Nejste přihlášen/a.
bez urazky, ale pokud berete prahu jako vzorek cech, tak delate chybu. zkuste jizni, zapadni, vychodni, ci severni cechy a napiste znova. praha je stat ve state, kam se stahuji karieriste, egoiste a jine struktury - znovu opakuji - bez urazky, nemyslim to nijak zle, pouze pohled moravaka , jsem presvedcen, ze rodili prazaci jsou tez velmi otevreni a prijemni lide
Praha je samostatný stát a Pražáci jsou samostatný národ než ostatní Češi, nadřazený. Vím to podle vzorku x Pražáků, které jsem měl možnost poznat. Věřte, že kdo bydlí v Praze, ten to nezapře.
Máte pravdu - do Prahy se stahuje všechno to, co by se jinde neuživilo... čistokrevných Pražanů už moc nenajdete.
Když jsem tam byla, taky mi připadali lidé tam důvěřivější, příjemnější a srdečnější. To neznamená ale, že jsou tam takoví všeci. Na psychopata můžete narazit i na Moravě, kdekoliv. Možný je, že se ti psychopaté stahují do Prahy, protože jsou soutěživí a bezohlední. Láká je kariéra, bohatství a moc.
Jsem severočech, žijící většinu života na střední Moravě a mohu říct, že v Čechách jsou příjemnější lidi. Sever Moravy a Slezko je úplně o ničem, střed je průměr a jih je bezva. Hlavně Slovácko, Břeclavsko a okolí. Ale když jedu do Čech, vždy pookřeju. Lidi usměvaví, vtipkují, pohodička. Prahu radši nehodnotím.
Zdravím,jsem jihočeška. Jsou to asi 3 roky,co jsme v práci nadšeně objednali degustaci v moravském sklípku. Natěšeni na moravskou pohostinnost,dobré vínko atd. Už od samého příjezdu jsme zaznamenali nezájem pana majitele,který nám okatě dával najevo,že my čížci stejně kvalitu nepoznáme,takže je jedno,co nám naleje. Ani nevlastnil vinici,posezení se konalo v jakési společenské místnosti,kam nám neochotně nandal na stůl pár lahví,dva talíře nakrájeného Gothaje a Eidamu . Nikde nic typicky moravského,žádné uzené,okurky atd. Ačkoliv na internetu se vychvaloval,zkušenost otřesná. Zřejmě po zaplacení faktury 500 korun na osobu,jelo nás přes 20 lidí,ztratil zájem. Žádná snaha nám něco o vinicích říct,pobavit nás... Poté,co nám doslova naštvaně nanosili s manželkou nezbytné,nám oznámil,že jdou spát,protože musí ráno makat a nemůžou se jako my válet v kanceláři. Jsem si jista,že jsme špatně vybrali a předem se omlouvám těm slušným,zábavným a pohostinným Moravákům,ale toto je moje zkušenost. Byli jsme zklamáni a dodnes si u nás ve firmě nikdo netroufne říct,že bychom jeli do sklípku. JISKRA.
Dobrý den, prý je ten rozdíl dán druhem alkoholu - Češi pijí pivo (a rum) a na Moravě pijí víno (a pálenku) . Jenže, ona nějaká jasná a ověřitelná (doložitelná) národní povaha neexistuje - vždy je to hodnocení na základě vlastních zkušeností s konkrétním jednotlivcem toho národa (a to může být ošidné). A stále se "otírat" o Prahu je už nevkusné, ohrané a málo vtipné (a hlavně je to hloupost, která vzbuzuje pouze vášně a nemá racionální důvod). Zdravím!
Jsem Pražačka a s odporem k Pražákům se setkávám. Ale všude jsou dobří a špatní lidé, např. u nás v domě bydlí jedna Jihomoravanka a zlejší a pomlouvačnější babu jsem v životě nepotkala. Nicméně na jižní Moravě žijí lidé klidněji, často si dají panáčka, pijí více vína, navíc kvalitního svéno, jsou otevřenější, nespěchají jako ve velkoměstech, více si váží svého i okolního.
Jak tu bylo napsáno, do Prahy se hodně stahují lidi, kteří mají touhu něco dokázat, ukázat to ostatním apod. Kdo zůstane tam, kde se narodil, případně v blízkém okolí, tak si většinou neklade nepřiměřené cíle a dlouhodobě vede spokojenější život, protože si na nic nehraje. A jak byl nějaký vtip, nejhorší jsou Pražáci, kteří nejsou z Prahy, ale zdálky.
co taky chceš více.Ne nadarmo jen v Praze zvítězila ve volbách jinde v celé republice nenáviděná šamonácká ODS.V Praze je nejvíce kancelářských myší a podnikavců posedávajích po kancelářích,na které dělá zbytek republiky poctivou prací.Co jinde v republice vyrobí,tak Pražáci s tím jen šamoní sedíce v teplých křesílkách
Jsem sever Moravy a nejlíp to vystihuje vtip"...proč mluví Ostravaci tak rychle?bo nemáme čas p..čo! K veselosti v tomto kraji není moc důvodů,ale i tak jsem nezažila nic neobvyklého.
Ovšem velmi nerada jezdím do Brna za kamarádkou.Ta je tam už několik let spokojená(i její sestra),ale já tam narazila vždy jen na machýrky,hulváty,neomalence...asi to je punc"velkoměsta"a mládí.Žijí v takovém svém státu ve státě a myslí si,že sežrali svět a někomu to vydrží až do stáří.
Jižní Čechy navštěvuji moc ráda,tam jsem vždy cítila lepší mentalitu než doma,jak v Budějicích,tak i v okolí.Asi jsou více lízli Rakušákamacož je pozitivní.
Mavericku, to se ani moc nedivím. A nemyslím si, že je to pravda. Rakušáci jsou tedy také různí, pochopitelně.
i Češi jsou různí,že.Píšeme zde své postřehy a dojmy.Já zažila na jihu Čech jen příjemné a pozitivní lidi,stejně tak na Rakouské straně(třeba ve Vídni s námi jel naprosto cizí stařík několik km na kole,aby nám ukázal cestu) ...vaše postřehy mohou být jiné,ale to neznamená,že ty moje nejsou pravda.
Všichni jste museli projít pres Slovensko když jste jeli na západ jako slované.Sever Moravy to jsou počeštení poláci.Jih zase osídlili slováci po vystehovaných nemcech.
Zdravím
Ono to bude možná i kraj od kraje, jako moravák mohu říct, že ty představy o nás jsou ze strany čechů i někdy dosti zkreslené, ne opravdu se nedá říct že tady všichni popíjíme vínko a zpíváme u cimbálu ani že jsme extra pohostinnější nebo všichni mluvíme nespisovně a bócáme, nebo že jsme "intelektově" trochu jednodušší apod., V čechách jsem zaznamenal někdy i lepší mezilidské vztahy např. východní čechy a to i ty pracovní, i s lidmi z jižních čech Budějovicko v pohodě, nebo s Plzeňáky taky nebyl problém, ale například s jistými "týpky" z Chomutova už ano, tam jsem se setkal např. s vysloveně ostentativním přístupem kdy mi bylo dáváno najevo že jsem "odjinud" a tedy "méněcenný", ale možná jak kde a jak s kým paušalizovat bych si asi netroufl...
Ano rozdíly jsou, dané historicky, o jakou oblast se jedná, průmysl, zemědělství (pomoc, závislejší na sobě, scházení se navečer, kostel), jak je ta obec velká, přistěhovalci, rovina, hory, úrodnost, náboženství a další vlivy.
Podívejte se na moravské vesnice, většinou nalepené baráky na sebe atd. Valašsko chalupy rozházené, osady, samoty, způsob života. Vesnice má zvyky, město kde lidi dojíždí? Historické osídlování, kdo původní, odkud přišli, kolonizace, vpády. čí vliv. Na Čechy spíše Němci. Velká Morava. Naplavené Sudety. Používaní nářečí, folklór. Ale slyšel jsem, že Praha je "najvěčí valašská vesnica". Kolik obyvatelstva je původního?
Dnes je to atomizované, sedí u TV aj. mají k sobě "daleko". Ono jak v Čechách, tak i na Moravě jsou též rozdíly, Vysočina, Haná, Slezko, Slovácko, Valašsko ... . Morava měla prezidenta, vliv centralismu. Starší znali jinou národnost než českou? Všimněte si hymen, česká - neví kde mají domov, Moravo Moravo. Další rozdíl je Slovensko. Logicky, nejsme všeci stejní, roboti, a díky za ty rozdíly.
@ben
no - jestli to nebude tím, že si Pražáci o tu "nenávist" tzv. "hloupých venkovanů" přímo říkají, ne? Nikdo neocení pohrdání ze strany "vyvolených", kteří se navíc považují za nositele demokracie a jediné pravdy.
A dneska - v době internetu a svobody si dovedou najít příslušné relevantní informace a utvořit si vlastní názor i ti "nevzdělaní" venkované, aniž by museli čekat na ten "pokrokový vítr" z Prahy - doby "buditelů", kteří přinášeli vzdělanost mezi venkovské "hlupáky" je dávno pryč ! - a klidně mne můžete považovat za trolla.
======================================
Koukám, že otázka je stará - ale jelikož se od té doby situace díky třeba "milionu chvilek" ještě přiostřila, tak je stále aktuální - bych řekla.
Představa, že se průměrný Pražák (tedy zpravidla narozený někde mimo Prahu nebo ve zcela běžné, spíš chudší domácnosti v Praze) zabývá úvahami, oč je lepší než lidé žijící jinde než v Praze je fakt nesmysl. Budete se divit, ale ten víc než milion lidí, co tu žije nastálo maká stejně jako vy, od rána do večera se snaží sehnat na nájem, nemá baráky a statky, pole a bazény na zahradě, tahá nákupy, kouká v tývý na to samé co vy a jen zírá, co si politici, zpravidla náplavy ze všech koutů republiky na něj vymýšlí. On ten váš názor koresponduje s vašimi politickými preferencemi, kde nositel hlavní pravdy mluví jak hotentot, ani slovensky ani česky a rozhodně to není Pražák. Tak méně hltat propagandu a jet se do té Prahy někdy podívat, narvané obtěžujícími turisty a desítkami tisíc Rusů, bezdomovců původně z venkova (kteří by doma nedostali ani vindru, tak se stahují do Prahy) a utahanými maminami a důchodci.
Pamatuji, jak jsem jela k ségře, která se odstěhovala do Západních Čech a na náměstí mě chytla její sousedka (naprosto cizí osoba) a hned na mne vychrlila něco podobného jako vy zde. Kristepane, žijte si svůj život a věřte, že fakt vám neužíráme vaše pečené holuby.
no - Vaše slova o "hotentotovi" rozhodně nepřispějí k opravení mého mínění o Pražácích - čiší z nich jen zloba, nenávist a pohrdání, která se z našeho "milého" města, jehož "sláva hvězd se bude dotýkat" ozývají čím dál častěji a intenzivněji... kdo by měl takové "věrozvěsty" rád? ...
tak se neurážejte, představte si cca 30 tisíc cizinců ve vaší ulici denně a možná pochopíte. Jo, přinášejí peníze, to je prima, práci, to je taky fajn, ale za vysokou cenu ztráty klidu. Jen jsem chtěla říci, že v Praze žijou normální rodiny, staří osamělí lidé, chudáci i pár boháčů (méně než kde jinde), vaše děti na studiích, na klinikách se léčí vaši drazí a pečujou o ně zpravidla zrovna ti nenávidění "Pražáci". A ti fakt neřeší, jestli jsou lepší nebo horší. Nemají na to čas ani chuť.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.