Nejste přihlášen/a.
Tak budeme citovat Wiki - to tu myslím ještě nebylo
V běžném nefyzikálním použití se délkou charakterizuje velikost nejdelšího rozměru určitého tělesa či abstraktního objektu, tedy přímou vzdálenost dvou jeho krajních bodů.
Šířka označuje obvykle horizontální, vodorovná vzdálenost dvou bodů srovnatelně vzdálených vůči pozorovateli při horizontálním pohledu, tj. levého a pravého bodu. U podlouhlých objektů (prkno, silnice, údolí) to bývá kratší horizontální rozměr a větší je pak "délka" v užším významu.
Výška označuje obvykle vertikální vzdálenost dvou bodů. Výška označuje vzdálenost nad určitou úrovní (vzhůru). Vzdálenost pod danou úrovní (dolů) bývá označována jako hloubka.
Stejná odpověď mě napadla minulej týden, ale nechtěl jsem bejt jedovatej .
Bych se pak musel podepisovat @jeduamper
Jaká otázka, taková odpověď:
Kdybyste místo naznačování napsal hned, že chcete zásilku poslat DPD-čkem a že mají na stránkách nesmyslný vzorec pro výpočet max. rozměru, tak jste odpověď dostal mnohem dřív. Ať do toho vzorce dosadíte rozměry v kterémkoliv pořadí , pořád budete přes tři metry a pokud pracovníci DPD dodržují vlastní předpisy, tak Vám zásilku nevezmou.
Jo a co se týká onoho určení co je výška, šířka a délka, tak dle předpisu na stránce dopravce je to jednoznačně dáno (pravdu má mot). Balík se položí tak, aby ležel v nejstabilnější poloze, tedy pro popisované homogenní těleso tvaru kvádru na jeho největší stěnu. Výška je pak jasná, delší z půdorysných rozměrů je délka, kratší šířka...
@med - Balík mohu různě otáčet...
Taky proto Česká pošta uvádí "Maximální rozměry - Délka balíku nepřesahuje 180 cm nebo součet všech tří rozměrů nepřesahuje 240 cm." (pro příklad), kdy délka je zjevně největší rozměr.
Jinak lze vycházet z toho, že (vrchní) strana s adresou je plocha - tedy má šířku a délku, délka spojnice mezi horní a spodní stranou je výška.
No tak to je pak těžké Vám něco vysvětlit... Napište na papír sestupně všechny tři rozměry balíku.
Třeba 100 70 50 nebo 90 60 30 nebo 80 40 10. Prostě největší číslo, prostřední číslo a pak to nejmenší číslo.
Pak si sestupně napište maximální rozměry povolené poštou. A pak ta čísla porovnejte.
Např. Nejdelší může být dle pošty 130cm. Já mám nejdelší 100cm. Tedy odpovídá. Prostřední rozměr dle pošty může mít 70cm. Já mám 50 tedy odpovídá. A nejmenší dle ČP je 20. Já mám 13. Tedy odpovídá. Hurá můžu balík poslat.
A naopak. Největší přípustný je 130cm, mám 120cm. V pořádku. Prostřední je max 70, mám 85. Rozměr nesedí, nemůžu to poslat.
Polož balík před sebe tak, aby adresa byla v pravém dolním čtverci. Šíře je okolo tebe, výška je od tebe nahoru.
90 + 30 +110 = 230
65 + 62 + 115 = 242
Tak ještě jednou Česká pošta - příklad
Obyčejný balík - Žádný rozměr nesmí být větší než 240 cm. Součet délky, šířky a výšky nesmí být větší než 300 cm.
Balík na poštu - Délka balíku nepřesahuje 180 cm nebo součet všech tří rozměrů nepřesahuje 240 cm. K ceně za balíky větších rozměrů je připočítán příplatek za Neskladné. Největší rozměr balíku nesmí přesáhnout 240 cm a součet všech tří rozměrů 300 cm
a tak dál - další možnosti pro balíky zde ceskaposta.cz/...
Dobrý den,
nechal jsme se trochu ztrhnout davem, ale mně vůbec nezajímá balík k odeslání. Odpoví mi někdo na můj dotaz jak poznám...
Otázku jste vložil 1.8., dnes je 15.8. Diskuze nekonečná...Jedno podstatné tu ale chybí, došlo tedy vůbec k odeslání balíku? Nebo proč jste zde dotaz položil? Z plezíru?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.