Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

POUŤ - co se to proboha děje?!

Od: jezevec* odpovědí: 11 změna:

Ahoj všem,

tak co, už u vás byla pouť? My byli o víkendu na jedný echt vesnický a nestačil jsem se divit. Padesát let starý kolotoče (labutě, houpačky, autodrom), jeden stánek se sladkostma (malej pytlíček praženejch ořechů za šest pětek, malý perníkový srdce za osm), jedna střelnice. Žádný klobásy, žádný točený pivo, žádný koláče, žádný popcorny a hotdogy, žádný tomboly, žádný stánky s cetkama pro děti (balonky, frkačky, plastový pistole a mončičáci). Návštěvníky šlo spočítat na prstech. Co se to proboha děje? Je to u vás taky takový peklo?

doplněno 16.08.18 07:05:

Jenom doplním, že jde o místo, kde ještě před deseti, patnácti lety, byl jeden stánek vedle druhýho a z každýho koutu voněla jiná pochutina od langošů přes grilovaný ryby až po čínský nudle.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

3x
Zajímalo by mě, co byste říkal na OPRAVDOVOU tradiční křesťanskou pouť, spojenou s procesím, křesťanskou symbolikou a modlitbami k výročí vysvěcení kostela.
Žádné"poslední prodloužené jízdy, kupujte, kupujte"
To by vás asi šlehlo:).
Já když to viděl poprvé na Slovensku, tak jsem vůbec nechápal, kam ti lidé jdou a co tam budou dělat.
ben®

vilik - slavnost k výročí vysvěcení kostela je posvícení. Proto obec, kde není katolický kostel, nemůže posvícení uspořádat (nemá k tomu důvod).

vilik*
Bene, nějak jsem vás nepochopil.
Pouť v původním smyslu je putování k hrobu mučedníka, k místu zázraku nebo na poutní místo. U nás se takto navštěvuje například Velehrad. V pozdější době se pouti konaly například i při příležitosti výročí vysvěcení kostela. To je to vámi zmiňované posvícení. Stále se bavíme o slavnosti katolické církve.
To ale nemusíme psát, to snad je známé a lehce dohledatelné.
Obec bez poutního místa logicky pouť pořádat nemůže. Může pořádat veselici, setkání, slavnost, shromáždění, klidně s kolotočem, houpačkami a cirkusem, s programem hasičů a jiných složek IZS, večerní zábavou a ohňostrojem, ale pouť jsme se tomu naučili říkat nepřesně, v přeneseném významu.
Já letos šel o dovolené malý kousek směrem k Santiagu de Compostela, moc jsem si ten zážitek užil, i když pouze na našem území a symbolicky. Jednou se tam třeba vypravím těch posledních 100 km a dostanu diplom ;). Minulý rok jsem byl navštívit Křtiny a předtím jsem se byl mrknout na slavnostech v Levoči. Nejsem praktikující katolík a nijak náboženství nežeru, stačí mi jen se občas zamyslet nad některými tématy. Střelnici s autodromem jsem nepostrádal.
Proč to píšu: Protože současná pouť vlastně ukradla název něčemu jinému a nikdo už vlastně moc neví, co to původně bylo. Stejně tak posvícení, každý zná husu a koláče, ale proč se slaví, to moc lidí netuší. Stejně tak zapadly jiné součásti církevního roku a hospodářského cyklu, omezili jsme se jen na jídlo a hromady konzumu na konci prosince a přání na Valentýna. Vlastně se nezajímáme o naše tradice, o vývoj naší kultury. A to je škoda.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, řekl bych, že tu pouť nebo posvícení někdo organizuje, resp. obec by si měla včas nasmlouvat program a jeho účastníky - možná to vedení obce nezvládlo nebo nikoho dalšího nesehnalo. U nás je vždy posvícení (program, atrakce, stánky) zajištěno slušně, ale věřím, že to někomu na obci dá práci. Zdravím!

doplněno 16.08.18 09:15:

jofa - možná jde i o to, aby obec neměla přehnané poplatky za pronájem místa pro stánek nebo atrakci.

To by odrazovalo případné zájemce.

jofa*

Přesně tak. Je to o organizaci a chuťi vše zářídit tak, aby alespoń trochu připomínala tradiční pouť města, obce. K nám zajíždí stálá parta kolotočářů i stánkařů. Rovněž celodenní kulturní program. O cenách netřeba psát. Každý chce vydělat a za 1 korunu řetízák je pradávná minulost.

danys*
hodnocení

0x

Někde v horní dolní to tak bývá, zajeď si na Matějskou, tam si užiješ *smich*

jezevec*
hodnocení

Jenomže na tomhle místě ještě před deseti lety bývaly poutě přesně takový, jaký popisuju. Proto se ptám proč ta změna a jestli je to všude!

Třeba jim šly dolů tržby, tak se na větší akci vykašlali. Nebo tam jezdí jiná parta - za deset let se toho mohlo stát...

lidus*
hodnocení

0x

Na Vavřince minulý vkend byla v Drnovicích u Vyškova, kolotočů a stánků spousta, jídlo ve stánku od langošů přes hambáče až po gril. ryb a klobás, další stánky s tureckým medem, gumovými cosi asi hadi, pendreky, velké koláče, perníky s různými nápisy Pivo, limo, káva.Tradičně spousta stánků s kravinama pro děti, oblečení, záclony a td (vietnamci).Parkoviště narvané, lidí spousta, večer zábava, fotbal, akce hasiči pro děti. Ovšem můj důchod je nedostatečný a 2 vnučky stály docela dost. Co si pamatuju je to tak každý rok a je to čímdál dražší.

hodnocení

0x
"Žádný klobásy, žádný točený pivo, žádný koláče, žádný popcorny a hotdogy": Buďte rád, aspoň Vám nebude špatně. Myslím z klobásy a hotdogu a i koláče. Jednou jsem si na ulici koupila koláč a druhý den mi začala střevní chřipka. doplněno 18.08.18 08:50: V tomhle vedru nikdy nevíte, co budete mít z těch klobás. Vlastně Vás ty kolotočáři chrání a i asi sebe.

hodnocení

0x

Asi to bylo nějaký retro :) Nenatáčel se to nějaký film?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]