, popláčeme - a změní se něco? - a co dál...?!doplněno 19.08.18 19:06: upřímně : tzv. "obyčejným" lidem se toho zase tak moc nestalo, ba dokonce jsou teď mnozí toho názoru, že pro národ byl r. 1989 daleko větší tragedií ! A pronásledování různých aktivistů, disidentů, umělců aj. "demokratů" a liberalistů může být národu "ukradené" - oni na národ taky kašlou - ten jim je dobrý akorát k tomu, aby se dostali k moci a ke korytům. Však nám to po 89. ukázali !
ben®
hodnocení

invaze

culdabulda1 - výročí není od toho, aby se po něm něco změnilo. Ano, je to připomínka zla, které bylo spácháno na tomto národě, pojmenování toho zla, ukázání na jeho strůjce a ze které světové strany to zlo přišlo. Důležité to je hlavně pro mladší generaci a nemělo by se k tomu jen mlčet, jak to avízoval jiný politik, který má vlastní pořad na komerční TV a jinak mluví do všeho (včetně pánského červeného spodního prádla). No, možná se bojí pokárání nějakého mocného kamaráda.

ben®
hodnocení

invaze

culdabulda1 - Vám se listopadem 1989 zhroutil krásný svět, ale to neznamená, že musíte být hnusný cynik a jen prudit a provokovat.

culdabulda1*

@ben

- mně se po 89. nic nezhroutilo - já mám životní podmínky stejné, jako jsem měla za komoušů, ale koukám kolem sebe a vidím bezdomovce, žebráky, živořící důchodce, samoživitelky i rodiny s dětmi - nemluvě o drzých projevech i činech politiků, "umělců" a tzv. elity, která si nic nezadá s ruskými okupanty a komoušskou propagandou !

A taky vidím na druhé straně blahobyt, bezohledné plýtvání a neuvěřitelnou nafoukanost a sprostotu té "lepší" části společnosti, která chce rozhodovat, koho například připustit k volbám a koho ne, jaký názor je ten správný, kdo je populista a kdo demokrat (nebo co ) !

Prostě patřím do té druhé poloviny národa (a vlastně i světa) a jen čas a historie ukáže, která byla realističtější a úspěšnější (nežli se zase zvrtne) .

brezina
hodnocení

3x

Podle někoho se SSSR=Rusko.Proč se Německo nerová Třetí říši?V práci máme brigádnici (budoucí učitelka na ZŠ).Jako správná 25-ti letá pamětnice nás učí o tom co se tu dělo v roce 1968.Bohužel jsem zjistil že má velmi neúplné a zkreslené informace.Na vše odpovídá "tak nám to říkali ve škole tak je to pravda".Je smutné jak se dnes historie převrací,je dáváno do popředí jen to negativní a nebo je uváděn pouze jeden pohled na věc.

lidus*
hodnocení

2x

Zdravím Bena a všechny přítomné. Nechápu co stále vytahujete válku, 68... Co dnešní vojenské OZBROJENÉ mise? Ty vám nevadí, nevadí vám, že na Kozině(asi i jinde) ve vojenském prostoru je narváno amíky? Odsoudíme toho co je pozval, jsem pro.

nikdo*

Kde to je? "na Kozine". Jestli tím teda neprozradíte státní tajemství, hi?

mot
oni obvykle ti amici sami po tydnu cviceni odejdou..
lidus*

Kozí Horka, Březina, Vyškov a týden tam tuty nejsou, někteří už víc než rok (státní tajemství to nevím, já to vím od provozovatele luxusního klubu (řekla bych bordel) kde jsou často hosty.

hodnocení

1x

Já se té "teorii" o původu ani nedivím - jestlipak víte, odkud soudruh pochází? *smich*

ben®
hodnocení

invaze

jedubabicka - jestli myslíte soudruha Filipa, tak nevím. Vysvětlete to nebo prozraďte.

Wiki - Vojtěch Filip (* 13. ledna 1955 Jedovary u Českých Budějovic)

hodnocení

1x

invaze

Tak asi nemá cenu komentovat uvažování a následný výklad komunistů. Oni to majá trošku jinak :) Z tohoto hlediska by za 2. sv válku mohlo Rakousko- Uhersko, protože Hitler byl Rakušák. No a v Rakousko- Uhersku jsme byli i my, takže jsme spoluzodpovědni za hrúzy války.

Silně mi tento výklad připomíná zajímavé pojetí historie jednoho místního rádce, co zuřivě řeší bombardování *smich*

A co se týče 68 - to znám jen z vyprávění rodičú a pod, nebyl jsem ještě na světě. Ale je snad nad slunce jasnější, že to byla naprosto regulérní invaze, slušně vojensky naplánovaná.

iz*
hodnocení

1x

Já to vyjádření vnímám jinak. Viníků tehdy bylo více, nejen státy Varšavské smlouvy. (Kdyby si Brežněv nebyl jist, že USA a NATO nic nepodniknou, mohlo to vypadat jinak.) Podle mne je nesmysl tehdejší invazi vyčítat jenom současnému Rusku.

doplněno 19.08.18 12:44:

@Ben: Někde v diskuzi jsem na to narazila, ale kde to bylo...

ben®
hodnocení

invaze

ivzez - a on někdo tu invazi z roku 1968 vyčítá současnému Rusku? Rusko má na svědomí invazi na Krym, tak asi jen srovnání s rokem 1968, kdy byl SSSR.

Kdy že proběhla ruská invaze na Krym?

hodnocení

1x

@nikdo - A proto poukázal jen na historické fakty, že by se mělo měřit stejným metrem všem, a nikoliv jen Rusům.
Ale ono se měří - soudruh jen šikovně využil obecného jazykového úzu, kdy těm, co byli pod křídly CCCP se říkalo buď "Rusové/rusáci" nebo "sověti", ať to byli čistokrevní Rusové nebo třena Kalmyci.

Že se stejně běžně pro události roku 1945 používá "osvobodili nás Rusové" - to asi nevadí.

nikdo*

Že se stejně běžně A NESPRÁVNĚ pro události roku 1945 používá "osvobodili nás Rusové"

Nevadí? Jak komu. Jak kdy. V lidové mluvě ne. Když hovoří historici ano.

Aha - takže soudruh pouze poučil prostý lid - jen aby to ti nevzdělanci pochopili :(

nikdo*

Ta věta nebyla poučování. To, co řekl, byla odpověď na dotaz. Ten dotaz se samozřejmě médiím nehodil, a tak málokde zazněl. A vy potřebujete takové poučování?

Rozhovor jsem nečetla, netuším jak tedy dotaz, na který odpovídal, zněl.

Ale stačí mi jeho vyjádření, že ""historie roku 1968 je ze sta procent zfalšována".

nikdo*

@jedubabicka: Když jsme u toho roku 68, posílám jeden odkaz. Čtěte, a nekoukejte na to, že je to z aeronetu. Ten člověk napsal, alespoň podle mě, hlubokou pravdu, a ta se rozhodně nebude líbit spoustě lidí. Ale je to opravdu jedno z nejpravdivějších historických zhodnocení pražského jara, a srpna 68, ale i událostí ze dneška. Je to delší, a je škoda, že takový text, nevyšel jinde, že mu není věnována větší pozornost.

aeronet.cz/...

hodnocení

0x

No, pakliže někdo uplatňuje národnostní hledisko a říká, že nás obsadili Rusové, pak je samosebou možno uplatnit národnostní hledisko též.

A tvrdit, že SSSR vládli Židé, Gruzíni, Ukrajinci ...

A v ČSSR také. Kdo byl Husák, Šalgovič, Biľak, Colotka, Lenárt, ..?

ben®
hodnocení

invaze

ra252 - jsem rád, že i Vy uznáváte, že názor soudruha Filipa je hloupost.

Samosebou že chápete, že tvrdit, že nás obsadili Rusové je nesmysl. A že z takového nesmyslu je možno odvozovat další, aby nesmyslnost prvního vynikla.

Mimochodem, v srpnu 1968 jsem u nás v pohraničí neviděl ani jednoho ..

ben®
hodnocení

invaze

ra252 - já si myslím, že soudruh Filip měl jen říci, že za okupaci může sovětský komunista a bylo to OK.

nov

To u nás v pohraničí jsme měli tanky rozryté silnice i chodníky. Soudruzi jeli kudy se dalo i přes zahrádku.

iz*

@ Ben: »já si myslím, že soudruh Filip měl jen říci, že za okupaci může sovětský komunista a bylo to OK«

Nesouhlasím. Sovětský komunista to zinicioval, ale velký podíl na tom mají i NATO (sovětský komunista věděl, že mu to "projde") a další státy Varšavské smlouvy.

ben®
hodnocení

invaze

ivzez - a nemůže za to vlastně český komunista, který se pokusil o reformu a naštval tím komunistu sovětského? Možná se takto dopracujete až k té bratrské pomoci .

invaze

A proč by NATO mělo v roce 1968 kvůli nám nějak reagovat? Jednak jsme byli sovětský satelit, tedy nepřítel, jednak správně usoudili, ať si to jedni komunisti s druhýma komunistama vyřídí sami mezi sebou. Riskovat válku v Evropě kvůli Československu, to by bylo špatné rozhodnutí. SSSR by se nás nevzdal, ostatně měl i u nás silnou pátou kolonu.

iz*

@Ben, ne, já se k bratrské pomoci nepropracuju. Ale zastírat, že za tehdejší invazi mohli i další, považuji za krátkozraké.

@Jethro, zajímavé je, že s tím nepřítelem řada zemí spolupracovala, obchodovala a že změny v druhé poloviě 60. let vítala. Válku v Evropě by podle mne neriskoval ani SSSR.

Nechat beztrestně obsadit jinou zemi dodnes vnímám jakp minimálně selhání "demokratických" sil...

Proti invazi byly až do zvacích dopisů i Polsko a NDR (nevím jak Maďarsko)...

ben®
hodnocení

invaze

ivzez - pro Vás je důležitější příčina, pro mě následky (invaze, okupace, ztráty na lidských životech, ponížení a znásilnění národa "kamarády", ztráta ideálů, pronásledování, čístky, emigrace, normalizace, strach z režimu, dvojí morálka, apatie, bezčasí, šeď a skloněný hřbet). A za to vše může Rusák (což je sice zkratka zjednodušující, ale každý soudný člověk ji snadno pochopí).

bene - ten Rusák - nebyl to náhodou židobolševik?

iz*

@Ben, pro mne je důležité oboje stejně.

A na tom, co je důležitější pro Vás, bohužel máme podíl všichni, kdo jsme se tomu nijak nepostavili. Ať už jsme k tomu měli jakýkoliv důvod. A všichni, kdo chodili volit...

nikdo*

bez komentáře zkopírováno z internetu:

"==Sleduji mediální orgie k 50. výročí 21. srpna 1968 a děsím se těch k 80. výročí 29. září 1938, které by měly být zákonitě ještě mohutnější...
Obě tato výročí mají však jedno společné: jsou důkazem, že náš osud vždy záležel na politice velmocí, odvíjející se od toho, co pro ně bylo momentálně výhodné. A to by nám mělo být velkým poučením, že ani v budoucnu to nikdy nebude jinak!"

hodnocení

0x

@ra252 - Mimochodem, v srpnu 1968 jsem u nás v pohraničí neviděl ani jednoho ..
V srpnu 1968 jich byla plná Praha - ale sebekriticky přiznávám, že jejich etnický původ jsem blíže nezkoumala.

hodnocení

0x

invaze

A ten, kdo společně s Německem rozpoutal 2. světovou válku přepadením Polska byl kdo?

Velká Británie?

invaze

No vždyť jooo, to už tu dlouho nebylo, Churchill, vrah jeden. *bzum*

Už jen čekám, kdy nějaký ignorant vytáhne to, že za invazi v 68 může taky Churchill

hodnocení

0x
@culdabulda1 - no tak si toho 21. srpna zavzpomínáme, zanadáváme, popláčeme - a změní se něco?Co by se proboha mělo změnit? Aspoň já pevně doufám, že nic - že už nikdy nebudu koukat do laufů, například.doplněno 19.08.18 19:12: @culdabulda1 - upřímně : tzv. "obyčejným" lidem se toho zase tak moc nestaloKdyž o tom víte ***, tak se snad radši nevyjadřujte - a buďte ráda, že se nic nestalo nikomu kolem vás.
culdabulda1*

@jedubabicka

- kdybych tu dobu neprožívala, tak bych Vám možná i věřila - a všimněte si, že mluvím o obyčejných lidech, tj. takových, kteří nebyli nijak angažovaní v politickém životě a byli rádi, že mají sociální jistoty, práci, bydlení, lékařskou péči, zadarmo školy ...

@culdabulda1 - Máte pocit, že jsem nezletilá nebo patřím mezi neobyčejné? ;)

Že o něčem nevíte či vědět nechcete neznamená, že se to nestávalo.

onarijihoh
hodnocení

0x

culdabulda1

Jak se nic nestalo?

Díky invazi v roce 1968 odešlo z této země během pouhého roku přes 100tis občanů. Z velké části to byli elity našeho národa ve svých oborech. Dále statisíce lidí byli následně perzekuováni.

Na vedoucí místa se následně dostali lidé, kteří splnili pouze oddanost tehdejšímu režimu. Odbornost nebyla důležitá.

I díky tomu následně naše zem stále více zaostávala.A to mělo dopad na všechny.

culdabulda1*

no - pokud vím z médií - odliv pracovních sil a inteligence na západ pokračuje i po 30-letech budování kapitalismu a demokracie. Komouši tady byli jenom 40 let.

nov

Nikdo je nepronásleduje,dnes mohou odejít svobodně za prací kam chtějí.Nikdo je neohrožuje,nepopravuje.Tak nemíchejte hrušky s jablkama.Za komunistů utíkali za hranice,aby si zachránili holou kůži,ty zaslepená hrůzo.

iz*

@Nov,

»Za komunistů utíkali za hranice,aby si zachránili holou kůži« → jenom někteří. Řada šla "za lepším".

culdabulda1*

@nov

- pár emigrantů v 68 jsem znala, dokonce i z příbuzenstva, ale nikdo z nich nezachraňoval holý život ! :( - tak teda nevím ...

onarijihoh

ivzez>

Jasně. Ale lepší z dnešního pohledu je úplně jiné, než v roce 1968-1969. Oni tenkrát odcházeli nelegálně. Následně byli odsouzeni na mnoho let a byla jim prakticky zavřena cesta zpět.

invaze

V případě nelegálního přechodu hranic by o ten holý život šlo. A výjezdní doložky do kapitalistické ciziny se nerozdávaly jen tak - já třeba žádal pravidelně každý rok a nedostal nikdy.

ben®
hodnocení

invaze

ivzez - doba byla rozjitřená a nikdo nemohl odhadovat její vývoj. Bolševik byl posílen o okupační vojska (mimo armádu, policii a LM) a klidně mohl třeba zopakovat 50. léta. Takže, jediné co lze emigrantům závidět byla jejich odvaha zde vše zanechat, kopnout bolševika do zadku a opustit jeho zadrátovaný koncentrák směrem do neznáma.

iz*

@Ben, emigrantům není vůbec co závidět (ani to neumím). Jen jsem chtěla uvést na pravou míru tvrzení Nov.

, podle Vás byl "odchod elit národa" přínosem (píšete "díky invazi")? Kvůli invazi odešla část emigrantů, část odešla kvůli ne/svobodě a část (větší) šla za vidinou "lepšího života" (vyšších příjmů).

@Jethro, dalo se vycestovat i s cestovními kancelářemi a znám řadu lidí, kteří výjezdní doložku dostávali každý rok.

Já na tu dobu nevzpomínám ráda. Časem jsem snad (?) pochopila, proč k té invazi dojít muselo, ale odpustit ji nedokážu nikomu ze "zúčastněných". Možná proto mi tolik vadí přehlížení některých fakt ...

nikdo*

Až do podzimu roku 1969 byly hranice poměrně otevřené, což emigraci usnadnilo. Odhadem odešlo z ČSSR v letech 1968-1969 více než 80 000 lidí. Wikipedie

Nejvíce vědců odešlo v letech 1968, kdy zemi opustilo 154 akademiků, 1969 (158 osob) a 1970 (105 případů).
Zdroj: denik.cz/...

invaze

ivzez, jistěže byli lidé, co dostávali výjezdní doložku každý rok. Po roce 1989 jsem řadu z nich nacházel v jistých seznamech. Já bych na to neměl žaludek ani svědomí. Tím nechci říct, že se to týká každého, kdo cestoval na západ. Ale bez větší či menší míry kolaborace se to asi neobešlo téměř nikdy.

iz*

@Jethro, tím obviněním z kolaborace bych šetřila. Vím o lidech, kteří byli v seznamech jen kvůli výjezdní doložce. A vím o lidech, kteří pravidelně jezdili navštěvovat příbuzné a s StB nespolupracovali...

hodnocení

0x

@culdabulda1 - A taky vidím na druhé straně blahobyt, bezohledné plýtvání a neuvěřitelnou nafoukanost a sprostotu té "lepší" části společnosti, která chce rozhodovat, koho například připustit k volbám a koho ne, jaký názor je ten správný
Co mi to kruci jen připomíná? *blee*

culdabulda1*

@jedubabicka

- viďte, mně taky ! -když mi např. "ben" doporučil, že takoví lidé jako já by raději k volbám chodit neměli .

ben®
hodnocení

invaze

culdabulda1 - opravdu to takto bylo? Já mám dojem, že jsem psal, že volby nejsou povinnost a nerozhodnutý volič tam nemusí chodit (když neví koho volit, tak proč tam chodit). Ovšem, jestli jsem to napsal více přímo, tak to byla zatím nejlepší rada, kterou jsem zde napsal .

Konečně by vyhrálii volby "benovi" koně!*poctar*

hodnocení

0x

invaze

Invaze to byla , ale prakticky se na tom dost podepsali ti koministé, kteří nesouhlasili s Dubčekem a hrozilo jim, že přijdou o koryta, poslali tzv. dva zvací dopisy do SSSR (Kapk, Švestka, Indra,Bilak) Dubček přirpavil spoustu reforem, které se jim nelíbily a hlavně se nelíbily Sovětům a těchto zvacích dopisů využily. Pak byla komuinistická špička internována v Moskvě a Brežněv je donutil podepsal souhlas s invazí. Nepodepsal Kriegel, Dubček dlouho odolával, ale nakonec nako nec ,podepsal, protože v té době byla v ČSSR. velké množství vysoce ozbrojených vojáků a hrozilo krveprolití a občanská válka. Tehdy lid za Dubček šel, mohlo být dobře, rozodně líp než to co následovalo.. Bohužel západ nám tehdy pomoc nenabídl, stejně jako v

Bohužel prezident Svoboda byl slaboch a k podplísu je taky nutil. A později Husá.k tvrdě odsoudil Dubčeka. Dubček skončil, šel do fabriky a anstala doba temna. A želbohu ti signatáři niky nebyli odsouzeni,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]