Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Výražkový chléb

Od: 72mona3* odpovědí: 21 změna:

Hezký večer, chtěla bych se zeptat, jestli jste se setkali s tímto chlebem. Já ho teď viděla prvně, prodavačka mi pouze sdělila, že se jedná o chléb z velmi jemné "první" mouky. Ale už nevěděla jaké. Internet mi poradil, že z žitné. Takže bych chtěla znat názor někoho, kdo se trochu orientuje ve zdravé stravě. Mám ho brát jako klasický žitný? Lepší?

Žitný si kupuju normálně, ale tenhle vypadal jinak. Bíle. *nevi*

Díky, Mona.

 

 

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

8x

Výražka (nebo-li také výražná mouka, vejražka) je nízkovymletá žitná mouka, která je umleta na hladko. Je ideální volbou na pečení kvalitního žitného chleba.

prodejnamlyn.cz/...

Mají uvedenou ceno 20,- Kč/kg - bioobchody chtějí skoro padesát.

 

ben®
hodnocení

7x
avatar ben

Dobrý den, já Vám pouze napíši vzpomínku z dětství či mladosti - když mamka za "socíku" sehnala tento "vejražkový" chléb, tak byla spokojená. Považovala ho za lepší, než jiný chléb v té době a zřejmě byl i chutnější (já už si na tu chuť moc nevzpomínám) a trvanlivější. Takže, vejražkový chléb není novinka, ale návrat (snad) ke kvalitě. Jinak je to asi normální žitný chléb. Zdravím!


doplněno 09.08.18 23:54:

No, u nás se zásadně říkalo vejražkový (i v prodejně) - to výražkový je až neskutečně spisovné .

72mona3*
hodnocení

Díky Bene, také mi to bylo povědomé. Je fakt, že vejražkový už jsem slyšela.

A dvě děvčata se za mnou smála, že vyrážku z chleba fakt nechtějí :)

 

pohanka*
hodnocení

6x

Musím se přidat k ,,benovi,,. To je vzpomínka z dětství, chléb byl opravdu dobrý, lepší. Já jsem měla tu bílou kůrku nejraději.

 

hodnocení

4x
avatar bimbam

Jak už píše ben. Zásadně vejražkový a trvanlivější. Já si navíc asi vybavila i tu chuť - trochu jinou než u dnes běžně kupovaného chleba. Lepší. Rozhodně vám doporučím minimálně jeden pecen (ve vzpomínkách se mi vybavuje pecen, ne veka) koupit a ochutnat.

Veka byla "šumava", pokud se pamatuju. Ta neměla ty křupavý patky - mňam :)

ben®

bimbam - musel to být kulatý bochník (pecen), protože "šišky" se začaly vyrábět až později (změnila se technologie). Myslím, že první šišku chleba jsem viděl až jako balený, podmáslový chléb a ten byl lahůdka (a jeho obal / sáček se mohl v domácnosti ještě využít).

Moje vzpomínky na veky chleba jsou z předškolních let, tedy z konce 50. let. Do města chodil pán z nějaké vesnice. Na zádech měl ruksak plný čerstvých chlebů. Byly ve tvaru veky. Pán je prodával. Vzhledem k poměrně malému množství, které na zádech mohl mít, asi pekl na objednávku. Ten chleba byl neskutečně dobrý. Od těch dob miluji patky a kůrky chleba.

 

nikdo*
hodnocení

2x

Jestli můžu, se svojí troškou do mlýna, tak se vsadím, že když někdo jenom nahradí normální žitnou mouku vejražkovou, tak 99% lidí nic nepozná. Myslím, že ani já, který peču vlastní chleba bych to nepoznal. Možná, že by byl nepatrně bělejší na řezu, ale kdo ví? Na trvanlivosti to nepoznáte, na tu nemá vejražková mouka vliv.

A tady je důkaz, že nekecám. takové jsem dneska pekl 4.

Výražkový chléb
72mona3*
hodnocení

Nádherný, hned bych si dala *mnam*

Já dnes koupila, ochutnala...a žádný zázrak *nevi*

Výražkový chléb #2
adrian*

Prosím odpovídajícího s nickem "NIKDO", jestli by zveřejnil recept na svůj kváskový, výražkový chleba. Děkuji.

nikdo*

Já nepeču výražkový chléb. Já peču úplně normální, žitnopšeničný, kváskový chleba.

cca 70dkg žitného kvasu, 25dkg pšeničné chlebové m, cca 10-30 žitné chlebové m.(prostě dotáhnu jím tuhost těsta dle potřeby, cca 1dkg soli, 5gr, kmínu. Dobře uhníst. Nechtěl bych to dělat ručně. Podle mých zkušeností na tom dost záleží. Špatně uhnětené těsto není tak hladké, má hrudky, nebo jak to říci.

Těsta je na jeden chleba cca 1,2kg. Do ošatek, 45-60min kynout v kynárně při cca 35°C, Nepřekynout. Vyklopit na plech, pomazat vodou, naříznout, do pece na 300°C 5min, potom stáhnu na 220°C a peču 2x15min.

 

janasrncova
hodnocení

2x
Taky si občas koupím výražkový chleba. Je opravdu jemnější i v chuti a bělejší. V Napajedlech ho mají v kulatém větším bochníku. Připomíná podmaslový. Kůrka je správně tvrdá, ale ne lámavá. Dobře se krájí a nedrobí se. Někdo tu uváděl odkaz na mouku. Peču si občas chleba sama,tak zkusím si sehnat tuto mouku pro sebe.
Výražkový chléb #3

 

72mona3*
hodnocení

Děkuji všem, dneska tedy půjdu a koupím. Teď jsem pěkně zvědavá, jak bude chutnat, ale mám obavu, že s tím původním vejražkovým chlebem nebude mít už moc společného. A je to šiška, tedy veka. M.

 

hodnocení

0x

Já jsem nejspokojenější s chleby od Kabáta - vlastně s pečivem vůbec. Sice nemá rohlík v akci za korunu, ale třeba u kulatého chleba mám vyzkoušeno, že mi v sáčku v lednici vydrží týden a pořád je k jídlu - ideální pro noční návraty z dovolené.

72mona3*
hodnocení

Neznám. Ovšem ani já nekupuji rohlíky za korunu. Pečivo nejím každý den, ale když už, tak si vybírám. Každopádně vím, že tenhle už si příště nevyberu :)

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Za komančů byl v prodeji výražkový, obyčejný a kmínový chleba. ;) Mám bratra, který byl mlynář. Měl velikou srandu z celozrných a "tmavých" chlebů a pečiva. Říkával, že všechny spady a kyselé deště jsou ve slupkách. Tmavé pečivo je dobarvované meltou a barvivy. On uznával pouze bílý, výražkový chleba, který se pekl z bílé mouky, zbavené všech slupek. Už jsem nějakou chvíli o tom s ním nemluvila, možná, že je to dnes jinak. :-D


doplněno 11.08.18 11:02:

Jíst či nejíst? Toť otázka. *zmateny* Občas si koupím, ale cítím to v žaludku dlouho. Stejné to mán s rohlíky o kterých píšou, že jsou sojové nebo nějaké. Každý to má jinak. Někdo žije jen na těch zrníčkových a tmavých a tak podobně. Já jen občas.

 

72mona3*
hodnocení

Pravdou je, že když se začalo bláznit se zdravou výživou, najednou bylo všude plno "tmavého" pečiva. Jenže bylo pouze obarvené a nebo se do něj pro efekt přidalo pár celých zrníček (a hned bylo celozrnné :-D)

Víte, ve slupce sice asi je bordel, ale pro trávení je prospěšná. Tak jíst, či nejíst? *slunce*

72mona3*
hodnocení

Však já taky jen občas ;)

Jen mám pocit, že třeba žitný chléb mě víc zasytí. Dřív jsem si do práce kupovala obložené bagety. Velké, se šunkou, vejcem, zeleninou. A po dvou hodinách už jsem byla zase hladová. To pečivo bylo jen nahnané vzduchem.

 

vadi
hodnocení

0x
Dobrý den, ano, je to bílý chléb. Pamatuji ho z dob svého dětstvi, asi před půl stoletím. Kupovala ho občas moje babička jako obměnu klasického kmínového chleba.

 

dudak
hodnocení

0x

Pamatuju ho, kupovala ho babička dědovi, který se na něj těšil jako malé dítě. Bohužel, za socíku ho u nás měli v obchodě pouze jednou týdně, ve středu. Byla to veka, měla zvláštní barvu kůrky, nebyla kaštanově hnědá, ale spíše trochu do červena-mahagon? Střída byla opravdu bílá, podobala se barvou trochu dnešnímu rýžovému těstu. Nevím jek to lépe popsat, spíše do barvy školní křídy. Dědovi náramně chtnal, ale mě nijak zvlášť neoslovil, i když nebyl špatný, ale sádlo se na něj teda nehodilo. To ale píšu o době už za socíku, dříve tento chleba nepamatuju. A že pamatuju ještě soukromého pekaře a jeho chleba a pečivo. Jsem tím asi rozmlsaný, protože od doby, co mu pekárnu zavřeli a začali k nám do obchodu vozit chleba z obrovské pekárny, kterou postavili komunisti pro celý region, jsem už nikdy takový chleba ani pečivo nejedl. Kdo neochutnal, nepochopí. Proto si peču sám kváskový a občas i rohlíky. Ten náš pekař dělal pouze kváskový pšenično žitný a pouze kulaté bochníky, a to malý a velký a i housky dělal malé (klasické) a velké. Úplně slintám, když o tom píšu. Cestou do školy jsme chodili kolem jeho pekařství a tak jsme si denně kupovali čerstvé, ještě vlažné pečivo ke svačině. Většinou jsme to jedli samotné jen s jablkem. A byla to bašta! Malá houska stála 45 haléřů a velká 1 korunu. Chleba byl nějaký čas po 48. roce na lístky, které rodina dostávala myslím na měsíc a byly dvě barvy lístků podle velikosti chleba. Malý stál myslím 5,20 a velký 7 korun - už si to přesně nepamatuju, je to strašně dávno. Ale tu vůni, chuť a popraskané skrojky (patky) nikdy nezapomenu.

Mouka výražka (lidově vejražka) je žitná bílá, bělejší než pšeničná. Je to to samé, jako pšeničná hladká, úplně zbavená všech obalů zrna. Klasická žitná chlebová je světle šedivá a ta obsahuje určité frakce slupek, ale jemně semleté. Semínka, zrníčka, garahamy, celozrnné, to dřív vůbec neexistovalo, je to podvod a marketing. Jestli má někdo problém se střevem, tak má lepší denně ráno vypít sklenici tekutiny a v ní rozpuštěné psyllium nebo si nasušit švestky. Nic lepšího neznám. Meltu si dělám jenom do bílého kafe ...

Holt, dokud to budou lidi kupovat ...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]