Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Překlad romštiny

Od: martina2* odpovědí: 15 změna:

Ahoj,chci se zeptat,jestli někdo neví,kdy bude na google jako jeden z překládaných jazyků zařazena romština?Jsou lidé,kteří ji studují v rámci sociální práce.Nebo jestli někde je romština jako jazyk k překladu trvale zdarma k dispozici.Díky za odpovědi

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

simira
hodnocení

0x

vasoske? romanes tuke maro na cineha.

rumibakaja*

Prosím Vás, je tu někdo, kdo by mi pomohl s překladem romštiny?

hodnocení

0x

Já používám občas slovník rómsko - slovenský a opačně na

slovniky.atlas.sk/...

možná, že si něco najdeš. je to zdarma, sem tam to přeloží dost přesně. Nejlepší slovník - překladač je živý Dežo nebo Gizela.

hodnocení

0x

Ona romština nemá nějakou kodifikovanou "spisovnou" verzi a bude se lišit i podle zemí, kde ji užívají. Ale zkuste se obrátit na R-mosty, třeba vám poradí.

bena*
hodnocení

0x

Romové(dále cikáni) si neustále stěžují, jak jsou utlačováni. Také pořád nám nadávají některé země a dokonce už i OSN, že cikáni jsou diskriminováni. Dovolte mi několik vět k této problematice.

1. Cikánům bych odebral sociální dávky a přídavky na děti. (Může někdo dostat soc. dávky někdo, kdo v životě nepracoval? Může někdo dostávat přídavky na děti, když se o ně nedokáže kvalitně postatrat).

2. Cikánům bych zavedl trestní odpovědnost od 6-ti let věku cikána (už takhle malý děcka kradou a okrádají)

3. Cikány a všechny nepřizpůsobivé obyvatele vystěhovat buď do tzv.kontejnerových bytů nebo do tzv. mobilních buněk.

4. Pokud by si cikán úmyslně zničil byt, tak by na nový mohl zapomenout, maximálně by mohl dostat tu mobilní buňku nebo kontejnerový byt. (Protože, když si "normální" člověk zničí byt, tak nový většinou nedostane a skončí na ulici)

5. Cikán by mohl mít maximálně 2 děti, aby mohl dostat porodné (tzn. aby počet cikánů stagnoval nebo ubýval[jinak by pořád nesouložili])

6. Cikán, pokud by chtěl pobírat sociální dávky a dlouho nepracoval, tak by musel mít odpracovaných alespoň 25 hodin týdně(tj. každý den, aby 5 hodin dělal veřejně prospěšné práce.

7. Cikán, pokud by dlužil městu (příp. obci), tak by musel dluh postupně splácet a úrok splatit pomocí veřejně porspěšých prací.

8. Našlo by se toho dost, ale to bych tady byl do konce roku.

Já nejsem žádný rasista nebo ultrapravičák, ale utlačováni jsme my, my "normální" lidé na úkor nepřizpůsobivých obyvatel, zejména tedy cikánů.

Jinak proti cikánům nic nemám, ani proti jejich řeči - romštině.

miljan*

To je rozumný názor, ale díky různým pseudohumanistum s tím asi už nic nenaděláme. Ještě k tomu nám ruší politické strany. *cert*

bena*

Jediná strana, která má za cíl vyřešit problématiku cikánů je SPR-RSČ (Sdružení Pro Republiku - Republikánská Strana Československa). Volte republikány a PhDr. Miroslava Sládka!

rob*

dodatek k bodu 3:

tyto kontejnery vystěhovat za Ural a rázem by byl rozpočtový deficit vyrovnaný :)

bena*

Ono máte pravdu.

Na cikány platí známé pravidlo- pravidlo CUKRU A BIČE. Chtělo by to konečně vyřešit otázku Cikánskou, než jich tady bude víc než nás bílých, domorodých obyvatel.

Cikáni se hemží rychleji než potkani nebo krysy a vládnoucí garnitura s tím zatím nic nedělá. Jediní Sládkovci (jak se říká hovorově) mají dobrý program a budu je letos volit. Vládnoucí garnituře, jak říkám to je jedno a radši koukaj jak naslibovat něco voličům, co nesplní (na to jsou experti ČSSD s parovepřem a KSČM a samozřejmě zasraný náckové, který nemyslí na nic jiného než vybudovat novou tisíciletou říši).

stafan*
hodnocení

0x

Gadžo bena maš recht. Nějaký slovnik je zde : slovniky.atlas.sk/... Jinak si stejně myslím, že ti ubližování by se měli naučit jazyk toho, koho chleba jí.

doplněno 04.03.10 21:00:

...tfuj be, to jsem se lekl... ne,ne... ze sladkovcama nemám nic společného... admine, rači to vlákno smaž, než se to zvrhne.

pu®
hodnocení

0x

Já se domnívám, že s tím by Vám nejlépe pomohli na filosofické fakultě UK, kde se romistka vyučuje jako samostatný obor. Obrátila bych se na ně klidně e-mailem, je to malý obor, tam bývají lidé hodně nápomocni. Možná by Vám pomohli i studenti, ač nějakou úplatu by to asi chtělo... ale jako první kontakt bych možná volila toto.

K posledně jenovaným názorům - pánové, já s vámi v principu souhlasím, ale je tu potíž. Pokud začneme vyčleňovat jednu skupinu, byť s ohledem na (a-)sociální chování valné většiny jejích členů, chováme se jako Hitler. To nelze dopustit. Je potřeba jiné sociální politiky, to bez debaty, ale střežme se homofobních výroků, ty nás pošlou o desítky let nazpět *stop*

doplněno 08.03.10 22:37:

Bohužel dávám zapravdu miljane, byť nerada, že takto asi spousta Romů uvažuje. Ale znovu říkám, nelze je homofobně vyčleňovat ze společnosti, to nikdy nebude dělat dobrotu. Recept na řešení situace neznám, souhlasím s výše uvedenými příspěvky, ale i když nevím, jak tuto menšinu naučit slušnějšímu chování a nevyužívání systému, opakuji, ostrakizace jedné skupiny na základě rasy není řešením *stop*

veruhka
hodnocení

0x

Chápu Vás, kterým vadí romové. Já jsem sice romka(poloviční-spíše maďarského původu),ale můj otec pracuje a je ředitel stavební firmy. Mamka (která je ale oproti taťkovi "bílá")je na mateřské s mou mladší sestrou které jsou teprve 3 roky. Myslím,že jsme slušná rodina,nikdo z nás nikdy nikomu nic neukradl (nemáme to stejně zapotřebí,když máme peníze habaděj) a taky si myslím, že by se takto měly chovat i ostatní rodiny. Názor tady všech respektuji a také věřím tomu,že spousta rómů se chová jako "dobytek", člověk by si měl peníze zasloužit a né o ně škemrat. Netvrdím, že je naše rodina bez jakýchkoliv chyb, to je asi samozřejmé, že každá rodina má nějaký problém, ale zase nadruhou stranu vím, že se já,sestra a rodiče o hodně liší od těch cikánů co jsou nevychovaní,kradou a obírají stát o peníze.To je můj názor a doufám, že se postupem času podaří alespoň většině romů změnit chování.

hodnocení

0x

čistě náhodou jsem narazil na web Muzea romské kultury, třeba si tam něco najdete nebo případně využijete na ně kontakt a dáte si poradit. Mají též kurzy romštiny, ovšem je to v Brně a začínalo to už v březnu.

rob*

zejména v ulicích Cejl, Bratislavská, Francouzská - tam všude je vidět vliv romské kultury ...

sapromskyhaddemon
hodnocení

0x

Sa kala rakle hyne bengunale sapa, me som rom a som pre kada hrdo. Nadžanav soske hyne kavka bengunale. Me džanav že, daresave roma hyne kajse, nakeren buči pre sa chynen ale kavka dživen. Barvale roma zase dživen feder. Parne kadžen a kale roma dživen lačes však diken savy hyni doba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma romský překladač

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]