Nejste přihlášen/a.
Zakazuje se výroba brček z umělé hmoty, které mají nahradit slaměná, ale ty slaměná se prodávají zabalená v blistru, tedy do umělé hmoty.
Má to tedy nějaký význam?
Brčka a uchošťoury jsou taková prkotina, ve srovnání s množstvím plastů, používaným na balení VŠECH možných výrobků. Kdo jen trochu "čuchl" k průmyslu, nebo obchodu, tak ví a zná, ta kvanta všech možných plastů, do kterých je zabalená kdejaká 3,14čovina. Kolik je toho jako vycpávka v bednách všech možných rozměrů. A nejhorší je polystyren. Ten lítá všude. Zajeďte se občas podívat na některou přehradu na řece. Třeba Les Království ve Dvoře Kr. A u hráze uvidíte netušených možností, co všechno Labe může přinést. Tím se nikdo nezabývá, ale brčkama ano. Lze si o tom myslet něco jiného, než takové rozhodnutí, i snahu odsoudit?
Začít by měli v nápojích v umělohmotných flaškách - petkách. Těch je strašně moc - od mlíka, sladkých nápojů, obyčejné H²O snad i z kohoutku, minerálních vod, piva a také kolik je v obchodech umělohmotných kelímků od jogurtů atd.. Výrobci a doprava se tomu budou moc bránit. Jestli si to pamatuji dobře, skleněná láhev od mlíka a malé skleněné obaly od jogurtů byly zálohovan za 1,- Kčs?
Moc to nesleduji, jednou jsem si toho všimla, ale oni při zřejmě všech jednáních mají na stolech vody v malých, plastových obalech.
On je to vlastně krok zpět, do dob, kdy jsme jenom pokukovali po Západě, jé oni to tam mají a my jsme se skleněnými obaly za opicemi.
Dala jsem si za úkol, nosit vždy ssebou několik tašek a již použitých pytlíků na to, co nemusí jít přímo do nového pytlíku, jako housky, chleba.
Neosvědčil se mě hadrový-plátěný sáček, protože do něj není vidět, co a kolik toho tam je.
Můj pokus je, nekupovat v žádném případě ani jednu plastovou tašku u pokladny. Zatím se daří.
Vše, co vytřídím jde do kontejnerů, ale domu si nesu k opětovnému použití pytle, nebo tašky právě na další vytříděný obal. Nestydim se, když vidím vyhozenou novou /tedy jednou-dvakrát/ použitou igelitku s plastovým odpadem, /tak cizí odpad vysypu/, v lepším stavu než mám já, sáhnout pro ni. I kdybych ji měla na brambory, nebo zeleninu, tak ji prostě budu točit, dokud se ucha neutrhnou.
Do odpadkového koše dávám zásadně noviny, nebo letáky od Lidlu. Zatím u nás letáky nikdo moc nenosí, takže ani toho papíru není moc a musím s ním šetřit.
Bezobalový obchod tu nemám, ale jakmile vím, že pojedu do Prahy a půjdu tím směrem, vždy tam něco nakoupím.
Stejně ale odpad je a víc než dost. Brček moc nemám, to nekupuji, leda vnouček pitíčko. A kolik toho je? A štěrchátka? Tak ty koupím jednou za rok, to opravdu nestojí za řeč. Tím ten ostrov odpadu zvící několika států, který se po moři pohybuje, nikterak nezmenším, ale ani nezvětším.
Různé studie se rozcházejí.
Ale že je plastu všude okolo nás hromady, jak píše jentak, je pravda.
pohanka:
"igelitové" nákupní tašky už nejsou igelitové, ale PLA, plast na přírodní bázi, který se časem rozpadne, pokud se zkompostují tak je ten proces hodně rychlý.
jethro:
ač se to nezdá, nemáš pravdu
Nevím, nevím, že by většina igelitek je PLA. To by byla asi diskuze na delší dobu. Domnívám, že za nějakou dobu rozpadající se tašky má Globus, ale jestli to je PLA to nevím. A jsou tenké.
Rozpadající se tašky jsou povětšinou i tak označeny - Bio atd., jsou světlé, tenké, někdy i s potiskem a jsou povětšinou objemově menší.
Já píši o velkých, silných igelitových - plastových taškách, s pevnými uchami, které jsou extra přivařeny k tělu tašky a které něco vydrží.
Já bych to porovnala tak, na trhu jsou igelitové-plastové tašky různé. Ty i ty. A převážná většina není kompostovatelná bio a eko.
Ale klasické barevné igelitové tašky si myslím, že nnee, s různými velkými květy, motivy, značkové tašky které dostanete při velkém nákupu.
pohanka:
to je právě omyl, z vlastní zkušenosti: tašky o kterych jsem si myslel, že jsou igelitové, tašky na pohled běžné, tašky nijak zvláštně označené, se mi rozpadly. Pravda, bez kompostování to trvalo asi 10let, jenže igelitka vydrží rozhodně déle.
Tak jsem si prohlídnul tu standardní žluto-modro-bílou tašku z Alberta. Označení LD PE. Čili polyetylén ..
Dobrý den, pokud byla plastová brčka také balená do plastu, tak je to určitý pokrok. Osobně takové opatření vítám - škody už to nenapraví, ale omezit je do budoucna může. Zdravím!
ra252 - slaměné brčko se ve vodě rozloží, plastové doplave až do moře (a tam se zapíchne do nějakého živočicha).
No, zdá se, že význam tohoto dotazu je pouze ten, že se bude plivat na EU. Já si počkám, až k tomu budu mít důvod.
Plastové brčko se ode mě na 99.99% dostane do recyklační firmy nebo do spalovny. Možná, v extrémním případě, kdyby mi vypadlo na vodě ze člunu, skončí někde u břehu, nanejvýš u hráze první přehrady,
Naprostou většinu odpadu v moři má na svědomí Indie a jihovýchodní Asie (Čína a spol.). Ale EU bude vydávat zákazy. Ti jsou těmi zákazy snad posedlí.
bene - jak to brčko dokáže, doplavat až do moře? Jediný způsob, jak se plastový odpad z ČR může dostat do moře je ten, že firma předstírající recyklaci odpad dodá firmě předstírající, že ho doveze do čínské firmy předstírající, že ho zpracuje.
A po cestě ho vyklopí do moře.
Takže jediné reálie toho procesu jsou peníze na dotace tohoto procesu vydupané ekologisty z daňových poplatníků a ostrovy plastů v oceánu ..
Tak mě napadlo, že my tzv. ,,bílí,, kteří se nemnožíme podle přání v dostatečném množství, se vlastně chováme strašně ekologicky. Pokud bude mít zeměkoule 10-11 miliard obyvatel, tak se prý neuživíme a měla by být vzorem málopočetná rodina - tedy rozuměj málo dětí. Však v Číně to již znají. Méně lidí, méně spotřeby - méně odpadu. Ale bude to tak opravdu?
Nechápu, proč musí naše populace vykazovat stále větší a větší růst? Kdyby politici správně spravovali svěřené finance, tak peněz bude stále dost. V době, kdy z vydělaných 3 korun si stát vezme dvě koruny a je stejně stále zadlužený a pořád křičí, že nejsou peníze na zdravotnictví, školství, důchody apod. je někde chyba, někde peníze utíkají v obrovském množství.
zrovna tohle bych EU nevyčítala - i když to je jen taková "švanda" oproti té hrůze, co člověk planetě způsobuje a co na sebe svou blbostí a nezodpovědností přivolává !
Zrovna tohle bych EU vyčítal. Ty nesmysly nic neřeší, jen vytvářejí dojem, že něco řešíme a že už tak neškodíme ..
Odvádějí pozornost od skutečných problémů řešením banalit.
Řešíme to, co jde řešit snadno a ne to, co je řešit třeba.
Trochu to připomíná jak když Holzman hledal klíček. Takovej malej aluminiovej ..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.